icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
anasstazia
14. nov 2013

@danim Teraz bola moja dcéra v jedenástich. Nedala by som ju preočkovať, len tam hrozí, že môže dostať ružienku počas tehotenstva, keďže je to dievča, a ešte má aj negatívny faktor, tak som radšej neriskovala.

danim
14. nov 2013

@anasstazia a to prve si dala ? len preockovat si nedala ? nechapem.. teraz si ju nedala, lebo by jej preto hrozila ruzienka v tehotenstve ? pytam sa, lebo nejak nerozumiem tej sprave.. ved keby si dala preockovat, tak to ocko ma ruzienku v sebe, cize prave tak by ju nemala dostat.. nie ?

danim
14. nov 2013

@anasstazia jaj uz chapem... nedala by som ju... ale to co pises dalej, tak si neriskovala a dala .. chapem.. to BY som nejak prehliadla asi 😉

ewana73
14. nov 2013

@kbeata ano.

pectore
14. nov 2013

@azbestica vsimla som si reakciu na aristku.... Očkovať proti osýpkam sa začalo v roku 1969 - skoro 50 rokov. V roku 1982 - 32 rokov ....prvýkrát zaočkovali 14-ročné dievčatá proti rubeole a v roku 1987 zaviedli očkovanie kombinovanou vakcínou proti osýpkam a mumpsu. Očkovanie proti všetkým trom ochoreniam naraz v jednej vakcíne sa začalo v roku 1992. MMR nebolo vzdy ale ockovalo sa aj pred nou.... tie choroby niesu zavazne od kedy sa zacalo ockovat... pre neockovanych jedincov vobec neplati ze tieto chorobu su neskode a bezne detske ochorenia.... vdaka ockovaniu maju miernejsi priebeh pretoze imunitny sytem je "aktivovany" a vie akou formou sa proti chorobe branit... reakcia organizmu je preto presnejsia a rychlejsia... nemusi testovat co na danu chorobu ucinkuje.... u neockovanych toto vobec neplati... uspešna liecba tychto chorob spociva aj v rychlej diagnostike...lenze v dnesnej dobe kde stary lekari co si ich pametaju idu pomaly do dochodku a ty novy poznaju tieto ochorenia z knizok, nemaju s nimi osobne skusenosti... nemusi byt diagnostika vobec rychla.... vakciny niesu 100% to znamena ze nechrania pred nakazou 100%... ale v zavislosti od vakciny je ucinost rozna.... ich najdolezitejsia funkcia je aby ochorenie prebiehalo lahko a jednoducho co s najmiernejsimi priznakmi a bez komplikacii..ktore u neockovanych byvaju castou sucastou tychto "nezavaznych" ochoreni....

azbestica
14. nov 2013

@danim no ved presne o tom hovorim na co je to ockovanie podla mna to nie su take choroby ze by to m muselo byt povinne
a pre ockovanie je tusim v 3 rokoch

aristka
14. nov 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... tu máte očko kalendár ....
@azbestica inak máš dievčatko ak sa ju zozhodneš neočko všeobecne ,upozorni ju na rubeolu ak ju nachytá ako tehu veľmi sa ti poďakuje....

saska.t
14. nov 2013

http://www.vitalia.cz/clanky/barevny-clanek-o-c...

pre tych,ktori sa tak boja cierneho kasla 😉

azbestica
14. nov 2013

@aristka 🙂 neboj sa urcite jej o tom poviem, ale rozhodnut sa bude moct SAMA samozrejme ked bude mat nato dost rokov a poznatkov

