Doktorka ma chce nahlásiť pre neočkovanie
Ahojte.. dceru som nedala ockovat v 15mes. Vakcinou MMR. Dnes ma dcera 3roky2mes. A doktorka mi volala ze ma zrazu musi nahlasit pre neockovanie..
Co ma čaká po nahlaseni??
@alexandramaria ano, lekar nahlasuje pocet odmietnutych ockovani. Nikde nepisu osobne udaje, pretoze to by isli proti zakonu o ochrane osobnych udajov.
@sense ano rodicia su na to, aby si vsimali dieta. Obvykle az po upozorneni rodicom si lekar zacne nieco vsimat, malokedy sa to stane naopak. Takze preto na to asi prisli az v 3. rokoch. Hlavne ked tam nevideli nejaky velky skok vzad, stracanie nadobudnutych schopnosti, tak o to neskor sa na to prislo.
ked ide o ockovanie, ad1 tazko dokazat priamy suvis ockovania s nejakym neziaducim vedlajsim ucinkom a ak to aj je pravda, treba si zvazit , ci dieta vystavite riziku 'ockovania' s tym ze je sanca 1:1000000 ze sa nieco posere alebo si na druhej strane treba zvazit, co by sa mohlo stat keby dostalo chorobu, voci ktorej ste ho nezaockovali...
neviem medicina nie je matematika vzdy sa moze nieco posrat, idu vam vybrat slepe crevo, co je operacia ktoru pomaly moze robit aj vratnik a upadnete do komy z ktorej sa viac nedostanete. nepojdete si teda preto vyoperovat akutny zapal slepeho creva lebo operacia je rizikova?
rodic je zodpovedny sa svoje deti, treba si to prerat a zvazit aby ste sa ale neprepocitali...
@alexandramaria nust 🙂 asi budes musiet kontaktovat hlavneho hygienika ,ze preco svoj list napisal tak ako napisal a dalej viest diskusiu s nim . mozes potom jeho odpoved zverejnit , sam som zvedavy . mozno tomu rozumies lepsie ako on a rad sa necha poucit. (aj my)
1) nemam pocit ,ze sme sa bavili o namatkovych kontrolach z RUVZ .. pokial som pochopil text prispevku , tak sa bavime o svojvolnom udani lekarky - nie v ramci nejakej kontroly.
2) v citovanom texte z Dnes o 11:35 nevidim nic o osobnych udajoch , resp . opravnenie taketo udaje prezradit tretej osobe.
3) zaroven tu stale mame ten inkriminovany list - ktoremu neviem inak rozumiet, iba tak ,ze lekar nie je opravneny nahlasovat osobne udaje .
na druhej strane sa ma to nijako netyka , kedze moje dieta ockovanie nikdy neuvidi. komu sa moje pochopenie celej veci nezda a tato vec sa ho tyka , kludne si to moze dohladat sam k svojej spokojnosti . nikomu ruky nedrzim.
@zoodiac dufam ,ze chapes ,ze cislo 1:1000000 je totalny nezmysel . inak povedane absolutne klamstvo. toto cislo nekontroluje ziaden urad , je to cislo ktore si stanovi vyrobca sam sebe. urcite ti je jasne ,ze pri fakte ,ze samotny vyrobcovia a ich labaky su pravidelne odsudzovane za podvody s testovanim , skusanim , korupciou a pod. na niekolkomilionove pokuty ,ze v takom pripade by takemu cislu veril len blazon . zisti si pocty pripadov odskodneni v civilizovanych krajinach (a aj odskodnenu sumu / rocne) ...celkom zaujimave pocty poskodeni najdes aj v ramci konika.
1:50 max 1:100 mi pride daleko realnejsi odhad.
@prevenar nie je to odhad ani klamstvo je to metafora. ako si povedal presne statistiky nikto nema. a k tomu co si napisal , o skusenostiach a konkretnych pripadoch. opakujem len ze to ze ak sa nieco stane, to neznamena ze to suvisi s ockovanim. ja urcite nejdem obhajovat farmaceuticke spolocnosti lebo poznam ich afery asi minimalne tak dobre ako ty ale to je cele o konvencnej medicine verzus alternative. su ludia co sa tvaria ze vedia vyzit z vesmirnej energie a vyliecia sa z korienkov byliniek aj z neviem akej marhy . v poriadku, nevravim ze neexistuju prirodne lieciva ani ze clovek musi uzivat lieky na to aby bol zdravy ale aj ty aj ja aj vsetci clenovia konika su tu len vdaka dnesnej modernej medicine , tak ako dalsich +7 mld ludi, nikdy by sme sa nedostali tak daleko nebyt mediciny , napriek aferam nemozeme spochybnovat jej uspechy a dolezitost . je to scestne a to mi pride poriadne zavadzajuce.
