icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
sonice
21. sep 2013

keď som túto tému predostrela nášmu veterinárovi z Ostravy - mvdr. Raška, ku ktorému jazdí polka republiky aj napr. my zo Slovenska. Ta sa len za hlavu chytil,....
Očkovanie ročne zachraňuje tisícky šteňat. Na margo toho mi naša dedinská veterinárka (1. povedala to isté, čo Raška) a 2. práve ste som prišla z Polomki od pani, ktorej zomrel ročný neočkovaný pes na parvovirus.

A to tu vôbec neodoznel problém herpesu,... na ktorý zomierajú celé vrhy do 5 dní - teda pri neočkovanej matke. MMchd, to isté riziko je aj u ľudí. Nedávno som zaznamenala článok, že otec s herpesom - aktívnym vyhodeným na pere, pobozkal svoje novorodené dieťa a to na herpes zomrelo. strašné!! Našťastie to nie jetak časté, ale maminky nepúšťajte k novorodencom nikoho.

xsunx
21. sep 2013

@aristka takze ono ten autizmus naozaj okolo nas je, to ze ty si sa s nim nestretla neznamena ze nie je, konkretne v mojom meste sa to stalo chlapcekovi po preockovani MMR, mam aj dokaz kuk video

https://vimeo.com/40119480

a je fakt ze skoro nepoznam vo svojom okoli deti co by nemali oslabenu imunitu, nejaku alergiu, vracajuce sa zapaly usi, laryngytidy ....... a to teda mi normalne nepride, kto chce vidi a kto nechce nevidi 🙂

xsunx
21. sep 2013

@natas4 a k tej kolektivnej imunite, ako je potom mozne ze sa vracia cierny kasel ked vacsina obyvatelov je zaockovana???
a ako je mozne ze v krajinach kde sa povinne plosne neockuje ziadne epidemie nie su ???

xsunx
21. sep 2013

@dai no to je co za pravny stat ktory nieco prikazuje ale nasledky niest nechce, ockovat nuti, ale ked dieta poskodi tak zodpovednost nenesie, to sme kde, to je co za sloboda a demokracia ..... ked nesie nasledky len rodic, tak rozhodovat o svojom dietati ma pravo tiez len rodic

xsunx
21. sep 2013

fakt hlupost nepozna medze, lebo len hlupak moze povedat ze neockovane dieta v skolke je hrozbou, myslim ze ani rodicia dietata nie su preockovany, dedko a babka dokonca nie su ockovany vobec a od tych ochoriet nemoze??? to sa s nimi tiez nebude stykat???

xsunx
21. sep 2013

no a nech nechodi ani do nakupnych centier, kin ..... lebo vsak aj tam cihaju neockovanci 😀 no fakt som sa pobavila

leishmania
21. sep 2013

kedze ty umyselne neockujes a vies ake riziko to predstavuje a tym padom tvoje dieta umyselne nakazi dalsie deti a tie budu mat nasledky aky trest si pre seba predstvujes?
okrem toho moje dita moze tu chorobu dostat len od niekoho nezaockovaneho

totosipisla ty a neviemconamojich otazkach je potom take zvlastne a cim sa snazim opeknovat

xsunx
21. sep 2013

no a chudak Pasteur, ktory bol inak chemik a nie lekar, sa musi v hrobe obracat, keby vedel na co bol zneuzity ☹

xsunx
21. sep 2013

@aristka si sa pytala kde kupujem C-cko, chces aj ty kupit? 😀 v DMke v praskovej forme
tak verit ze vitamin C je velmi ucinny na podporu imunity je hlupe a sme vysinuti, ale verit ze chlorid sodny, zluceniny hlinika, sorbitol, formaldehyd, virusy pestovane na vero bunkach a potratenych plodoch a dalsie chemicke humusy mi tu imunitu navodia to je veeeeelmi mudre

kvieta
21. sep 2013

@xsunx Pozri si % zaočkovanosti v tých krajinách, napriek tomu, že je nepovinné, je dosť vysoké. A epidémie tam sú, hlavne v neočko komunitách. Myslíš, že tu by také neočko komunitky neboli? Slováci už nesedia iba doma, cestujú a to či na dovolenky, alebo za prácou, takže aj keď tu choroby nie sú, je vysoká pravdepodobnosť, že ich sem niekto časom prinesie a šup, diera v kolektívnej imunite umožní ich šírenie, čo doteraz bolo vďaka vysokej zaočkovanosti a tým pádom silnej kolektívnej imunite dovolím si tvrdiť nemožné.
Na margo č.kašľa: Koľko smrteľných prípadov na čierny kašeľ poznáš vo svojom okolí? Koľko ich pozná ani nie tak dávna doba?
Kde je napísané, že Tvoje rozhodnutie o prevencii a liečbe Tvojho dieťaťa je v každom smere správne? Štát preto prevzal túto úlohu v rámci ochrany verejného zdravia čo sa týka očkovania. Sú veci, ktoré treba riešiť, poukazovať na ne, ale stavať sa do pozície odborníkov na imunológiu, a aj iné, je nezodpovedné a spiatočnícke.
"Ďakujem", že ma nazývaš hlupákom ☹

