(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@gabrielkaa ja si tieto informacie citam cca 4 roky... Najdes info od najroznejsich ludi s najroznejsimi vedomostami a skusenostami... 😉
@gabrielkaa ako si predstavujes to skumanie imunity??? A nezavadzaj, na tomto fore nikto nechce ockovanie zrusit.
@gabrielkaa
Neviem o akej mojej pozicii pises; aka ta moja pozicia podla teba ma byt.
Ja som za, aby bolo ockovanie dobrovolne, nie zrusene (ako pises ty, ze "či by si zo svojej pozície dokázala obhájiť zrušenie očkovania").
Add lekari a ich nazory; mam rozne skusenosti: byvala pediatricka bola super na bezne detske veci, ATB davala ako keby zo svojho, cize velmi neochotne (my sme nevyuzili, to mam od iných mam), ale co sa tykalo ockovania, tam bola "naockovana" oficiálnymi pouckami. Pocas 5 min .rozhovoru si dokazala odporovat napr. v takej veci ako su mumps, osýpky a rubeola. Konkretne povedala: tieto tri, to su bezne detske choroby, lahko prekonatelne. A o minutu nato povedala: "Ale to ockovanie MMR je velmi dolezite, inak by deti umierali". Na moje vysvetlenie, ze MMR je anglicka skratka pre mumps, rubeolu a osýpky, o ktorých pred malou chvilkou povedala, ze su bezne detske chorby, lahko prekonatele sa ofucala, ze ona nema cas na diskusiu so mnou a ze ockovanie je dolezite.
Mam velke rezervy voci tomu, co tvrdia niektori lekari napr. o tom, ze NU su extremne zriedkave (vid Spanikova) aak sa vyskytnu, tak len lahke, bez trvalých následkov.
To si asi výrobcovia vsetky tie NU v príbalových letakoch vymysleli, aby mali co najviac textu, nech ohuria ludi, kolko toho k danému farmatiku napisali... ci co.
Ked si pozries EPIS, tak zistis aky je vyskyt na dane ochorenie, proti ktorému sa ockuje a mozes si sama porovnat benefit ockovania (bez zaruky, ze bude chranit, s nejakymi % sancami na NU atd) s tym, aka je sanca sa nakazit, ci uz na Slovensku, alebo v krajinach, kam ides.
A preto lekari ockovanie odporucaju? Lebo su za to plateni (za kazdy vykon ockovania maju uhradu cca 6 eur), ked nemaju zaockovanych, tak im robi RUVZ kontroly, tlaci na nich, vyhraza sa im pokutami... a ked nahodou potvrdia niekomu NU po ockovani, tak sa im predny propagator ockovania v SR vyhraza odobratim licencie.
@gabrielkaa Vnimam to trocha inak. Mne osobne ide o slobodu ockovania. Aby som nemusela byt stale v strehu, lebo som si dovolila nezaockovat jednou vakcinou na nesmrtelne choroby /osypky, mumps, rubeola/ svojho choreho syna. Bola som predvolana na prejednavanie priestupku a zaplatila som pokutu. Potom zrazu vymyslali, ze urobia nariadenie, ze ma moju rodinnu situaciu preskumat socialka, kedze neockovanie malo byt povazovane za mozne tyranie dietata. To nezartujem. Take nariadenie sa minuly rok naozaj zvazovalo. Teraz sa musim pre zmenu bat, ze budem platit omnoho viac za zdravotne poistenie. A preco? Lebo som mala viac rozumu ako nasa vtedajsia pediatricka, ktorej nevadilo vytiahnut injekciu na dieta prave diagnostikovane pre podozrenie na smrtelnu poruchu krvotvorby?
Takze by som povedala, ze tu ista davova psychoza vypukla. Jej ciel je vyvolat v rodicoch strach z nasledkov neockovania: dieta sa nedostane do skolky, dieta Vam mozno odoberie socialka, dieta Vam umrie na rakovinu, lebo Vam poistovna nepreplati liecbu.. Kam az to s hrozbami dotiahnu?
@sirinka 4 roky? 😉 lekari studuju 6 rokov a potom dlhe roky praxe...a vychadzaju s vyskumov,ktoré sa robia aj 10 rokov....trošku im verim viac
@gabrielkaa 😀 😀 😀 vakcinologicka vysoka skola mediciny??? 6rokov plus cely zivot zasvateny vakcinam???
Ved nikto ti v tom nebrani, nebran ani ty inym, aby sa rozhodli podla svojho uvazenia 😉
@gabrielkaa ktory lekar studuje 6 rokov ockovanie-pokial viem maju len par tem o ockovani aj to len benefity a okrajovo negativa.
Vyskumy sa ako robia,ked sa nerobia tie dvojito zasplene studie-uz ti to pisem asi 3 krat , ze nie su take studie.
