icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
kvieta
7. feb 2014

@sissmiss Ja som to myslela tak, že lekári by určite neprevzali zodpovednosť za spôsob liečby, ktorú by zvolil petot. Petot by asi na seba tú zodpovednosť prevzal, keď tvrdí, že by si ju zvolil.
Ja by som určite liečbu prenechala odborníkom, teda nemocničnému personálu.
A ak viem, že niekto tvrdí niečo iné, ako v inej téme napr., tak na to poukážem = sem s tým. Už rozumieš? Trošku skrátene som to napísala, je to pravda.
Niekto, kto nemá problém presadzovať preventívne podávanie mega dávok C aj maličkým deťom, aj do 1 roka, nemá čo byť v odpovediach opatrný takým spôsobom, že si v odpovedi necháva zadné vrátka. Odpovede majú byť jednoznačné, s prípadným upozornením, aké reakcie môžu nastať a pod. - keď už.
To isté predsa žiadajú od lekárov pri očkovaní a majú v tomto pravdu.

Ak urobím chybu, priznám to, aj keď v tomto prípade to na mojom názore, ani na podstate nič nezmenilo. Poučenie: pred každou odpoveďou si ale znovu treba prečítať citovaný výrok, otázku... 😉

kvieta
7. feb 2014

@aristka Ja som Ťa nikdy nevnímala, že tu melieš mimo, či niečo v tom zmysle, ani nebudem reagovať na podobné narážky, tu sme všetky proočko v jednom vreci 😉 Ja som naivná, adsumus, pectore sú platené, Ty si upratovačka na áre, ... každá sme už boli titulovaná a každá máme psycho profil v skupine av. Nerieš to 😎
Sem-tam sa každý, kto je tu dlhšie vytočí a pritvrdí, čo nie je poľahčujúca okolnosť, ale je to pochopiteľné.

aristka
7. feb 2014

@kvieta 🙂

natas4
7. feb 2014

@demo prekvapila si ma...nuz, ale obcas ma asi kazdy slabsi den ...tie co ti tvoje bezkonfliktne prispevky lajkli, ma neprekvapili

hajanka
7. feb 2014

@zuzkaanicka nereaguj 🙂 ja som ta o tvoju reakciu a nazor na mna nepytala

kvieta
7. feb 2014

Dobrú noc dievčatá, zajtra dáme rannú kávu, keď bude čas, hm? 🙂

sissmiss
7. feb 2014

@aristka ty si tu moderator? 🙂
Ako si to myslela ze na jednej strane das prispevok "psychologicky clanok zo stranky psychologie.cz" a na strane druhej mi pises ze toto nie je stranka o psychologii.

Napisem ti o meningitide...
Ide o meningitidu ako neskoru infekciu nasledkom nakazenia sa babatka pocas porodu streptokokom od matky alebo osetrovatelky.

"Neskoré infekcie u dojčiat

Dojčatá, u ktorých sa vyvíjajú neskoré infekcie nevykazujú príznaky až do prvého týždňa života
niekedy až do 2-3 mesiacov. Príznaky neskorých infekcií sú nešpecifické, znamená to že sú to
príznaky ktoré môžu byť spôsobené rôznymi baktériami a vírusmi. Medzi príznaky podobné ranným
infekciám patrí letargia, nechutenstvo ďalej podráždenosť, horúčka a ušné infekcie. U väčšej časti
detí s neskorou infekciou sa rozvíja meningitída než u detí s rannou infekciou. [18]"

sissmiss
7. feb 2014

@zuzkaanicka myslim ze by som ti to nepisala, ak by si nereagovala na ...neviem rychlo nick...tu kocku co pisala reakciu a ani na tu na ktoru reagovala, zdalo by sa mi to rovnocenne, oba prispevky v podobnom duchu, na oba ziadna reakcia. Preto ked si zareagovala na jednu zaujimalo ma ci ti nevadi to iste z druhej strany. Kedze si reagovala ty, pytala som sa teba

aristka
7. feb 2014

@demo..definícia ambulancie....ambulancia poskytuje komplexnú liečebno preventívnu starostlivosť v rozsahu stanovenom v koncepcii odboru....na margo tvojho príspevku ,že som si tu otvorila ambulamciu....ja tu neordinujem a neodporúčam lieky a ani doplnky ..takže nespĺňam definíciu ambulancie...

