icon

Doktorka ma chce nahlásiť pre neočkovanie

klara023
21. sep 2015

Ahojte.. dceru som nedala ockovat v 15mes. Vakcinou MMR. Dnes ma dcera 3roky2mes. A doktorka mi volala ze ma zrazu musi nahlasit pre neockovanie..
Co ma čaká po nahlaseni??

saska.t
22. sep 2015

@linduska86 prepac ale argument ibalgin ci paralen maju NU je trosku smiesny, pretoze ten ta nikto nenuti povinne jest pod hrozbou pokuty v pravidelnych intervaloch, takze ak chces argumentovat, tak aspon adekvatne....nechcem rozoberat potrebnost / nepotrebnost ockovania je to zodpovednost kazdeho z nas, takze odsudzovat jednu ci druhu stranu je uplny nezmysel a nikto na to nema pravo.

esterba
22. sep 2015

@tiumen ked si svihnu, este to stihnu prejednat.

karkulka1
22. sep 2015

@linduska86
tie famy o autizme blbosti nie su, aj ked je v niecom zaujme ich za kazdu cenu spochybnovat a to vobec nemam na mysli Wakerfielda a vakcinu MMR.
Moje (zdravím prekypujuce) dieta malo v 3 mesiacoch po ockovani negativnu reakciu (ma ju zapisanu aj v karte) a ma aj autizmus a veruze som presvedcena, ze za tym autizmom u neho je to ockovanie. Od 2 rokov ho neockujem a ani nebudem, ibaze niekto preberie svoju celu zodpovednost (aj financnu) za pripadne zhorsenie jeho zdravotneho stavu, kt. by nastal po ockovani. Ja ako rodic na to suhlas nedam.
Imigrantov neriesim, vo Francuzsku a GB ich maju kopec a aj tak tam drviva vacsina ockovani nie je povinna a ani to neriesia pokutami.

Tema (ne)ockovania vyvolava neskutocnu hysteriu a mna hneva, ze sa bagatelizuju neziaduce ucinky. Pokial to 1 dieta zo 100 je vase, tak vam to jedno nie je.

@klara023
My zatial s RUVZ nemame priamu skusenost, vedia o nas, ale doteraz nam dali pokoj, lebo vedia aj o negativnej reakcii maleho po ockovani. Uvidime, co bude teraz, mam ho dat ockovat proti MMR, co ho nedam ani nahodou.

sense
22. sep 2015

Ja len k tomu autizmu mame v rodine autistu a ockovany nie je....takze zrejme to nebude sposobene len ockovanim ....

A este jedna zvlastnost sice trochu off topic...zijem v krajine kde je ockovanie dobrovolne a napriek tomu je 95% deti zaockovanych a ziadne take protiockovacue kampane niekt. Mozno az agresivne tu nie su...

alexandramaria
22. sep 2015

@tiumen áno, priestupok po 2 rokoch od spáchania nie je možné prejednať

klara023
autor
22. sep 2015

@tiumen noo tiez sa akože čudujem že zrazu si spomenula,alebo našla v zazname že nemame očkovanie..

klara023
autor
22. sep 2015

o@alexandramaria co to premna znamena ze- nieje mozne prejednať?? mam sa vyhovoriť ze doteraz to nebolo riesene a zrazu ano?

prevenar
22. sep 2015

@klara023 to je normalne (na slovensku) . udavanie je to v mode 🙂 nic si z toho nerob , je dolezitejsie ,ze si neposkodila svoje dieta vakcinami, ako to ,ze ta lekarka uda.

1) ni jej ohladom ockovania nepodpis . ziadne vyhlasenie, poucenie a pod. nemusis . ude sa jednat v podstate o samoudanie . takze nepodpisuj .
2) pride ti pozvanka na RUVZ (1 kolo - prehovaranie) daju ti limit do kedy mas zaockovat inak ti daju pokutu .
3) ak nezaockujes - co je najlepsia varianta - prides na konanie a daju ti pokutu . vacsinou sa hybe od 0 do 120e . max suhrnna pokuta za vsetky ocko nemoze presiahnut 330 eur . nic im nepodpis - zapisnicu, poucenia a pod . za zakona nemusis - tak to nerob.
4) o ockovani / neockovani rozhoduje RODIC a nie cudzi lekari / urady .

