icon

Aká bola vakcína v 80. rokoch?

3. jan 2026

Ahojte, riešila som teraz s kamoškou očkovanie a chcela som jej povedať o jednej látke, čo mne podali, avšak neviem, čo to bolo. Viete mi poradiť vy, čo sa môže takto prejavovať? Som rok narodenia 1981, asi keď som mala 5 rokov som bola u svojej detskej lekárky na očkovaní. Čo bolo zvláštne, mama mi vtedy povedala, že injekciu mi pichla sestrička, nie lekárka. Vtedy to tak bolo, že niečo pichali aj sestričky a krv brali sestričky.

Bolo to podanie do nohy, a malo to byť muskulárne do svalu, zrejme však pichla zle a podala to do žily. Keď mi mama obliekala pančušky, videla, že mi navrela na stehne veľká hrča - farbu neviem. Tak sa len spýtala lekárky, či mi má na to dávať obklad, alebo nejakú mastičku, chladiť to apd. Keď sa lekárka na to pozrela, podľa slov mami skríkla nejaká latinský názov, zobrala ma na ruky a utekala so mnou po chodbách na príjem. Mama utekala s mojimi vecami za mnou. Tam ma napojili na prístroje, asi mi niečo podali. Bola som tam vraj veľmi dlho. Mame povedali, že by som sa zrejme rána nedožila a tým, že si to všimla mi zachránila život (mama spomínala otravu krvi, ale to sa mi nezdá). V nemocnici som bola vraj 2 týždne. Ja si len pamätám, ako za mnou každý druhý deň chodila lekárka a nosila mi sladkosti. Sestričku prepustili - neskôr sme sa dozvedeli, že ju niekde preradili, kde nepodávala injekcie a robila len pomocné práce.

Mama mi o tom často rozprávala. Niektoré veci si z toho útržkovito pamätám.
Mamina tu už nie je, aby som sa spýtala, čo mi to vtedy podali.
Tusím, že mi spomínala pendepon. Mohol to byť ono?
Napadá vás ešte iná látka, kde toto môže vzniknúť? Mohlo to byť niečo, čím sa očkovalo v 80tych rokoch a už sa tým neočkuje? Nepichá sa pendepon pri chorobe?

Strana
z2
anonym_a55d3e
3. jan 2026

@anonym_autor podla mna je toto zmes blbosti, nedostatocnych info a prekrutenych informacii
Bezne podavali ockovania sestricky aj v tomto obdobi, aj odoberali krv
Na stehne mas tiez svaly, dava sa vacsinou podkozne
Povrchove zily su sice vyssie no tie ihly su kratucke
Mohla to byt maximalne nejaka alergicka reakcia co nikto dopredu nevie na 100% vylucit ked sa ide podavat ockovacia latka
Pendepon nieje a nikdy nebola ockovacia latka
Mimochodom mala by si to mat zaznamenane v tvojej zdrav.karte

stellarstar
3. jan 2026

To si mala urcite nejakú alergickú reakciu. Nemáš kartotéku doma?

petruldo
3. jan 2026

Pendepon bol antibiotický liek v injekčnej forme. Nie očkovacia látka. Ja si na svoj spomínam , že ma po ňom strašne bolela noha, revala som ako tur. Po čase mi hrozil ďalší a to som zdIrhla z ambulancie, že to si nedám viac pichnúť ani náhodou.
Čo pichli tebe netuším

aniele
3. jan 2026

@anonym_autor Ak si dobre pamätám, Pendepon bol depotny penicilín, dlhšie pôsobiaci, pichali ho na záver penicilínovej liečby. Nie vždy. Informácie o ňom môžeš nájsť na nete.

autor
3. jan 2026
@anonym_a55d3e

@anonym_autor podla mna je toto zmes blbosti, nedostatocnych info a prekrutenych informacii
Bezne podavali ockovania sestricky aj v tomto obdobi, aj odoberali krv
Na stehne mas tiez svaly, dava sa vacsinou podkozne
Povrchove zily su sice vyssie no tie ihly su kratucke
Mohla to byt maximalne nejaka alergicka reakcia co nikto dopredu nevie na 100% vylucit ked sa ide podavat ockovacia latka
Pendepon nieje a nikdy nebola ockovacia latka
Mimochodom mala by si to mat zaznamenane v tvojej zdrav.karte

@anonym_a55d3e takto presne mi to hovorila mama. Co vsak neviem, ci to bolo ockovanie alebo podanie nejakej latky - ako bol pendepon. Viem, ze to bolo do nohy a malo to byt do svalu. Mala viac krat spominala pendepon.

autor
3. jan 2026
@aniele

@anonym_autor Ak si dobre pamätám, Pendepon bol depotny penicilín, dlhšie pôsobiaci, pichali ho na záver penicilínovej liečby. Nie vždy. Informácie o ňom môžeš nájsť na nete.