tak ako som povedal, treba to zvazit, rodic nesie zodpovednost. nenapisal som ze ta alebo ona moznost je ta lepsia
@prevenar ake ,,svojvolne,, udanie lekarky???? Ona je povinna to hlasiť,kryje tym seba. Ale vo vysledku škoda rečí s fanatikom z (ne) očko tem... 😝
@sardinka333 ja neviem, akým spôsobom (mu?) (jej?) (trollovi?) mám ešte vysvetliť, že lekárka
je povinná (§13 585/2008 v neskoršom znení)
to hlásiť a že údaje si úrady pýtajú z úradnej moci v rámci ochrany verejného zdravia. Ochrana zdravia je zakotvená priamo v ústave, a obyčajný zákon o ochrane osobných údajov je voči tomu šuvix. ťažko , ťažko hádzať hrach o stenu, keď ktosi nechce chápať, nepochopí.
Normálne ma debaty , hoc aj o zaujímavej téme s takýmito indivíduami nebavia. A to niesom žiadny zástanca očkovania.
Tak ta nahlasi, pride ti papier z ruvz, tam sa dostavis, spisu s tebou zapisnicu, ake si mala dovody a tak... Potom ti pride pokuta a hotovo apropo jasne, ze ta budu prehovarat, aby si dala zaockovat, hoc aj neskor, ty musis vediet co chces...
@alexandramaria nikde nie je uvedene slovko "musi"....je tam, ze lekar oznami...dokonca ani kedy.....nemusi oznamovat okamzite po odmietnuti.... oznami napr. pri rocnej kontrole RUVZ.....to znamena, ze nemusi pobezat hned halsit....ze...
@sardinka333 maximalna mozna pokuta 300 eur je po odmietnuti vsetkych povinnych ockovani, nie len jedneho, MMR
@sorciera24 áno, to je pravda. Nie je uvedený časový údaj. Preto je táto novela pripomienkovaná veľa pracovníkmi RUVZ a toto ustanovenie je nimi odporúčané na zmenu. aby bolo uvádzané s priamym časovým údajom, že lekár je to povinný nahlásiť ihneď, resp. do určitého času. pre vymožiteľnosť práva.
@klara023 ak to dr chce nahlasit, nahlasuje pocet odmietnutych ockovani, nie konkretne mena a osobne udaje, to je porusenie zakona, keby niekto chcel ist po tomto tak takto to je http://www.slobodavockovani.sk/otazky-a-odpoved.... precitaj si bod 6
@alexandramaria zatial je to ale bezpredmetne.....takze zatial pobezat okamzite nemusi.....ale ona zjavne chce.....a to je rozdiel.....
@sorciera24 ako ze ,,chce pobežať,,? ako to ty vieš? ved doktorka jej volala dokonca spätne...čiže keby bola taka ,,svina,, ako z nej robiš ze hned pobežala...tak to urobi snad hned ku koncu mesiaca kedy si robi uzavierku a nie po vyše roku nie? Matka to odmietla v 15 mes...a dieťa ma vyše 3 roky...troška objektivity. 🙂 🙂 🙂
@mimik79 a o čom pišem ja? ze max. je cca 300 inak pišu okolo 90 ze platili...či si mi to potrebovala zopakovať? Ale v pohode..a sloboda v očkovaní s tým na mna nechod - tolko fanatizmu je už len v Mamile. ..ked Tuharsky vyštudovaný Mgr. ide robit prednašky na medicinske temy...cap zahradníkom - tu na MK pod nickom petot.
@sardinka333 zakaldatelku pravdepodobne ide hlasit prave pri septembrovej kontrole (ale nevieme....to sa mozeme dovtipit).... skor s tym pobezanim som sa vyjadrovala k tomu zakonu, kt. sem alexandramaria davala (zle/ nevhodne som sa asi vyjadrila...aprdon)....ale to, ze z niekoho robim "svinu" si vyprosujem!
@sorciera24 no tak nejaku super mienku o nej nemaš, ok sorry za vyraz, ale hned jak na gumičke...ze prečo ju hlasila...Ja by som dala ,,všanc,, svoj diplom, karieru a ambulanciu a všetko koli nejakym natahovačkám s rodičmi nie? Nech už by som bola alebo nebola zasancom očkovania...v ambulancii musi byť všetko ,,lege artis,, aj moja doktorka ich nehlasi...furt sa chysta...sestrička na nu tlačí lebo mozu mat z toho problémy. Potrebuju ich? (tie problémy myslím)
@alexandramaria
tie "studie" neriesia vsetky ockovania ako mozny spustac autizmu, ale sa snazia vyvratit suvislost jedinej vakciny a to MMR s autizmom.
