icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
ewisam
24. jan 2014

@liginka 🙂 tusim nemozes spat. No kedze moj dvojmesacny zajko prevazne v tom case spinkal pekne v posteli pomaly v najsterilnejsom prostredi, ake som dokazala vytvorit doma, neoslintavali sme ho ako lizatko pride mi to priliz skoro riesit...V pripade nakazenia materskym mliekom nuz aj na mamicke by museli byt vidiet priznaky, asi to nebude mat priebeh bum a je to tu, ale neviem nezistovala som, navyse uz som pocula hlasku, ze MM obsahuje 5xviac hlinika ako vakciny, co je total blud.
Na celu vec sa pozeram inak, lebo mam osobnu skusesnost s "bezpecnostou" vakcin, nebudem sa tvarit, ze je vsetko ok, lebo nie je...Dalsia vec, asi sa pohybujes v zdravotnickom prostredi a nie je ti divne, ze za posledne roky akosi stupa hyperaktivita u deti, kazde dieta je na cosi alergicke, stupa poruch ucenia o rakovinovych ochoreniach nevravim... Cim to asi je? Ked poviem, ze niesom alergicka na nic, divaju sa na mna ako na blazna, ze ci si robim srandu.. Nevravim, ze za vsetko moze ockovanie, ale nieco na tom pravdy bude, ze to svoj negativny dopad ma

liginka
24. jan 2014

pozri ja ta presviedcat nebudem na svoj nazor mas pravo 🙂 a ano pohybujem sa v zdravotnictve a je pravda ze vsetkeho coho si pisala je vela ale zamyslela si sa nad tym ze to je aj tym ze sa rodia deti kt. by sa vobec nenarodili (umele oplodnenie, nedonosene deti) a ma to svoje dosledky na zdravi a dalej co zivotne prostredie a hlavne teraz sa vsetko sleduje a diagnostikuje co volakedy ani zdaleka nebolo a nevedelo sa ake je to ochorenie. Nehovorim ockovanie nie je 100% ale urcite ho netreba uplne zaznavat.

babulka
24. jan 2014

@ewisam k tvojmu argumentu, že stúpa počet alergikov, ADHD detí..... len by ma zaujímalo, že ak sa rok čo rok rodí menej detí (s odstupom desaťročí sa bavíme o desiatkach tísícov (narpr. v roku 1990 80 tisíc detí, v roku 2012 55 tisíc), pričom očkovacia schéma sa nijako dramaticky nemení, tak logickým argumentom by som prišla na to, že ak je za všetko zodpovedné očkovanie, tak by sme tých alergikov....mali mať menej, nie? Keď sa rodí menej detí, je aj menej zaočkovaných, keď sa rodí veľa detí, tak aj veľa zaočkovaných. Naopak, to číslo stúpa, v percentuálnom vyjadrení, hoci zaočkovaných je stále menej a menej osôb...

liginka
24. jan 2014

@ewisam inak a este k tomu hliniku je pravda ze vo vakcine sa nachadza ale vyskytuje sa aj v potravinach a vo vzduchu a vode a najvýznamnejší zdroj pre cloveka su potraviny....... cize hlinik do tela dostavas ci sa das ockovat alebo nie 🙂

sirinka
24. jan 2014

@babulka povinneho ockovania je viac a viac 😉

ewisam
24. jan 2014

@liginka nakukla som aj do temy ake neziaduce ucinky ste mali po ocko a su tam aj fotky, dokazujuce, ze to az tak super nebude. Dakujem Bohu, ze syn ma "len" ekzem.
A tvoj nazor je aky? Coraz viac neurologov upozornuje, ze to ma zly dopad, treba si zapchat usi? Pranieruju Elekovu, zevraj si svojimi teoriami len dobre zaraba, len preto ze sa venuje aj homeopatii, myli sa, alebo ma pravdu? Zakladatel slovenskej imunologie tvrdi, ze pred kazdym ocko treba dieta dosledne vysetrit, robi sa to snad? A kludne povedz z praxe, ak sa mylim, rada poopravim svoj nazor...

