(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@alla24 V takom pripade tu mame istu slobodu jazdit na cervenu alebo prekracovat rychlost.. Ved len zaplatime pokutu a ide sa..
A teraz vazne. Prenasledovanie neockovanych nekonci len pri pokute. Minuly rok sa nam podarilo odvratit navrh zakonnej upravy o tom, ze neockujuce rodiny musia byt nahlasene socialke a ta ma skontrolovat, ci nejde o tyranie. V mojom osobnom pripade to napriklad znamena, ze ma nahlasia matke zlatokopky, ktora mi tozbila rodinu, aby skontrolovala, ci mi nemaju odobrat dieta. Manzel zlatokopku nechal, takze dovod mstit sa jej mamka rozhodne ma.
Neockujuce deti neberu do niektorych lacnych skolok. Rodicia musia platit zasukromne skolky. Takze napriklad v mojom pripade ma neockovanie stoji viac nez len pokutu.
A navyse ak sa rodina rozhodne dieta komplet neockovat, stoji ju to len na pokute vyse 300 EUR. Dovolim si tvrdit, ze vela rodin na takuto pokutu bohuzial nema peniazky.
Pozri.. Moje dieta je okrem jedneho ockovania plne zaockovane. Nema MMR, lebo v tom case uz trpelo kevnou chorobou zhorsujucou imunitu a okrem toho mame v rodine autizmus, takze som vyhodnotila, narozdiel od nasej predchadzajucej pediatricky, ze tuto vakcinu proti mumpsu, ruzienke a osypkam nerisknem. A tak sa musim bat, kedy prijmu aky zakon vyhlasujuci ma za tyratelku svojho vymodleneho dietata.
Zmenili sme pediatricku. Mame teraz velku zastankynu ockovania. Pozrela si maleho kartu a o neockovani nepovedala ani slovo. V podstate som platila pokutu preto, lebo predchadzajuca pediatricka mala odvahu ockovat dieta s krvnou chorobou /uz sme boli evidovani na hematologii/, ktora este nebola odiagnostikovana /!!!/. Pani pediatricke neskor tato chyba dosla. Zhanala ma az v Azii, aby zistila maleho diagnozu. Uz som jej ju nepovedala, takze dodnes netusi ake chore dieta chcela ockovat. Ale odvahu napisat znovu na RUVZ, ze urobila s udanim neockovania chybu. Ups.
Takze z mojho pohladu Ti mozem povedat, ze sa necitim byt slobodna v rozhodovani, ci ockovat alebo nie. Len som sa rozhodovala, ci chcem mat dieta zdrave v detskom domove alebo iste risknem poskodenie zdravia ockovanim choreho dietata s genetickou zatazou proti nesmrtelnym chorobam. Zvolila som detsky domov.
Je mi jasne, ze si neockovanie v tomto kontexte nevnimala. Nepresviedcam Ta neockovat alebo ockovat. Je to Tvoja volba. Osobne mam viac ockovani nez predpisuje zakon.
Budem len rada, ak budes chapat, ze sloboda neockovat vyzera inak.
Pridavam informacie k epid. situacii ohladom vyskytu mumpsu v okr. Michalovce: http://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_dec13.pdf opat vacsina nakazených bola ockovana (dvaja 3 dávkami - nechapem, na zaklade coho a kedy), novych pripadov za december je 40, spolu teda 183 (od polky septembra)
Občianske združenie Rodinné centrum Macko vás pozýva na besedu „Povinné očkovanie“.
» Kedy sa beseda koná: štvrtok 6. februára 2014 od 9 do 12 hod
» Kde sa koná? Kultúrne centrum Fontána, Ožvoldíkova 12, Bratislava – Dúbravka
Kto prijal pozvanie?
» MUDr. Katarína Šimovičová (lekárka pre deti a dorast)
» Ing. Iva Vranská Rojková (predsedkyňa Iniciatívy pre uvodomenie si rizík očkovania)
» prof. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD. (vedúci Ústavu medicínskej etiky a bioetiky).
O čom budeme hovoriť?
