(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@petot úmrtnosť pri osýpkach, to Ti však asi nemusím pripomínať spôsobovali hlavne pridružené zápaly pľúc a encefalitídy. Osýpky sú síce vírus, ale tak oslabia organizmus, narušia hematoencefalickú bariéru, že ináč bežné mikroorganizmy spôsobia vážne infekcie. A ak si všimneš roky, kedy sa postupne úmrtnosť na osýpky znižovala a spojíš si to s Flemingom a nástupom éry ATB tak potom ten graf bude dávať zmysel. (Prvý penicilín sa v Roztokoch u Prahy začal vyrábať v roku 1942.V Amerike to bolo o pár rokov skôr.)
Pretože úmrtnosť klesá v čase hospodárskej krízy v 30-rokoch, vo vojnovom období, v čase jednej z najväčších vĺn prisťahovalectva z, v tom čase vojnou zmietanej Európy. Takže nespojovala by som to s náhodným javom, prípadne s nástupom zvýšenej hygieny alebo kvalitnejšej výživy. Aj takto sa dá manipulovať s grafmi, keď neberieš do úvahy všetky dôležité okolnosti. Ako to však vyzeralo s chorobnosťou, a trvalými následkami po osýpkách? Aj tam sa to znižovalo?
Dnes sme však v inej dobe. Rezistencia u antibiotik , ak sa zvýši výskyt infekčných chorôb (pri dnešnej miere a skúsenostiach s rezistenciou), nás posunnie do doby pred Flemingom. Sme na to pripravení? Sme pripravení podávať chloramfenikol, erytromycín (ATB s vážnymi NÚ) novorodencom? A to ešte parenterálne počas meningitíd? Dnes je napr. pertussis citlivý na klaritromycín, erytromycín a chloramfenikol. Nežiaducich účinkov po týchto ATB, sa však obávam oveľa viac ako NÚ po vakcíne. Tie sa totiž u novorodencov vyskytujú u takmer všetkých!!!!! Hluchoty, poškodenia kostnej drene, rozvrat vnútorneho prostredia, trvalé poškodenie pečene, obličiek....
Dnes sa klaritromycín (má najmenej NU z týchto troch) predpisuje pri každom podozrení na ČK. A to hlavne preto, že diagnostika je veľmi veľmi časovo náročná. Vieš čo to robí s rezistenciou, zvýšené preventívne podávanie ATB?
A to viem, že na ČK môžem ochorieť aj po očkovaní. Ale je obrovský rozdiel v priebehu ochorenia.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Chloramfenikol
http://en.wikipedia.org/wiki/Erythromycin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Clarithromycin
Mna by zaujimalo, ma zmysel ockovat 2,5 rocne dieta pred nastupom do skolky? Na jednej strane mame uz kriticky vek za sebou, cize by sa mal vediet (ak ma dobru imunitu) z chorob dostat, na druhej strane mam obavy z vaznych chorob, napriklad CK, alebo mumps, ze sa to skomplikuje a budem si vycitat, ze sme nedali ockovat. A to sa zase bojim NU z vakcin. 😖 Je tu niekto taky,kto sa rozhodol ockovat takto neskor, ze po roku, pripadne po 2 rokoch? A mali ste nejake NU?? 😕
@natas4 a hexu nemala? Ci tu ste ockovali podla planov?
@petot ja uz citam vyse 2 rokov, clanky pre aj proti, lenze v rodine mame farmaceutov, vsade pisu o zvysujucej sa rezistencii na atb, co ked o par rokov, raz, ochorie moje dieta na CK a uz mu nezaberu atb? A nepomoze mu ani Cecko? A uplne najviac sa bojim meningitidy, to ked pozeram epis, stale je to pre mna vysoke cislo:(
Tento clanok do tejto temy urcite patri...
Penicilín bol objavený v roku 1928. Do praxe sa dostal v roku 1942.Sulfonamidy ako chemoterapeutika- zjednodušene povedané synteticky pripravené ATB (napr. dodnes používaný trimetoprim) boli objavené už v roku 1933. Do praxe sa vďaka chemickej syntéze dostali už okolo roku 1935. Mali široké spektrum účinku a boli to prvé antimikrobionalne látky používané v širokej praxi.
ose.zshk.cz/vyuka/terapie.aspx?tid=78
Zo začiatku mali veľmi dobrú účinnosť, no postupne sa na ne však začala vyvíjať rezistencia (niekoľko rokov po zavedení) a ich nevýhodou boli nežiadúce účinky. Preto keď prišli prvé penicilínové ATB , s ich minimálnymi nežiadúcime účinkami, znamenalo to skutočný posun v liečbe.