zuzkaanicka
7. feb 2014

@sissmiss ale na cucoriedku si reagovala hned 😉

zuzkaanicka
7. feb 2014

@sissmiss teraz vidim, ze ta moja otazka asi nebola celkom jednoznacka a teda, ci by si bola reagovala na hajanku 😉 ... totiz, na cucoriedku si reagovala hned, na hajanku az potom, co som sa ozvala ja ... takto som to myslela 😉

aristka
7. feb 2014

@sissmiss neskoršie infekcie sú pekné ,ale meningitída bola okrajovo spomenutá ...takže si nedala nič...plus moderátor majú skupiny ..nie témy...a v článku je spomenuté očko ..

aristka
7. feb 2014

@zuzkaanicka 😕 tak toto je veľa aj na mňa...

sissmiss
7. feb 2014

@zuzkaanicka prave to pozeram....aj na hajanku som reagovala hned a prva...pred tebou...asi nerozumiem...

zuzkaanicka
7. feb 2014

@sissmiss nemas pravdu, ja som reagovala skor 😉 ... si to mrkni 😉

sissmiss
7. feb 2014

@aristka ty si mi davnejsie napisala ze neskora meningitida neexistuje ako nasledok nakazenia sa pocas porodu streptokokom. Tu ti davam uryvok z clanku, kde sa to spomina a nie okrajovo. Zial, neskora meningitida je u 2-3mesacnych deti podla lekarov nasledok nakazenia sa pri porode alebo od sestry. Toto bola jedna z blbosti ktore mi utkveli od teba. Alebo ked si tvrdila ze poznas navod pre domace prostredie bez liekov a speci pomocok ako poskytnut prvu pomoc pri anafyl.soku. Ked boli zvedave aj zdr.sestry tak si otocila ze v tej teme sa tomu venovat nebudes ale ze ak sa zalozi nova tema rada to tam napises, tema sa zalozila, zavolali sme ta tam oznacenim tvojho nicku a ty si ma urazila ze ta beriem do papule ci huby...takto na mna ty reagujes. Ja sa ti snazim vyhybat. Uz.

aristka
7. feb 2014

@sissmiss prosím ťa ,kde sa tu hovorilo o pôrodoch ...tu sme v téme o očku ... 😕

aristka
7. feb 2014

@sissmiss a ešte niečo streptokok sa dnes už vyšetruje z kultivácie z pošvy a ak je žena pozitívna pre plánovaným pôrodom sa pustí infúzia s atb....ako prevencia toho čo si písala...takže sa snažím pochopiť ako môžeš napísať ,že sem dávam ružové príspevky a myslím modré a pritom ty nevieš či majú byť ružové alebo modré.......inak ja dávam čierno biele ...a hovorme tu o očku ...zakladateľka tej témy odpoveď odstala ..máš možnosť ju osloviť...vieš existuje aj ip adresa kam som jej napísala čo robiť...inak to je medzi mnou a ňou ,keďže zakladala to ona...ty rada miešaš hrušky z jablkami ,nielen farby..

sissmiss
7. feb 2014

@zuzkaanicka aha...sa to tam dost striedalo hajanka ty ja a dokola...nad mojim prvym bola hned hajanka tak som nepozerala vyssie. Mas pravdu, ale reagovala som na to co som citala od nej neviem ci tam tvoj prispevok uz bol pre mna viditelny, dost mi pada net a tak vsetky prispevky kopirujem a mam ich rozpisane dlhsie...takze neviem odpovedat, lebo neviem na 100% ako to bolo, ci som uz videla aj tvoj prispevok. Ale ak sa zamyslim co je v tuto hodinu pre mna skoro tyranie...ak by som videla tvoj prispevok asi by som na nu uz nereagovala, ale neviem to zarucit...myslim ale ze nie. Takze je dost mozne ze tvoj prispevok som nevidela lebo ak ano tak by som nereagovala? Logiku to ma...nejaku...
😅 Priznam sa ale ze mi tazsie padne upozornovat ludi ktori maju podobny nazor na ockovanie ako ja 🙄

