(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
mne tie gulickove homeopatika tiez nezabrali a tiez sa pozeram cez prsty na to, , ale fytoterapia na nas funguje na 100% 🙂 vzdy je ina cesta ako sa ladovat chemickymi liekami, ktore maju kopec neziaducich ucinkov 🙂
@zigzag vzdy nie je... uvidis ked chyti tvoje dieta poriadny zapal pluc - co vam nezelam ale nemam rada tieto silacke reci ked sme zdravi☹ inak mne homeopatika celkom zaberali - brala som ich len v tehotenstve - inak som nebola chora uz roky - zs cely zivot mm pocit ze som brala 1 atb ...
Boze citat niektore svetonazory... asi by to chcelo prednasku o farmacii aby ste pochopili co je fytoterapia a co farmakoterapia a ako sa to cele vyvijalo. X dnesnych beznych liekov vychadzalo z poznatkov v bylinkarstve-fytoterapii, takze sa hladalo preco je ten chininovnikovy list dobry na malariu, alebo preco vrbovy odvar posobi na tazku horucku.. 😉
Fytoterapia je lege artis homeopatia zial/nastastie nie.
@tatko_bebe Ak by to aj dnes vo farmakoterapii takto fungovalo, nemala by také množstvo NU. Mnohé prírodné zložky sa ale nahradili chémiou a preto je na čase vrátiť sa späť. Niektoré zdr. problémy sa nedajú liečiť čisto bylinkami, to nikto nepopiera, ale pri mnohých chorobách je liečba bylinkami až prekvapivo účinná. Dnes je to ako hľadať dávno stratený poklad, pretože liečba a recepty, ktoré boli kedysi bežne používané, my už nepoznáme a dohľadať sa ich je častokrát skoro nemožné.
@tatko_bebe Homeopatia mňa tiež vôbec neoslovila. Skúšala som sa pred rokmi ňou liečiť, dá sa povedať, že účinok tam bol. Môj názor ale je, že pri tejto forme liečby je to niečo za niečo. Fyzicky môže pomôcť, ale psychicky uškodiť. Poznám viacero ľudí s touto skúsenosťou, mnohí zarytí užívatelia homeopatie začali mať napr. problémy so spánkom a boli viac podráždení.
Niekedy rozmyslam, ze preco je to na SK tak ako to je. Preco niekomu vadi ockovanie/neockovanie toho druheho.
Netajim sa tym, ze zijem v Norsku uz par piatkov. Nikdy som sa nestretla s tym, ze by niekto riesil, ci som dala zaockovat deti. Vacsina ockuje, kedze je to odporucane a dobrovolne, ale par ludi neockuje vobec, par co neockuje len nieco. Rodicia len skonstatuju, dobre, ze si mozme vybrat. Je to na kazdom.
Mozno tieto diskusie nie su ovplyvnene zivotom v SK a v Norsku, mozno su ovplyvnene len internetom. Lebo tam je kazdy majster sveta. To je rovnako na SK ako v Norsku. Skoda reci.
Som dcerou pediatra a internej stanicnej sestry. Mama ma odmalicka pri chorobach nadzgavala megadavkami Cecka a Decka a Becka. D-ecko mi otec nosil specialne silne kapsule, co sa brali raz za tusim pol roka alebo za tri mesiace. Bezne ich za komosov nebolo zohnat. Samozrejme, ze na druhej strane bol otec totalne za ockovanie. On v to veril. Teraz uz nezije, ale verim tomu, ze jeho nazor by nebol zmeneny.
Na druhej strane mama sa k ockovaniu uz nejak nevyjadruje, lebo uz si nie je tym tak ista, ale vzdy sa snazila nahodit liecbu cajmi a vitaminmi. Niekolko rokov dozadu som jej doniesla rybi olej s D vit. Je silna srdciarka, od 30 rokov na tabletkach. Jedine, co si praje, ked mam prist na SK je rybi olej. Stale je na tabletkach, ale sama hovori, ze sa ovela lepsie citi, ked berie aj olej. Najnovsie mala jednu flasku navyse a darovala ju nasej susede. Jej vnucka bola narodena so srdcovou vadou, operovana viackrat, to nechalo aj nasledky. Dievca uz ma 14 rokov a zase jej nieco bolo a liecba jej totalne odvapnila kosti. Mamam jej dala ten olej, nech vyskusaju. Samozrejme to konzultovali s lekarkou a ta povolila vyskusat. O mesiac nato robili krvne testy a sama doktorka neverila vysledkom. Takze moja mam teraz ide ku mne a mi hovorila, ze na cestu spat ide len s plnym kufrom rybieho oleja.