» Očkovanie a etika
» Čierny kašeľ a mumps na Slovensku – prečo?
» Očkovanie – povinné alebo dobrovoľné?
» … a o tom, čo bude zaujímať návštevníkov besedy.
Vstup je zdarma, potešíme sa, ak poskytnete dobrovoľný príspevok RC Macko. Ak je to možné, prosím príďte bez detí.
@alla24 takze ked niekto je proti povinnemu ockovaniu, je to pre teba vnucovanie nazoru a nieco za tym smrdi, pricom jedina zmena by bola v tom, ze by rodic mal PRAVO VYBRAT SI ci, co a kedy ockovat bez toho, aby ho riesili na urade, ale ked tu mame zavedene povinne ockovanie - teda nutnost - nutene ockovanie, nejde podla teba o ziadne vnucovanie nazoru, lebo mame moznost odmietnut. Aj to v drvivej vacsine neopravnene, kedze nasleduje pokutovanie....tak sa pytam... Smrdia ti iba nazory, s ktorymi ty nesuhlasis a tie, s ktorymi sa stotoznujes je ok vnucovat dalsim ludom? Tak to je?
@tatko_bebe @aristka no, ako vidim trosku sme sa nepochopili, ale sak nevadi, ockujte dalej aj za mna 😉
@ewisam ja neockujem nikoho :D skoda ze neviem najst jeden clanok kde pise dnes uz matka o svojom zivote ked ju jej matka neockovala.. a ma to prezite 😉 a sama povedala ze da svoje deti zaockovat, pretoze nechce aby mali take problemy ako mala ona
@tatko_bebe hm no vies, ak by som bola mrcha poviem, ze ako vies, ze tie problemy mala prave preto, ze nebola zaockovana a ze by jej prave ockovanie pomohlo? Z takychto pribehov tiez proocko zvyknu spravit, historku jedna pani povedala, nikto nic nedokazal a blablabla, Ale kedze mam s vakcinami tiez podotykam svoje a zle skusenosti a tiez som si to prezila, nebudem sa tvarit ake je vsetko super a z druhych si robit posmech.../ako sa to zvykne tu napr. pri vit. C/
Ja tvrdim jedno, ak mam byt zodpovedna za zdravie svojich deti, mam sa aj slobodne rozhodnut a nie podrobit sa diktatu a v konecnom dosledku zodpovednost je len a len na mojich pleciach, ci uz dieta bude mat po ockovani nasledky alebo nie, ale uz by som sa opakovala
@tatko_bebe a ak naozaj myslis ten clanok co sem supla @sirinka a veris mu, nuz ver si comu chces, ale dotycna, ak naozaj prekonala vsetko o com pise, nuz naozaj zazrak, ze este zije bez ujmy na zdravi a zdravom rozume, hold moja mienka
@sirinka ked vidim ten format tak neviem ci sa mam smiat alebo plakat.. strasne slabe. A vies co mne je fuk co si kto mysli ani nikoho neodsudzujem ci uz ockuje alebo nie. Vasa vec, len mi je to smiesne ked su niektore fakty a sarlatanske sracicky vyzdvihovane na nejaku vedu. Ludia co o tom nemaju ani paru tak pisu clanky.. Boze moj.
Nastudujte si nieco o placebe a o sile myslienky..vit.C 😅 😅 😅
@tatko_bebe tak je ti to fuk, alebo smiesne? Nuz ziadnym clankom si nas neohuril, tak sa apson povysmievas 😉
@kveta Mojka, ja len fakt stale nechapem, co sa tu riesi. Mne toto pripada strasne malomyselne, strasne komunisticke, strasne....hmmm. Ja fakt neviem, kde je problem s tym dobrovolnym ockovanim.
Skutocne dobrovolne ockovanie v reali vyzera takto. Ja ockujem, ty neockujes- super, ze si mozme vybrat. Ja som sa rozhodla tak, ty tak. Nikto nikdy neriesil, preco neockujem moje deti. Vzdy mi mamicky, co ockuju povedali len tolko, ze fajn, ze sa mozme rozhodnut. A nemusi sa nikto nikomu spovedat, ze preco. A nemusi nikto cakat na neziaduce ucinky, aby mal akoze aliby, ze preco nie.