- odporucam ti prebehnut si info v skupine nesuhlas s povinnym ockovanim a rizika ockovania 🙂
https://www.modrykonik.sk/group/1799/

drzim palec 😵

prevenar
22. sep 2015

@klara023 premlcanie sa pocita nasledovne. od posledneho mozneho datumu na zaockovanie danou vakcinou v ockovacom kalendari do dvoch rokov od toho datumu . ak sa "priestupok" nezacal prejednavat v tomto limite, uz nie je mozne ho prejednat a dat ti pokutu za to ockovanie . lekarka sa ti moze vyhrazat kolko chce. osobne by som urcite zmenil lekarku , zda sa , ze s touto budu len problemy , ale to je uz na tebe 🙂

klara023
autor
22. sep 2015

@prevenar waw dakujem..bola som niekedy v tej skupine, kedze som uz ockovanie neriesila vymazala som sa zo skupiny.. dcera ma 3roky a 2mesiace.. MMR sa ockuje 15-18mesiac tak neviem ci uz presne 2roky presli ale tak mi to pride take ze budem si stat aj za nazorom takeho ze sa budem obhajovat ze doteraz to nebolo riesene a zrazu?hm

sorciera24
22. sep 2015

@klara023 doktorka ta halsit nemusi!...to je len ich vymysel....ze musi, nemusi.....mne to ansa vysvetlovala......a ani nehalsila, akurat vraj raz rovne (prave v tomto obdobi) chodia kontroly a prezeraju si zaznamy......cize vtedy im akurat ukaze zaznyma, resp. oni na to vtedy pridu......inak odmietnutie je prietupok (nie trestny cin, aby ta neikto nevystrasil) a stat sa nemusi nic alebo rpedvolanie na RUVZ....a aj to, co tam bude zalezi od konk. RUVZ v tom ktorom meste...
aj si vtedy odmietla ockvoanie pisomne?.....ak ano, po 2 rokoch(od vykonavania daneho ockovanie, konk. tu MMR....15-18.mes) tak po 2 rokoch to bude premlcane....cize este nie je....

prevenar
22. sep 2015

@klara023 je skoda opustat tu skupinu , lebo stale sa dozvedas nove informacie . kto ma informacie , ten sa neockovat neboji 🙂

alexandramaria
22. sep 2015

@klara023 znamená to, že hoci ťa doktorka nahlásila, čo mimochodom- milá @prevenar je jej zákonná povinnosť, nie udávanie - od spáchania priestupku ,tj. dátumu nezaočkovania, uplynuli 2 roky, RUVZ konanie zastaví, lebo zo zákona už ho nemôže prejednať. Ale zodpovednosť vtedy padá na lekára.

alexandramaria
22. sep 2015

ježišimária, akože ja deti nemám a na očkovanie ergo nemám utvorený názor ešte, lebo to riešiť nemusím zatiaľ, ale čo tu padajú za polopravdy, ja asi odpadnem...

karkulka1
22. sep 2015

@sense nikde netvrdim, ze za autizmom je len ockovanie. 😎 Ale je velmi malo detí, kt. vobec neboli ockovane a maju autizmus.

