icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
saska.t
29. máj 2014

Velmi jednostranne napisany clanok,z autora az srsi odpor k ludom,ktori sa rozhodli neockovat,vsetkych hadze do jedneho vreca a mysli si o nich,ze su hlupaci,napriek tomu ze nepozna dovody,takze pre mna uplne "rasisticky" neobjektivny blog a to mam blogy celkom Rada... 😉 rozhodne zaujimavy a ani objektivny tento blog nebol.... 🙄 (moj nazor)

vld
29. máj 2014

No tak aj ja pridam nazor... poznam ten blog, mam nacitane aj tie ostatne od tohto autora...Ako, suhlasim, ze nie je napisany zrovna utlocitne, ale mne osobne tento styl vyhovuje a s obsahom suhlasim. Ked sa bludom nastavi zrkadlo, tak ten obraz v nom nie je nic pekne. Aj ja som bol uz neraz oznaceny konspiratormi a antivaxermi za vsetko mozne, len nie slusne...nepoondim sa z toho, ale prave preto si myslim, ze na velku dieru treba velku zaplatu. Z mojej skusenosti prave ludia vyzadujuci komunikaciu ala "jemne ako s pokazenym vajcom" nemaju najmensi problem oznacit nazorovych oponentov sprostymi ovcami...a to sa velmi krotim...
Chapem @petot, ze sa citis dotknuty, zrejme si sa v tom nasiel. Ale ked som ta ziadal, aby si dokazal vazne vedecke nedostatky studii, tak si mi poslal link na clanok plny dohadov, subjektivnych laickych nazorov a prekrucani...to mala byt akoze seriozna odborna oponentura vedeckym studiam citovanym dalsimi odbornikmi? Potom to je len skutocnr potvrdenie toho co sa pise v tom blogu. To, co si mi ponukol, nebolo ani vedecke, ani dokaz...takze som na to ani nemal chut reagovat...Ako raz povedal uz nebohy Hitchens...tvrdenie bez dokazu moze byt zamietnute bez dokazu... ked svoju radoby odbornu kritiku vedeckej studie zverejnis v peer-reviewed casopise a tato bude odbornymi autoritami uznana a podari sa ti tak skutocne spochybnit akceptovane vysledky, potom rad uznam, ze si mal pravdu. Jaj, zabudol som, totalne vsetci su v tazkom conflict of interest...podplateni krizom-krazom...

zuzkaanicka
29. máj 2014

@vld tiez mam dojem, ze sa tam mnohi nasli a teraz citia krivdu 😉 ... ja mam radsej pravdu, hoci napisanu neprijemne, ako loz zabalenu do paperia 😉

zuzkaanicka
29. máj 2014

@petot je sanca, ze by ste nam poskytli clanky uverejnene vo vedeckych, recenzovanych (najlepsie impaktovanych) casopisoch, ktore tvrdia o ockovani to, co antivax? ... resp. o ktore sa antivax vo svojich tvrdeniach opiera?

aristka
29. máj 2014

@zuzkaanicka ten článok presne vystihuje s čím sa tu stretávame ,je napísaný trefne a pravdivo vo všetkých bodoch ...inak podotknem ,že už dávnejšie som tiež kontaktovala jednu homeo ambul v Ba a tam boli sumy o trošku vyššie ako uvádza autor ,ale asi je to tým ,že tu máme eurá ... 😝

petot
29. máj 2014

@vld Ak si videl "dohady, subjektívne laické názory a prekrúcania" tak by si ich mal vedieť aj presne pomenovať. Ináč beriem tvoju vágnu výhradu len ako povinnú nespokojnosť trolla.

@zuzkaanicka Otázka je postavená nezmyselne: "čo tvrdí antivax". Ja neviem, kto je antivax a neviem, čo všetko tvrdí. Každopádne existujú stovky vedeckých článkov, ktoré spochybňujú oficiálny príbeh o (prakticky absolútnej) bezpečnosti, účinnosti a historickom význame očkovania. A to viac ako postačuje.