babulka
24. jan 2014

@sirinka je mi jasné, že niektoré očkovania pribudli, niektoré odbudli, ale od 90. rokov nejde o nejakú dramatickú zmenu. Za posledných 20 rokov pribudli Hib a vhb a v poslednom období pneumokoky ale odbudlo TBC. Pôrodnosť - až na pár výnimiek - klesá. Detí je menej, teda aj očkovaných je menej, ale alergie a iné poškodenia zdravia stúpajú. Nechcem diskutovať o výhodách/nevýhodách očkovania, toto mám v sebe dávno vyriešené, len sa pýtam z pohľadu štatistika.

kveta
24. jan 2014

@babulka Nie som si ista, ale matne sa mi mari, ze sa pred tym nepouzivali tak "kulminovane" vakciny typu x chorob jednou vakcinou.

bluerose
24. jan 2014

Ludia, velakrat som citala, zeby sa dieta pred ockovanim malo dokladne vysetrit, ale nikde som sa nedocitala, ako. Co ma take vystrenie zahrnat???Popocuvanie, pozrenie do hrdla? Alebo aj nejake krvne, imunologicke testy???

tin007
24. jan 2014

Nech studujem, ako studujem, tak prenos hep. B je vzdy prostredníctvom tekutin, prenos napr. objatim, pouzitim uteraku, priboru a pod. nie je mozny!

liginka
24. jan 2014

@ewisam tak ja som neni neurolog ale mam kamosku neurologicku a ta ma deti ockovane a ani som od neurologov nepocula nejake poplasne spravy. a inak nasa primarka tiez uznava homeopatiu aj nam ju ponuka 😀 nikto jej nic nehovori a deti ma ockovane. Pred ockovanim by dieta malo byt zdrave a pediater by ho ma prezriet a nevidim do vsetkých ambulancii ale ano niekde sa to robi. Ked sem ja dam nejaku fotku a napisem ze je to neziaduci ucinok po ocko nemusi to byt pravda clovek moze dat na net cokolvek.

kveta
24. jan 2014

@liginka Ktore poruchy podla Teba suvisia s umelym oplodnenim? Ano, po umelom oplodneni je vyssia pravdepodobnost vrodenych anomalii a neplodnosti /zdedenej po rodicoch/, ale nepocula som o chorobe pripisovanej ockovaniu, ze by bola pripisovana umelemu oplodneniu.

liginka
24. jan 2014

@kveta pri umelom oplodneni casto vajicko ale hlavne spermie nemaju dobru kvalitu a normalne by k oplodneniu neprislo tym padom dieta moze mat urcite predispozicie napr. na znizenie imunity a ine.... ja netvrdim ze deti po umelom oplodneni musia byt chore len ze moze mat na to predpoklady a je dokazane ze predcasne narodene deti maju znizenu imunitu su viac ohrozene chorobami. Som reagovala na prispevok ewisam ze je vela deti s alergiami, poruch. imunity a ucenia a pozornosti ze je to aj tym ze sa takto rodia deticky.

ewisam
24. jan 2014

@babulka ono pravdu mas, rodi sa menej deti, zaujimave je ze pri 98% zaockovanosti populacie/ a teraz sa hlboko ospravedlnujem, ak som nejaku desatinku zabudla, nemam cas momentalne hladat presne/ sa pocet spominanych ochoreni a problemov zvysuje...
@liginka neodpovedala si, mylia sa? A popravde, kazdy si moze dat co chce, aj to ze som mozno anglicka kralovna, ale neviem si celkom dobre predstavit 1,5r dieta zavysle po ockovani od inzulinu napriklad. Dalsia vec, ked dochadzaju argumenty vacsina zdravotnikov reaguje to si moze napisat kazdy, jedna babka povedala

liginka
24. jan 2014

@ewisam ale ja som od ziadneho neurologa nepocula ze by bol proti ockovaniu tak naco ti mam odpovedat ????a neurologov poznam osobne, presne kazdy si moze dat na net co chce a pravdy sa tazko dopatrat a dieta zavysle od inzulinu po ockovani to co je za blbost???