Najhorsie je, ze u mnohych deti sa jednoducho neda zistit, ci budu mat negativnu reakciu na ockovanie, a ked uz ju dostanu, tak je neskoro.
Ako som pisala, moje dieta bolo zdrave, plne dojcene, normalne priberajuce babatko,kt. bolo aj neurologicky v poriadku, takze nic nenasvedcovalo tomu, ze bude mat zlu reakciu po ockovani. ☹

sense
22. sep 2015

@karkulka1 lenze v tomto pripade ako vela odporcov ockovania t rdi ze ockovanie sposobuje autizmus je zavadzajuce lebo aj neockovane deti nim trpia...mne je to jedno nech si kazdy robi co chce ja som pkvedala len svoj nazor...

prevenar
22. sep 2015

@alexandramaria ..nemam vedomost o existencii takeho zakona / zakonnej povinnosti . z toho co viem , tak hlasenie mien / adries je nezakonne udavanie. lekari maju jedine stastie v tom ,ze na slovensku je vymozitelnost prava nulova , specialne voci zaujmom pharma-korporacii , ktore su samozrejme jedna ruka so statnou spravou a lekarmi , kedze im ide o spolocny financny zaujem .

vid -

"Z odpovede ÚVZ SR jednoznačne vyplýva, že RÚVZ SR pri kontrole očkovania má sledovať LEN POČET ODMIETNUTÍ podľa druhu povinného očkovania. Ako uviedol v liste hlavný hygienik: „ÚVZ SR nepožaduje v rámci kontroly očkovania v SR osobné údaje detí ani ich zákonných zástupcov“. Vie o tomto stanovisku hlavného hygienika váš pediater? Ak od neho skutočne pracovníci RÚVZ SR požadujú nahlasovanie osobných údajov, tak konajú v rozpore s vyjadrením hlavného hygienika."

https://www.modrykonik.sk/blog/prevenar/message...

alexandramaria
22. sep 2015

@karkulka1 žiadna vedecká súvislosť medzi autizmom a očkovaním nebola preukázaná. Nech sa páči, v prípade záujmu:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC252...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11581466
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10376617

Vo všeobecnosti nemám rada vášne ohľadne týchto citlivých tém, plne rešpektujem názory pre aj proti. Sama nemám silno vyhranený názor, čiže až budem mať dieťa, budem kruto uvažovať čo a ako. Ale nemám rada polopravdy. Autizmus je téma, na ktorú sa veľa rodičov doslova vyhovára. Avšak, medzi autizmom a časom očkovania je skôr časová súvislosť, nie kauzálna. a To je základ.
@sorciera24
lekárka hlásiť musí, v rámci §13 vyhlášky 585/2008. Z.z. na ktorú priamo odkazuje zákon.

alexandramaria
22. sep 2015

@prevenar akože ja nemám problém so žiadnou debatou, ale ty uvádzaš plno poloprávd.
Pracovníci RUVZ nekonajú v rozpore s vyhlásením ich nadriadeného. Pri náhmatkových kontrolách sa požaduje iba MENO a PRIEZVISKO dieťaťa.
Následne správny orgán z úradnej moci požiada pediatra o súčinnosť a o konkrétne údaje. Tým plne rešpektuje zákon 122/2013, nakoľko lekár žiadosti štátneho orgánu musí vyhovieť. V prvotných hláseniach prichádza iba MENO a PRIEZVISKO. Ostatné údaje si správny orgán zabezpečuje z úradnej moci.

alikaa
22. sep 2015

@sense treba rozlisit autizmus, ktory vidiet uz od narodenia a taky, ktory sa zacne z nicoho nic (dieta sa vyvija normalne a zrazu sa zacne menit). Prave ten druhy je najcastejsi a kazda takato velka zmena dietata vznikla prave po zaockovani.

@alexandramaria vsetky tieto vedecke studie stoja na vode... Najprv by mali dokazat co sposobuje autizmus, aby mohli povedat, ze to s ockovanim nesuvisi. A to zatial nikto nedokazal.

lenocka84
22. sep 2015

@alexandramaria ano dobre pises.pri nahodnych kontrolach.ale nie ze dr musi hlasit.to uz zavisi od dr.

co sa tyka autizmu.nieje pisane ze ockovanie ho vyslovene sposobuje.ale moze byt jeho spustacom.aj v neziaducich ucinkoch MMR je to popisane.

mam kamosku ktora dostala od dr.papier ze jej dcerka NESMIE byt ockovana MMR.asi by jej ho nedala keby mala 100% istotu ze to nemoze mat vedlajsie ucinky.

