Bojíte sa vojny a globálneho konfliktu?
V mojom okolí sa takmer každý človek prestal zaujímať o spravodajstvo. Doslova na ľuďoch vidíte, že to prestali dávať. Sklopia zrak, odmlčia sa, sú totálne disociovaní.
Ja pri pomyslení na súčasnú situáciu vo svete cítim strašnú úzkosť, strach a pocit zúfalstva. Bojím sa vojny a globálneho konfliktu.
Je to, že všetci to prestali dávať, len vec, ktorú som si všimla ja? Je to nejaká názorová špirála (akože som sa obklopila týmto pohľadom a vnímam to skreslene)? Žijú ostatní ľudia v úplne inom svete ako ja? Alebo to takto máte aj vy?
@michaela12_34 zi ďalej, cestuj ďalej, raduj sa ďalej, rieš svoje problémy. Strach ti zbytočné žerie energiu.
Necítim strach a nemám pocit , že bude vojna u nás
Tiez nedokazem sledovat spravodajstvo, ale hlavne kvoli nasim politikom.
Absolutne nemam pocit, ze to ludia v mojej bubline prestali davat, to ze sa im nechce denne bavit na tuto temu je druha vec, ani mne sa nechce, na co? Nema zmysel riesit veci, ktore neviem ovplyvnit a negativne si ovplyvnovat zivot, ktory dnes tu a teraz zijem. A nie nebojim sa.
@michaela12_34 V mojom okoli to ludia neprestali davat, napriklad moj muz sa dost zaujima o spravy z vojnovych oblasti. Ja to sledujem tak obcas. Ako uz niekto pise vyssie, spravy sa mi priecia skor kvoli nasej politickej situacii.
Ked sa co si stane,mame sa obratit k Bohu a prosit ho odpustenie.No aj tak to ludia neurobia,budu ruhavi este viac.Preco toto dopustil,no preto ako zijeme,horsie ako v Sodome.Ani v Sodome nik neveril,bavili sa,sobasili,stavali az do toho osudneho dna.
Ale Boh uz neurobi potopu,ako vtedy.Neznici cely narod,preto nam da poslednu sancu na obratenie a pochopenie,vcom sme zlyhali,v com sme hresili.A da nam urcity cas na napravu.Mnohi umru,z toho co uvidia,ake cierne az ziadne svedomie nemaju,dusu ciernu,umru okamzite.Takze nebojte sa,oni pojdu ako prvi aj ked budu v bunkri schovani,ani tam sa tomu nevyhnu,bude im to hrobom.
Citajte bibliu,mozno teraz sa Vam otvoria oci,usi a dusa.Mozno,lebo mnohi ju budu citat ale nebudu vidiet,nebudu pocut.Tak to mam aj ja.
Slovo nebojte sa je v biblii pisane vela,vela krat.
Tak sa nebojte,vsetko sa musi stat tak ako je napisane.
@michaela12_34 ja mám v okolí ľudí,čo sleduju dianie vo svete a chcú byť v obraze a ľudí,čo neriešia nič. Ospravedlňujú to tým, ze sa nechcú stresovať, ja si skôr myslím, že ich zaujíma iba ich minibublina, kde pôjdu na dovolenku, aké trendy v obliekaní, ci slulediju influencerov.
Kvôli všeobecnemu prehľadu človek predsa musí sledovať dianie okolo. Ešte to, že to nesledujem neznamená, že sa nič nedeje.
Ked sa co si stane,mame sa obratit k Bohu a prosit ho odpustenie.No aj tak to ludia neurobia,budu ruhavi este viac.Preco toto dopustil,no preto ako zijeme,horsie ako v Sodome.Ani v Sodome nik neveril,bavili sa,sobasili,stavali az do toho osudneho dna.