Ja som este na SK bola zavisla od nasivinu niekolko rokov. Alergia. Po prestahovani do NO len vdaka morskemu vzduchu a cistejsej prirode som uplne v pohode.
Tu v Norsku nekupite ani viac ako 2 balenia paracetamolu. Proste nemozte, nedovolia vam. Mnohe lieky bezne predajne na SK su receptove lieky tu. Zacala sa tu velka kampan proti nadmernemu uzivaniu antibiotik, lebo rezistenciu na ATB vidia v buducnosti ako najvacsi zdravotny problem a nie nejake epidemie. Raz v zivote sme boli s najstarsim u lekara- na pohotovosti. Lekar popocuval, ze ako liecim, popocuval pluca, zobral krv a kedze vsetko bolo OK, povedal, ze dobre robim co robim a poslal nas domov. Vsade boli velke plagaty: ATB len v nudzi.
Bezne odporucanie, ktore najdete vsade ako liecit horucku u deti a kedy vyhladat lekara. Pod 39stupnov nedavat nic, prihliadat na pitny rezim a sledovat celkovy stav.
Co som tymto vsetkym chcela povedat? Ze takyto postup ako je tu, by bol mozno povazovany za alternativny na SK. Mnoho vysetreni sa bezne nerobi, robia sa, ak su komplikacie, ale nie len tak. Priklad sono v tehotenstve, ktore sa robi u nas len raz, ak je vsetko v poriadku. Takze podla mna je najlepsia kombinacia prirodna, bylinkova a az ked fakt sa neda inak, tak liecba liekmi.
Ockovanie je dobrovolne. Ale teda, aby bol aj vlk syty, aj ovca cela, maju to poriesene. Nerobia paranoju vopred. Pokial to nie je nutne, neockujte kolko chcete. Pokial to bude nutne- pri vaznej epidemii- zaockuju vas aj nasilu. Takze nevidim problem, preco by to takto nemohlo byt aj na SK. Co je podla mna najdolezitejsie je, aby sa vytvoril fond na odskodnenie ludi, ktori trpia nasledkami po vakcinacii, aby sa viac hovorilo o tom, ze vakcinacia moze mat neziaduce ucinky a aby sa ludia/nase deti neockovali ako na beziacom pase.
@norwayka velmi podobne to funguje aj v UK 😉 az na to, ze scan za robi 2x ak je vsetko v poriadku - maximalne to kvitujem, kedze sa robi scan na odhalenie roznych vad, syndromov a pod. Nie kvoli tomu, aby sme mali doma co najviac obrazkov 😝
Minule som citala clanok kde bola rozoberana studia, ktoru robila myslim Univerzita sv. Alzbety v BA, zistili, ze rezistencia na ATB stupa co je velmi nebezpecne (pred par rokmi na to prisli na "zapade"), preto sa ATB nedavaju na kazde zakaslanie a soplik ako sa zvyknu davat na Slovensku. Nove antibiotika sa velmi nevyvijaju kedze sa to farma firmam neoplati. Ale zase na obranu lekarov, su hystericke matky ktore neodidu od lekara skor ako nedostanu ATB 😅 smutne.
Ja som tiez dieta zdravotnika, lieky sme jedli minimalne, prve ATB asi v 14 rokoch, mama nas vzdy napajala bylinkovym cajom, medom a citronom...presne k tomu istemu budem viest moje dieta/deti.
Co sa tyka ockovania, je tu taktiez dobrovolne nikto nic neriesi, ale na formulary do skolky je kolonka ci je dieta ockovane alebo nie - netusim ci nieco riesia ked nie je. Ale vacsina ludi ockuje, aspon ti co ich poznam. Dokonca teraz pridali do ocko kalendara aj ockovanie proti chripke formou spreja a rotavirusom a ockuje sa skor ako na SVK.
Co som tym chcela povedat...ze tieto zabo-mysie vojny su zbytocne...zi a nechaj zit! Kazdy liek treba zvazit, netreba k lekarovi chodit ako na klavir s kazdym kaslom a pod.
@norwayka
@slniecko77 tento názor som mala aj ja pokiaľ som tu nenarazila na tieto témy a nepochopila jedno ,že tu funguje určitá skupina ,ktorá zavádza ohľadom kliniky chorôb bagatelizuje ich kliniku ,vymyšľajú si a je za tým len jedno ,že na jednej strane je očko veľmi škodlivé a choroby nie sú ,ale na druhej strane je ponúkané ako alternatíva očko homeopaticum a homeopatická liečba ,takže mi to pripadá ako taký skrytí biznis a duplovane nenechám ,aby laici tu dehonestovali a nadávali zdr.personálu do fašist.v bielych plášťoch ......čo sa týka atb neviem akých máte lekárov na slovensku ,ale pokiaľ ti nie je nejaký deduško lekár ,tak atb sa nepredpisujú len tak už dávno ,kvôli problému rezistencií...ale inak máte pravdu....ale mentalita na slovensku je stále aká je a ľudia počúvajú toho ,kto má dobrú rétoriku ,ani vzdelanie na to čo prednáša nepotrebuje a nepočúvajú ľudí ,ktorí majú vzdelanie a roky praxe....