Problém totiž nie je v tom, čo vie dokázať nejaký imaginárny antivax. Problém je v tom, čo (ne)vedia dokázať verejné autority ktoré očkovanie VYNUCUJÚ na malých deťoch.

sissmiss
29. máj 2014

@petot v tom je ta trpka prichut krajnej pravej strany gaussovej krivky....tych 5% rozumie zvysku ale lava strana nerozumie nicomu napravo ale veri vo svoju pravdu. Jedinu.

zuzkaanicka
29. máj 2014

@petot dobre, tak ak existuju stovky vedeckych clankov, ktore spochybňujú oficiálny príbeh o (prakticky absolútnej) bezpečnosti, účinnosti a historickom význame očkovania, tak by nemal byt problem vybrat z nich take, ktore boli uverejnene vo vedeckych, recenzovanych casopisoch (najlepsie impaktovanych) a dat ich sem. Viete ich poskytnut?

zuzkaanicka
29. máj 2014

@sissmiss Ty si v ktorej casti krivky?

sissmiss
29. máj 2014
zuzkaanicka
29. máj 2014

@sissmiss no, aby bolo jasne, ci si ta, co rozumie, alebo ta, co nerozumie 😉 ... alebo si to pisala len tak? 😕

sissmiss
29. máj 2014

@zuzkaanicka ano, pisala som to len tak.

zuzkaanicka
29. máj 2014

@sissmiss a aky to potom malo vyznam? 😕 ... resp., co si tym chcela povedat?

sissmiss
29. máj 2014

@zuzkaanicka bud to vies alebo moje vysvetlenie nepomoze.

zuzkaanicka
29. máj 2014

@sissmiss ked myslis 😉 ... neboj, mne je uplne jasne, ako si to myslela ... problem je vsak v tom, ze kde beries istotu, ze je to naozaj tak?😉

natas4
29. máj 2014

@saska.t a nemyslite si nahodou vy neockujuci, ze vsetci ti co sa rozhodli pre ockovanie su ovce a hlupaci? 😉

saska.t
29. máj 2014

@natas4 neviem ako ostatni,na to sa ich musis spytat sama,ja nie,nemam nic voci ockujucim rodicom,uz som to tu niekolkokrat napisala,takze neviem preco opät ta ista otazka,pokial ja viem,vy mate stale nieco voci neockujucim rodicom... 😎 ovce a hlupaci su na oboch stranach,ale to je ich Problem,nie moj kazdy je zodpovedny za svoje rozhodnutie a nikto nema pravo ho za to odsudzovat,este ta nieco trapi?

natas4
29. máj 2014

@saska.t no tak potom sa vzacne tento x zhodneme 😀 ja neposudzujem a nerozdelujem ludi na zlych ci dobrych podla toho ci ockuju alebo neockuju...kazdeho volba
to len tu som sa na modrom konovi prvy x docitala ze ten kto ockuje je ovca a pod. 😉

vld
29. máj 2014

@sissmiss ked uz teda operujes gaussovou krivkou... vies o tom, ze ak sa zaradujes do tej krajnej pravice (tail) 5%, ktora akoze chape, tak spadas do kritickej oblasti a si sucastou chyby I. druhu?

zuzkaanicka
29. máj 2014

Ono je celkom zabavne, ked matematickymi pojmami operuju ludia, ktori im mozno az tak ani nerozumeju 😅

sissmiss
30. máj 2014

@vld
@zuzkaanicka dakujem vam za nazornu ukazku, nevyziadanu ale o to dojemnejsiu

zuzkaanicka
30. máj 2014

@sissmiss ukazku coho?

zuzkaanicka
30. máj 2014

@sissmiss spytam sa priamo ... studovala si matematiku, resp. statistiku? ... ak nie, tak je bezpecnejsie sa neohanat mat. pojmami, mozu Ta lahko prezradit ... to, ze gaussova krivka a podobne pojmy sa neustale pouzivaju napr. v TV ... a casto tie pojmy pouzivaju ludia, co absolutne netusia o com tocia, to este neznamena, ze po nich treba opakovat 😉

sissmiss
30. máj 2014

@zuzkaanicka odpoviem tvojimi slovami, ja myslim ze velmi dobre vies 🙂

sissmiss
30. máj 2014

@zuzkaanicka zase vedla, tv nemam. Je studium niecoho zarukou profesionalnosti a neomylnosti toho cloveka??? Vazne? Tak potom super, ockovanie vyriesene, poznam par dr ktori su striktne proti ockovaniu. Odlahlo mi, ake je to vlastne jednoduche