Ale Boh uz neurobi potopu,ako vtedy.Neznici cely narod,preto nam da poslednu sancu na obratenie a pochopenie,vcom sme zlyhali,v com sme hresili.A da nam urcity cas na napravu.Mnohi umru,z toho co uvidia,ake cierne az ziadne svedomie nemaju,dusu ciernu,umru okamzite.Takze nebojte sa,oni pojdu ako prvi aj ked budu v bunkri schovani,ani tam sa tomu nevyhnu,bude im to hrobom.
Citajte bibliu,mozno teraz sa Vam otvoria oci,usi a dusa.Mozno,lebo mnohi ju budu citat ale nebudu vidiet,nebudu pocut.Tak to mam aj ja.
Slovo nebojte sa je v biblii pisane vela,vela krat.
Tak sa nebojte,vsetko sa musi stat tak ako je napisane.
@anonym_9dff91 bla bla. Za vojny mozu vzdy ludia, nie boh. Miesto modlitby radsej vol slusnych ludi a netoleruj zlo.
Bojim sa vojny v Irane? NIE. Bojim sa vojny na Ukrajine. ANO. Ze budeme na rade ako dalsi.
@anonym_9dff91 bla bla. Za vojny mozu vzdy ludia, nie boh. Miesto modlitby radsej vol slusnych ludi a netoleruj zlo.
Bojim sa vojny v Irane? NIE. Bojim sa vojny na Ukrajine. ANO. Ze budeme na rade ako dalsi.
@anonym_2e38fe nebojim sa vojny ani na Ukrajine,ani v Irane.Zatial este nikto nechce 3sv.vojnu.Ani Rusko,ani Usa,ani Iran.
Keď sa to tak vezme,tak vojna už je....a síce nie sme v nej priamo, ale postihuje aj nas.
Keď sa to tak vezme,tak vojna už je....a síce nie sme v nej priamo, ale postihuje aj nas.
@terezka1947 Áno správny názor.
@anonym_2e38fe nebojim sa vojny ani na Ukrajine,ani v Irane.Zatial este nikto nechce 3sv.vojnu.Ani Rusko,ani Usa,ani Iran.
@anonym_9dff91 Ani prvu, ani druhu svetovu vojnu nikto nechcel, malo to by male a rychle. A stali sa. Co zacalo nenapadne, uz neslo zastavit.
Ja sa skôr bojím možného exodu mnohych ľudí a čo to urobí s bezpečnosťou ako takou vo svete, lebo toto nebude mať víťaza a keď, tak len na chvíľu....čiže tváriť sa, že je to ďaleko a netýka sa nás to, je trošku nerozumné. No, nezmeníme....žiť sa musí.
kde sa odohrava vojna neovplyvnis. ked pride tam kde zijes, je to uz len o stasti.. a to tiez neovplyvnis. stresom si vyvolas diagnozy. tie ta skolia skor ako vojna… nesledovanie politiky a sprav nie je apatia, ale pud sebazachovy.
@michaela12_34 jasne, ze sa bojim, sucasne dianie nema obdoby. Zvazujem rozne scenare, podnikam kroky.
Situáciu vnímam, prečítam si overené zdroje. Informujem sa. Ale ďalej to nepúšťam do svojho života.
Nešírim v sebe paniku, stres a úzkosť z toho, čo bude.
Viem, že sa snažím zodpovedne pristupovať k životu a robiť maximum, čo sa dá v danej chvíli.
Nevieme, do akej miery nás situácia zasiahne, čo sa z toho vykľuje. To isté sa dialo počas pandémie.. Treba k tomu pristupovať s rešpektom, ale nenechať sa pohltiť.
Žijeme v dobe, kedy na nás môžu čokoľvek vypustiť a nemusí byť ani vojna.
@michaela12_34 neviem kde žiješ ani koho máš v okolí, ale ja asi žijem na inej planéte, tu sa žije ďalej. Ľudia si užívajú teplé dní. Čo som si uvedomila, že prvý rok som v obchode nedostala kvietok, po iné roky na MDŽ dávali 😃
@michaela12_34 jasne, ze sa bojim, sucasne dianie nema obdoby. Zvazujem rozne scenare, podnikam kroky.