Ludia, ja fakt nechapem, kto ma problem so slobou v ockovani. Pre toto nemam ani nulove pochopenie. Za slobodu by podla mna mali byt vsetci. Obidve strany. Lebo raz vas mozu nutit do takej vakciny a v takom stave, ze ani ten, kto je za ockovanie nebude chciet ockovat a co potom? Bola by som velmi opatrna v tomto.
@tatko_bebe Vidis, tatko, tebe pripada C.vit ako placebo a sila myslienky a mne zase rovnica ockovanie= placebo + sila myslienky + ruska ruleta vobec nepripada relativna. Len tolko. A ak skutocne clovek nema mat na nic nazor, len preto ze nevystudoval nejaku skolu alebo nerobil vyskum....A potom, ty hovoris, ze nastudujte si fakty a sam tu spominas ten clanok o tej neockovanej matke...ufff, tym clankom zase raz dodzubali aj to malo, co som este mohla zvazit pre ockovanie.
Na druhej strane, suhlasim s tebou, ze treba si studovat vsetko a diskutovat s odbornikmi. Ale treba ich brat ako radcov a nie bohov. A tak ako su v mojej robote totalne neschopni ludia, tak su aj medzi lekarmi.
@aristka Ja hovorim vzdy len za seba. Ked som sa ja rozhodovala, to bolo 5 rokov dozadu, to ste o tomto odboji na SK este ani nechyrovali. A okrem ineho pochadzam z lekarskej rodiny a vyrastala som cely zivot medzi zdravotnikmi... Pre mna je odbornik ten, co sa o problematiku zaujima, co ma pohlad na obidve strany a netlaci len kaleraby do hlavy. Lebo podla mna najvacsi odbornici su ti, co si priznaju, ze o niecom nemaju ani sajnu.
Zabudla som dat priklad mojej lekarky a priklad, ked chce so mnou diskutovat zdravu vyzivu. Sama povie, ze ona nie je odbornik na vyzivu, takze to musim najst niekoho ineho. A takychto ludi si vazim. Takisto hlavny chirurg v nemocnici nemal problem so mnou debatovat a sam na jednu diagnozu povedal, ze nevedia presne, len sa domnievaju. Takychto lekarov si vazim a nie tych, co si myslia, ze vedia vsetko a bez nich padne svet. A takych, co nepocuvaju rodicov, resp. pacientov, lebo su laici. A ked nic insie, tak tomu ITckarovi a dalsim mozte dakovat za to, ze sa o problematike zacina hovorit. Ze sa prestava ockovat ako na beziacom pase vsetkych zaradom. Ze kontrola nad vyrobou a distribuciou bude este prisnejsia. A mozno aj novy vyvoj vakcin. Ze mozno konecne sa vytvori ten fond na odkodnenie. Toto vsetko sa deje aj vdaka natlaku zvonku. Vdaka ludom, co sa nedaju zastrasit a nestratia sebadoveru, lebo su len ITeckari.