@gabrielkaa takze este raz, ja si cca 4 roky citam rozne nazory roznych odbornikov po celom svete, grafy, vysledky studii atd, atd, pricom mnohi z nich su vystudovani lekari... Ja sama ich nerobim.
Ja po tebe nechcem aby si verila konkretne mne, o to mi vonkoncom nejde... Ja som stale laik a moje rozhodnutie sa tyka vylucne mna a mojej rodiny. Ty sa rozhodni podla seba, urcite tiez len slepo neveris vyhlaseniam jedneho lekara, ale snazis sa ziskat co najviac info pre aj proti a potom sa v tom zorientujes, co povazujes za mensie riziko... Kedze riziko ostava na obidvoch stranach... Ci uz ockujes alebo nie...
@gabrielkaa
Dobry priklad vyvolavania strachu a davovej psychozy, je clanok, ktory som sem davala vcera o "epidemii" zltacky A - http://tvnoviny.sk/sekcia/domace/1741245_tvrda-... Uzasne manipulativny nazov ma ten clanok, vedome spaja vyskyt choroby spinavych ruk (cize ochorenia, ktore je umerne na hygiene, resp. jeho nedostatku) s povinnym ockovanim. Pritom na Slovensku sa proti zltacke A povinne neockuje a taketo "epidemie" (ako ta, co je v clanku) su uplne bezne v komunitách, kde je hygienicky stadard velmi nizky. Ked si pozries link v tom clanku, tak ta "epidemia" pretrvava min. od minulého roka, len vtedy tomu clanku nedali takym bombovy nazov!
Len vela ludi, ktori nemaju zakladne informacie sa necha na takteto chytit a potom budu nadavat a vykrikovat, ze ockovat treba povinne, lebo... a odvolavat sa budu na taketo "kvalitne" zdroje.
Mimochodom tiez studujem uz viac ako 4 roky, citam si originalne zdroje, pozeram si informacie, ktore zverejnuju výrobcovia atd. a som kriticka, bez ohladu na to, ci je niekto za povinne ockovanie vsetkeho, co sa hybe az po tych, ktori su za, aby vsetko ockovanie skoncilo a vsetky vakciny boli zlikvidovane.
@tin007 si proti ockovaniu,nie? Tak som to pochopila. Alebo sa mylim...? Tak o tejto pozicii hovorim. Už je to jasné? Či? A prečo si myslíš,že niektore závažné detske choroby sa "vytlačili" zo spoločnosti? Nie vďaka práve vďaka ockovaniu? A lekari podla teba vakcíny odporúčaju,len preto,že sú zato plateny?...a to sudis len na zaklade tvojej skusenosti z pediatrom? Nie všetci sú odborníci ako vidím, ale napriek tomu já som tu skusenost nemala a lekarom odbornikom verim viac...
@gabrielkaa Jasne som napisala, ze som za dobrovolne ockovanie, to nie je to iste ako byt proti ockovaniu, nesnaz sa moje slova prekrucat. Som za to, aby sa kazdy rozhodol sam, ci uz mu bude stacit k tomu rozhodnutiu to, ze pan doktor/pani doktorka povie, ze bez ockovania dieta zomrie, alebo ze uvidi fotku dietata, ktore umrelo na chorobu proti ktorej sa ockuje, ci to rozhodnutie bude preto, lebo starsie dieta ma trvaly NU po ockovani, ci to, ze roky a roky studuje, pyta sa...
@gabrielkaa ale tusila.. Len uz pretacas, co si napisala na margo mojho zaujmu o tuto temu, chcela si ma vysmiat..
Na okraj, tusis aj ty, kto lekarom vacsinou financuje tie vyskumy?
@tin007 takých clankov a diskusnych for z opačného brehu je odost viac....a pokial sa na zaklade takýchto informácií rozhodne niekto nezaockovat??? Takže to je to isté...ja nikoho nenutim a nenahovaram na ockovanie ako to tu niekto napísal. Vyslovujem tu názory,ktoré boli prezentované lekarmi....a z vela vecmi osobne súhlasím....ale som vo vela veciach aj oponent
@gabrielkaa
V poriadku, mas pravo na svoj nazor, ja tiez. Mas pravo si ho vytvorit na zaklade toho, co ty povazujes za dolezite pre tvoje rozhodovanie, rovnako ako ja.
@gabrielkaa logicke to je....... 😉 len nie su tie dvojite studie co som ti uz X krat pisala,plus su studie financovane tymi co vakciny vyrobili,prednasky su tiez financovane nimi.....konflikt zaujmov ako vysity.
inak mas pravdu-je to takto celkom logicke.