@julish aké kroky podniknaš?
Nebojim sa, nemyslim na to, uz som sa v zivote poucila, ked som zbytocne vela stresovala, tak som z toho ochorela a situaciu to aj tak nezmeni, ci sa bojim alebo nie, ak sa budem bat, tak si iba zbytocne pokazim svoj cas..
Ja sa bojím... Vojny, vývinu našej politickej situácie, do akého sveta rastu moje, ešte malé, deti.
Bojím sa, ale nie je to paralizujuci strach.. skôr obava. Popri tom sa snažím tešiť z maličkostí a toto učím aj deti.
Lebo, zase buďme úprimne, čo môžeme urobiť, ak by k tomu doslo?
Veľmi málo až nič..
ja spravy nesledujem 15 rokov. o diani vo svete ale viem. nie som slepa.
mam 44 rokov. za mojho zivota bolo uz mnoho a mnoho vojen. neviem kde si zila doteraz ale vo svete neustále prebiehaju krvave konflikty vojny nepokoje. stale sa vyhladzuju rasy, stale este existuju koncentracne tabory a bolo tomu tak stale. osobne som ako male decko bola dobrovolnicit ked bola vojna v juhoske. jed bola vojna na blizkom vychode napr kuvajt, syria atd. furt v kuse sa nieco deje.
a nie nebola mmiernejsia. umierali kvanta civilistov. len nebol internet.
vedeli sme o tom. sledovali sme spravy vacsinou nocne.
videla som nespocet dokumentov z vojnovych zon. muzov kamos je vojnovy fotograf. Tc. na ukrajine ale chodi kade tade. vedel by rozpravat.
ludia ziju vo vojnovych zonach svoje zivoty. ked mas zaujem pozri si napriklad dokument Pre Samu (For Sama, 2019) od Waad Al-Kateab v spolupráci s britským dokumentaristom Edwardom Wattsom.
uvidis tam zivot vo vojnovej zone.
a ked uz tu tn internet mame je kopec ludi co natacaju priamo z vojnovych zon. velakrat ma fascinuje ta disciplina akej sa tam ludia naucia. ako bezne funguju. zahuci sirena v pokoji sa odpracu do krytov a potom zas von. zvykli si na miestach kde su nepokoje roky.
oni tu boli aj predtmy len ty si zila asi v paralernom vesmire.
nehysterci. k nicomu ti to nepomoze.
ludia su stale rovnaki. nepoucitelni, hamizni nasilni a teritorialni
popravde to jedine co mozes urobit je zacni konecne zit.
si ty ten clvovek co zije naplno? plni si sny? zije kazdu minutu dna tak ako by bola prva alebo posledna.
nemrhas casom v paucach pri telke. bohapustym scrollovanim?
uzivas si hudbu? tanec? dobe jedla, vytvaras nieco, vnimas umenie? pocasie. robis sport. robis veci co ta naplnaju? fakt zijes? alebo co. milinoy ludi ziju prazdne zivoty nicim zaujimave, nicim vynimocne, nenaplnene, nudne. hniju prezivaju zo dna na den a trasu sa strachom zo smrti. to ze v podstate ani nezacali zit si ani nevsimnu kym nejde o zivot.
Wake - up! mozes normalne zit. tu a teraz. kym sa da. vytlct zo zivota vsetko aj ked je na pozadi toto. ono to tu bolo vzdy a aj bude. zmier sa s tym.