dai
21. sep 2013

@xsunx vids... pri tebe ja narazam na moje limity🙂 proste tvoje otazky, konstatovania, neustale opakovanie ako su vsetci ktori maju iny nazor ako ty hlupaci je sposob komunikacie a myslenia, ktore sa v spolocnosti , v ktorej sa bezne pohybujem nevyskytuje ... som rada ze ta bavim😉 a este na zaver nasej komunikacie - to ze zijes v pravnom state samozrejme ze znamena ze vinni nesu zodpovednost - len ono tu vinu musis aj preukazat - preto tu aj bola moja rada pre ludi ktori tvrdia ze ich deti, deti ich blizkych ci deti JPP ( vaecsinou ) maju nasledky, to musia preukazat - vsetci tvrdia ze to maju potvrdene od mnohych expertov a neviem koho - tak preco tych vinnych potom nezaluju? ja tomu nerozumiem... co cakaju ze na zaklade komentu v anonymnej diskusie ich niekto odskodni? zial , pre tvoju informaciu, tak pravny stat nefunguje😉
a este na zaver - samozrejme ze mam ako rodic s istym nazorom sa rozhodnut do akej spolocnosti svoje dieta dam, co je pre mna riziko etc. ... ked sa rozhodnem ze je pre mna riziko neockovane dieta v skolke tak je - ty s tym nic nenarobis, aj ked budes neviemako arogantna a vulgarna😉 samozrejme ze ked mi skolka povie ze ich standart je tam mat aj nezaockovane dieta tak ja ako rodic nato zareagujem - mam 2 moznosti a slobodu rozhodnut sa - o tom je ta tvoja demokracia - bud tam dieta necham a budem niest nasledky mojho rozhodnutia, alebo si ho ztade vezmem a budem hladat skolku ktora zdiela moj nazor😉

ak chces pisat k veciam o ktorych malo vies tak si zapni aspon wikipediu, alebo si to over na nete, ktoremu ty konkretne tak velmi veris😉 pasteur bol chemik a biolog - nielen chemik... a k besnote o ktorej sa tu bolo vyjadrene ze ju ludia v pohode zvladaju:
Besnota (lat. rabies) je akútne vírusové ochorenie teplokrvných živočíchov, a teda aj človeka. Patrí medzi zoonózy (ochorenia prenosné zo zvierat na človeka). Charakteristické pre túto nákazu sú zmeny chovania, zvýšená dráždivosť, agresivita a paralýzy. Po vypuknutí besnoty u človeka (klinický stav choroby) je mortalita 100%.

xsunx
21. sep 2013

@kvieta verejne dobro, vysssie ciele, kolektivna vina ..... ty si kde, tym sa ohanali aj fasisti a komunisti

natas4
21. sep 2013

@sonice no a vidis..poniektori neockujuci neockuju ani svojich psov 😠

dai
21. sep 2013

@leishmania uz vo viac prispevkoch predtym sme rozoberali a petotove otazky na mna, detto moje ( stale nezodpovedane ) na neho smerovali k miere zavinenia a umyslu... neviem ci tie pojmy v pravnom systeme poznas... ked niekoho zabijes tak rozlisujes umysel - ak si zabila umyselne je to vrazda, inak neumyselne zabitie...
ja som nikde nenapisala ze rodic neockovaneho dietata umyselne zabija ockovane - ci ako si formulovala tu otazku, nechce sa mi vraciat k tvojmu prispevku - ale ze ty ako rodic neockovaneho dietata si zodpovedna za svoje konanie a konas v neockovani umyselne - preto ked neockovanie tvojho dietata sposobi smrt ineho ( a nemusi to byt dieta zaockovane - znovu, deti do 3och rokov aj u ockujucich rodicov nemaju vsetky vakciny, dieta s oslabenou imunitou v prvom roku casto ziadnu... napriek tomu zeby rodic rad svoje dieta touto formou chranil ) a ide v urcitej miere o umysel lebo ty vies ze dana choroba ktoru si sa rozhodla neockovat tuto smrt sposobit moze a vedome si sa rozhodla ako si sa rozhodla - ver mi ze dobry pravnik keby sa s tymto vyhra tak ta tak zazaluje ze scernas😉

xsunx
21. sep 2013

@kvieta keby si mala prehlad, co zjavne nemas, tak proti ockovaniu su aj lekari, nie my hlupy narod co sa tomu nerozumie, tak nech drzi hubu ....... tak aj oni vedia prd o imunite

xsunx
21. sep 2013

@kvieta tak ked stat prevzal ulohu rozhodovat pre verejne zdravie, tak nech prebere aj ulohu za poskodenie zdravia

