icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
bluerose
28. feb 2014

@petot ved toto vsetko ja ovladam. ALe zial, ani po 2 rokoch som neni jednoznacne presvedcena, ci ockovat alebo neockovat. Ja mam pred chorobami respekt. Teraz sa da spoliehat na dostupnost pitnej vody, kvalitna hygiena, strava, dostatok vitaminov...ale co ked o 5-10-20 rokov vypukne vojna? Nebude k dostaniu vit C, D...pitna voda bude kontaminovana, nebude dostatok ovocia a zeleniny, zacnu sa sirit choroby, potom sa uz tazko dostanem k vakcinam, ked bude panika a ludia budu mat ine starosti. Uz ked bol ten konflikt na Ukrajine sa to mohlo vselijako zvrtnut...a situacia vo svete je napata, fakt sa bojim, ze vypukne globalna vojna a vratia sa choroby 😔

tin007
1. mar 2014

Aha; vraj iny typ virusu a preto su ti, ktori prekonali mumps (ten "nas") prirodzene, lepsie chraneni... hmmm zaujimave: http://udalosti.noviny.sk/z-domova/28-02-2014/Z...

honeybadger
1. mar 2014

@bluerose vojna nemusi prist, staci ked zauraduje antivax a o epidemie je postarane, Anglicko, sucasnost: https://www.gov.uk/government/uploads/system/up...

https://www.youtube.com/watch?v=uDXhPm-zcDM
honeybadger
1. mar 2014

@bluerose len tak pre istotu, Petot zavadza grafmi s mortalitou, ale na grafoch s incidenciou (viz dokument, co som postol) je jasne vidiet, ze tie choroby nas neopustili az do zavedenia ockovania, len sa na ne menej umieralo... A na Petotovych grafoch nie su vidiet deti, ktore osypky sice prezili, ale hluche a ochrnute:
http://www.cdc.gov/measles/about/complications.... (viz aj video...)

honeybadger
1. mar 2014

To, ze nemame grafy s incidenciou (vyskytom choroby) od roku pana nie je kvoli tomu, ze by nam to nejake nadnarodne korporacie zatajovali, tak ako to konspiruje antivax. Je to jednoducho preto, lebo v minulosti neboli na to monitorovacie programy, vela tych chorych bolo doma a nikde sa to nezapisalo. Zapisalo sa to az potom, ked niekto zomrel - lebo to uz "bola velka vec" - a preto existuju grafy s mortalitou, ktore siahaju az do konca 19. storocia. Inak povedane, je ovela lahsie monitorovat umrtnost ako incidenciu.

kveta
1. mar 2014

@honeybadger Ze Ta to bavi tu diskutovat s ludmi, ked si sam na inej stranke napisal dlhy prispevok o nezmyselnosti takej diskusie. Nechutne..

lucus83
2. mar 2014

@kveta ani sa nečudujem honeybadgerovi, že mu to nedá. Nejde tu o cukríky, vaše "vysokoodborné" príspevky plné poloprávd môžu mať pre niekoho katastrofálne následky.

kveta
2. mar 2014

@lucus83 Ale ved nech sa oficialne prihlasi k tomu kto je. Nemusi sa tu tvarit ako clovek z ludu ked patri k proockovacim funkcionarom.. Nech si stoji za tym, co hlasa. Ide tu predsa o uprimnost. Nie o ubohe utoky z inych stranok a potom sa tvarit, ze on nic, on muzikant.

A ake ma ockovanie dosledky na niektore deti, to snad vies aj sama. Ci?

lucus83
2. mar 2014

@kveta a prečo nemôže byť človek z ľudu, ktorému ide len o to aby vyvracal nepravdy a polopravdy? Má na to dostatok vedomostí, čiže má na to aj morálne právo. Ja sa nepovažujem za fanatickéko provakcinistu, skôr hľadača pravdy. Uvedomujem si, že na 100% sa k nej nikdy nedostanem. A hlavným dôvodom je, že ľudstvo na to stále nemá prostriedky-dostatočné analytické metódy, živý organizmus je príliš zložitý. Ale bridí sa mi forma akou antivax šíri "vysokoodborné info" a ich nekonečnú istotu, že sa za všetko môžu vakcíny.
Mne sa podľa toho, k čomu som sa od neho zatiaľ dostala nezdá, že by to boli úbohé útoky. Skôr naopak. A podľa toho, čo som čítala je za tým kopa času, opakovania školských vedomostí...Ak chcem niečo tvrdiť a nie sú to moje výsledky, tak mi neostáva nič iné, len sa na spomínané stránky odvolávať. Aby každý mal možnosť vidieť dôveryhodnosť môjho zdroja.
Aj ja som čítala príbalové letáky, takže viem. A myslím si, že v mnohých diagnózach môžu byť jedným z mnohých faktorov, ale je to príliš málo na to, aby sa kvôli tomu prestalo s vakcináciou.

