icon

Prečo ľudia závidia iným nemocenskú dávku?

Dnes o 08:46

Čítam to v každej téme. Akonáhle niekto na PN chce:
- ísť do obchodu
- ísť po dieťa do školy
- ísť von so psom
- ísť na krátky výlet do prírody
- mať dlhšie vychádzky ako 2 hodiny
- ...

Dostane tu naložené, že vôbec nie je chorý a len zneužíva systém. To naozaj závidíte tú almužnu a väzenie na PNke? Kontroly pod hrozbou nevyplatenia dávok?

Prosím vás všetky, kde pracujete, že výlet alebo schopnosť vyzdvihnúť dieťa zo školy považujete za schopnosť odrobiť 8 hodín v práci? Že keď niekto vie ísť po dieťa alebo do obchodu, tak dokáže pracovať? Fakt by ma to zaujímalo. Zamestnám sa tam a už nikdy nebudem musieť ísť na PN, lebo budem platená len za účasť 🤦‍♀️

Ja som bola na PN s depresiou. Dokázala som byť celý deň mimo domu, na prechádzke, u kamarátky, hocikde, kde som nemyslela sama doma na zlé veci. Znamenalo to, že dokážem pracovať? NIE. Niektoré dni som celé preležala, ale aj tie, ktoré som mala lepšie a dokázala navonok fungovať (hoci často som bola hladná, neumytá, lebo som to jednoducho nezvládla, ale zvládla som ísť von) by som nedokázala rozmýšľať nad pracovnými úlohami, nieto plniť nejaké príkazy a stíhať deadline. Asi preto sa to vola PRÁCE neschopnosť, nie neschopnosť celková. A aj tak si viac ako polovica ľudí bude myslieť, že som len zneužívala systém a mala som viac vydržať a pracovať, lebo psychické ochorenia sú len taký výmysel mladej generácie 😅

Táto nátura, že ľudia závidia aj chorobu a od lekára nariadenú PNku, je mi na Slovensku fakt proti srsti.

Strana
z3
anonym_ac32cc
Dnes o 08:52

To nie je o peniazoch, ale o tom, ze ja som v praci a niekto si ide na prechadzky do prirody, venci psa a beha za detmi a NEMUSI, pretoze je akoze chory... Co je na tom zavist? Mna to s prepacenim serie, nebavim sa o chorych ludoch, ale o tych, co si to "vybavia", lebo to lebo hento a ver mi takych je velmi vela... hlavne temy - idem podpisat vypoved, radsej PN alebo ist na urad prace? Ako sa "da ist" na PN??? Za toho cloveka v praci to tahaju kolegovia, takze maju dvojito nalozene a on si chodi na prechadzky a a vylety... fakt tym emociam nerozumies? Alebo to beries prilis osobne?

sisamisaaa
Dnes o 08:54

Ja nikom nič nepíšem ani nevyčítam. Ja sama som bola na PN kvôli odpadávaniu z dôvodu chronickej boreliózy, mala som PN s plnými vychádzkami na diagnózu odpadávanie, normálne som chodila po svete, športovala po horách koľko ma telo pustilo a akonáhle sa môj stav zlepšil tak že som už neskapíňala a dokázala som pozerať do monitora, PN som zrušila a začala pracovať.
Môj brat detto, mal PN kvôli psychickým problémom, pracovať skúšal ale nedalo sa mu, nezvládal to, takže bol PN a chodil do prírody a na nákupy a nevidím na tom nič zlé na istú dobu na prekonanie ťažkostí byť PN a fungovať.
Lebo ľudia často PN zneužívajú, nič im dokopy nie je, len berú prachy. Sú PN len ako proforma, preto to ľudí serie. Nevidia tých čo naozaj zažívajú zdravotné ťažkosti čo im nedovolia pracovať, ale dokážu chodiť von a nejako fungovať a je to len dočasný stav.

anonym_8feb3a
Dnes o 08:56

@anonym_autor a ty si co, rozum podela, ked jej niekto pise, ze moze ist v ramci vychadzok, ktorej vete nechapes? 😅 ak jej muz jazdi na kamione, alebo chodi za stetkami, tak nech si vybavi vychadzky rano, aby zaniesla plody svojej lasky do zariadeni, a poobede, ked idu deticky domov a cestou moze nakupit. ak je lekar normalny a ona nema zapal pluc ci tuberu, kludne sa da dohodnut na case vychadzok a nemusi tu pisat 1000000 stran s otazkami, co ma chuda robit.

biba_18
Dnes o 08:56

@anonym_ac32cc a také ti nenapadlo, že ten čo "ide" na PN ignoruje dlhodobo svoj zdravotný stav a potom ho už prestane ignorovať? napr.?

anonym_ac32cc
Dnes o 08:58
@biba_18

@anonym_ac32cc a také ti nenapadlo, že ten čo "ide" na PN ignoruje dlhodobo svoj zdravotný stav a potom ho už prestane ignorovať? napr.?

