(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@aristka no k ADHD: neda sa dnes porovnat, kolko deti trpelo malo ADHD pred 20-30 rokmi a kolko ich ma tuto dg dnes. Jednoducho preto, lebo tato diagnoza neexistovala. Mozes sa uspokojit akurat tak s vlastnou skusenostou a statistiku si vytvorit len tak na kolene, podomacky. My sme mali stretavku zo zakladky s prekvapivo hojnou ucastou. No a mozem povedat, ze ti,co boli sprosti vtedy su sprosti aj dnes. Okrem troch jedincov, ktori to napriek zlym znamkam a "zavadnemu" spravaniu dotiahli pomerne daleko. Z tych troch iba jeden bol neposedny, nevedel sa vmestit do koze (ako hovorievali ucitelky), pobehoval nekoordinovane po triede a z dnesneho pohladu by sa vedel vopchat do dg ADHD - tak ten je teraz vazeny MUDr. Cize jeden pripad. Cize mozno to je porovnatelne s dneskom.
A k psorke: ta je dedicna a je ziskana.
@aristka 😀 co tu zase krutis slova ako sa ti hodi... odpovedala som ti, ci ja by som si dala pichnut, nedala ani pred, ani pocas, ani po epidemii....ty sa bojis, ty sa ockuj...aky moj odborny pohlad chces, aky som ja odbornik na vakciny, ja ti mozem dat iba vlastny laicky nazor , rovnako ako je aj ten tvoj...
Vo štvrtok bola výborná relácia "Pod lampou" na túto tému. Padol tam návrh, aby sa neočkovaným zvýšilo poistenie. tak ako u dentistu, ak niekto nejde ne preventívnu prehliadku, hradí si ošetrenia a zákroky v plnej výške - akoby podcenili prevenciu.
@gabrielkaa prevencia, ktora moze aj zabit, ok.. Budeme tak riesit vsetkych, co podcenuju nejaku prevenciu? Preco by sme sa mali zastavit pri zuboch a ocku, co take srdce, pluca, zaludok, rakovina...
@gabrielkaa
V poriadku a tiez fajciarom, obeznym, alkoholikom, narkomanom a dalsim, ktori si sami nicia svoje zdravie. Na druhej strane tym, ktori necerpaju tak vela zo zdr. poistenia a ukazu, ze kazdy mesiac kupia napr. aspon 5 kil jablk, bananov, zeleniny atd..., pripadne chodia behat, plavat... by bolo treba poistne znizit.
A co ti, ktori sa daju ockovat a ochoreju na danu chorobu; tym poistne zvysit? Lebo cerpali pri ockovani a potom aj pri liecbe; nehovoriach o tom, ze v dosledku prevencie ockovanim, mozu ockovani ochoriet na dalsie choroby, pri ktorých cerpaju peniaze zo zdravotného poistenia (pozri si pribalove letaky, ako casto sa vyskytuju choroby, ktore vyzaduju osetrenie ATB napríklad).
@sirinka Ja som len prezentovala čo tam odznelo. A takisto odznelo, že sa sledujú vedľašie účinky a pokiaľ, benefity z očkovania PREVYŠUJÚ riziká (tak ako je to samozrejme pri všetkých farmakách...vedľajšie účinky) tak sa očkovať bude. A po druhé, ak výskyt týchto vedľajších účinkov bude jeden prípad z 1000 tak je to podľa nich "irelevanté". Asi ako riziko jazdiť autom. Každý deň zomierajú na ceste ľudia - a každý deň ja jazdí. Tak odznelo ich porovnanie. Ja nie som fanatický zástanca očkovania ale ani fanatický odporca. Nakoľko nie som dostatočne vzdelaná a nemám dostatočné informácie na to aby som robila takéto závery. A okrem toho, generácia mojej mamy mala častú úmrtnosť na ochorenie - čierny kašeľ. Deti umerali...a dnes neumierajú, resp. úmrtnosť je veľm nízka.
@gabrielkaa navrh hodny schvalenia v tejto na hlave postavenej republike. za to, ze dieta nie je ockovane na zaskrt a iných par chorob, musi si hradit liecenie vredu, zlomenej nohy atd a este to aj porovnavat so zubarom.....lebo sa podcenila prevencia zlomenej nohy, tym ze som nedala svoje dieta zaockovat proti mumsu atd.....palec hore!
