icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
natas4
10. feb 2014

@mahatma772 pan mahatma, ako liecite napriklad take komplikacie po osypkach? ste taky vsestranny, nemozte sa cudovat, ze nas tak zaujala Vasa stranka ...taktiez ocenujem ze Vase " schopnosti nie sú žiadnym darom "z hora", ale sú dosiahnuté poctivým tréningom mozgu - vedomým používaním jeho doteraz nevyužívanej kapacity " 😀 😀

edita56
Autor odpoveď zmazal
mahatma772
Odpoveď bola odstránená
zita19
10. feb 2014

@mahatma772 Ked ste sa chceli vyhnut tejto podla vas trapnej, podla mna vela vysvetlujucej diskusi, mali ste postupovat tak, ako som vam pisala cca pred 18 hodinami a par stranami. Mali ste sem prispiet textom okopirovanym z vasej (mimochodom velmi zaujimavej stranky). Pokial ste sem dali link na svoju stranku, ktora je cisto komercneho charakteru, lebo propagujete na nej svoje produkty a sluzby, tak sa jedna o reklamu. Druha vec je, ze ked ste sa dopustili takej zaciatocnickej chyby, tak sa musite zmierit s tym, ze sa na nu pozrie siroka verejnost, pre ktoru je urcena (pristup nie je podmieneny ani registraciou, ani pouzitim jedinecneho UID a hesla!. Mozno ste od tohto "omylom" pridaneho linku ocakavali, len navstevy buducich zakaznikov. Zial, v tomto pripade to nevyslo. Pozreli sme sa tam viacere a tak sa pytaju co ich zaujima.
Vy ako dobry podnikatel, by ste si mali tohto rozruchu vazit a tesit sa z neho. Lebo ako hovoria ludia od marketingu: Aj zla reklama je reklama.
Inac, clovek ktory, podla tvrdeni publikovanych na vasej stranke. disponuje tolkymi mentalnymi schopnostami by sa nemal nechat "vytocit" par otazkami k predmetu, ktorym sa zaibera a mal by sa povzniest nad svoju jesitnost a mal by na urovni jeho nadpriemernych mentalnych schopnosti odpovedat.

aristka
10. feb 2014

@zita19 a to som sa radšej do neho nepustila ja..,ale dýchala som zhlboka...

zita19
10. feb 2014

@aristka Ja som nemala cas sa tym jeho vsebecno-liecitelsko-uzdravovacim webom prehrabavat do bodky. Stacilo mi co som videla a dorazili ma dve veci: Jeho "ludove" ceny. A ta konska antiparaziatalny pasta na lecenie syndromu nepokojnej nohy vyvolanej parazitmi. Diagnostika je aj pre mna laika dost "od veci" a terapia veterinarnymi pripravkami, ktore obsahuju ucinnu latku, ktora nie je registrovana medzi humannymi ucinnymi latkami.
Ale na ludskom zufalstve a bbosti sa najlepsie zaraba. Ale kto zaraba na tomto, je pre mna absolutna ludska spodina.

aristka
10. feb 2014

@zita19 ani ja ,ale toto som tiež zaregistrovala a aj jeho odčervovanie človeka v intervaloch.....

edita56
Autor odpoveď zmazal
natas4
10. feb 2014

@martinjasen @admin @mariosmykal celkom nerozumiem tomu, ze pred casom ste zaviedli pravidlo, ze je mozne odbocit od temy a zaroven vymazavate prispevky s vysvetlenim, ze bol mimo temy ...
mam to chapat tak, ze odbocit sa nesmie, ale prist tam, kde ma nejaky nick zakaz prispievat, to ano ... no, divna premavka

aristka
10. feb 2014

@natas4 tu by sa mali zaviesť nanovo bazálne pravidlá...lebo nejak je tu mimo bazálnych pravidiel ,čo tu boli zavedené 😀

kveta
11. feb 2014

@natas4 To este nie je nic proti tomu, ze ludia dostavaju varovanie s pohrozenim zakazu prispievat do temy za veci, ktore vobec nie su v pravidlach.. Proste len tak z brucha si admin spomenie, ze nieco sa mu nepaci a clovek uz nemoze ani pipnut.