@biba_18 a to prakticky v den vypovede prisiel ten moment osvietenia, ze su chory hej 😂 Poznam prilis vela ludi, co toto zneuzivaju, bohuzial a to aj v rodine...

biba_18
Dnes o 08:59

@anonym_ac32cc čomu nerozumieš na spojení "ignoruje dlhodobo svoj zdravotný stav"

anonym_c522ea
Dnes o 08:59

@anonym_autor
Jeden z dovodov preco je to tu v prdeli su aj PN Australia 6 najbohatsia krajina NEMA PN, mas narok na 10 dni sick leave - zdravotnej a potom 3 mesiace neplatenej kde ti drzia robotu a potom ta mozu kopnut do zadku...takze vy to tu mate komunisticky raj.

alenka58
Dnes o 09:00

@anonym_autor snáď nemyslíš vážne, že ti niekto závidí PN, máš to popletené, PN má určité pravidlá, ktoré slováci neradi dodržujú, lekár určí vychádzky a ak nie, tak nie sú vhodné, na tom nie je nič ťažké, len ľudia sú nezodpovední, vždy sa tu vyroja matky na PN ktoré nikoho nemajú, nevedia si zabezpečiť náhradné riešenia tak sa pýtajú ako to riešiť, hoci zákon hovorí jasne a kontroly pritvrdili, nakoľko sa PN zneuživajú, mimo SK to zneuživanie nefunguje

patrike
Dnes o 09:00

To si stazuj na socialnej poistovni, ako maju nastavene pravidla. Hlavne to nie je o zavisti, ale o narodnom sporte obchadzania pravidiel. To by potom kazdy, koho nenajdu doma, mal vyhovorku "vencil som psa".

sissy27
Dnes o 09:01

@anonym_autor ale veď ísť na nákup, po dieťa do škôlky, vyvenčiť psa, ísť na prechádzku do prírody - to všetko sa dá krásne stihnúť v rámci vychádzok, aj niekoľkokrát, kde je problém?
Sranda je, že pracujúci často nemajú ani tie 2x2 hodiny denne na takéto aktivity... Si predstav ťahať 12hod šichty, čo nie je úplne neobvyklé, a to sa ešte potrebuješ dostať do / z práce, niečo pospať, doma porobiť čo treba...

anonym_52e767
Dnes o 09:04

Ahoj ako som písala už v inej diskusii PN si zaslúžia asi len ľudia ktorí sú úplne odkázaní na lôžko lebo keď si schopná ísť do obchodu si schopná ísť aj pracovať 🤦‍♀️ ja som na PN už takmer 2 mesiace. Z jednej návštevy lekára kde som išla iba s bolesťami hlavy sa vyklula pn ktorá ešte bude pokračovať. Niektoré dni sa cítim akoby mi nič nebolo. Iné dni ležím alebo mi je celý deň nevoľno alebo inak zle a v práci by som to nedala ledva dôjdem do obchodu. Beriem lieky po ktorých mi je zle a som ospala. Aj keď aktuálne nemám bolesti ale dnes ráno som vstala s nevoľnosť ou a tieto nevoľnosti mávam niekedy celodenne. Stále si chodím po vyšetreniach a keby som všetko mala riešiť paragrafom tak už žiaden nemám keďže už som absolvovala 12 vyšetrení a ešte ďalších 5 mam naplánovanych a lekárka ma chce mať doma. Deti chodia samé zo školy keďže je pod vchodom a do obchodu chodím cez vychádzky doobedu. Zmestim sa do času len mi je cez víkend ľúto ze nemôžem deti vziať niekde do prírody. Tu okolo nás nič moc nie je.

anonym_e8206a
Dnes o 09:13

Nikomu nič nezávidím, len pre človeka na PN existujú pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať.Plati to aj pre mňa,dokonca platilo aj vtedy, keď som bola PN a manžel v nemocnici.Nemohla som chodiť hala -bala,kde chcem a kedy chcem, ešte aj poobednajsie vychádzky som mala prispôsobené návštevnym hodinám v nemocnici.Tieto pravidlá sú okrem toho,aby mal pacient kludovy liečebný režim, zavedené aj kvôli tomu,aby sa PN nezneužívala.Priznajme si, že sú ľudia, ktorí idú na PN len v krajnom prípade, keď už nezaberú voľnopredajné lieky a babské recepty a sú aj takí, ktorí chcú mať voľno, prípadne potrebujú čas na iný výhodnejší spôsob zárobku...