kveta
24. jan 2014

@liginka Predcasne narodene deti mavaju poruchy ucenia, ADHD.. A po umelom oplodneni byva viac predcasnych porodov. Ale nedavala by som implikaciu, ze vdaka umelemu oplodneniu je viac alergii alebo poruch ucenia. O poruche imunity po umelom oplodneni pocujem prvy raz..

kveta
24. jan 2014

@liginka Skus si zistit co si mysli primar neurologie Štofko o ockovani.

ewisam
24. jan 2014

@liginka no az taka blbost to nieje, medzi neziaducimi ucinkami ockovania sa pise aj o diabete, a zial su aj take deticky, ktore ho maju...
No tych relacii o ockovani s pribehmi rodicov bolo uz tolko, ze sa mi nechce verit, ze si ani jeden nezachytila ci uz na nete, Slovenskej, ci Ceskej televizii, kukni archivy, ak ta to zaujima. Ja dam len jeden typ Obchod so strachom a ak budes mat chut, napis mi svoj nazor na vec

liginka
24. jan 2014

@kveta tak to si zistim lebo ho osobne poznam robime totiz v tej istej nemocnici a deti ma ockovane ale spytam sa ho neboj 🙂 a predcasne nerodene deti maju aj znizenu imunitu to je fakt a neboj robia sa výskumy ohladne umelých oplodneni a zdravia dietata uvidis .

liginka
24. jan 2014

@ewisam ako uz vazne vsetko zvalujete na ockovanie to dieta na diabetes malo predispozicie preto ho dostalo preste su ludia co diebetes maju a nepreukazala sa spojitost ockovania a diabetu I . Jasne ze som pocula vseliake pribehy ale osobne ani z okolia nepoznam nikoho kto by po ockovani mal problemy a tem archiv mozem kuknut.

ewisam
24. jan 2014

@liginka Nejdem vsetko zvalovat na ockovanie, prave to je ten paradox, ze deti to maju z plneho zdravia, bez predispozicie, takze je zvlastne ze tak zrazu bum po ockovani. Mne sesternica upadla nahodne tak po ockovani proti chripke do bdelej komy, a samozrejme vsetko ine je na vine len ocko je super, stanovisko pediatra,ale sak kukni, potom kecneme 😉

https://vimeo.com/40119480
liginka
24. jan 2014

@ewisan to video som pozrela inak zachytila si ze tam ten gynekolog hovoril ze na diabetes mala jeho dcera predispoziciu a spolu s ockovanim a inymi faktormi ten diabetes prepukol takze ona z cisteho zdravia diabetes nedostala. Uplne suhlasim s imunologom ze deti by sa nemali ockovat ako na beziacom pase a mali by sa pred vakcinaciou prehliadnut a ten chalan s autizmom vies tazko povedat ci to sposobilo iba ockovanie nepozname jeho zdrav. stav ani ochorenia v rodine

lubomira80
24. jan 2014

Baby ktore ste proti ockovanju deti,myslim si, ze mozte byt len vdacne maminam ktore deti ockuju,lebo nevjem ako by svet vyzeral keby sme boli vsetci proti!?

liginka
24. jan 2014

@ewisam inak ja som sa tiez nedala ockovat proti vsetkemu naco 🙂 kedze robim v nemocnici tak mame zadarmo ockovanie proti chripke a aj prasacej a ockavat sa nedalo skoro cele nase oddelenie 😀 naco zdravy organizmus si poradi a my sme mali aspon volno 😀 ale neviem si predstavit ze by som nebola ockovana vobec kedze som v konakte s mnozstvom infekč. chorob a takisto ak by som nemala ockovane deti a muza a daco by som dovliekla z roboty takze ja aj z toho dovodu ockujem.

