icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
aristka
7. feb 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... čítaj ,je to tu pekne písané...ak je kok v krvičke ..prejav je rýchly ...

sissmiss
7. feb 2014

@aristka som zvedava co ty na to. Ale precitam si az zajtra....dobruuuu

aristka
8. feb 2014

@sissmiss ina čítala si si to dobre lebo miešaš 2 veci ...nákaza pri pôrode a to čo ty hovoríš je nákaza po pôrode .kedy neprišlo k nákaze v priebehu pôrodu ...doslovne j tam písané neskoršie nákazy bu%d od matky alebo ošetovateľky ,ktoré môžu byť nosičmi v nose o rozšíria to na dieťa kvap inf....a je tam písané ,že nákaza sa môže prejaviť ako vírus ochorenie a tým pádom ,môže sa kok neliečiť...inak choré dieťa s plným nosom nikto nezaočkuje a plus je to bakalárska práca tj ak má dieťa dlhodobo soplíky stačí zobrať ster a vieme ,že je tam kok..alebo je tam prejav pneumónie,bronchitídy ..a to sa lieči....ak je niekto nosič hocikedy to nadrobca prenesie...preto je očko opodstatnené...

zuzkaanicka
8. feb 2014

@sissmiss mas aj nejaky iny zdroj? ... pozrela som si oponentsky posudok na tuto bakalarsku pracu a az tak priaznivo neposobi ... keby som mala viac casu, tak sa na to pozriem, ale to mne v najblizsom case nehrozi 😖

sissmiss
8. feb 2014

@aristka mudr brenisin z tvojho linku v mama a ja pise: Mimoriadne nebezpečenstvo však predstavuje tento streptokok hlavne pre novorodenca, pretože patrí medzi najčastejšie príčiny smrteľne prebiehajúcej novorodeneckej sepsy a meningitídy. Ak sa prvé príznaky u novorodenca prejavia do 20 hodín, je predpoklad, že k jeho infikovaniu došlo už počas tehotnosti v maternici.....Neskorá forma ochorenia dieťaťa sa objavuje približne 24 dní po pôrode, pričom k rizikovým faktorom patrí predčasný pôrod a chýbajúca obranyschopnosť matky.
On tam nikde nepise ze infikacia v druhom piprade nastala inak. Mozno to tak je, ale ja to v tom linku co si dala nevidim. Nehadam sa ze to je fakt, ale teda opisal to pomerne lajdacky a toto je clovek ktory je za to plateny, aj mnou aj tebou.
Co sa tyka mojej otazky ze ak by sa zaockovalo babatko ktore je uz infikovane ale zatial sa to unho neprejavilo, odpovedala si ze nikto by nezaockoval dieta zo soplikom. Zial podla mojich osobnych skusenosti s vlastnymi detmi a nie jpp alebo kamaratka alebo citsla som, byvala pediatricka chcela zaockovat maleho so zvysenou teplotou, a viditelne na zaciatku ochorenia. Poziadala som ju aby mu zmerala teplotu lebo mne sa nezda, mal 37.5 (okolo, jz si to nepamatam presne) a ona ho chcela ockovat lebo ze to nic nie je, to nevadi. Nedovolila som to a maly naozaj behom 24hodin bol uz regulerne chory. Ked som to spomenula pediatricke ku ktorej sme presli a teda ona je definitivne za ockovanie, tak bola zdesena. Ale toto je fakt na sk, takto to funguje. Nie som sama s takouto skusenostou. K druhej casti, ak je dieta uz infikovane, musia sa unho pred prepuknutim infekcie ktore je pri tej neskorej forme 2-3 mesiace prejavovat nejake priznaky? Ved ak by uz mal soplik znamena to ze infekcia sa zacina prejavovat. Ale tyzden pred tym nez to prepukne nebude mat ziaden soplik... Co sa stane ak take dietatko bude ockovane proti mening ak si ju uz nesie? Alebo ak bude zaockovane hexou? Lebo toto je teda zial fakt, ze niektore deticky aj ked ich je malo su nakazene od porodu alebo mozno od prvych hodin zivota a mening u nich prepukne. Nemozu to byt prave tie pripady ktore sa zaockovali a spustilo to mening? Teraz nebrojim proti ockovaniu, teraz mi cisto ide len o to, ze ak by sa tieto deti vedeli izolovat z celej skupiny deti (v zmysle najst) tak by im mozno vedeli zachranit zivot a teda zrejme pomocou atb a nie ockovania proti mening. Mierim tam, ze toto sa pred ockovanim nezistuje, moja dr povedala ze su mozne testy na vselico ale su drahe a ona to robit nebude. Takze mozno aj na toto by testy boli ale ta umrtnost je velmi nizka tak to nikoho netankuje?