anonym_c9523e
Dnes o 09:14
@sissy27

@anonym_autor ale veď ísť na nákup, po dieťa do škôlky, vyvenčiť psa, ísť na prechádzku do prírody - to všetko sa dá krásne stihnúť v rámci vychádzok, aj niekoľkokrát, kde je problém?
Sranda je, že pracujúci často nemajú ani tie 2x2 hodiny denne na takéto aktivity... Si predstav ťahať 12hod šichty, čo nie je úplne neobvyklé, a to sa ešte potrebuješ dostať do / z práce, niečo pospať, doma porobiť čo treba...

@anonym_autor napíšem ti môj prípad,so susedkou sme boli naraz tehotné, ja na koniec augusta ona na koniec septembra. Ešte v prvom trimestri šla na pn, chodila do mesta po nákupoch, zariaďovala dom, kopkala si na záhrade. Ja som mala celý čas vysoký tlak , užívla.som lieky, bolo mi nevoľno, v práci stres, bola som zavodnená, hoci som po pár hodinách nevedela ani pero udržať v ruke, môj gynekológ povedal že ma na PN nedá lebo mám kancelársku prácu. Darmo som mu vysvetlila, že momentálne tam prebieha rekonštrukcia a sme bez pitnej vody a toaliet.
Že kvôli tomu musím 500m do nákupného centra pešo, a keď mi bábo kopalo do mechúra tak bolo treba veľa krát. 5-10x denne 500m tam 500m späť peši , a prácu som nestíhala. Pokým sa suseda slnila na záhrade.
Nie nezáviedla som jej, len aj ja by som bola radšej doma ako za daných pomerov v práci

anonym_1f5b22
Dnes o 09:16

Ja mám kolegov ktorí to zneužívajú. Aj minulý týždeň v pondelok prišiel kolega s tým že ide od utorka na PN. a je na PN 🙄 ale zneužíva to.je dva týždne v robote a ptm dva týždne doma. Už mu dali pn preveriť že či je na nej oprávnene. A pár ľudí tak od nás vyhodili lebo zistili že sa dávali vypisovať neoprávnene

melanta
Dnes o 09:17

Nikto tebe ani iným nezávidí PN. Ak si frustrovaná z choroby či z mála financií, my ostatní za to ozaj nemôžeme. Ísť počas PN do obchodu, ísť na prechádzku, s deťmi - to predsa každý môže v rámci vychádzok. Ak vychádzky nemá, je potrebné to riešiť s lekárom. Mimo vychádzok nevidím dôvod ospravedlňovať porušovanie PN. Byť PN nie je povinnosť, zato je povinnosť PN dodržiavať. Problém mnohých žien je ten, že majú mužov naučených, že muži ani v čase choroby ženy nie sú schopní riešiť nosenie detí do/zo škôlky/školy, riešiť nákupy a pod. Lenže to nie je problém systému a nás ostatných už vôbec nie. V každom prípade - fakt je taký, že človek na PN má dodržiavať režim PN.

anonym_d60479
Dnes o 09:19

Muz bol po xxxxxr raz na pnke a celych 6tyzdnov bol podstivo doma,este aj zvoncek sme kupili,aby sme poculi.Treba sa vediet zabezpecit,muz ma aj pnku aj hypo poistenu takze dostal omnoho viac ako keby robil.Ale sedel a musel byt doma,vsetko som riesila len ja.Deti maju 2rodicov volaju sa MATKA A OTEC.

anonym_e8206a
Dnes o 09:19
@anonym_52e767

Ahoj ako som písala už v inej diskusii PN si zaslúžia asi len ľudia ktorí sú úplne odkázaní na lôžko lebo keď si schopná ísť do obchodu si schopná ísť aj pracovať 🤦‍♀️ ja som na PN už takmer 2 mesiace. Z jednej návštevy lekára kde som išla iba s bolesťami hlavy sa vyklula pn ktorá ešte bude pokračovať. Niektoré dni sa cítim akoby mi nič nebolo. Iné dni ležím alebo mi je celý deň nevoľno alebo inak zle a v práci by som to nedala ledva dôjdem do obchodu. Beriem lieky po ktorých mi je zle a som ospala. Aj keď aktuálne nemám bolesti ale dnes ráno som vstala s nevoľnosť ou a tieto nevoľnosti mávam niekedy celodenne. Stále si chodím po vyšetreniach a keby som všetko mala riešiť paragrafom tak už žiaden nemám keďže už som absolvovala 12 vyšetrení a ešte ďalších 5 mam naplánovanych a lekárka ma chce mať doma. Deti chodia samé zo školy keďže je pod vchodom a do obchodu chodím cez vychádzky doobedu. Zmestim sa do času len mi je cez víkend ľúto ze nemôžem deti vziať niekde do prírody. Tu okolo nás nič moc nie je.