danim
14. nov 2013

@azbestica preockovanie v 11r

kvacka
15. nov 2013

Moj nazor je, ze ockovanie by malo byt rozdelene na povinne a nepovinne. Povinne by sa malo vyrazne zredukovat na cierny kasel, zaskrt, tetanus, mozno obrnu? Nie som odbornik, ale myslim, ze prave na tieto ochorenia byva najvyssia umrtnost, pripadne poskodenia. Vsetky ostatne ockovania by mali byt nepovinne. Som zastancom, cim mensi pocet ockovacich latok naraz, tym lepsie. V prirode ziadne dieta neochorie naraz na styri tak zavazne ochorenia, toboz uz na sest a viac. Dalej si myslim, ze vsetky povinne ockovania by sa mali posunut na obdobie po prvom roku zivota, ked ma dieta velke mnozstvo vyvinu za sebou, a ked ma uz ako tak funcne oblicky a vyvinutu hematoencefaliticku barieru. Pred kazdym povinnym ockovanim by sa mal vysetrit imunologicky profil a skumat najzavaznejsie detske alergie (na latky, ktore su sucastou vakcin) - napriklad povinne vajecny bielok, kravske mlieko. Deti so znizenou imunitou by sa nemali ockovat, kym sa ich imunologicky profil nevylepsi. Deti s potvrdenou potravinovou (alebo mozno akoukolvek) alergiou by sa nikdy ockovat nemali. Nemali by sa tiez ockovat deti rodicov, u ktorych sa vyskytuju autoimunitne ochorenia (cukrovka, poruchy funkcie stitnej zlazy, silne alergie, reumatoidna artritida, lupienka...)

Vychadzam z osobnej skusenosti. Mala som asi 22 rokov, ked som sa dobrovolne dala zaockovat proti hepatitide A a B. Po ockovani som sa den nedokazala postavit na nohy - tu nehovorim o horucke, opuchu, slabosti. Hovorim o tom, ze som nebola schopna fungovat po neurologickej stranke. Lekarka bola nastastie velmi mila - a zakazala dalsiu davku: doslovne: V ZIADNOM pripade si nedavajte pichnut dalsiu davku, ani o rok, ani o desat rokov, mohli by ste utrpiet zavazne komplikacie.

Mam dve deti. Prvy syn bol riadne ockovany proti tuberkuloze a hexavakcinou. Po prvej davky hexavakciny sa objavil silny ekzem. Hladala som info, to co som precitala, ma sokovalo. Lekarka tvrdila, ze s ockovanim to vobec nemoze suvisiet... Zo strachu som ho viac zaockovat nedala. Niekolko rokov sme bojovali s ekzemom, plus specialne diety. Narodila sa mi dcera. Povedala som si, ze to skusim a zaockovat som radsej nedala. Pozorujem rozdiely. Ma ekzem, ale minimalny, so synom sa neda porovnat. Potravinove intolerancie sa zatial velmi neobjavili, aj ked vidim, ze zle znasa vajicko. Je celkovo kludnejsia, viac sa dokaze sama zahrat, a co je pre mna najpotvrdzujucejsie - nebyva takmer vobec chora, az na obcasny soplik. Syn mal takmer sustavne zapal priedusiek, mozno skoro cele dva roky v kuse. Dcera je este mala, takze uvidim, ako to s nou bude o rok, ale zatial to vyzera tak. ze sa priklanam skor v prospech neockovania ako ockovania. Avsak zvazujem akutne ockovanie v pripade, ze by sa vyskytla nejaka epidemia (napriklad zaskrtu), ale musela by byt naozaj poriadneho rozmeru, aby som to naozaj zobrala do uvahy.

Chapem obavy rodicov na obidvoch stranach. Nechapem ale bezne reakcie lekarov. Myslim, ze odpor voci ockovaniu by nebol tak silny, keby ludia nenatrafili na take mnozstvo konfliktnych informacii - napriklad lekar tvrdi, ze ockovanie nemoze sposobit atopicky ekzem, ale v australskej studii si precita statistiku, ze ockovanie deti maju atopicky ekzem omnoho castejsie, ako neockovane. Ak sa vyskytne akakolvek zavaznejsia komplikacia, lekar by mal vystupovat velmi empaticky, zobrat do uvahy, ze to MOHLO byt sposobene OCKOVANIM, komplikaciu hlasit, dalsie ockovanie odlozit na neskor, pozorne sledovat dieta. Toto sa u nas nedeje, a kym sa to diat nezacne, odpor voci ockovaniu bude silniet, hlavne medzi vzdelanymi ludmi, ktori ovladaju viac jazykov, maju moznost vyhladat informacie vo svete, pripadne si mozu porovnat skusenost svoju a skusenost znamych zijucich v zahranici, ktori zazili iny pristup. Howg.