saska.t
11. feb 2014

V decembri 2013 bola v okrese Michalovce hlásená diagnóza čierny kašeľ u troch detí- z toho 1 bolo nezaočkované pre vek a dve plne zaočkované (jedno troma, druhé až piatimi dávkami).
Za mesiac január 2014 bolo v okrese Michalovce hlásených 15 nových prípadov mumpsu (parotitis epidemica). Z celkového počtu chorých bolo očkovaných 14 osôb. Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Viac info tu http://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_jan14.pdf
A ze vakcina na cierny Kasel funguje haha a este si to daju na stranku 😀 😀 😀

torokova
11. feb 2014

Ahojte, Chcela by som sa spytat ci nepoznate pediatra v Seredi alebo v Galante pripadne v blizkom okoli, ktory netlaci na ockovanie.Dakujem

pectore
12. feb 2014

@saska.t znova a zas... odkedy je zavedene očkovanie na čierny kašel sa NEUMIERA!!!!! TOTO JE PRI TEJTO CHOROBE ROZHODUJUCE!!! - pretože- Ani prekonanie samotnej choroby v pripade čierneho kašla vám nevytvorí v tele imunitu na takej urovni aby ste sa znova nenakazili!!!! A ked to nedokaze telo ani pri prekonani choroby...sotva to potom dokaze vakcina.....Po prekonani čierneho kašla ho zas môžte dostať!!!!! Vakcina v tomto prípade nechrani pred nakazením ale zmiernuje priebeh ochorenia... co sa odraza v tom že toto ochorenie prestalo byt smrtelné! hlavne pre malicke deti do jedneho roka....!!! Takze haha.... iste sme sa na tom pobavili ze vakcina nefunguje...ono je to tak ze funguje.... s tym mumpsom mame 201 pripadov..rozobera sa tu par pripadov a ich status ockovania... navyse 8 z nich malo len jednu davku ockovania...

kaja73
12. feb 2014

@pectore ja len k tomu mumsu.......JEDNA davka MMRk je dostatocna pre deti do 11 rokov-az potom maju druhe preockovanie-teda aj s 1 davkou je clovek do 11 rokov PLNE zaockovany na mums.
A tiez muzi okolo 40 rokov--dostali len jednu davku v puberte a su povazovani za PLNE zaockovanych.
Dve davky maju len ludia od 11 do cca 30 rokov-mensie deti a starsi muzi maju len 1 davku a su povazivany za PLNE zaockovanych.
Zeny okolo 40 a vyssie zas nemau ziadne ockovanie na mums.
A tri davky to nechapem ako niekto mohol dostat---lebo 3 sa vobec nedavaju......dava sa len v 15-18m a v 11 roku.

pectore
12. feb 2014

@kaja73 tie tri davky riesim aj ja... tez tomu nerozumiem... zial nevieme ktora vekova kategoria bola ako ockovana..... mas tam 3 pripady takych deti co mali mat jednu davku a su chapane ako plne ockovane.....lenze tych ludi co mali 1 davku je tam 8 ... ked vieme ze muzi nad 40 mali len jednu davku... tak to je 4...stale nam ostavaju 4 ... ostatny by mali byt zaockovany 2 krat.... no su 2x zaockovany len 5 ...a mali by mat ockovanie 10.... .. ale to su vsetko spekulacie...treba si pockat kolko stych 201 bolo ockovanych a kolko nie...lebo takto sa to neda vyhodnotit

kaja73
12. feb 2014

@pectore 10-14 r tam mas 7 pripadov z toho kludne mohlo byt deti do 11 rokov aj viac a tie maju mat len jedno ockovanie.
Teda 4 deti do 9 rokov plus nevieme kolko bolo od 10 do 11 rokov........to su jeden krat ockovany-regulerne jeden krat.
Po jednom pripade mas v 3 dalsich kategoriach-tam maju mat 2 davky -to su teda 3 s 2 davkami a potom posledna kategoria ....asi bez ockovanie je prave ten lebo ma vek kedy sa este na mums neockovali ani chlapci.

saska.t
12. feb 2014

@pectore a kde mas dokaz,ze iba ockovanie stoji za tym,ze sa nan neumiera? to mozem aj ja len tak povedat,ze za to moze ockovanie,okrem ineho nikde sa nepise,ze mali lahky priebeh bez komplikacii....to ze boli osetreni len na ambulancii neznamena,ze mali lahky priebeh, to je presne akoo s vakcinou proti ovcim kiahnam,po nej by si ma byt dozivotne imuny /aspon tak to tu tvdria Dr. nie ze ich lahsie prekonas!!!) my sme po malej epidemii v MS 33 deti nakazenych 27 ockovanych!!!!museli sme to hlasit na urady a dostala som domov potvrdenie...

pectore
12. feb 2014

@saska.t
tu mas clanok o tom aky malo vplyv ockovanie na chorobnost a umrtnost:

Cierny kasel vyskyt/umrtnost pred ockovanim 200752/ 4034 Po ockovani 15632/27

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articl...

o lahsom priebehu choroby u ockovanych

cierny kasel :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12955637
http://www.cdc.gov/pertussis/about/faqs.html#pr...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC117...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14595048
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9652634

ked uz sa chces bavit o dokazoch...