sissmiss
8. feb 2014

@zuzkaanicka nemam, k tomuto som pred casom nevedela najst dokonca ziadne info, asi skusim ang...neskor niekedy 😅

sissmiss
8. feb 2014

Teraz tu par dni budem len ibcas, takze ak nebudem odpovedat neznamena ze nechcem

sissmiss
8. feb 2014

@sissmiss v prvom pripade pise ze infikacia nastala v maternici pocas tehu. V tom druhom pripade to je inak ale nepise ako, len ze ak skora tak je mozne ze uz pocas tehu, pri neskorej nespecifikuje.

aristka
8. feb 2014

@sissmiss po prvé ozrejmi si čo je novorodenec po druhé neviem ako ošetrovateľka nakazí dieťa ,tá ho neporodila.....a to aj mamička napr v tom 2miaci veku drobčeka....ak sa bacil dostane do krvičky počas pôrodu určite sa prejaví či to bude do 24 hod.alebo do 48 hod.ale prejaví sa .....u bakalárke je písaná infekcia pozorovaná tuším u 11 dňových a niekoľko mesačných ,ktoré už novorodencom nie sú a je rozdieľ 48 hod.čas a 11 dní až mesiace.....takže ak si tak pozorovala tak by si mala vypozorovať...je ten termín ,ktorá nie je odborný ale použitý ako komu vyhovuje tj.neskorá forma a len človek ,čo sa rozumie vie vyčítať o čom sa píše...čo si aj napísala...,ale keďže ja to viem je to kvapôčková infekcia...kok v krvičke nezostane bez povšimnutia našej imunity tak dlho tj niekoľko mesiacov ,nehovoriac u imunity malého človiečika...a inak prečítaj si tú bakalárku znovu stačí jej názov ...asi si ho veľký prehliadla ....píše sa o rezistencii na atb.....prelož si to slovo aj v prekladači...nečítaj celú bakalárku to ti je zbytočné ..ale stačí názov...bakalárky...

aristka
8. feb 2014

@petot teba som neopomenula...tvoju knihu nemám záujem čítať..ak budem chcieˇť si spraviť rešerš z nejakých tém dokážem to sama ,plus určite výskumy a odborné znalosti nepoužijem na vydanie knihy...plus debatiť sa s niekým na tému dialýza,kto ju v živote nevidel a nemá skúsenosti je pre mňa bezpredmetné,inak vieš na čo slúži heparínová zátka ......a čo som bola ochotná od teba čítať je tebou písanú slohovú prácu ,ktorú niekto pridal do niektorej z týchto tém a bohužiaľ prišla som len po tetanus....a jedna diskutérka luba28 ti na tvoju slohovú prácu napísala peknú dlhú recenziu a neviem prečo prišla tiež len po tetanus..len jej kritika bola asi tak dlhá ako časť tvojej slohovej práce....a ešte niečo ja nie som programátor....a bohužiaľ ani ty nie si programátor..už ťa nemôžem nazvať ani ite pracovníkom,bola by to urážka tej profesie...ty si jednoducho anonym ,ktorý sa v živote stále hľadá a nevie sa zaradiť kam má patriť...a sú ľudia ,ktorý to nedokážu celý život...

aristka
8. feb 2014

https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/agresivna-protiockovacia-kampan-a-jej-dosledky-2/ petotova slohová práca a recenzia od veľmi múdrej diskutujúcej opravujem lucus83..prosím prečítať...

tin007
8. feb 2014

Beseda o ockovani (6.2. s MUDr. Simovicovou, p. Vranskou, prof. Glasom a p. Tuharskym) na stiahnutie, obsahuje aj prezentaciu p. Tuharskeho http://ulozto.sk/x789rWSA/dubravkaba-6-2-2014-p...

sissmiss
8. feb 2014

@aristka pozri si svoj prispevok hore kde pises ze dieta sa moze nakazit po porode od matky alebo osetrovatelky. A nizsie pises, mne ze ako som ja na to prisla ze dieta sa nakazi od osetrovatelky. Pisala som o neskorej forme a nenasla som v tom tvojom clanku uvedene ze nakaza pri neskorej forme nemohla nastat pri porode. Ak neskoru formu spominaju v suvislosti s porodom tak ma potom prekvapuje ze vlastne s porodom nesuvisi? Nasla som len info ze pri neskorej forme nevedia ako k nakaze doslo. Nerozumiem ci sa ma snazis urazit tym ze podla teba nerozumiem slovku rezistencia, ak ano, nechavam to bez povsimnutia.
V tvojom linku pise dr ze neskora infekcia nenastala pocas tehotenstva, ale nepise ze nenastala pocas porodu. Nemam moznost si to teraz overovat, ale kedze si zdravotnik, budem to brat ze mas pravdu, ze nakazenie nenastalo pocas porodu ale od matky alebo kohokolvek, aj sestricky, po porode ( stale ale nerozumiem preco sa to spomina pri mening ktora je neskorou infekciou v suvislosti s porodom, ale vlastne nesuvisi s porodom) a nie je teda v krvi (?). Tvoj clanok hovori o 24 dnoch kedy sa ta neskora forma prejavi.
Moze sa proti mening zaockovat dieta mladsie ako 24dni?
Tvoj clanok tvrdi ze ta infekcia ak sa dieta nakazi niekedy okolo porodu (nie je tam uvedene ci pocas, ci po porode a ako dlho po porode) tak do 24 dni sa prejavi ako meningitida. Co sa stane ak sa zaockuje proti mening pred tym nez sa to prejavi? Pomoze to zdolat to co si ten menej ako 24dnovy cloviecik uz nesie, alebo to praveze bude mat opacny ucinok?