@reni93 No šťastie, že nie som zákonodarca. Len prezentujem čo tam odznelo. Bol tam zástupca rodičov, molekulárny biológ a lekár. Zaujímavá diskusia a veľa odborných názorov tam odznelo...neočkovanie sa stala davová psychóza a veľa ľudí bez toho aby o tom podrobne vedelo, prezentuje takéto názory. Aj na aspirín umierajú ľudia a napriek tomu je to jedno z najobľúbenejších farmák...Každé liečivo má vedľajšie účinky...otázne je aké a percenuálne u akej veľkej supiny sa prejavia....
Samozrejme sa tam diskutovalo a j tom, že by sa ku každému malému pacientovi malo pristupovať individuálne a po preskúmaní jeho imunity sa rozhodne či sa bude alebo nebude očkovať...s tým by som úplne súhlasila
Je smutne, ze nas chcu "trestat" a permanentne trestaju za to, ze sa chceme len slobodne rozhodnut. Stat ma donuti znicit zdravie svojho dietata, ked ho branim, da mi pokutu, ked sa dozadujem prispevkov na pomoc, zamietnu ich s tym, ze moje dieta to nepotrebuje. A este nam chcu zvysit zdravotne poistenie? Za co? Za to aby moje peniaze skoncili v ciernej diere? Lebo ze ich nikdy viac pri starostlivosti neuvidim to je iste, ci uz ide o ockovane alebo neockovane dieta! Ja by som si zvolila moznost odkladat si tu ciastku co mi pocas odpracovanych rokov (a aj mojmu manzelovi) strhavaju, strhavali. Verte mi, zilo by sa nam dnes ovela lahsie. Mala by som z coho hradit specialnu stravu synovi, aj vyzivove doplnky. Ja nechcem svojimi odvodmi spozorovat tych, co seru na svoje zdravie! Nech mi poistenie zvysia, ale nech si ho mozem poukazovat na VLASTNY UCET!! Aby som tie peniaze mohla aj vyuzit a aby neboli pouzite na manazerske stolicky a zisky poistovni.
@gabrielkaa Prosim, uvedom si, ze ockovanie je prevencia. Ved napr. aj beh, plavanie, ci joga mozu byt prevenciou (proti roznym ochoreniam, obezite...) a ludia nie su povinni ich robit (pod hrozbou sankcie atd), rovnako ako nie je povinne zjest kazdy den kilo ovocia, zeleniny a pod.
A je velky rozdiel medzi neziaducimi (skodlivymi) ucinkami liekov a prevencie, pretoze lieky su nasadzovane az ked nejake ochorenie prepukne a aj vtedy ich ma paciet pravo odmietnut.
Aspirin ta nik nenuti jest napr. kazdy druhy den, beries si ho dobrovolne.
Aha, este som chcela k tomu sledovaniu neziaducich ucinkov; len tu na MK je kopec mamin, ktorých dieta malo neziaducu reakciu po ockovani, oznamili to detskému lekarovi a co bolo potom.. vo velkej miere to lekari odmietli zapisat do zdr. dokumentacie, pripadne zapisali, ale dalej nehlasili. A ak aj hlasili, tak tie hlasenia boli zamietnute ako nesuvisiace.
@sirinka nie je...samozrejme. Ako hovorím, nie moje porovnanie to bolo. Lekár sa vyjadril, že zatiaľ to máme na povinnej báze z dôvodu, že sme málo uvedomelý..že si myslíme, že sme múdrejší ako lekári a stanovujeme si diagnózy. Ak sa samozrejme u niekoho vyskytol vedľajší účinok je to zlé samozrejme, ale ako vraveli,vedľajšie účinky sú bežné u každého liečiva a očkovaním sa vytlačili viaceré choroby ktoré tu boli. Skrátka neočkovanie ako davová psychóza - veľa všelijakých chorôb sa pripisuje očkovaniu hoci očkovaním vôbec nemuseli byť spôsobené. A samozrejme nikto nehovorí o 100% bezpečnosti a nezavadnosti očkovania, ale vedľajšie účinky má veľmi málo detí - veľmi nízke percento a po druhé benefit z toho je vyšší ako riziko. Toto vyplívalo z klinických štúdii sirinka - to som takisto nepovedala ja. Lebo sa mi zdá, že niektoré názory sú momentálne tak obhajované ako keby ich písal molekulárny biológ - roky sa tým zaoberajúci.