zuzkaanicka
7. feb 2014

@sissmiss dakujem 😉

sissmiss
7. feb 2014

@aristka to vie kazdy ze ak zena mala v !35! tt pozit strept dostane atb do zily pri porode. To sa nerobi dnes, to sa robi iks rokov. Pytala som sa dr ze co ak sa namnozi ten strept
v 36tt po tom stere. Odpoved, to sa na dietati prejavi a budu to riesit. Chapes co chcem povedat? Nemusi sa ro prejavit a potom tu je neskora mening.v troch mesiacoch dietata a stupenci oxkovania maju argument ze dietatko "dostalo" mening a mohlo byt zaockovane a to by ho ochranilo
V inom clanku od ineho dr som nasla info ze az okolo 4m sa moze prejavit neskora mening. Toto praveze az velmi suvisi s ockovanim.

zuzkaanicka
7. feb 2014

@sissmiss tak, ale ak sa to moze prejavit az v stvrtom mesiaci (priznavam, ze toto neviem), tak sa to potom velmi lahko da zvalit na nasledok z ockovania, ci? ... nechcem sa hadat, len sa pytam 😉

sissmiss
7. feb 2014

@zuzkaanicka ano, ale tu boli maminy ktore zial o dietatko prisli a zrovna neboli ockovane...a aristka to priradila tomu ze to ze neboli ockovane bol ten dovod. A ze neskora mening.neexistuje.

sissmiss
7. feb 2014

@zuzkaanicka taka teoria...ak ma to babo v sebe tu driemajucu mening...resp. streptok.infekciu ziskanu pri porode alebo z nemocnice a nevie sa to a zaockuje sa proti mening?

zuzkaanicka
7. feb 2014

@sissmiss no, ale teraz uprimne, keby tie deticky boli ockovane, tak co myslis, v akom duchu by sa niesla debata? ... v tom momente by sa toho chytili odporcovia ockovania ... takze toto je take ... hmmm ... darmo, kazdy si haji to svoje.

zuzkaanicka
7. feb 2014

@sissmiss nie som doktor, toto si uz netrufam zodpovedat, o tej neskorej meningitide neviem nic ... len ma zaujala debata medzi Tebou a @aristka ... je to (aspon pre mna) zaujimave, takze ked si nieco okolo toho postudujem, tak mozeme podebatit, zatial som to brala ciste filozoficky 😉

sissmiss
7. feb 2014

@aristka vies, pisala si ze si sestra. Ja tiez vo svojej profesii ak sa bavim s ludmi ktori nie su z fachu tak mam pocit ze musim vediet vsetko aj siroko naokolo. Ale ved nebud labut, je normalne aj priznat ze nieco nevies. Vzdy ked k takemu pride tak sa durdis. Potom to posobi celkovo nedoveryhodne. Ja viem ze ako sestra mas asi siroky zaber, ale tak ako vies vela o svojej praci nemozes zaroven vediet vsetko o kazdom aspekte v zdr. Moj sposob je uvazovanie, logika, niekto hlada pribehy, niekto nazory lekarov, niekto zase nieco ine. Pokusim sa nespochybnovat tvoj pristup a poprosim ta o to iste. Snazme sa slusne komunikovat, aj ked mame taku minulost aku mame

aristka
7. feb 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... .....
@sissmiss moja ja tu len tak nesedím...robím ručnú prácu a krútim čo to tu píšeš...ak je kok v krvičke určite tam nebude driemať 4 mesiace ..do 4 mesiacov ,bez liečby ,keďže on sa krátko po inf.prejaví ..dieťa zomrie a určite to nebude trvať 4 mes....

sissmiss
7. feb 2014

@zuzkaanicka pre mna je to tiez velmi zaujimave, ta informacia ma prekvapila. A co sa tyka toho ze to sedi do kramu aj ocko a protiocko to je jasne. Skoda ze sa o tom nehovori viac. O vela veciach sa nehovori, vraj laikovi privela info skodi 🙄 Niekedy je to mozno pravda, ale ak nie su opatrenia od tych co tieto info maju na ochranu tych co nevedia tak je to imho zle.

sissmiss
7. feb 2014

@aristka dam ti cely clanok? Tie 4mesiace som sa v tom zacala vrtat a clanok z netu zmizol...pred asi rokom. Ale tie 2-3 mesiace ti viem preposlat. Rucnu pracu teraz? Ja ledva klikam sem a to uz zaspavam....