Čakal si zlom a nula v roku 1942, keď sa začal priemyselne penicilín vyrábať? Alebo by mal byť v roku 1935? Asi nevieš, že kým sa liečivo dostane k tomu najposlednejšiemu lekárovi trvá to pár rokov. Ale keď sa osvedčí môžeš vďaka nemu dostať nulu už v roku 1950. Preto medicínske grafy nemajú ostré línie.
A ako si Ty vysvetľuješ pokles úmrtnosti?
@saska.t toto si myslím, je to hlavné proti čomu by sa malo bojovať. Proti znečisťovaniu životného prostredia. Tam sú dávky nebezpečných látok oveľa vyššie a hlavne pôsobia sústavne. Len čas ukáže, čo s nami urobia napr. zvyšky po liekoch, hlavne po hormonálnej antikoncepcii a ATB v pitnej vode. Keď dokážu urobiť neplodnými ryby, čo asi tak môžme čakať, že to asi urobí s generáciou našich detí? Problémom sú hlavne veľké mestá, ktoré sú odkázané na čistenie odpadovej vody.
@lucus83 este jedna pripomienka k tvojmu prispevku,ako jedinec nemozem ovplyvnit chemiu v zivotnom prostredi,ale snazim sa eliminovat ich vplyv,necpem deti chemickymi sajrajtami (seba samozrejme tiez nie) samozrejme snazim sa prostredie neznecistovat aj ked to nie vzdy ide,ale ako jedinec mozem ovplyvnit to,ci moje dieta dostane chemiu do tela kozmetikou ci ockovanim a budem sa o to snazit aj nadalej 😉
@saska.t Ak žiješ vo veľkom meste neovplyvníš, čo bude dýchať a piť Tvoje dieťa. Ak kupuješ potraviny nevidíš, dokonca ani netušíš, čo Tvoje deti jedia. Ak nepečieš chlieb z doma vypestovanej pšenice, ak neješ mäso, ktoré si si doma sama dochovala, ak neješ zeleninu alebo ovocie, ktorú si si sama dopestovala na pôde, na ktorej desaťročia nehospodárili družstevníci. . , tak o kope sajrajtu ani netušíš. A ver, že to čo sa Ti dostane vakcínou alebo kozmetikou je proti tomu šuviks.
Každý môže začať u seba, robiť, čo je v jeho silách, zaujímať sa o to čo sa okolo neho deje. Minimálne tým, že bude triediť odpad, že si rozmyslí, čo si kúpi a či to skutočne potrebuje. My doma triedime všetko, čo sa dá od hliníka z viečiek na jogurtov, cez plechovice, sklo, papier, plasty. Žiaľ nemám možnosť triediť bioodpad. Chodím do Jednoty, kupujeme slovenské výrobky. Slovenská legislatíva je ešte stále prísnejšia ako v okolitých štátoch.
Len na margo, DDT sa ešte stále z pôdy uvoľňuje napriek tomu, že je už roky zákaz v jeho používaní.
Geneticky modifikované potraviny ani netušíš, kde sú všade zamiešané.....
To sú skutočné strašiaky, proti čomu by sa malo bojovať.
@lucus83 ano suhlasim,ale robim skoro vsetko,co si popisala,kedze nezijem na SK a ani vo velkomeste,dokazem to docela slusne kontrolovat,kupujem vsetky zivocisne a rastlinne produkty od nasich bauerov,ktori chovaju a pestuju okolo mojho domova a nepouzivaju chemicke sajrajty,su kontrolovani,samozrejme mam na to triezvy pohlad a nerobim si iluzie,ze je to 100% ciste preto som pisala,ze sa to snazim eliminovat,pecieme si chleba Doma,väcsinou zo semiacok a spaldovej muky,kedze ja psenicu zle travim, triedenie odpadu mam ako povinnost od statu a samozrejme to dodrzujeme,takze eliminujem ako sa da, to co dychame naozaj neovplyvnim a preto s tym nemozem nic robit,ale s tym ostatnym ano.... a ver mi,ze tusim,co vsetko sa do nas akykolvek priemysel snazi dostat,biznis je biznis a skoro nikoho nezaujima aky to ma vplyv na ludsky organizmus a zivotne prostredie-cest vynimkam..