kveta
2. mar 2014

@lucus83 Hovorim o ubohosti, ked na inej stranke tento nick pise, ze sa neoplati zapajat sa do internetovych diskusii a potom tu takto fici. Nech napise narovinu, ze sa zapaja. A nech nereklamuje, ze sa zapajat nema zmysel. Hovorim o moralke dotycneho. Jeho odborne prispevky tu nehodnotim. Hodnotim moralnost cloveka, co chodi robit to, co sam pranieruje. Nech si za tym stoji. Potom uverim, ze je to uprimny clovek.

A opakujem: nie je to clovek z ludu. Je priamo prepojeny s proocko oficialnymi organizaciami. Moze Ti to sam potvrdit, ak v sebe najde ten kusok slusnosti.

A nikto tu nevyzyva prestat s vakcinaciou. Len sa nechceme hrat na ovecky, ktore prikyvuju, ze vakciny su jediny liek, ktory nemoze nic sposobit a nijak poskodit. Takyto je statom sireny extremizmus o vakcinach na Slovensku: nikto nemal ziadne poskodenie zdravia v dosledku vakcin. Netreba odskOdnovat obete ockovania, lebo ziadne nie su.

To je loz. Vidis to aj Ty.

lucus83
2. mar 2014

@kveta pošli mi prosím link kde to tvrdi, že sa neoplatí zapájať, k tomu som sa nedostala.

kveta
2. mar 2014

@lucus83 http://honeybadgerslobodavockovani.blogspot.sk/... Bolo to pisane tu na tejto stranke. Uz som to tam nenasla, ale ked tu tento link vlozil prvy krat //22.jula 2013/, bolo to tam vratane podpisov sefov proockovacich organizacii. Btw vsimni si nazov stranky v tom linku. Tolko k otazke, ci je to clovek z ludu.

kveta
2. mar 2014

@lucus83 http://honeybadgerslobodavockovani.blogspot.sk/...
Tu je pisane ake je zbytocne diskutovat s antivakcinistami a ako sa stotoznuje s tvrdeniami sefstva proocko organizacii s tym, ze diskusia je nerealna a nikam nevedie.

lucus83
2. mar 2014

@kveta ak si niekto otvorí pro blog je už automaticky proočkovací funkcionár? Tu majú právo vystupovať iba antivax funkcionári?
A chápem tomu, že napísal, že sa neoplatí zapájať do internetových diskusii. Si pro takže si podplatený farmafirmou. Tvoje info sú farmaloby a pod. Antivax nejde o hľadanie riešení a už vôbec nie pravdy. Lebo ak by si poskytol akékoľvek dôkazy, ješitnosť autorov je nekonečná.
Ja sa tiež pýtam, kde je morálka a absolútna nestranosť, keď je antivax jediným zdrojom príjmov? Je možné si to na 100% ustáť, keď si živiteľom rodiny? Tam nie je konflikt záujmov? Pretože podľa zverejnených niektorých článkov, mi to pripadá čim viac dezinfo tým lepšie.

lucus83
2. mar 2014

@kveta vo svojom blogu si uverejnil vyhlásenie epidemiológov. Ja tam nevidím zaradenie medzi proočkofunkcionárov. Epidemiológov považuješ za šéfstvo proočko? Odborníkov, ktorí sú jednými z tých, čo majú najviac info v danej problematike?