@tin007 Jasné aspirín a ostatné farmaká sú na dobrovolnej báze. Ale treba si uvedomiť, že vedľajších účinkov je málo, a podávať lieky keď dieťa dostane pravé knahne alebo čierny kašeľ...Očkovaním sme sa zbavili veľa chorôb...
Súhlasím aj s názorom, že je veľmi pohodlné v spoločnosti, kde sú všetci zaočkovaní, nemáme tu nezezpečné detské choroby, nedať sa zaočkovať, veď načo..nič nehrozí, lebo nemá to kto šíriť. TAK TO BOLO POVEDANÉ V RELÁCII....samozrejme malé percento detí, ktoré nemôže byť zaočkované kôli imunite to je v poriadku...tým by očkovanie ublížilo.... Nepasujem sa do role odborníka ale verím lekárom v tom, keď tvrdia, že po dekáde, ak sa prestane očkovať proti takýmto chorobám sa tu niektoré objavia - svet migruje, a choroby sa môžu k nám priviezť.. Ako vravím, mama skoro umrela na čierny kašel....v tej dobe bola dosť vysoká úmrtnosť na takéto choroby....a to, že teraz to nie je, je z veľkej miery spôsobené očkovaním....a tomu verím. A a takisto chápem aj mamy, ktoré na základe empirickej skúsenosti odmietli očkovanie ...Ja a moje široké okolie s tým problem nemám, takže sa pokúsim dôverovať lekárom, vedcom a ľudom, ktorí sú v tomto určite múdrejší..alebo sa pasuješ do role, kde by si to mohla spochobyniť? rada by om niekoho takto ortodoxného videla v tej včerajšei duskusii
@gabrielkaa ako sa robi statistika vedlajsich ucinkov vakciny?
Zoberme si len horucku-je pisana v letaciku,je znama mamickam ako mozny vedlajsi ucinok.
V letacika mas pisany jej vyskyk-teda ako je casta- o tomto sa bavit ani nemusime,ze?
A teraz moja otazka-ako prisli na to ako casto sa vyskytuje,ked ju nikam ziadny lekar nehlasi-komu lekar hlasil taktuto reakciu? nepoznam nikoho,absolutne nikoho a pritom horucka je ozaj casta.
Ako sa teda prislo na dane cisla,ked sa to nehlasi?
A takto mozeme rad za radom prejst vsetky v letaciku popisane reakcie-mas vysyp na tele,mas hnacky,mas bolesti.....kedy to aky lekar hlasil dalej.Nepozna zial ziadaneho.
A potom si vezmime tie stavy o ktorych tu pisu mamicky ze ich deti po vakcine mali-ekzem,autizmus,alergie,autoimune ochorenia......kto by uz pre boha hlasil toto,ked sa nehlasi ani to ,co je ozaj bezne a jasne.
A argument, ze je to bezne a jasne -preto sa to nehlasi neobstoji,lebo statistika sa robi aj z horucok a vysypu-vid letaciky.
Ale na kom to sleduju je pre mna zahada,kedze bezne deti to evidentne to nie su.
A dvojito zaslepene studie sa pri vakcinach nikdy nerobili-aj ked sa povinne robia pri vsetkych liekoch ktore idu na trh.
Vraj su pri vakcinach neeticke,ale pri liekoch uz eticke su.
Dvojity meter je tu -na to co je povinne a dava sa zdravym detom -to netreba tak prisne otestovat ako to co je nepovinne....
@gabrielkaa
Na temu uvedomelosti - malo/ tak akurát/ vela ... by sme mohli dlho diskutovat a nielen v suvislosti s ockovanim (to uz by to mohlo byt potom o uplne kazdej stranke nasho zivota - ako vychovavat deti, co jest, ako nakladat s fianciami...).
A este taka drobnostka (pikoska) ku kvalite a kvalifikacii zucastnenych, pan Celec v besede vystupoval ako odbornik na ockovanie. Pritom o rozhovor ho pred niekolkymi mesiacmi ziadala sefredaktorka casopisu Dieta, p. Krausova a vtedy sa jej vyjadril, ze o tejto teme vela nevie a neciti sa na to, aby rozhovor poskytol.