@saska.t to som rada, že nie som osamotený vojak v poli. Keby sa tak správala aspoň polovica Slovenska ver, že by bol väčší tlak na tých hore. Boli by iné zákony. Kým však ľudia nezačnú od seba, vláda bude len odrazom spoločnosti. Keď vidím plné smetiaky vecí, ktoré sa dajú ešte použiť, alebo aspoň zrecyklovať, je mi smutno. Keď však počujem, že načo budem recyklovať, ja si za odpady platím, tak je to ešte smutnejšie. Len ja a za mnou potopa.
@siska53 ano to mas pravdu,tu ak neroztriedis odpad nevysypu ti ho a ty ho musis na vlastne naklady zlikvidovat,co je neuveritelna palka a hlavne ta hanba,kazdy sused by ta ohovoril,tu to beru ako bibliu 😀 na sk to je kazdemu jedno,ale snad to ludia casom pochopia,ze to robia hllavne pre seba a svoje deti,nie pre niekoho,kto im to prikazal...
@lucus83 Ostrý zlom by som nečakal. Konštatujem, že trend ústupu úmrtnosti tu bol už dávno pred zavedením penicilínu (tobôž vakcín) do používania. Z toho vyplýva, že skutočný dôvod ústupu bol iný.
Nesúhlasím, že vakcíny sú "šuviks". Voči viacerým chemikáliám z prostredia má telo pomerne účinné spôsoby obrany, hoci samozrejme nie dokonalé. Ale voči látkam vpraveným injekčne do tela je veľmi zraniteľné. A nejde tu len o nejakú priamu toxicitu, ide tu o imunologické procesy ktoré vakcína v tele vyvolá a ktoré môžu byť ďaleko horšie než samotná chemická toxicita toho "koktejlu".
Súhlasím so @saska.t že ak má človek možnosť ovplyvniť aspoň nejaké veci vo svojom živote a okolí, je to lepšie než rezignovať. Nikdy nevieš, ktorá je tá "posledná kvapka" ktorá Ťa zlomí. A možno práve tej sa vyhneš. A možno vytvoríš svojou peňaženkou tlak na výrobcov. Kým tie konzervanty kupujeme, budú ich vyrábať...
@bluerose To sú riziká, s ktorými sa musíš vysporiadať. Ak pôjdeš autom, môžeš havarovať, ak peši, môže Ťa zraziť opilec. Ak zostaneš doma, môžeš sa potknúť na schodoch. Život je plný rizík a my si volíme, ktoré sú pre nás závažnejšie alebo ktoré sú znesiteľnejšie. Niekto považuje očkovanie za príliš veľké riziko, niekto sa bojí neočkovania. Treba rozlíšiť, čo z toho je reálne a čo je len dôsledok plazivého zastrašovacieho marketingu. Nikto Ti nič negarantuje a nikto to za Teba nerozhodne 😉 To je život.
@petot ani som nečakala, že by si uznal nástup ATB, príliš by to narušilo Tvoju teóriu. Ja zase na grafe nevidím dávne znižovanie úmrtnosti pred zavedením ATB. Ja na grafe vidím, že výrazný postupný pokles začal po roku 1935 v čase zavádzania prvých antibiotík do praxe. To že sa už začiatkom storočia začali používať dezinfekčné prostriedky ani nespomínam. Pokles je postupný, pretože nebol "internet" a šírenie medzi najposlednejších vidieckych lekárov trvalo podľa grafu cca 10 rokov. Pekne to vidno v roku 1945 kde úmrtnosť je nižšia ako 5 na 100 000 ob. Aj v zdravotníctve sa robia závery na základe logiky. A je vyslovene nelogické, aby pokles úmrtnosti na osýpky bol v tak náročnom čase (2. svetová vojna, prisťahovalectvo, hospodárska kríza ako asi tak vyzerala hygiena a ako kvalita stravy) vyslovene náhodný, keď sa do praxe dostali tak účinné lieky ako antibiotiká.

Stačí sa zamyslieť, čo majú imunológgovia, neurochirurgovia a všeobecne všetci lekári vystupujúci proti očkovaniu. Osočovanie, prenasledovanie, i odoberanie titulov. Čo z toho majú všetci podporovatelia očkovania? Odmeny! Vyše tridsať rokov sa vie, že očkovanie proti TBC je neúčinne, dokonca zaočkovaný na TBC boli na toto viac náchylný, aj napriek tomu sa donedávna očkovalo.