zuzkaanicka
30. máj 2014

@sissmiss fajn, tak znovu ... studovat matematiku, resp. statistiku-to neznamena, ze si ju musela studovat na VS, mohla si aj doma, aby si bola schopna sa orientovat ... alebo si v mojom prispevku vycitala nieco o tom, ze si ju mala studovat na VS? ... ak si teda taka zbehla v matematike, tak si mrkni moj prispevok, je pisany v implikaciach ... isto potom vies, kedy je pravdiva implikacia a teda by Ti to malo ulahcit porozumenie textu 😉 ... nikde som nepisala, ze mas doma TV, to si si Ty tak precitala, takze vedla si Ty ... to bol priklad, ze mnohi ludia (napr. v TV) matematicke pojmy pouzivaju bez toho, aby vobec rozumeli o com hovoria ... a samozrejme, mnohi nikdy neodhalia, ze len trepu, lebo su na tom podobne ... a ked niekto pouzije mat. termin, tak si mysli, ze vyzera vzdelannejsie-ano, ak ho pouzije spravne, alebo pre takych, ktori o tom figu vedia ... tak sa najdi, kam patris a potom sa ozvi 😉

zuzkaanicka
30. máj 2014

@sissmiss a este k tomuto Tvojmu prispevku: "odpoviem tvojimi slovami, ja myslim ze velmi dobre vies" ... to si tiez len ohromne prekrutila moj prispevok-ktory bol vyznamovo uplne iny ... teraz neviem, ci to robis schvalne, alebo si naozaj na tom tak zle s chapanim textu 😝

sissmiss
30. máj 2014

@zuzkaanicka mala som na mysli tvoje slova zo vcera v inej teme. A implikacie. Ohromne zabavne tvoje vyjadrenie ze ak som matiku nestudovala tak nemam radsej pouzivat pojmy ako gaussova krivka lebo by ma to mohlo prezradit? 😕 😅 wtf? Prezradit? Pouzivas pojmy ako ockovanie si teda lekarka na imunoalergologii? Alebo nebodaj pracujes na vyvoji vakcin? Super. Lebo ak nie, radsej take slova nepouzivaj lebo by si sa mohla prezradit a potom....??? Pani doktorka. Tak uz je vzdelanie laika odrazu dostatocne? Ak co sa tyka matematiky tak snad aj lekarstva. Inak, mylim si ta s niekym alebo si ty pani ucitelka?

zuzkaanicka
30. máj 2014

@sissmiss a do tretice-spomeniem taky priklad ... male deti, ked sa naucia par anglickych slovicok, tak potom sa zvyknu tvarit, ze vedia po anglicky-je to take roztomile 😉 ... ked sa dospely hra, ze nieco vie a situacia je taka, ze nevie-to uz nie je roztomile, ale trapne 😝 ... myslim, ze toto je dost vystizne. Na zaver sa teda znovu pytam: studovala si matematiku, resp. statistiku (a je mi fuk, kde-ci na VS alebo doma) a teda orientujes sa v nej, alebo len zo zvyku pouzivas nejake pojmy, ktore si niekde pocula, resp. nieco malo o nich citala? ... podotykam, ze nie je hanba, ak niekto matematiku nestudoval ... ja som nestudovala napr. historiu (ak teda neratam ZS a gymnazium) a necitim sa za to menejcenna ... akurat ju v argumentacii nepouzivam, lebo viem, ze by som sa rychlo mohla ocitnut uplne vedla 😉

zuzkaanicka
30. máj 2014

@sissmiss pozor, do (ne)ockovacich tem sa zapajam hlavne vtedy, ked tu niekto zacne prapodivne vykladat cisla ... nikomu som neradila, aby ockoval, ci neockoval-vzdy odporucam poradit sa s pediatrom, alebo inym lekarom, tak mi nepis to, co si si prave vymyslela 😉 😉
Ale evidentne Ti dosli argumenty, lebo zacinas urazat a to som si myslela, ze si pomerne slusna baba 😉