Ak pri dlhodobom placi dietata po vakcinacii, moze dojst k nejakym zmenam v mozgu, tak ta vakcina je jednoducho pricinou niecoho a ta suvislost tam je.
@sardinka333 to akoze pri kontrole neposkytne zaznamy? .....ci nehlasi hned?
@sorciera24 nie nic pisomne som nevyjadrovala, ani ziadne papiere som nepodpisovala...
@klara023 takze si vlastne nic neodmietla (tym padom nedopustila zaidneho prisetupku, aspon na papieri to nie je...)....cize preto to ona teraz od teba asi chce.....
@sorciera24 ja neviem...mna to zaujimalo len zo zvedavosti, len som sa jej pytala či neočkovaných hlasi a povedala mi sestrička ze doktorka zatial nenahlasila ale ze uz by mala začať lebo ze vraj z toho moze mat problém. Takže dedukujem z toho ze nehlasi hned...mozno čaka či si to nerozmyslia...mozem sa opytať kedze ideme na očkovanie v 3 mes ku koncu mesiaca ešte so synom na očko v 9 roku ale to chodime inej pedine tak spytam sa tiež som zvedava... 🙂 Ta prva pedina je ale velka dobračka....ta druha je super ale ,žádné crcání,, tak neviem tej som sa nepytala nebol dovod ale spytam sa.
@zoodiac
moment, ale MMR nie je nic strasne, kedysi sa proti tomu neockovalo a nic sa nedialo.
Bolo to neprijemne ako ostatne bezne choroby, ale nic viac.
Uz som pisala vyssie (alebo v inej teme?), ze neziaduce ucinky sa bagatelizuju, vo vacsine pripadov ani nenahlasuju, takze by som v tomto ocakavala serioznejsi pristup.
Rovnako je alibisticke vyhlasenie v pribalovom letaku ku jednej vakcine: "pokial sa u dietata v minulosti vyskytli neziaduce ucinky, nech su rodicia opatrni pri dalsom ockovani". Totalna kravina, presuvajuca zodpovednost na rodica. Ako mam byt opatrna, ma mu lekarka davat tu vakcinu pomaly, ci ako? Ci potom si ma rodic buchat hlavu o mur, ze sa znova po vakcinacii vyskytla neziaduca reakcia? 😝
nase mamy to prekonali?! akoze ako moja ked za komunizmu bolo ockovanie povinne, nikto sa nikoho nepytal a ockovalo sa plosne, zasnem
@klara023 nie je mi celkom jasne co riesis. rozhodla si sa neockovat, asi mas na to svoje dovody, tak predpokladam ze to ze to lekar hlasi si mala vopred nastudovane. ja tiez mmr nebudem ockovat, prva dcera ho znasala dobre ale syn ma nasledky (mozno by tento problem mal aj bez ockovania, to neviem posudit, ale tiez mame v karte uvedene ze sa mu po ockovani zhorsil stav), tak u dcery toto ockovanie proste nedam. s tym ze to lekar nahlasi pocitam a beriem to ako fakt. treba niest nasledky svojho rozhodnutia ako vo vsetkom v zivote.
@libka1 prva neockujuca mama ktora napise ze si treba niest nasledny, mate moje sympatie.
@karkulka1 hm, osypky aj mumps mozu sposobit nemale komplikacie, osypky hlavne u dospelych ... cize opat, riskovat ze sa nieco stane kvoli vakcine alebo riskovat ze sa nakazis a mozes dospiet az k meningitíde alebo encefalitíde a to nehovorim o osypkach. ja nevravim ze neockovane deti sa nakazia ale mozu a nevravim ani ze ked sa nakazia budu mat trvale nasledky, ale treba zvazit sance trvalych nasledkov pri pripadnom ochoreni a sance trvalych nasledkov pri ockovani... stale je to o tom comu clovek veri (lebo lekarom uz zjavne neveri nikto)
@katuliacik mna to este len caka, 3 dieta nedam ockovat na MMR. inac sme ockovali vsetko, teda TBC som synovi nedala, ale to bolo mesiac predtym ako koncilo uz ockovanie celoplosne, tak som normalne v nemocnici povedala ze nech mu to nedavaju, keby sa narodil o 30 dni neskor tak by ho uz aj tak nedostal. dali mi podpisat papier, pofrflali ze co ked sa to celoplosne od toho 1.1.2012 nezrusi. neskor to uz ale nikto to so mnou neriesil, akurat sa ma pediatricka spytala ze ci teraz budem odmieta vsetky ockovania a ked som povedala ze nie, tak bola spokojna 😀 .

musí sa kryť, to je normálne. porušila si zákon