sense
22. sep 2015

@alikaa prisli mu na to v 3 rokoch ked zacal zaostavat vo vyvine...

argyro
22. sep 2015

to, že ťa nahlási ešte neznamená že si ťa aj predvolajú 🙂 už to stíhajú pomenej, neočkojúcich rodičov je už totiž strašne veľa 😉 takže zatiaľ sa neplaš, a aj ked predvolajú, pokuty bývajú rôzne, niekedy len pár eur... a čo sú peniaze oproti zdravému dieťaťu, o tom snáď ani nemusíme hovoriť 🙂
@klara023

alexandramaria
22. sep 2015

Lekár, ktorý poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre dospelých a lekár, ktorý poskytuje všeobecnú
ambulantnú starostlivosť pre deti a dorast, s ktorým má osoba uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, 13)
alebo ním poverená sestra, písomne oznámi termín povinného očkovania osobe alebo jej zákonnému zástupcovi. Ak sa má
vykonať mimoriadne očkovanie, pri nebezpečenstve z omeškania možno oznámenie vykonať aj inou formou. Ak sa osoba, ktorá
má byť očkovaná, nedostaví na povinné očkovanie ani v náhradnom termíne, na ktorý bola pozvaná preukázateľným
spôsobom, lekár oznámi túto skutočnosť regionálnemu úradu.
Ak očkovanie vykoná iný lekár, je povinný písomne vykonanom očkovaní lekára, s ktorým má osoba uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
@lenocka84 prosím pozri si predposlednú a poslednú vetu.

alikaa
22. sep 2015

@sense ano, obvykle to rodicia nepozoruju hned po narodeni, lebo ani nevedia co by mohli pozorovat. Ale ide o ten skok vo vyvoji spat. Ked sa dieta vyvija normalne a zrazu zacne upadat, stracat nadobudnute schopnosti. Toto sa pri autizme, ktory je od narodenia, nestava. Ale po ockovani sa to stava bezne, niektore deti sa z toho dostanu, niektore nie a skoncia s diagnozou autizmus, alebo DMO, pripadne nieco ine.

lenocka84
22. sep 2015

@alexandramaria ha za 5.5roka ma niiikto na ockovanie nepozyval.

alikaa
22. sep 2015

@alexandramaria pisu tam o nedostaveni sa na ockovanie, nie o odmietnuti. Clovek pride na termin ockovania a odmietne....

alexandramaria
22. sep 2015

@lenocka84 to je ale veľká chyba lekárky.

sense
22. sep 2015

@alikaa ale zeby ani lekar za tri roky neprisiel na to ze s dietatom nieco je? Mne je to v podstate jedno nech sa kazdy rozhodne ci chce al. Nechce ockovat....zodpovednost za svoje dieta ma kazdy z nas sam

alexandramaria
22. sep 2015

@alikaa Pardon, dala som starú novelu. Bola aktualizovaná novou 544/2011 Z.z. v tomto znení , účinnom od 1.1.2012:

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení vyhlášky č. 273/2010 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
V § 6 sa vypúšťa odsek 1.
Doterajšie odseky 2 až 4 sa označujú ako odseky 1 až 3.
V § 13 sa vypúšťa odsek 5.
Doterajšie odseky 6 a 7 sa označujú ako odseky 5 a 6.
V § 13 ods. 5 tretej vete sa bodka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „lekár oznámi regionálnemu úradu každé odmietnutie povinného očkovania.“
V § 14 ods. 1 sa za písmeno f) vkladá nové písmeno g), ktoré znie:
„g) počet odmietnutí povinného očkovania podľa druhu povinného očkovania,“.
Doterajšie písmená g) a h) sa označujú ako písmená h) a i).
V § 22 ods. 5 sa slová „zdravotného preukazu“ nahrádzajú slovami „potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti“.
V prílohe č. 2 časti A sa vypúšťa bod 1.
Doterajšie body 2 až 4 sa označujú ako body 1 až 3.