@anonym_52e767 Na základe 1.vety sa pýtam, chorý, ktorý žije sám si má ako zabezpečiť lieky a trochu ovocia, zeleniny,zakl.potravin s krátkou zárukou?

melanta
Dnes o 09:20

Inak zaujímavé, že nikdy som tu nečítala diskusiu, ktorú by založil niekto s tým, že je PN, dostal vychádzky a nechce ich. Zato často tu čítame diskusie, že či môže ísť počas PN mimo vychádzok na svadbu kamoške, či môže ísť tam alebo onam mimo vychádzok. Tiež tu často čítame diskusie, či bude platená PN, ak dá človek výpoveď a hneď sa dá na PN, lebo na dávku v nezamestnanosti nárok nemá. Alebo či mu príde kontrola, ak je na PN a zároveň na úrade práce, pretože keď je na PN, nemusí nosiť doklady o hľadaní práce. Takže jediný problém tu sú ľudia, ktorí PN zneužívajú.

melanta
Dnes o 09:21
@anonym_e8206a

@anonym_52e767 Na základe 1.vety sa pýtam, chorý, ktorý žije sám si má ako zabezpečiť lieky a trochu ovocia, zeleniny,zakl.potravin s krátkou zárukou?

@anonym_e8206a osamelý človek, čiže ten, ktorý žije sám, si môže ísť počas PN do obchodu či so psom von. Samozrejme, ak má vychádzky, má ísť do obchodu vtedy. Ak ich nemá, odjakživa má zo zákona možnosť si ísť tieto veci zabezpečiť bez strachu z postihu.

anonym_e8206a
Dnes o 09:22
@anonym_d60479

Muz bol po xxxxxr raz na pnke a celych 6tyzdnov bol podstivo doma,este aj zvoncek sme kupili,aby sme poculi.Treba sa vediet zabezpecit,muz ma aj pnku aj hypo poistenu takze dostal omnoho viac ako keby robil.Ale sedel a musel byt doma,vsetko som riesila len ja.Deti maju 2rodicov volaju sa MATKA A OTEC.

@anonym_d60479 Toto by som netvrdila, že majú 2 rodičov,lebo nie je to pravidlom

anonym_e8206a
Dnes o 09:25
@melanta

@anonym_e8206a osamelý človek, čiže ten, ktorý žije sám, si môže ísť počas PN do obchodu či so psom von. Samozrejme, ak má vychádzky, má ísť do obchodu vtedy. Ak ich nemá, odjakživa má zo zákona možnosť si ísť tieto veci zabezpečiť bez strachu z postihu.

@melanta Mne to je jasné,ja som reagovala len na to tvrdenie,ze človek si "zaslúži,, PN len keď je odkázaný na lôžko, lebo údajne, keď vládze ísť do obchodu, vládze aj do práce

alenka58
Dnes o 09:27

zase si slovač pletie závisť s povinnosťou

anonym_ac219d
Dnes o 09:28

no proste je to taky narodny sport hodit sa na PN, ked mi to vyhovuje a potom riesit ze nemozem si robit co chcem ale musim dodrziavat pravidla
konecne sa s tym robi poriadok a kontroly, napr migreny bezne liecitelne liekmi a rezimovymi opatreniami predsa nie je dovod aby clovek cakal na PN na dalsie vysetrenia (napr na Mri) niekolko mesiacov, takto to nikde vo svete nefunguje

alebo zavazna depresia a pod clovek ma mat aktivnu liecbu alebo hospitalizaciu kde ho nastavia na liecbu, terapie a nie doma byt pol roka rok bez posunu