Hla, zazrak! Ked prislo pozvanie do Vecera pod lampou, zrazu sa z neho stal odbornik!
@kaja73 ako vieš, že sa to nenahlasuje??? Problémom je to, ako to bolo aj v relácii spomínané, že veľa lekárov to nenahlasuje, lebo je to birokracia, ale veľa lekárov to aj nahlasuje...Toto sa musí zlepšiť..Máš preskúmané všetky pediatrické ambulancie na SK? Vo vyspelých krajínách kde je očkovanie dobrovoľne, je zaočkovanosť skoro 80% o čom to svedčí? Hovorím, nie som vedec ani lekár, a ty takisto nie, je veľa chýb, ale toto sa začína pomaly zlepšovať, aby každý rodič mal slobodu rozhodovania. Ale ako vravím, veľa rodičov je múdrejších ako lekári a vedci...takže sa nejdem k tomu vyjadrovať.
@gabrielkaa mam dost znamych lekarov,poznam dost mamiciek co ich deti mali horucky.....skoro vsetky deti tym presli co poznam....teda moje poznanie nie je zo statistik,ale realne z mojho okolia-a nie nik nic nehlasil.
ty poznas niekoho zo svojho okolia komu lekar nahlasil horucku?
Ak aj niektory hlasil-je to zlomok reality a teda ake statistiky?
@kaja73 Mňa pediater upozornil, že bude horúčka, ale toto sa ako veľké riziko oproti benefitom nepovažuje. Ako vravím, malo by sa skôr skúmať a zverejnňovať výsledky výskumov čo sa týka vývoja vakcín ako ich jednoducho zrušiť, je to nezmysel. A druhé čo by bolo prínosné, je individuálne zhodnotiť imunitu dieťaťa, aby sa posúdilo, či sa bude,alebo nebude očkovať - toto sa takisto dnes nerobí.
@gabrielkaa Co presne myslis tymto: "alebo sa pasuješ do role, kde by si to mohla spochobyniť? rada by om niekoho takto ortodoxného videla v tej včerajšei duskusii "
@gabrielkaa nepisem o tom na co lekar upozni a na co nie 😉
pisem o tom ze sa robi statistika aj z horucky po vakcine-kedze sa to v cislach pise na letaciku- a moja otazka je- ako sa robi taka statistika,ked sa to nehlasi dalej? kto a na akom zaklade tu statisku robi?
A to je to najmenej -horucka-keby slo len o to, ockuje asi kazdy vsetko doradu. 😉
Nehlasi sa toto -nehlasi sa ine-ovela zavaznejsie-a teda statistiky su na ..... 😢
A tie dvojito zaslepene studie ozaj nie su na vakciny aj ked na lieky su.
@gabrielkaa som dost hakliva na vyjadrenia, aky sme malo uvedomely narod... Toto nam je dennodenne podsuvane v roznych oblastiach, nie sme schopni sami za seba rozhodovat, premyslat... Su tu vzdy nejaki odbornici, ktory sa uz o nas narod postaraju a sme v riadnej biede... Kedy uz konecne pochopime, ze sme narod rovnako schopny ako ktorykolvek iny v Europe....
Nase skolstvo a zdravotnictvo su udrzovane na velmi nizkej urovni , aby sme nahodou nezacali napredovat? Aby sme nahodou nezacali premyslat a neprebrali zodpovednost za nase zivoty do vlastnych ruk???
Takze si zopakujme, pokial stat chce nariadit povinnost ockovat, musi dat aj zaruku, ze nam nariaduje prostriedok absolutne bezpecny, nie ze nejake straty v ramci kolektivnej imunity su uz zapocitane... Ja nechcem byt akurat ta matka, ktora prinesie obet, ty urcite tiez nie.... Na SK zazrakom neevidujeme ziadne vazne NU (oproti inym statom pouzivajucich rovnake vakciny) po ockovaniach, na vsetko mame suplicek casova ale nie pricinna suvislost, dovi dopo a ministerka zdravotnictva ta upokoji vyhlasenim, ze budes mat narok na socialne davky...