@norwayka vies preco su proti slobode? Lebo su zaockovani aby si mysleli ze neockovani su pre nich nebezpecni. V duchu hesla nemusime proti nim bojovat, vybiju sa medzi sebou. Sme dva tabory ktore niekto rozostvava a velmi mu to vyhovuje. Ockujuci nechyti stranku neockujucemu a o to ide, sme rozbiti a postupne nas rozkuskuju a budu ukrajovat z nasej slobody. Lenze zachvilu uz nebude kam ustupovat. Patrim do skupiny ludi ktora bola perzekuovana, postavili sme sa na odpor, ciastocne sme sa ubranili, ale vtedy nas ta absolutna vacsina ktora je mimo nasej malej skupiny hodila cez palubu, co maju co chciet slobodu, kam by sme dosli. Je to strasne smutne ze Orwell sa tak otrasne nemylil
temy o ockovani prip. neockovani su uz vyhrotene, a preto do nich velmi neprispievam, ale chcem sa podelit o nazor neurologa (kde sme mimochodom skoncili po druhej davke hexy + synflorix) . Lekarka povedala doslova toto, citujem: " nie je mozne slepo verit lekarom, kazdy ma iny nazor na vec. Ockovaci kalendar je podla mojho nazoru na Slovensku sialeny , ockujeme deti prilis skoro a nie monovalentnymi vakcinami. Na Slovensku sa nepripusta odborna diskusia na temu ockovanie." koniec citatu a tou poslednou vetou vyslovila jednu velku pravdu, mozeme sa my tu hadat do nemoty a bit sa za svoju pravdu, ak kompetentni nepripustia nic len a len svoju pravdu nepohneme sa. A donutit ich pomozu prave take aktivity akymi su aktivity ITckara, ktoreho tu spominate, aktivity redakcie casopisu Dieta, nech su akekolvek su protipolom k tej dlhorocnej masinerii, ktora tu na Slovensku dlhe roky v ockovani funguje a ktora nepripusta ziadny iny nazor okrem toho, ze ockovanie je len dobre. Nie vzdy je tomu tak a to si musia pripustit vehementni zastancovia ockovania.
@sirinka mne nejde ani tak o obsah ale aj o formu. Ludia dnes uveria comukolvek Bohuzial
@norwayka no vidis ale tvrdit ze Ta kg syntet.kys askorbovej ochrania pred akymkolvek infekcnym ochorenim je uz fakt sila..
Treba aplikovat selsky rozum aj v pripade Bohov ako pises ale hlavne netreba vs hned verit.
Hm, tak uz ani nejde o to, ci ma alebo nema pravdu pro, ci proti ale o to, ci je zakladatel stranky it alebo ing.?Lebo asi to nie je jedno 🙂 je to fakt trestuhodne, naozaj, citat, zaujimat sa a urobit si nazor na vec...Nuz ale netreba ho pocuvat staci, nazor hlavneho imunologa, neurologov? Ci aj ten je spochybnitelny, tym, ze nemaju patricnu kvalifikaciu?
@tatko_bebe som velmi prekvapená z tvojich príspevkov-naozaj nemám slov....nič osobné...potvrdilo sa mi že veci,či, ludia alebo situácie, okolnosti nič nie je také ako sa zdá..../mohla by som to tu konkretne napísať ale netreba stačí si prečítať tvoje príspevky/a dalšia vec nemám právo ťa súdiť alebo nedajbože ťa kritizovať, to že si ma prekvapil/a negatívne/to je len moj sukromny subjektívny názor a ostatní nech si maju svoj uhol pohladu, ale prepáč nedalo mi to-od teba by som čakala debatu na úrovni a n ie posmievanie a pod.
@tatko_bebe ja by som sa ta chcela spytat, ako dlho vydrzi pozitivny ucinok placeba? Nikto mi na to nevie odpovedat, ale kazde placebo ma predsa len obmedzeny cas, tak teda ako dlho? Tyzden, mesiac, rok? Kedy sa da vyhlasit, ze toto uz urcite nemoze byt placebo?

@kveta no istym sposobom sloboda v ockovani je. Ved ked nezaockujes svoje dieta nikto ta "nestrci do basy" zaplatim pokutu a idem dalej... Kazdy rodic si zvazuje co urobi pre svoje dieta a co je pre jeho zdravie vela ci malo..... Niekto povazuje ockovanie ako ochranu zdravia svojho dietata a niekto iny to zas berie ako hazard s jeho zdravim. Vec nazoru....
Vies celkom zaujimve by bolo keby sa zrusila povinnost v ockovani ci by tieto diskusie o tom ako neockovat a preco prestali... Moj nazor je ze nie! To je to co som chcela svojim prispevkom o "slobode v ockovani" povedat. Ja mam totiz uz dlho nazor ze tu o ziadnu slobodu absolutne nejde ze je to cisto antiockovacia kampan 😉 Osobne neznasam ak mi vnucuje niekto svoj nazor. To mi vzdy "smrdi" niecim inym a zatial to vzdy tak bolo. Prepac to je moj nazor na vec.