PN nenahradza povinnost zamestnavatela zabezpecit tehotnej wc aj inym zamestnancom to je na prekazku v praci napr
atd

anonym_030d1e
Dnes o 09:29

Viac ako 20r sa liečim na ťažkú depresiu. Keď mi po 15r prestali účinkovať AD, išla som na 3t do nemocnice. Kde mi menili AD a nabiehala som na nové. Po prepustení z nemocnice som išla hneď do práce, so stavmi nasádzania. AD mi nesadli a rok v kuse sme sa snažili nasádzať nové a vysádzať pôvodné. Čiže rok v tomto stave som pracovala. Ako človek s depresiou viem, že musíme mať rytmus a stereotyp. Ráno vstávam vždy o 06.00, 45 minút cvičím, potom sprcha, raňajky, make up a pred 08.00 idem do práce. Tam som do 16.45, potom idem do obchodu, s kamarátmi na kávu, alebo venčiť psy, večer domov, večera, pocvičiť si, sprcha, TV program a o 22.00 spánok. Nesmieš z toho vyjsť. Pre mňa je najhoršie dovolenka, alebo dlhšie voľno - nesmieš poľaviť zo stereotypy a premýšľať nad hlúposťami. A PN som bola za 20r najdlhšie 3t. Aj na liečení s chrbticou som mala dovolenku a pol dňa som pracovala.

anonym_59c3e8
Dnes o 09:30

Autorka, PN nie je určená na vzdialenejšie rekreačné aktivity. Mimochodom, Slováci môžu byť radi, že pri péenkach majú zaplatený celý kalendárny mesiac - v Čechách víkendy nie sú pri PN preplácané.

anonym_ac32cc
Dnes o 09:31
@anonym_030d1e

Viac ako 20r sa liečim na ťažkú depresiu. Keď mi po 15r prestali účinkovať AD, išla som na 3t do nemocnice. Kde mi menili AD a nabiehala som na nové. Po prepustení z nemocnice som išla hneď do práce, so stavmi nasádzania. AD mi nesadli a rok v kuse sme sa snažili nasádzať nové a vysádzať pôvodné. Čiže rok v tomto stave som pracovala. Ako človek s depresiou viem, že musíme mať rytmus a stereotyp. Ráno vstávam vždy o 06.00, 45 minút cvičím, potom sprcha, raňajky, make up a pred 08.00 idem do práce. Tam som do 16.45, potom idem do obchodu, s kamarátmi na kávu, alebo venčiť psy, večer domov, večera, pocvičiť si, sprcha, TV program a o 22.00 spánok. Nesmieš z toho vyjsť. Pre mňa je najhoršie dovolenka, alebo dlhšie voľno - nesmieš poľaviť zo stereotypy a premýšľať nad hlúposťami. A PN som bola za 20r najdlhšie 3t. Aj na liečení s chrbticou som mala dovolenku a pol dňa som pracovala.

@anonym_030d1e suhlasim, ze ludia, co maju depresie, potrebuju rezim a pravidelnost, inak sa zakuklia uplne. Nie je to pre nich jednoduche, kazdy den je boj, ale to je aj doma.

lilinka76
Dnes o 09:31
@anonym_e8206a

@anonym_e8206a Nákupom počas vychádzok, čo sú obvykle 2 hodiny dopoludnia a dve hodiny popoludní.

lilinka76
Dnes o 09:37

@anonym_autor
Už som čítala čokoľvek, ale ísť počas PN na výlet, to ešte nie. 🫣🫣 Výlet musíš stihnúť v čase predpísaných vychádzok. Rovnako ako venčenie psa. A ak nestíhaš vyzdvihnúť dieťa zo školy, dohodni si inú mamičku alebo susedu, aby Ti pre dieťa zbehla . Raz sú pravidlá dané, tak sa majú dodržiavať. A to nikomu PN nezávidím.

anonym_e8206a
Dnes o 09:39
@lilinka76

@anonym_e8206a Nákupom počas vychádzok, čo sú obvykle 2 hodiny dopoludnia a dve hodiny popoludní.

@lilinka76 Ja tiez. Reagovala som len na príspevok, že kto si vie ísť nakúpiť, nezaslúži si PN

anonym_d60479
Dnes o 09:50
@anonym_e8206a

@anonym_d60479 Toto by som netvrdila, že majú 2 rodičov,lebo nie je to pravidlom

@anonym_e8206a to je pravda,ale toto vzniklo na zaklade temy,kde chlap je na 2 veci na hovno a na semeno a zena chcela ist do obchodu pocas pnky,alebo do skolky.Ak som raz jednorodic na toto myslim,hned ako vstupim k lekarovi.Ak by sa inak nedalo,nedala by som sa na pnku ale poctivo uzivala antibiotika bez lezania,resp.po robote.

Strana
z3