aristka
15. nov 2013

@kvacka takže si to zdedukujme syn očkovaný má ekzém a dcéra neočkovaná má ekzém a asi potravinovú intoleranciu ....a myslíš ,že očko ovplyvnilo aj povahu...nie je ten rozdieľ povahy v tom ,že sú to individuálny človiečikovia a to znamená ,že aj povahu má každý inú...... 😉

veronncek1
16. nov 2013

@azbestica no prave, preockovanie je v 11 roku...no a po 10/tich 11/tich rokoch uz bude v poriadku ked tu rubeolu dostane,ze? ☹ 😒 ....ja som rubeolu prekonala ked sa este neockovalo proti nej...normalny priebeh....protilatky mam dozivotne....nuz tak ako ja teda vysvetlim mojej dcere,ze ockovana bola do puberty nuz ale teraz uz ju v pohode moze dostat....tak mi povedzte naco je toto dobre?

veronncek1
16. nov 2013

@kvacka PRESNE TAK... 😉

aristka
Odpoveď bola odstránená
prevenar
16. nov 2013

@kvacka nemoze byt ziadne "povinne" ockovanie .. lebo iny clovek nemoze za rodica prebrat zodpovednost za nasledky akehokolvek ockovania ..aj keby rovno chcel, kedze to sa NEDA. nemozes sa hrat s imunitou CUDZIEHO dietata , bez suhlasu rodicov !

..rodicov , ktori by v tom tvojom "povinnom" systeme nemali zaujem o to ockovanie das , co ? popravit pri mure ? upalit ? das ich do trestaneckych taborov ? posles na Sibir ? ..a deti das nasilu zaockovat za pomoci armady ? darujes "lepsim" rodicom ? ^^

obdobie nasilnych rezimov by malo byt uz minulostou v roku 2013 pre kazdeho, tak sa prosim ta preber do demokracie aj ty ^^ ..ty aj tebe podobni ... 🙄

sanym
16. nov 2013

@kvacka veľmi pekne a hlavne slušne si to napísala, kiežby aj fanatickí propagátori očkovania dokázali komunikovať na takejto úrovni, to by tieto debaty vyzerali celkom inak. Ale to by ich inteligencia ako aj empatia museli byť o pár levelov vyššie...

sanym
16. nov 2013

@prevenar kvacka predsa svoj príspevok začala slovami "môj názor je"... Prečo by na danú problematiku nemohla mať svoj názor, hoci odlišný od tvojho? Niekedy by neuškodilo viac tolerancie a slušnosti na oboch stranách tejto diskusie...

natas4
16. nov 2013

@veronncek1 to, ze si prekonala rubeolu, neznamena, ze mas dozivotne protilatky a ze uz ju nikdy nemozes chytit

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
sanym
16. nov 2013

@fidka79 ja podobne, protilátky mám už 30rokov po prekonaní rubeoly, pochybujem že po preočkovaní v 11-tom roku života dievčatám vydržia až do 30-ky kedy sú dnešné ženy bežne tehotné, dokonca často prvorodičky.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
sendy182
16. nov 2013

@natas4
@pectore ahojte ja zvažujem o preočkovaní môjho skoro 13r. syna proti čiernemu kašľu.....čo na to poviete máte neaké bližšie informácie?.......

pectore
16. nov 2013

@sendy182 o ake bližsie info by si mala zaujem?.... pretoze najlepsie budes mat priamo sa informovat u pediatricky pokial jej doverujete....

natas4
16. nov 2013

@fidka79 ano ok, ale to neznamena, ze vsetci co prekonali rubeolu sa nou uz nemozu nakazit

natas4
16. nov 2013

@sendy182 porad sa s pediatrickou 🙂

aristka
16. nov 2013

@sanym a kto ti robil hladinu protilátok na rubeolu ,keď sa to štandartne nerobí ....
@fidka79 a findička mi stále neodpovedala ,inak očkovaná findička ,prečo v írsku ,robia zdr.pracovníkom hladinu protilátok ,keďže nie je na to dôvod ,keďže je tam očko dobrovoľné ,takže si už konečne prosím odpoveď .....

aristka
16. nov 2013

@prevenar aj práva rodičov sú odtiaľ potiaľ ,tvoje dieťa nie je tvoj majetok a ak príde epidémia ,ktorá je preventabilná očkom ,budeš sa čudovať ako zrazu tu nebude tá demokracia ....