@aristka ja si myslím, že súdny človek s troškou rozumu v hlave počúva toho, kto rozpráva rozumne a nemusí mať 4 diplomy, a ľudia si vedie vybrať správne, čo im vyhovuje...na margo tých, čo počúvajú len takých, ktorí majú dobrú retoriku...a niekedy ľudia nemuseli mať žiadnu školu a mali úctu, skúsenosti, ľudia si ich vážili nie kvôli vzdelaniu, ale kvôli vedomostiam...to len teraz je nejaká novinka ohánať sa titulmi...
a k tým atb, naša pediatrička nie je babička a predpisu atb aj ked prídem so synom, ktorému sopeľ doznieva, lebo nebol dva dni v škole a potrebuje ospravedlnenku, tak ona to atb dá. a to nie som hysterická, práveže sa už bojím povedať, že zatiaľ som deťom žiadne lieky nedala, lebo pri každej návšteve nám niečo dá.
@norwayka dakujem za príspevok, pekne si to napísala...môj syn ide dnes do Prahy do školy a ja sa bojím skôr teroristov a záplav, ako nezaočkovaného spolubývajúceho...
@slniecko77 Co je to ten scan, co robia v GB dva krat?
@jonas17 mas pravdu, su aj lekari co pisu ATB hlava-nehlava 😠 biznis je biznis 😖
@kveta ultrazvuk, sonograficke vysetrenie 😉
@jonas17 takže si ukázala pravé zmýšlanie slovače ,podľa teba môžeme zavrieť medicínu a ostatné zdr.školy a vrátime a bude nás liečiť itečkár ,inžinier ,možno účtovník 😝 ,len preto ,že akože rozumne rozpráva a má vedomosti a odkiaľ ty vieš aké má vedomosti ,aj lekár alebo iný personál,keď vyjde zo školy a príde do praxe sa začne ešte len učiť iné je teória iné prax,nie je všetko čo si len prečítam a tu sa to krásne ukazuje ...a to ,že ty máš pediatričku akú máš a nevymeniš je tvoj problém a aby dala atb potrebuje tvoj súhlas a podpis ,že súhlasiš s liečbou....
@aristka preco zatvaras oci pred tym co sa deje na Slovensku...je skutocne vela pediatrov co predpisuju lieky hlava-nehlava, nie vzdy je jednoduche zmenit pediatra. A su aj hystericke matky co chcu ATB alebo ine lieky za kazdu cenu.
Tak isto ako sa mozes stretnut na Slovensku so zlou starostlivostou - teraz mam na mysli skor nezaujem a cynizmus zdravotnikov napr. pocas hospitalizacie..celkovo spravanie zdravotnikov na Slovensku je strasne a dovolim si tvrdit, ze je to viac vo vacsich nemocniciach. Teraz mozeme debatovat preco to je..nizke ohodnotenie, nizky spolocensky status, vyhorenie atd. ale deje sa to tak pred tym nezatvarajme oci, neurazajme inych ked to nahlas povedia/napisu, ale zmenme to!
Ked v UK nieco take riesili, ze bolo zle postarane o pacienta - niekto mu zlomil ruku pri osetreni (alebo nieco podobne), zatvorili cele oddelenie, a riesilo sa ta na narodnej urovni na SVK sa to bohuzial nedeje..a prosim ta nechod na mna s Uradom pre dohlad nad zdr. star. vsetci velmi dobre vieme ako to funguje 😉
@slniecko77 na mňa zas neplatí také niečo ako je všade v zahraničí všetko úžasne ,zdravotníctvo je veľký až obrovský komplex ľudí a v tom komplexe sa nájdu aj takýto a je to jedno či je to na slovensku ,rakúsku alebo británii...ale v jednom je rozdieľ ,že na slovensku je málo personálu ,veľa nemocníc a nemáš čas sa usmievať na pacienta ,keď ťa čaká ďalších od 10 hore a to od lekárov až po zdr.personál ,plus papierovačky ,ktorými sme zahrnutý ,ale jedno mi je stále záhada ,keď je to tu také zlé ,prečo slováčky zo zahraničia ,je ich dosť chodia napr,na prenatálnu star .na slovensko ,veľmi veĺa operácií je oper .na slovensku a pritom by so to mohli dať spraviť v zahraničí ,prečo tento fenomén tu je ....a teda o zlomení ruky pri vyš .s tým som sa nestretla ...vieš ako by sa dalo veľa vecí zmeniť ,porušiť nemocky ,nemusí byť v každom meste a centralizovať personál a vybavenie ..aj tu boli takéto návrhy z hora ,ale ľudia sa začali búriť ,že čo by oni dochádzali 30 km ,ale to ,že by viac nemuseli nikam chodiť a dostali by vyš. a star .na úrovni im nič nehovorí ..je možné, aby fungoval špitál dlhodobo bez ct a majú aro a privezú im úraz hlavy ,čo s ním spravia bez ct a o tomto to je ....
