Dôvod potratu - skúsenosti
Ahojte dievčatá ❤️ Už som doma z nemocnice, a stále uvažujem nad tým co sa stalo... I keď je už neskoro, ale pre budúce prípady...
Prvý potrat som mala 6.máj 2018 - v 6 TT, samocistenie, píla som Alechemilku a podarilo sa znovu otehotnieť hneď ešte pred prvou MS po potrate, 3.juna 2018 som mala potvrdene ďalšie tehotenstvo. Hneď nasadený duphaston, vtedy ešte preventívne fraxiparine 0.3 ml, potom Ascorutin keďže som trochu spinila. V 4 mesiaci prišli výsledky z hematologie, mam tam nejaké mutácie takže fraxiparine bol nutný, no mala som alergiu tak mi dali Clexane 0,4 ml do konca 600nedelia. Tiež som užívala železo kvôli výsledkom, a potom som mala znížený nejaký protrombin S. V tomto prípade som porodila zdravú dcérku.
Teraz som otehotnela tiež na 1 cyklus snaženia sa, všetko vyzeralo v poriadku. Srdiečko bilo, bábätko bolo tam kde malo byt, žlté teliesko bolo normálnej veľkosti. Tiež som užívala Clexane 0,4 ml a duphaston a fembion, to mi hneď dal gynekológ pri pozitívnom tehotenskom teste.
No začala som spinit, letela ku gynekologovi ten videl na utz všetko okej, žiadne zrazeniny hematom nič... Na druhý deň už v maternici zrazeniny krve, i keď babo bolo okej už nebolo moc šance na zachranu, vo stvrtok večer už slabé srdiečko, v piatok ráno tam už nebol ani gestacny vak nič, len samé zrazeniny...
Na prijme ba gynekológii mi doktorka hovorí ze dophastone sa už moc nedáva, a ze nieje ani moc dobrý, a ze Clexane tiež nevie ci nebol silný, lebo ze mohla byť aj krv moc nariedena. Nerozumiem tomu... Ďalšia vec, odkedy som otehotnela, ja som mala nonstop nedokrvene nohy a ruky, mohla som mať na nohách aj snehule doma a proste stále ako ľad... Ako som potratila zase sa ti vrátilo do normálu.. Ja už neviem čo si o tom celom myslieť. Kde sa stala chyba, či lieky zle, alebo zase náhoda? Zase?! Neviem... Chceme sa snažiť hneď ako to pôjde, keďže pri dcérke sa to podarilo 2 týždne po potrate síce bez kyretu ale budiš... Lenže mam obavy zase ísť do toho s tými istými liekmi keď to teraz nepomohlo... A viditeľne sa s mojim telom, krvou niečo dialo keďže som bola úplne nedokrvena. Mate s tým nejaké konkrétne skúseností? Ďakujem 🙏🙏🙏
@lula313 ja som užívala Duphastone od začiatku tehotenstva, keďže som mala už za sebou potrat a pri dcére neviem ci pomohol ale tam som mala tehotenstvo okej. Skôr riešim, či nebol skoro nasadený Clexane cca od 4tt... Pripadne ci nebola iná vec ktorú sa dalo predísť, keďže som mala nedokrvene končatiny úplne..
@pininka1 idem na hematologiu určite lebo už po prvom potrate mi dal gynekológ preventívne fraxiparine lebo na hematolke ma objednali až na konci 3 mesiaca, a to už by bolo neskoro... Clexane si brala od pozitívneho tt? Skôr riešim to prečo som mala také nedokrvene končatiny, a ako prebehol kyret a neberiem lieky zase je všetko normálne...
@wejti nie ja az po 12tt, aj to mi zistili az v tretom tehu..no hematologicka mi povedala ze mam tak zle vysledky ze je zazrak ze som predtym dve deti donosila, hoci prve tehu bol tiez potrat. Moj porodnik mi ale povedal ze on by dal aj silnejsi ten clexane, ze je to zanedbatelne mnozstvo.
V prvom rade mi je to moc ľúto, mne mešká ms 12 deň, všetko bolo ok až na dneska, dnes som začala spinit, raz hnedý výtok, raz žltý raz trošičku krvi raz nič, minulý mesiac som mala biochemické tentokrát neviem čo ti bude, nerozumiem tomu kvôli čomu sa toto deje..
@wejti mrzi ma, ze toto opat zazivas :(
mne napr. keby nenasadili fraxiparine hned od pozitivneho tehu testu potratim opat ako 2x pred tym, cize ono je to fakt velmi diskutabilne co to sposobilo, mozno to zial skutocne bolo z genetickeho dovodu
a chapem, ze velmi chcete ale kyretaz je celkom drasticky zakrok, asi by si mala tomu dat chvilu cas, aby sa maternica a sliznica stihla obnovit
@petamich @pininka1 @wejti kocky ja mam velmi podobny problem, mam sice 2 deti, ale aj 3 potraty, vsetko MA okolo 7tt. Tiez tomu nerozumiem, ale cakaju ma teraz vysetrenia a to hematologia a moj gyndos mi chce spravit nejake vysetrenie, ze mi zoberie 6 ampuliek krvy, vobec neviem co bude skumat. Ake vysetrenia este odporucate vy? Dakujem
@macka10 no nas vtedy poslali na spermiogram (hoc otehotniet nebol problem, gynekolog mi robil AMH a biochemiu posvy, krvny obraz, hematologia, stitna zlaza, reprodukcna imunologia - nic ale nikde nenasli okrem tej hematologie aj to nemam nejake zavazne mutacie, len teda evidentne vyzera to tak, ze u nas to bolo krvou
@macka10 hematologicku mam uz dlhsie, kedze som kedysi mala trombozu ale podla mna ak by si jej povedala o co ide, tak by ti minimalne tie potrebne testy spravila, ja chodim k milosrdnym Mudr. Cechovej a su perfektne aj ona aj sestricka, pripadne ak by si nevedela zohant (lebo ved vieme ako to tu chodi), tak vies aj ako samoplatca cez Medirex (ako posledna moznost)
mozno nahoda. prvy potrat mal zrejme doovd, pri druhom tehu si uz mala liecbu. a sice 3 tehu skoncilo potratom, ale uz si tiez mala leicbu, cize dovod tu bol zrejme iny. aj zeny, co nemaju mutaciu ako ty, mozu potratit, cize dovodov an potrat je viac a zrejme to bolo nieco take ako u inych zien., ja som mala 1x MA, dovod neviem, uz sa mi potom nepodarilo othotniet.
@wejti skus na hemato požiadať o vyšetrenie syndrómu lepivych dosticiek. Na to sa užíva anopyrin ak sa potvrdí. Clexane a pod je skôr na trombofilne mutácie ale používa sa aj ten. Brala som ho po ivf od stimulácie do 6 týždňov po pôrode. V pôrodnici mi akurát dr vysvetľoval že do 0,3 je dávka preventivna, 0,4 už liečebná a ta sa používa do 90 kg cca, ak má žena viac dávajú už 0,6.tiez som mala dva potraty, až tretie tehotenstvo s anopyrinom a clexanom bolo úspešné ale zasa predčasný pôrod v 29tt (odlúčenie placenty, tiež som začala krvácať aj obrovské zrazeniny) . Držím palce nech sa nájde príčina a dočkáte sa súrodenca

Kamaratky muž je gynekolog a vravel, že lieky typu dophastone sú skôr placebo. Že výrazne nezvýšia sance na udržanie, že keď začne žena špiniť, tak je to 50:50. Držím však prsty, aby Vám to hneď vyslo a dopriala si dietatku surodenca🍀