Pises ze od 24dni az po 3 mesiace ktore sa daju najst na nete su zavadzajuce informacie ako sa komu hodi. Ale toto davaju lekari, ako si ma niekto vybrat kde je pravda ked su informacie rozne?

zuzkaanicka
8. feb 2014

@tin007 velmi dobra debata 😉

aristka
8. feb 2014

@sissmiss citujem ...dieťa sa nakazí od matky alebo ošetrovteľky tj kvapôčkovou cestou tj prvý príspevok a druhý príspevok ...11dňové až niekoľko mesačné dieťa tj matka alebo oše...alebo zhrňme ľudí ,ktoré sa pohybujú okolo drobca a sú nosoči nakazia dieťatko...už fakt neviem ako ti to polopatisticky vysvetliť....nepochopila si bakalárku a nepochopila si ani laické články ,ktoré som sem dala...a úplne si to pretočila....a bakalárska práca je práca študenta ...nie dr...a pneumokokovú inf.môže hocikto ,hocikedy preniesť aj na teba ak nie si nosič sama ...koľko máš rokov ...aká je to neskorá inf.po pôrode.,kedy ťa matka porodila......

sissmiss
8. feb 2014

@aristka ja si ta uz pamatam. Uz viem preco viazla diskusia. Prajem pekny vecer

petot
9. feb 2014

@sissmiss Neviem ako u meningokokov, ale u streptokokov keď už je človek nosič, tak očkovanie neodstráni nosičstvo ani v prípade, že vakcína trafila správny sérotyp. Súvisí to zrejme s tým, že sérové protilátky IgG len v malej miere prenikajú na sliznicu v nosohltane, a že nosičstvo predstavujú často pomerne malé množstvá baktérií, ktoré sa nekontrolovane rozmnožia až keď sa vymknú spod kontroly bunkovej imunity.

Ja by som ešte dodal, že očkovanie neživou vakcínou vedie k dráždeniu humorálnej imunity a tým pádom k dočasnému oslabeniu bunkovej, a zase živé vakcíny zaťažia imunitný systém ako regulérna infekcia, takže v situácii kolonizácie podľa mňa práve očkovanie (akoukoľvek vakcínou) môže byť tým oslabením, ktoré spôsobí vymknutie sa meningokoka spod kontroly.

petot
9. feb 2014

@aristka Neprejavil sa teraz náhodou nejaký komplex? Urážaš ma v rovine mojej profesionality v IT - už aj v tejto oblasti si najmúdrejšia? Akými kritériami si ráčila vyhodnotiť moje znalosti? Ja som nikdy nespochybnil, že vo svojej práci vieš trafiť žilu, k takej podpásovke ako ty by sa podľa mňa vnútorne vyrovnaný človek nemal uchyľovať.

Mne je úplne jedno, že nemáš záujem o moju knihu. Nepísal som ju pre teba. Ale reagoval som na to, ako si sa tu rehotala, že vraj neviem že sa pri otrave používa dialýza. Tak som ti dokázal, že si sa rehotala len z vlastného ignorantstva, nakoľko o tejto veci som už dávno vedel o čom si sa mohla aj sama presvedčiť keby si chcela. Nechcela, išlo ti len o urážanie. Tak sa potom nediv, akú reakciu si zožala, a vzhľadom k tvojim manierom ešte určite mnohokrát zožneš.

aristka
9. feb 2014

@petot zlatíčko ,ale nosič ani nevie ,že je nosič...tj nemá klinické príznaky....a je rodzieľ nosič v nošteku pneumokoka a je rozdieľ infekcia v krvičke....haló....máš obrovské znalosti.... 😕

aristka
9. feb 2014

dospelý nosič,ktorý nemá problém nakazí malého drobčeka a spôsobí problém....pre rozdielňosť v anatomíckých pomeroch dieťaťa ....http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... pekný jednoducho pochopiteľný článoček....