@tin007 myslela som tým to, že či by si zo svojej pozície dokázala obhájiť zrušenie očkovania...či názory lekárov v tejto oblasti sú pre teba irelevantné ? keď tvrdia, že vakcíny sú stále vačším benefitom ako rizikom? Nedôveruješ lekárom? myslíš, že zavádzajú? Alebo prečo potom vaščina očkovanie odporúča?
@gabrielkaa nikto z nas vakciny "nerusi" my bojujeme za pravo rodicov slobodne rozhodnut cim, kedya ci vobec bude ich dieta ockovane...
Pokial budes ochotna venovat svoj cas tejto teme a pozries si rozne nazory, mozno zacnes premyslat aj nad tym, ci benefity skutocne prevysuju riziko....
@kaja73 Neobhajujem v tomto lekárov, veľa sa nehlási a o tom sa takisto hovorí, má sa to naprávať. Dosť lekárov tieto skutočnosti hlási a veľa stále ešte nie...Ale napriek tomu, im akosi dôverujem viac ako tu niektorým mamám, čo očkovanie zavrhujú ako niečo úplne zle a neprínostné. 🙂
@gabrielkaa Ako vieme, ze sa to nenahlasuje? Napriklad mne osobne poslalo RUVZ list, v ktorom uvadzali, ze od roku 200x /tusim 2007/ nebol na Slovensku zaznamenany ani jeden pripad poskodenia zdravia ockovanim. Zdravy rozum Ti hadam hovori, ze to nie je realita.
K pojmu "neockovacia davova psychoza".. Kolko ludi podla Teba neockuje? Lebo to, ze vyse 97 % ludi ockuje, by som nenazvala neockovacia davova psychoza. Ledaze by som chcela v ludoch nevenujucich tejto problematike vyvolat dojem, ze sa tu deje nejaka strasna protiockovacia revolucia a desattisice ludi neockuju.. Co nie je pravda. Zaockovanost jednotlivych chorob je od 97,1az vyse 99 percent populacie.
A k slepemu doverovaniu lekarom.. V Cechach mali pripad, ked dieta museli po ockovani resuscituovat, lebo jeho reakcia bola tak silna. Nejake hovado /fakt nepoznam lepsi nazov pre toho tvora/ napadlo urobit krvnny test, ci sa dietatu vytvorili protilatky. Nevytvorili a tak dieta povolali na zopakovanie ockovania. Vystrasena matka to odmietla risknut a obratila sa na specializovane ockovacie centrum, aby potvrdili jej nazor, ze ockovanie po tak brutalnej reakcii sa nesmie zopakovat. Odpoved centra: dieta Vam zaockujeme na nasom Are a v pripade problemov ho tam budeme resuscituovat..
Neviem ako Ty, ale ja by som dieta za takych okolnosti nedala ockovat a lekarom z tohto centra by som silne odporucala navstevu odbornika na dusevne zdravie.
Matka sa rozhodla neockovat.
Ber to ako moj osobny nazor, ale ja by som sa na nazory lekarov, ani odbornikov na ockovanie slepo nespoliehala. A neviem preco by som mala platit vyssie poistne pre toto naprosto legitimne rozhodnutie neriskovat znovu zivot svojho dietata.
@sirinka ano, sloboda rozhodovania SUHLAS. Vy tu bojujete slobodne sa nezaočkovať...toto je o tom, že vaščina mám potrebuje tú slobodu kôli tomu, aby svoje dieťa nedala očkovať.
Keď si nájdem čas prečítam si...ale ak si si to čítala aj ty, mala by si mi vedieť povedať, kto prezentoval názory. Len rodič alebo aj odborník - ako lekár, alebo vedec?
@gabrielkaa a presne o tom to je- ty doverujes hlavne lekarom-mas na to pravo 😉
Ale aj medzi lekarmi je dost takych co vakciny neuznavaju-su to horsi lekari ako ti co ich propaguju?
kto ma pradvu?
Zial na toto asi tazko najdeme odpoved a preto by to malo byt na rodicoch ako sa rozhodnu-komu veria.
Nic, co je tak kontroverzne ako ockovanie ,by nemalo byt povinne.

@aristka ja nie som taky velky zastanca ocko ako ty, ja sa tym nijako netajim, ze by som si to nedala pichnut 😉