siska53
12. feb 2014

@saska.t doktori netvrdia, ze ockovanie proti ovcim kiahniam zabezpeci dozivotnu imunitu. aspon teda moja dr.nie a ani kamoska farmaceutka nie. dceru dala zaockovat, aby mala lahsi priebeh tejto choroby a nezostala ako dievca rapava. ved na mnohych ludoch vidno,ze kiahne prekonali. a kamoska dalsia, co dala chalanov zaockovat, mi povedala,z e mali lahky priebeh choroby. ja som deti napriek tymto infoskam zaockovat proti kiahnam nedala. mozno to budem lutovat, ale tak sme sa s partnerom rozhodli.

saska.t
12. feb 2014

@siska53 pytala som sa 3 detskych Dr. odpoved Bola,ockovacia latka je oslabeny Virus ovcich kiahni,ktory zabezpeci dozovotnu imunitu,kedze sa telo popasuje s touto chorbou je imunita dozivotna ako po naozajstnom plnom prekonani- takze bud je to ich nevedomost,allebo klamstvo,apropo ja som v detstve prekonala ovcie kiahne 2x potvrdene odbermi a moja Mama ich chytila teraz od mojich deti po 50 r. este sme sa pozerali do jej zdr.karty a prekonala ich tiez ako 6-rocna,takze co si mam zu mysliet netusim,chvalabohu ich prekonala bez problemov s lahkym priebehom asi preto ze ich zu raz mala,aj ked som sa zlakla kedze dospeli to znasaju omnoho tazsie 😉 u mojich deti priebeh uplne lahky bez teplot a bez jaziev neockovane) 🙂

saska.t
12. feb 2014

@pectore to ale nie je dokaz ze IBA po ockovani prestali ludia umierat,faktorov je vzdy viac a nielen ockovanie...

gabrielkaa
12. feb 2014

@siska53 My sme tiež proti ovčím nedali očkovať, nepovažovala som to za potrebné. Malá s nimi vôbec nemala problém. Mali sme veľmi slabý priebeh, až taký, že nedokázala pochopiť, prečo sa nemôže ísť deň po výsype hrať s deťmi... takže toho by som sa nebála. 🙂

kbeata
12. feb 2014

@gabrielkaa pokial nie je este vakcinacia proti o.kiahnam taka preferovana,a nie je dlho na trhu,a mnohi z nas tu pisucich kiahne prekonali,este nie je strasiakom pre ludi 😉 ,ale o par desiatok rokov to bude ohrozujuca choroba,tak ako mumps a rubeola sa stala strasiakom 😒
dokonca s mojou skusenostou a pamatou bola rubeola lahsia a trvala kratko,kiahne boli dlhe a svrbeli 😉

siska53
12. feb 2014

@saska.t
tak potom neviem...moja mi netvrdila,ze je dozivotna imunita..a ani kamoska farmaceutka. Ta to dala len preto,lebo sa boji,aby mala,ako dievcatko,nemala pamiatku v podobe rapavej tvare.
tak uvidime,kedy postihnu kiahne nas a ako to bude prebiehat..kedze maly pojde do skolky az v septembri (dufam,ze ho uz konecne vezmu),tak ocakavam take daco najskor az od septembra,ako i skolkarske choroby.
@gabrielkaa ani ja to nepovazujem za potrebne...ja som ich tiez mala,celkom dobre som to zvladla. Skor sa bojim mumpsu,ten som nemala a dospelych neockuju,pytala som sa svojej dr..

kbeata
12. feb 2014

@kaja73 nie som si ista,ale fakt len na okraj,moj syn 1989 bol ocko.proti mumpsu monovakcinou,ale nemam jeho preukaz,ci mu neboli podane aj viac ako dve davky...pozriem to na nete 😉

kbeata
12. feb 2014

@siska53 mumps a osypky som nemala ani ja,no snad priroda vie co robi 😉 ,my neimunny sa mozme spolahnut na prirodzeny vyber 😉

gabrielkaa
12. feb 2014

@siska53 ovčie kiahne som aj ja prekonala a v pohode, nemám z toho jazvy, a chvála bohu ani malej neostalo po nich ani stopy. Podľa mňa je to imunitou - my sme boli minulý rok pomerne zdraví, a keď to malá chytila tak sa jej s tou chorobu organizmus vysporiadal super. Možno ak to chytí chorľavejšie dieťa tak sa to naplno rozvinie. My sme mali asi 5 veľkých vyrážok a ostatné maličké a len kde tu - a to všetko len na chrbátiku, brušku alebo nožičkách. No mumps neviem, či som prekonala veru 🙂. Ale nejako nad tým nerozmýšľam. Musím ísť hlavne na preventívku k môjmu obvodnému,lebo som u neho bola asi pred ôsmimi rokmi naposledy... 🙂. Ja čo sa týka očkovania povinné mám a ostatné...sa nejako moc nehrniem zase 🙂

siska53
12. feb 2014

@kbeata tak fajn..nerada by som dopadla,ako moj dedko..

kbeata
12. feb 2014

@siska53 a ked smiem vediet,co mal dedko?