natas4
21. sep 2013

@xsunx ty to mas riadne dopletene...sa pozri kde , v akych krajinach su ake epidemie...prave tam, kde prestalo byt ockovanie povinne sa vracaju ochorenia, ktore sa uz dlho nevyskytovali a ludia sa chodia hufne zaockovat

natas4
21. sep 2013

@xsunx no predstav si, ze aj ja som si isteho casu kupila ten prasok vitaminu C v DMke...otestovala som jeho ucinky na sebe a muzovi (na svojej dcere som neexperimentovala) a nikdy nam nepomohol...co nam vsak pomaha vzdy, je pitie caju z cerstveho zazvoru

xsunx
21. sep 2013

takze podla mna mudry ludia sa ucia na chybach druhych (vidim co sposobilo ockovanie u vela deticiek, neviem preco by rodicia klamali a vymyslali si v tak zavaznej veci, dokonca poznam aj osobne tych ktori svoje rozhodnutie dat zaockovat velmi lutuju ☹ a potom ti co sa ucia az na svojich chybach

xsunx
21. sep 2013

@natas4 tak zazvor aj u nas fici a neviem ako si ho uzivala ale nam teda pomaha a to ma dcera imunitu v prdeli vdaka super ucinnemu ockovaniu

kvieta
21. sep 2013

@xsunx A Tebe o čo ide? Podľa Teba je sloboda pojem, ktorým sa môžeš oháňať kedykoľvek Ti niečo zasmrdí? Trošku pribrzdi, vyprosím si takéto narážky. Ja som nikdy tých, ktorí neočkujú nenazvala bezohľadnými a hlúpimi. Kto má aký prehľad odzrkadľujú vlastné príspevky, svedčia aj o inteligencii a empatii, tak ja vždy vážim slova, aby som sa pred svojim dieťaťom, ktoré si to tu možno bude o pár rokov čítať nemusela hanbiť a to či za obsah ale aj formu.
S koľkými ľuďmi, ktorí sa problematike odborne venujú si o tom diskutovala? Myslím vyslovene očkovaniu a epidemiológii.

nikimax
21. sep 2013

@dai načo sa navážaš.....tak isto nerešpektuješ jej názor, hlavne že to vyžaduješ 😝 A ver mi v našom štáte sa neodškodňuje, neexistujú nezávislí znalci, resp. odborníci, ktorí by potrvrdili, že toto je z očkovania a toto už nie....Nedá sa to dokázať......preukazovať ako rodič nemáš čo, majú to preukazovať a dokazovať oni.....a oni to nevedia, tak to len zametú.......

kvieta
21. sep 2013

@xsunx A nezabudla si s podávaním C-čka aj u svojho syna? Veď to v pohode odporúčajú aj takýmto malým detičkám. Tak keď tomu veríš, prečo riskuješ možné ochorenie svojho syna?

leishmania
21. sep 2013

@dai takze z toho vyplyva ze ty umyselne vystavujes svoje dita moznym eziaducimucinkom vakcin a pri pripadnom poskodeni by ta dobry pravnik mohol zalovat zaumyselne poskodenie zdravia dietata.. ma to asi taku istu logiku

natas4
21. sep 2013

@xsunx nam to Cecko nikdy nepomohlo, akurat sme z neho mali hnacku..v podstate tam som videla jeho jedine pozitivum, ze nas riadne precistilo 😀

tin007
21. sep 2013

Infekcí příušnic výrazně přibývá, očkování navzdory http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku...

dai
21. sep 2013

@nikimax do koho sa navazam? ja nevyzadujem respektovanie mojho nazoru - ja ho prezentujem - ci ho ty budes alebo nebudes respektovat ovplyvnit neviem😀
kedze mam muza advokata tak viem o tom co sa odskodnuje a co nie trosku viac ako ty - predpokladam - alebo teda kludne ma vyved z mojej domienky - na kolkych sudoch si sa zucastnil? kolkokrat si niekoho zaloval? kolkokrat si naozaj sa snazil nieco comu veris presadit na sude?
kto su oni? co maju dokazovat? u nas musi ten ktory zaluje ( prokurator cize stat, jednotlivec etc. ) dokazat vinu, nie obvineny dokazat nevinu ...( v konecnom dosledku v tom procese dokazuju obe strany, ale dokazove bremeno je na pleciach toho ktory zaluje😉 )

dai
21. sep 2013

@leishmania nema - kedze lekary a farmaceuti ako odbornici hlasia ze ockovanie ochrani populaciu a nas stat tento nazor prijima a stanovil mi zakonom povinnost, v pripade poskodenia mojho dietata ak mam dokazy ze toto poskodenie sposobilo ockovanie, mam ja ako rodic pravo zalovat stat ( nie konkretneho lekara, lebo on tiez len plni svoju povinnost ) a ziadat odskodne ....

leishmania
21. sep 2013

@dai ale je to takisto fer, kazdy si vybera riziko ktore chce znasat, bud infekcnej choroby alebo nu vakciny.. podla mna je proti zakladnym pravam cloveka nutit nejake liecivo