@sirinka nemám v zaujme nikoho vysmiat. V některých pripadoch farmaceutické firmy. Ale například teraz sa vyvíja vakcína proti obrne...ktora sa financuje z ineho zdroja. Takisto sa pracuje na vakcine proti nadorom...ale to je len vo vývoji....nezatracujem vakcíny... všetko je len moj subjektívny názor a ako Ho v tejto teme prezentujete vy tak aj ja... to je všetko
@gabrielkaa Takze Ty by si dala zaockovat znovu dieta, ktore prvu vakcinu takmer neprezilo, keby Ti to lekari odporucili?
@gabrielkaa vies o tomhodit nieco konkretnejsie? Dakujem
Ja sa len potesim, ked pridu na trh ucinne a bezpecne vakciny... Zatial take nie su.
@tin007 neprekrucam,len kazdy tvoj prispevok odporoval mojmu...z toho som vydedukovala,že si proti
@gabrielkaa inak nadorov je tolko roznych druhov, ze si neviem predstavit o aku vakcinu moze ist, ale daj info, rada si precitam
@kveta nedala. Samozrejme nie. Ale pisala som o empirickej skusenosti..viac krát.
@sirinka vraj použiju nejaky genetický kód vlastny pre bielkovinu nádoru...neviem o tom nič zatial,ale pokial to má pomoct tak nech napreduju...
@sirinka ja sa za laika na imunitu nepokladám ,keďže ovládam jej fungovanie a ovládam aj kedy aj princípy očka a preto som sa očko nedala ...inak videla si niekdy pac meningitídou alebo prasacou chrípkou ,čo taká hepatítída a hepatorenálne zlyhanie následkom cirhózy pečene ako následok hepatitídy, videla si to ...asi nie ,o čom sa ja s tebou bavím ,keď neovládaš ani ohniská nákazy.. ...
@liginka Ale chod, že nesmie....Neočkuje sa bežne náhodou hexa+prevenar....Niektorých rodičov prehovárajú lekári ešte plus rotarix! To sú schopní lekári napratať do detí a bez akejkoľvek zodpovednosti a dôsledkov....To počujem prvý krát od teba, že sa to nesmie, naša vtedajšia pediatrička to nevedela a neviem ,či jej to doteraz niekto vysvetlil!! Nemala náš inf. súhlas na použitie dvoch vakcín, nedala žiadne informácie a urobila to!! A teraz čo? Chcela sa akurát vykrútiť, že to nie je z vakcín.... 😝 😝 😝 A dobre, že ťa tu mám, tak sa rovno opýtam, koľko toho sa učí bežný pediater o vakcínach na medicíne( v hodinách), prosím vynechaj platené kongresy farma- firiem, to nepovažujem za objektívne info....ak nevieš skús mi to zistiť,dakujem. P. S. to viem, že môjho syna nepoznáš, ale je to skvelý , úžasný chlapček....nebyť nevedomosti a neodbornosti lekárky a očkovania, bol by ešte aj zdravý a plný života....! 🤐
nesmie sa naraz sa myslí do jedného miesta vpichu ,preto sa pichá do rozdielnych miest a robí sa to aj pri iných liekoch podaných im ,kedy sa nepichajú na jedno miesto minimálne sa prepichne ....

@kveta ešte raz, neobhajujem lekárov, že sa tejto povinnosti vyhýbajú..toto tu zdaleka nie je dokonalé.
Davová psychóza? Myslím to, že keby nebolo očkovanie povinné, tak by sa ho veľa matiek zrieklo len z dôvodu nejaých vela krát neoverených clánkov....davová psychoza aj to, že dve dekády dozadu, o tom nik nehovoril a nerozoberal to..teraz v tejto dobe rýchlych a nie vzdy pravdivých informácii vela ludí podlahlo tomuto trendu "očkovanie je zle a vôbec nie prinosne"....
Ja nehovorím o slepej dovere k lekarom, ja hovorim, ze im doverujem viac ako kopcu neoverenych informacii.... a ja ani iní lekári vedľajšie účinky nepopierajú..samozrejme. stávať sa to môže. ľudia zomerajú aj vďaka zlým rozhodnutiam lekárov....nielen kôli očkovaniu...
a ja ani lekári v diskusii nepopreli fakt, že by sa mala skúmať individualna imunita a podľa toho by sa malo očkovať, nie každý imunitný systém je pripravený zvládnuť vakcínu...
Samozrejme ako som aj povedala, pokial empiricka skusenost rodica z ockovania je zla...a akurat jeho dieta je povedzme jedno z tisica, ktore ma vemi tazke vedlajsie ucinky, tak potom nik rodica nepresvedci o tom, ze ma podstupit dalsie ockovanie. V tom suhlasim...
Medicina je stale vo vyvoji, nie som zastancom ockovania, ale v tomto pripade sloboda rozhodnutia tuto na tomto fore u mnohych znamena - ZRUSIT OCKOVANIE.