@aniele lenze penicilinove ATB beriem normalne a nemam to pisane ani v alergickej anamneze. Tak neviem.

anonym_a55d3e
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_a55d3e takto presne mi to hovorila mama. Co vsak neviem, ci to bolo ockovanie alebo podanie nejakej latky - ako bol pendepon. Viem, ze to bolo do nohy a malo to byt do svalu. Mala viac krat spominala pendepon.

@anonym_autor za mna je to zmes blbosti a prekrutenych info
Aj na stehne mas svaly takze muskularne sa moze podavat aj sa podavalo..sval nemas len na zadku
Matke sa mohlo vela veci pomiesat alebo sa mohla pomylit, bezne hlavne ked preslo vela rokov..
Tu podla mna to bolo nieco ine..

kiki68
3. jan 2026
@anonym_autor

@aniele lenze penicilinove ATB beriem normalne a nemam to pisane ani v alergickej anamneze. Tak neviem.

@anonym_autor Podla mna mala pichnut pendepon a pichla nieco ine. Ta lekarka to zistila podla reakcie. Co to bolo musis zistit z karty

autor
3. jan 2026
@anonym_a55d3e

@anonym_autor za mna je to zmes blbosti a prekrutenych info
Aj na stehne mas svaly takze muskularne sa moze podavat aj sa podavalo..sval nemas len na zadku
Matke sa mohlo vela veci pomiesat alebo sa mohla pomylit, bezne hlavne ked preslo vela rokov..
Tu podla mna to bolo nieco ine..

@anonym_a55d3e no ako sa mohla mama pomylit? Ked jej lekari povedali, ze som mala velke stastie a rana by som sa nedozila? A preco sestricku stiahli z ambulancie? A preco lekarka citila urcitu davku viny a chodila za mnou stale do nemocnice? Len sa pytam... preco som bola v nemocnici? Viem, ze potom moja mama velmi citlivo vnimala akekolvek injekcie/ockovanie a uz sa bala.

kiki68
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_a55d3e no ako sa mohla mama pomylit? Ked jej lekari povedali, ze som mala velke stastie a rana by som sa nedozila? A preco sestricku stiahli z ambulancie? A preco lekarka citila urcitu davku viny a chodila za mnou stale do nemocnice? Len sa pytam... preco som bola v nemocnici? Viem, ze potom moja mama velmi citlivo vnimala akekolvek injekcie/ockovanie a uz sa bala.

@anonym_autor Podla mna spravila chybu a nieco ine pocula a mozno velku davku

petruldo
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor máš správu z hospitalizácie v karte? Tam to musíš mať zapísané co sa dialo

autor
3. jan 2026
@petruldo

@anonym_autor máš správu z hospitalizácie v karte? Tam to musíš mať zapísané co sa dialo

@petruldo nemam kartu z detstva.

anonym_a55d3e
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor podla mna nemas presne info, nevies poriadne nic len nejake utrzky, clovek si vela veci vie velmi pestro domysliet..

autor
3. jan 2026
@anonym_a55d3e

@anonym_autor podla mna nemas presne info, nevies poriadne nic len nejake utrzky, clovek si vela veci vie velmi pestro domysliet..

@anonym_a55d3e toto mi mama vravela v detstve aj v mladosti. Presne takto mi to komunikovala. Viem, ze doma to vtedy bola velka tema. Zaroven si pamatam na tu lekarku a viem, ako sa spravala - z nejakeho dovodu ju to mrzelo. Viem, ze nie som alergicka na ziadne ATB. Ale viem, ze mama mala vzdy strach, ked sa mi malo potom nieco aplikovat. A pravdou je, ze sestricka tam uz od toho dna nebola. Ja si tu sestricku pamatam... a viem, ze o vela rokov, ked som mala asi 12 som ju stretla na detskej klinike. Ale dlho nebola v ambulancii. Co mi aplikovali a preco sa to stalo, sa vsak uz nedozviem. Avsak mama od destva hovorila o pendepone.

stellarstar
3. jan 2026

Akože nemáš kartu z detstva? Ja som ročník 1980 a mám pri sebe celu kartu od narodenia. Tam to musis mat, niekde sa k tej karte musis dostať

anonym_ca65f7
3. jan 2026

U nás babke vydali v lekárni zlý liek, nesedela jej farba lieku ale keď musí brať tak zobrala, v noci ju brala sanitka a nadránom zomrela. Ráno potom pribehla z lekárne pani a zobrala si liek zo sebou, že sa pomýlila.