@aristka ved som pisala, ze o dovodoch spravania zdr. personalu mozeme pisat dookola a donekonecna..ide o to zmenit to! A ty to stale nechces pocut a pochopit..aspon tak to vidim ja.
Co sa tyka dovodov preco niektori chodia za zdr. Vysetreniami na Slovesnko mozeme polemizovat, uz som ti raz napisala, treba sa spytat ich..ono je to moznostou, ze sme zvyknuti na nieco ine..na SVK sa robi zbytocne mnozstvo vysetreni, k odbornym lekarom sa chodi hlava-nehlava, ani ich nemusi poslat obvodak, vsetci maju pocit, ze na vsetko maju pravo a ze vsetko je zadarmo...na Slovesnku sa berie obrovske mnozstvo medikamentov na cloveka, robi sa mnoho zbytocnych vysetreni, ktore stoja obrovske peniaze, ludia su mnohokrat zbytocne hospitalizovani..a je toho este mnoho, ale to je na inu debatu a na inom mieste.
Ide len o to, nezatvarat oci pred tym co sa deje.viem, ze sa tvrdohlavo. Udes zastavat zdravotnikov - v podstate je to pochopitelne, ale fakt nepchaj hlavu do piesku a snazme sa jednoduche veci zmenit.
@zigzag vedela by si mi z fytoterapie poradiť aj niečo na obličky? bojbujeme s tym už 3 mesiace - u mladšej - 1rok - ma v moči stale e-coli, skusili sme už 2 cele urinal sirupy, aj homeo - tam vysledok ešte neviem ale myslim že stale to bude v moči. vieš poradiť nejaku bylinku, čaj, alebo tak?
@jerryjanka a brusnice ste uz skusili? ja som sa s cranurin-om. dostala z dlhodobych mocovych infekcii, ale treba dlhodobo to brat
@jerryjanka my sme sa zbavovali e.coli rok, sirupy nerátam, koľko vybrala, ale nám pomohli probiotiká, aspon si myslím...chodili sme pravidelne na nefrologiu...
@jonas17
@jerryjanka hej aj s probiotikami.. v kombinacii
@jonas17 🙂) asi tak.......(a pritom kopu ludi tu ma mozno viac skol ako ona...)...inak pre mna lekar moze mat aj 8 titulov, ale ak sa vyhovori, ze nema cas byt privetivy ci sa usmiat.....a vyjadruje a sprava sa takto k ludom ako tu....v zivote by som k takemu nesla....
inak moj syn mal tiez vaznejsie komplikacie, trvalo mu to rok a pol!!! lekari si ho prehadzovali, vyhovarali sa, skusali kadeco, nechceli samotrejme pripustit moj pohlad.....az som povedala po roku a pol dost a sama som si prirodne syna konecne vyliecila!.....odvtedy fungujem tak a rozhodne si radsej doma urobim CRP a neutekam tam, kde mi bez toho, aby sa na mna pozreli dali ATB......
@jonas17 aj my chodime každy mesiac na nefro
@leishmania urinal je brusnicový sirup
@jerryjanka som si nevsimla ze si pisala urinal mne cranurin lepsie pomahal ako urinal
aj probiotiká jej davam, ked nezabudnem raz denne infant dophilus.
ešte nejaké navrhy? ešte tearz brala cantharis 9ch - v piatok mame mať vysledky tak dam vedieť ale radšej sa pripravujem na to že to tam stale bude, ide o to že ono sa to da vykantriť antibiotikami, ale ja jej ich davať nechcem, lebo ine problemy nema, neboli ju cikanie, nema teploty a ani nič ine v moči
@leishmania da sa to normalne v lekarni kupiť?
@jerryjanka hej a maju aj sirup, ten je vraj aj lepsi

@kvieta ja sa priznam, ze som homeopatika skusala (pretoze pokial sa da, chcem sa vyhnut pokial je to mozne ATB...), ale nezabrali ani mne, ani muzovi, ani dcere...nebol to jeden druh, boli rozne, nezabralo nic...vyskusala som , nepomoholo..ja im jednoducho neverim