demo
24. jan 2014

@liginka pred ockovanim by mal lekar dobre poznat zdravotny stav dietata a zvazit, ci ockovanie nebude pre jeho imunitny system prilisnou zatazou. A to sa nerobi a vlastne sa to ani mozno robit neda, lebo kto moze zodpovedne povedat, ze dobre pozna zdravotny stav trojmesacneho dietata? Deti s vaznymi zdravotnymi problemami sa neockuju - napr. onkologicki pacienti. Vie lekar, ci na pohlad zdrave dieta bez soplikov a bez zapaleneho hrdla nie je v case ockovania onkologicky chore? Ci nema iny zavazny problem, ktory sa este neprejavil? To je myslim hlavny problem ockovania. A preto suhlasim, ze by sa nemali ockovat ako na beziacom pase.

demo
24. jan 2014

@ewisam ze dnesne deti trpia ochoreniami, ktore sme my v ich veku nepoznali (hyperaktivita, alergie, ekzemy) moze byt sposobene problematickym zivotnym prostredim, jedmi v strave, nadbytkom liekov a chemie a vobec stovkami faktorov. Ide o to, ze nieco sa tu zmenilo, nieco vyrazne znizilo "zivotaschopnost" dnesnych deti. Nemusi to byt nutne ockovanie, ale je na zvazenie, ci to ockovanie nie je tou povestnou poslednou kvapkou.

mano5
24. jan 2014

@lubomira80 Nie som sice baba, ale celkom ma to zaujima ako by vyzeral taky svet. A hned aj napis aku gulu pouzivas aby som si ju zohnal a vedel sa nachystat na buducnost.

lubomira80
24. jan 2014

@mano5 Zabudol si kolko nasich prarodicov zomrelo na vselijake choroby,lebo sa predtym neockovalo!?Ja som napisala len moj nazor,nepisala som ze ich musis dat ockovat!Daj im gulu a nech cakaju na dobru buducnost 🙂

aristka
24. jan 2014

@demo no ja neviem my sme nepoznali tie choroby....ja mám intoleranciu laktózy ,sestra od narodenia atopický ekzém ,bratranec ,celiakiu a alergie....to ,že ty nevieš ,neznamená ,že nebolo ..len nebola medializácia a nepamätám si ,žeby sa moja mama rozprávala s kolegyňami alebo kamoškami o chorobách druhého suseda...,plus rakovinu mali u ž dinosauri ,plus onko choroby tu boli dávno pradávno a celiakiu ak si pozrieš históriu ,ľudia poznajú od obdobia kedy začali jesť obilniny ..už vtedy nie každému obilnina sadla ...a neviem či si sa ako decko zaujímala akú chorobu kto má ...

demo
24. jan 2014

@aristka hovorim o alergiach, ekzemoch a o ADHD. Pri tej poslednej dg by som este mohla zapochybovat, ci za vyssim vyskytom nestoji dnes lepsia diagnostika. V ziadnom kolektive, ktoreho som bola sucastou - na zakladnej, strednej ani na vysokej som sa NIKDY nestretla s tym, ze by mal niekto alergiu na orechy, mlieko a pod. Ziadna z mojich kamaratiek ani ziadne z deti v nasej sirokej rodine nemalo nikdy alergiu, inhalacnu ani potravinovu. A nehovor mi, ze dietne obmedzenia a nejake ekzemy su diskretne a neviditelne veci. V kolektive si to deti vsimaju. Najma ekzemy - viem si predstavit, ako by si ekzematika (ako ojedinely ukaz) podali zakeracki spoluziaci v 80-90 rokoch. Nie, alergie a ekzemy tu neboli ani z daleka v takej masovej mierke, ako dnes.