autor
3. jan 2026
@stellarstar

Akože nemáš kartu z detstva? Ja som ročník 1980 a mám pri sebe celu kartu od narodenia. Tam to musis mat, niekde sa k tej karte musis dostať

@stellarstar nemá kartu. Jediné veci, ktoré mám začínajú v roku 2002. Nič dovtedy nemám.

stellarstar
3. jan 2026
@anonym_autor

@stellarstar nemá kartu. Jediné veci, ktoré mám začínajú v roku 2002. Nič dovtedy nemám.

@anonym_autor ale veď tvoja pediatrička musela niekam zapisovať.

autor
3. jan 2026
@stellarstar

@anonym_autor ale veď tvoja pediatrička musela niekam zapisovať.

@stellarstar no zrejme áno. Ale nič také doma nemám. V roku 2000 som prešla od detskej ku lekárovi pre dospelých. Od roku 2002 mám nejaké záznamy doma. Od roku 2005 si odkladám správy. V roku 2013 som prešla do súkromného zariadenia. Žiadne správy a záznamy z detstva nemám. Ani som nič doma nenašla, keď rodičia zomreli.

anonym_a55d3e
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_a55d3e toto mi mama vravela v detstve aj v mladosti. Presne takto mi to komunikovala. Viem, ze doma to vtedy bola velka tema. Zaroven si pamatam na tu lekarku a viem, ako sa spravala - z nejakeho dovodu ju to mrzelo. Viem, ze nie som alergicka na ziadne ATB. Ale viem, ze mama mala vzdy strach, ked sa mi malo potom nieco aplikovat. A pravdou je, ze sestricka tam uz od toho dna nebola. Ja si tu sestricku pamatam... a viem, ze o vela rokov, ked som mala asi 12 som ju stretla na detskej klinike. Ale dlho nebola v ambulancii. Co mi aplikovali a preco sa to stalo, sa vsak uz nedozviem. Avsak mama od destva hovorila o pendepone.

@anonym_autor nemas ziadne info a ides sa tu natahovat a trvat na svojom
Mala si si zistit poriadne o co sa jednalo

autor
3. jan 2026
@anonym_a55d3e

@anonym_a55d3e mám toto info.

stellarstar
3. jan 2026
@anonym_autor

@stellarstar no zrejme áno. Ale nič také doma nemám. V roku 2000 som prešla od detskej ku lekárovi pre dospelých. Od roku 2002 mám nejaké záznamy doma. Od roku 2005 si odkladám správy. V roku 2013 som prešla do súkromného zariadenia. Žiadne správy a záznamy z detstva nemám. Ani som nič doma nenašla, keď rodičia zomreli.

@anonym_autor nvm kam sa uchovávajú karty ale nebude to v nejakom archíve? Informovala by som sa možno ešte budeš mat šťastie

anonym_b897d6
3. jan 2026
@anonym_a55d3e

@anonym_a55d3e prosim ta, pises tu 4* to iste, v nicom si nepomohla, ake sprdla si ju riadne, chod uz do riti. Bezne sa stracali ZD na vojencine, chalan tam chytil heoatitidu a karta zmizla.
Samozrejme omyly v zdravotnictve su bezne, vid operovane ine koleno, vysoke odskodne, v CR vybrali zdravu oblicku a choru nechali, operacia sa vydarila, pacient zomrel...raz hovoril stary mudr o tych ich vitrinach (vitrina-vitriol) kazdy by povedal, ze ochrana pred lopkarmi, ale vraj kym ju odomkne ukludni sa a siahne po tomp pravom liecive, pri pacientovi v soku.

anonym_4f4c70
3. jan 2026
@stellarstar

@stellarstar mne moju kartu stratili, ked robili poriadky, stare veci zakladali do archivu alebo co, lebo zrazu som prisla do ambulancie a sestricka mi podava moju kartu v novom obale a reku, daka je tenka. Ze co to? Ze kde je zvysok? Ze ona nevie, ze asi som ju sama stratila. A to sestricka podla mna vyhodila. To uz bola taka na dochodku, co vypomahala, no asi sa moc cinila, trubka. Niet tej karty nikde.

anonym_a55d3e
3. jan 2026
@anonym_b897d6

@anonym_a55d3e prosim ta, pises tu 4* to iste, v nicom si nepomohla, ake sprdla si ju riadne, chod uz do riti. Bezne sa stracali ZD na vojencine, chalan tam chytil heoatitidu a karta zmizla.
Samozrejme omyly v zdravotnictve su bezne, vid operovane ine koleno, vysoke odskodne, v CR vybrali zdravu oblicku a choru nechali, operacia sa vydarila, pacient zomrel...raz hovoril stary mudr o tych ich vitrinach (vitrina-vitriol) kazdy by povedal, ze ochrana pred lopkarmi, ale vraj kym ju odomkne ukludni sa a siahne po tomp pravom liecive, pri pacientovi v soku.