Ja situáciu stále sledujem, stále riešim ale je pravda, že začína to ísť akoby mimo mňa. Už v sebe nedokážem držať tu pozornosť. Avšak, to neznamená že sa nebojím. Samozrejme, že sa bojím a nerozumiem prečo toľko ľudí odmieta pripustiť túto emóciu. Je normálne, že človek sa boji keď vidí čo sa deje vo svete. Strach je prirodzena súčasť života, len nemôže opantať život tak aby sme ho zabudli žiť. Ale báť sa je normálne a dokonca do určitej hranice dokáže rozvíjať a chrániť. Vďaka strachu vieme byť aj odvážnejši.
ja spravy nesledujem 15 rokov. o diani vo svete ale viem. nie som slepa.
mam 44 rokov. za mojho zivota bolo uz mnoho a mnoho vojen. neviem kde si zila doteraz ale vo svete neustále prebiehaju krvave konflikty vojny nepokoje. stale sa vyhladzuju rasy, stale este existuju koncentracne tabory a bolo tomu tak stale. osobne som ako male decko bola dobrovolnicit ked bola vojna v juhoske. jed bola vojna na blizkom vychode napr kuvajt, syria atd. furt v kuse sa nieco deje.
a nie nebola mmiernejsia. umierali kvanta civilistov. len nebol internet.
vedeli sme o tom. sledovali sme spravy vacsinou nocne.
videla som nespocet dokumentov z vojnovych zon. muzov kamos je vojnovy fotograf. Tc. na ukrajine ale chodi kade tade. vedel by rozpravat.
ludia ziju vo vojnovych zonach svoje zivoty. ked mas zaujem pozri si napriklad dokument Pre Samu (For Sama, 2019) od Waad Al-Kateab v spolupráci s britským dokumentaristom Edwardom Wattsom.
uvidis tam zivot vo vojnovej zone.
a ked uz tu tn internet mame je kopec ludi co natacaju priamo z vojnovych zon. velakrat ma fascinuje ta disciplina akej sa tam ludia naucia. ako bezne funguju. zahuci sirena v pokoji sa odpracu do krytov a potom zas von. zvykli si na miestach kde su nepokoje roky.
oni tu boli aj predtmy len ty si zila asi v paralernom vesmire.
nehysterci. k nicomu ti to nepomoze.
ludia su stale rovnaki. nepoucitelni, hamizni nasilni a teritorialni
popravde to jedine co mozes urobit je zacni konecne zit.
si ty ten clvovek co zije naplno? plni si sny? zije kazdu minutu dna tak ako by bola prva alebo posledna.
nemrhas casom v paucach pri telke. bohapustym scrollovanim?
uzivas si hudbu? tanec? dobe jedla, vytvaras nieco, vnimas umenie? pocasie. robis sport. robis veci co ta naplnaju? fakt zijes? alebo co. milinoy ludi ziju prazdne zivoty nicim zaujimave, nicim vynimocne, nenaplnene, nudne. hniju prezivaju zo dna na den a trasu sa strachom zo smrti. to ze v podstate ani nezacali zit si ani nevsimnu kym nejde o zivot.
Wake - up! mozes normalne zit. tu a teraz. kym sa da. vytlct zo zivota vsetko aj ked je na pozadi toto. ono to tu bolo vzdy a aj bude. zmier sa s tym.
@pralinka25 odkial vies o diani vo svete?🤔
@pralinka25 odkial vies o diani vo svete?🤔
@natalka13 🙄 neviem. som asi hlucha a slepa a jedine relevantne info su v spravach o pol osmej alebo v novinach? je rok 2026 okrem ineho mam celkom siroky rozptyl znamych zijucich na roznych miestach na svete, zijem v tomto svete, rozpravam pocujem citam .... ci co mas na mysli? v jaskyni nezijem.
@anonym_6a2b96 snazim sa smerovat karieru tak, aby som v pripade nahlej emigracie mala vacsiu sancu ziskat pobyt, viac sa otvaram zahranicnym projektom…a idem si spravit alternativny zdroj tepla do bytu
@julish stale nechapes ze kym pride vojna na zaprdene slovensko svet bude v totalne riti cely? ze mozes utiect mozno tak na antarktidu.

@michaela12_34 nebojím sa. Nemám dôvod. Nešírim strach. Nesledujem noviny. Atd.