aristka
9. feb 2014

@petot vysvetli tu školu GIS odbor....a ja som sa čudovala ,že prečo tú hodíš takú kravinu ako očierňovanie 2 nickov ... a pritom ako ite pracovník by si vedel ako sa to dá overiť...prv než sem takú blbosť hodíš....plus ako prispievateľ tj diskutujúci by si to pred zverejnením dal si overiť adminom ,ktorý sa vyznajú a majú prístup k údajom....ak sa tu prezentuješ ako ite pracovník tak si sa úplne deštrukčne zhovadil...a to doslovne ,ale smola naprogramovať počítač by som si tebe nedala ...pretože ti na to niečo chýba....a po tomto tu čo si ukázal ...tj vedomosti údajného ite duplom.....takže nevieš pichnúť ani žilu ,nerobíš z dialýzu ,nerobíš s chorým človekom ...ite ti asi tiež moc nehovorí ...jedine čo robíš prezentuješ tu liečbu desaťročia starú ..a plus nevieš mi dodať ako účinkovala na otravu much zelenou ..tj úmrtnosť...prečo asi...

slniecko77
9. feb 2014

@aristka mna neprestava udivovat tvoja arogancia a obmedzenost, tvoje presvedcenie, ze vsetko vies a ostatni nevedia nic...je to smutne a ubohe.
Ako nahle citis "silu" pomoci tvojej skupiny stavas sa vyslovene agresivnou a vysmievas sa z veci o ktorych nic netusis.
Inteligentny clovek vie, ze vlastne nic nevie...bohuzial, ty do tejto kategorie nespadas.

aristka
9. feb 2014

@slniecko77 inteligentný človek vie ,kedy sa má stopnúť.....a nie hrať sa na niečo čo nie je a nemá na to vzdelanie a klasifikáciu.....a nehovorím o tebe ..ty dávaš len príspevky a nemudruješ v čom sa nevyznáš....a to je rozdieľ a kvitujem ti to ....a ak sa zastávaš človeka šarlatána je to len tvoj problém a názor....a to ,že ja upozorňujem na to ,že nemá na to vzdelanie je môj problém a názor...dúfam ,že sa chápeme ..

sorciera24
9. feb 2014

@aristka vdaka ti za tvoj posl. prispevok...nim si ukazala, prave sama na seba, ze ty do kategorie inteligentny clovek rozhodne nespadas! 😎 a kludne sa teraz aj roztrhni..... 😝

aristka
9. feb 2014

@sorciera24 Gallina cecinit.Terentius ,Formio a ešte Canis caninam non est....nebudeš si s..do vlastného...čo sa očakáva...,ale to nie je preklad...

sorciera24
9. feb 2014

@aristka no vidis, este si si to aj prizanla....ty vzdy zakikirikas 😀 a nemusim ti to pisat ani v latinskych vyrokoch.....trubkes 😝 (ako pisem, ide ta roztrhnut....) daj este neico, nech si to utvrdim 😀

slniecko77
9. feb 2014

@aristka s tym suhlasim, ze sa treba stopnut v spravnej chvili..ale to plati pre obe strany. Ani ty nevies stopnut, aj ked zjavne nemas pravdu.
Vies, tym, ze ma niekto SZS este nerobi z neho odbornika (poznam tezy SZS) a skutocne ta nenaucia extra nic navyse ako gymnazialna biologia...druha vec je, ze sa jednoduchsie ponoris do odbornejsich textov...ale to nie je az taky problem, ked sa tomu venujes. Takze by som ludi nepodcenovala. Vedomosti SZS ani zdaleka nedosahuju uroven vedomosti napr. mediciny a pod.
Na Petotovi si vazim to, ze sa nikdy do nikoho nenavazal, nikdy nikoho neurazal a da sa s nim debatovat na urovni aj ked ma clovek iny nazor ako on...priznam sa, ze ho obcas obdivujem ako sa vie udrzat.

aristka
9. feb 2014

@slniecko77 prosím ťa a o kto tu očiernil 2 nicky...to bol duch...plus ,ty vieš čo som ja študodvala..plus biológia je všeobecná ....anatómia fyziológia ,patológia a kvantum iných medic odborov ,povieš ,že je menej ako gympel....tak prečo z gympla...neberú špitály nábor...na dr. a sestry a iný zdr.personál....a čo má odbor GIS s anatómiou a to čo som hore spomenula....prepáč ,ale fakt som sa zasmiala....zostaň radšej pri tých príspevkoch z tlače a nič iné nepíš....takže šup sem zas nejaké úmrtie fingované...

aristka
9. feb 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... biológia gymnázia...prosím prečítať ..porovnávať zdravovedu a to čo sa učí na školách zdr.charakteru a medicíny je vtip...