kveta
2. mar 2014

@lucus83 Ak sa bavime o slovenskych epidemiologoch, ktorym nevadi, ze v Nemecku su rocne hlasene desiatky umrti pri ockovani a na Slovensku nikto za cele roky nemal anilen poskodene zdravie ockovanim, nieto ze by umrel, tak ano, vnimam ich ako sucast proocko masinerie. Ty im mozno veris. Ja neverim. Nie je to statisticky mozne, aby nemci kapali ako muchy a mysme boli VSETCI po ockovani zdravi ako rybicky.
Tu mas len spicku ladovca tych "zdravych" slovenskych zaockovanych rybiciek:
https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/mali-ste-neziaduce-ucinky-ockovania-po-vakcine-mmr/

lucus83
2. mar 2014

@kveta v tejto problematike nahlásených úmrtí a dôkazov, že to bolo spôsobené vakcínou sa neorientujem, preto by som uvítala link odkiaľ konkrétne ohľadom Nemecka čerpáš. Ja čo som zachytila v odb. verejnosti, nestretla som sa s tým, že by to niekto radikálne odmietol. Stretla som sa len s tým, že sa poukazovalo na to, že nie sú dostatočné dôkazy, že jediným zdrojom je vakcína. Väčšinou sa poukazuje na to, že môže byť jedným z faktorov, ktoré mohli mať vplyv na daný stav.

honeybadger
2. mar 2014

@kveta je to podobne ako americky VAERS a antivax tym strasi verejnost http://www.pei.de/EN/information/pharmasists-ph...
su tam reakcie po ockovani, a tieto reakcie po ockovani nemusia byt sposobene ockovanim (koincidencia), su to podozrenia a nie ze to urcite sposobilo, to jak keby som povedal, ze som si po ranajkach zlomil nohu a ze to sposobili ranajky..

honeybadger
2. mar 2014

@kveta a podme teda na koren veci, myslis si, ze ma plati BIG FARMA, aby som tu s Vami diskutoval?

kveta
2. mar 2014

@lucus83 Asi hovoris o inej odbornej verejnosti ako ja. Takze menovite kto z odbornej verejnosti nevylucuje, ze ockovanie moze mat negativne ucinky? Som strasne zvedava na mena.. A stavim sa, ze ich nepovies. 😉
Ja mam z RUVZ list, v ktorom pisu, ze nikto nemal za posledne roky poskodene zdravie ockovanim.

kveta
2. mar 2014
kveta
2. mar 2014

@honeybadger Takze zacervenanie v mieste vpichu bude asi koincidencia nesposobena ockovanim. Chapem.

honeybadger
2. mar 2014

@kveta nie, to bola narazka na tie umrtia, co si vytiahla

kveta
2. mar 2014

@honeybadger Aha. Takze nejake reakcie po ockovani mozu byt sposobene ockovanim, ale isto iste nikdy ziadne fatalne?

Inak vies ako sa tabakove firmy roky branili proti podozreniam, ze fajcenie skodi zdraviu? Tvrdenim, ze neexistuje pricinna suvislost. Len koincidencia. Vies, cigaretka na ranajky a ups, po rokoch nahodou rakovina hrdla.

honeybadger
2. mar 2014

@kveta nie, chcel som poukazat na to, ze v tych databazach su reakcie, pri ktorych kauzalna suvislost nemusi byt dokazana, takze sa to nemoze brat tak, ako to prezentuje antivax... ze 10-tky mrtvych, to je bullshit

lucus83
2. mar 2014

@kveta ja som myslela, že sa bavíme o poškodeniach po MMR vakcíne typu autizmus a DM 1 typu. Nepočula som, že by lekári spochybňovali opuchy s ktorými sa počíta, mňa na ne dokonca upozornili aj na zvýšenú teplotu. A nemyslím, si že je to dôvod na odškodnenie

honeybadger
2. mar 2014

je to tam napisane, a ak by si sa ich spytala, tak by ti povedali to iste, co Ti hovorim ja, to len antivaxeri prekrucaju

kveta
2. mar 2014

@honeybadger Takze jedno dve umrtia na vakcinaciu na Slovensku je podla Teba realne cislo?

lucus83
2. mar 2014

@kveta máš podložené info na takéto tvrdenie? Uvedomuješ si s čím sa zahrávaš?

kveta
2. mar 2014

@lucus83 Neviem o com sa bavis Ty, ale autizmus a MMR spolu nesuvisia. O tom sa zrejme bavis s niekym inym, nie so mnou. Ja tvrdim, ze suvisia priznaky autistickeho spektra s MMR. K cukrovke sa neviem vyjadrit.