@anonym_b897d6 preco mi nadavas? Ako mam v niecom pomoct ked ani samotna autorka nevie dokopy nic, taky akurat prd makovy a my sa mame preniest do minulosti a vypatrat kde sa stala chyba
Lebo zrazu dnes ju to napadlo, ze to musi vyriesit 🤷🏻‍♀️
Laskavo na mna neutoc, nic som ti neurobila

euka210
3. jan 2026

@anonym_autor no netusim, ja som r.83 a karta mi presla k dospelej dr.cela, aj po prestahovani a zmeny obvodnej tam poslali celu kartu, vsetko od narodenia tam je.
S najvacsou pravdepodobnostou ti asi pichla nieco ine ako mala, inak by ju nepreradili. Ale asi sa nedozvies co sa presne stalo. Ak by to bola len alergicka reakcia na ockovanie, tak by sr.nevyhodili.

autor
3. jan 2026
@anonym_a55d3e

@anonym_b897d6 preco mi nadavas? Ako mam v niecom pomoct ked ani samotna autorka nevie dokopy nic, taky akurat prd makovy a my sa mame preniest do minulosti a vypatrat kde sa stala chyba
Lebo zrazu dnes ju to napadlo, ze to musi vyriesit 🤷🏻‍♀️
Laskavo na mna neutoc, nic som ti neurobila

@anonym_a55d3e ja viem toho vela. Viem v ktorom to bolo roku, ako sa volala lekárka, kde som bola hospitalizovaná a viem priebeh toho celého. Rovnako viem, ako lekárka mala nečisté svedomie a chodila ma pravidelne pozerať a pamätám si na tie veľké balíčky sladkostí.. A to sa nerobí bežne, povedzme si pravdu. Rovnako naši doma o tejto udalosti hovorili pravidelne. A rovnako viem, že mama hovorila o pendepone. Ale, na penicilín alergická nie som. Čiže mi museli pichnúť niečo iné. A rovnako viem, že sestrička u lekárky na žiadnej ambulancii niekoľko rokov nepracovala.

anonym_a55d3e
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_a55d3e ja viem toho vela. Viem v ktorom to bolo roku, ako sa volala lekárka, kde som bola hospitalizovaná a viem priebeh toho celého. Rovnako viem, ako lekárka mala nečisté svedomie a chodila ma pravidelne pozerať a pamätám si na tie veľké balíčky sladkostí.. A to sa nerobí bežne, povedzme si pravdu. Rovnako naši doma o tejto udalosti hovorili pravidelne. A rovnako viem, že mama hovorila o pendepone. Ale, na penicilín alergická nie som. Čiže mi museli pichnúť niečo iné. A rovnako viem, že sestrička u lekárky na žiadnej ambulancii niekoľko rokov nepracovala.

@anonym_autor nic podstatne si nepovedala
Ziadne dolezite info od ktorych sa vieme odrazit , nic podstatne, ziadne zaznamy nic..
Za mna je to je len splet neuplnych informacii

stellarstar
3. jan 2026
@anonym_4f4c70

@stellarstar mne moju kartu stratili, ked robili poriadky, stare veci zakladali do archivu alebo co, lebo zrazu som prisla do ambulancie a sestricka mi podava moju kartu v novom obale a reku, daka je tenka. Ze co to? Ze kde je zvysok? Ze ona nevie, ze asi som ju sama stratila. A to sestricka podla mna vyhodila. To uz bola taka na dochodku, co vypomahala, no asi sa moc cinila, trubka. Niet tej karty nikde.

@anonym_4f4c70 pane bože to aj také veci sa stávajú? 🙈 to mi je ľúto

autor
3. jan 2026
@anonym_a55d3e

@anonym_autor nic podstatne si nepovedala
Ziadne dolezite info od ktorych sa vieme odrazit , nic podstatne, ziadne zaznamy nic..
Za mna je to je len splet neuplnych informacii

@anonym_a55d3e už prestaň. Ideš ako obohratá platňa. Choď šíriť jed niekde inde.. My tak s manželom hovoríme týmto ľuďom - apage satanas!

Strana
z2