icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
norwayka
24. máj 2014

@lucus83 ahoj, ahoj, neviem, co vy tu s petotom mate a je mi jedno, ci to, co petot hovori su polopravdy polovzdelanca. ale pises, ze taha za sebou dav, co mu na to naleti. nechaj na ludoch sa rozhodnut, comu budu verit. aj keby to bola totalna demagogia, tak je to ich vec, ich volba, ich rozhodnutie a ich zodpovednost z toho plynuca.

ty mas svoju pravdu a dalsi dav ide za tebou a to je tiez uplne v pohode. mna osobne v nicom nikdy ziadny profik, ci neprofik nepresvedcil. mna len donutil rozmyslat. rozhodnutie bolo vzdy moje a to bud suhlasne uplne, ciastocne alebo nesuhlasne. skola v zapadnej medicine je velmi dolezita, to nie je o com. ale az to skonci len pri skole, tak je to velmi skoda. predsa len aj ta prax je dost obmedzena stale na to iste ( pochadzam z lekarskej rodiny, tak nemusime si to tu dokazovat). a na druhej strane aj ti najlepsi odbornici priznavaju, ze maju rezervy a urcite veci nevedia a stale su tu sede zony...inak by sme nemohli napredovat.

v konecnom dosledku, nechaj na ludoch sa rozhodnut comu budu verit.

aristka
24. máj 2014

@norwayka tak predstav si mňa by zajímalo čo vieš o praxi napr.lekárov ,čím je obmedzená plus píšeš končí to školu ...takže mne kľudne napíš ,keďže tiež pochádzam z prostredia či v rodine alebo v praxi ,plus nick ,ktorý si zastávaš nemá ani školu a nemá ani žiadnu prax ..takže ťa prosím doplň info o praxi lekárov alebo čo všetko vieš ....

norwayka
24. máj 2014

@aristka nezastavim si ziadny nick. zastavim si ludi a ich schopnost a ich pravo rozhodnut sa podla seba

co sa tyka zdravotakov, je to ako s kazdym povolanim. zacnes niekde, par rokov sa ucis, prax je dolezita, ale potom je to uz rutina a robis to iste, pokial nemenis miesta, pokial sa dalej nevzdelavas, nielen formou seminarov, kde si vypocujes prednasku, ziskas body a ides domov. pokial sa sama nebudes vzdelavat citanim knih, casopisov a to nielen z jednej strany, takym tym zitim pre odbor, tak nebudes vo svojej praci dobra. dalej vzdelavanie formou reklamy vyrobcov ja moc nepovazujem za vzdelavanie.

beriem to podla seba. keby som ja len chodila do roboty a robila si svoju robotu a chodila len na kurzy, kde ma firma posiela, nebola by som dobra vo svojom obore a nemohla by som si tak urcovat podmienky ako si urcujem. bola by som adekvatny zamestnanec, robotu by som si urobila, ale tym by to skoncilo. good enough.

ale nebudem sa tu dotahovat. to hovorim hned. nemusis mat so mnou tu diskusiu. napis si, co si myslis o vzdelavani ty a napis to teda ako zdravotnik z prvej ruky. mozno ty si prave ta, co to berie ako poslanie a nestaci jej len vynutenych par bodov za seminar. ale nesnaz sa ma tu skusat ako gymnazistku pre tabulou 😎

a mozno by si videla, ze nieco na tom, co petot pise aj moze byt. a urcite by som vsetko, co pise nehadzala do kosa. fakt nerozumiem, preco tak strasne ho chcete odpravit. ved dobre, vy si obhajujte vase povolanie a to, co robite a myslite si, ze je spravne. ale urcite veci, ktore on spomina by ste mohli aspon zobrat do uvahy a uznat, ze moze byt a mozno ma pravdu. o mnohych veciach totizto medicina nevie, sede zony, urcite veci domysla a to skutocny odbornik hned povie aj sam. ale uz sa opakujem.

nie o tomto som chcela. a zase sa opakujem: ludia sa maju pravo rozhodnut tak ako chcu, ci uz sa to niekomu paci alebo nie.

sam2
24. máj 2014

uff...tazka tema. Ja si myslim ze ockovanie je potrebne. Ale taktiez si myslim ze kedze zijeme v demokracii malo by byt ponechane slobodne pravo na rohodnutie. Pretoze ockovanie samo o sebe je diskutabilne. Nemyslimsi ze by mal niekto rodicom prikazovat a uz vobec nie pod hrozbou sankcii aby svoje dieta dali zaockovat........takze ano z povinneho ockovania by sa malo stat dobrovolne....

aristka
24. máj 2014

@norwayka prepáč fakt si ma dostala ,ja neviem akú máš prácu ,ale ak podľa nej posudzuješ vzdelávanie zdr.prac je to bohužiaľ na míle ďaleko ,ja ti len napíšem ,že už študovať medicínu je riadny zaberák ,keď nie sú v škole sú v špitály a to ja cez letné prázdiny ,plus roky ďalšie štúdia a cirkulácie na rôznych odd.kým sa dostanú k prvej atestácii ,kde majú nad sebou nadriadených ,je to omnoho ,omnoho zložitejšie ,plus u nás sa nerobia kurzy ,ale semináre alebo kongersi aj mimo odd.a tak isto si tam pripravujú sami dr.či zdr. svoje prednášky z nejakou témou a buď si sitá ,že to nie je len čo si prečítam ,ale čo o tom viem povedať z praxe a poznatky a je toho omnoho viac....takže ako píšeš si zo zdr.rodiny tak sa informuj čo to obnáša ,pretože ty si spravila z toho nie hrubý výťah ,ale veľmi preriedený výťah .....ale ďakujem ,že si mi ozrejmila tvoju predstavu ako to chodí ....inak ja som ti napísala ten hrubý výklad sústavného vzdelávanie ,keďže je to omnoho zložitejšie...

norwayka
24. máj 2014

@aristka mas pravdu.

lucus83
24. máj 2014

@norwayka nezhadzovala by som vzdelávanie zdravotníkov. Nie sú to len semináre, sú to aj atestácie a rôzne certifikácie. Štúdium odborných časopisov.
Osobne sa snažím dohľadávať veci v odbornej literatúre. Momentálne sa už tretí týždeň učím na atestáciu- od rána do večera + 2 mes prípravy po večeroch a víkendoch a ešte stále neviem, či to stihnem všetko prejsť. Osobne si myslím, že si to ani nevieš predstaviť. Od 3 ročníka som sa učila na takmer na každú skúšku 3 týždne v kuse- od 7 00-do 22-23 00. Farmaceutická chémia bolo napríklad učiť sa 800 vzorcov- klikni si vzorec ibuprofenu a to je jeden z tých jednoduchších. Vedieť základnú štruktúru nejakej skupiny plus, čo sa stane ak sa na ňu naviaže taký taký substituent. Teraz si to samoška nepamätám, ale keď sa dostanem k textu kde sa z toho vychádza tak rozumiem- viem sa v tej veci orientovať. Z mechanizmov účinkov liekov si viem odvodiť kopu vecí. Škola ma učila rozmýšľať logicky a v súvislostiach. Farmácia nie je o tom, že niekomu podáš liek zo šuplíka, napíšeš na krabičku 1x1,Ja musím vedieť čo podávam, komu podávam a aký efekt sa od lieku očakáva. Aspoň ja sa o to snažím. Semináre si vyberám podľa kvality prednášajúcich, Zaplatí ich často firma, ale väčšinou robia všeobecný prehľad v problematike. Na firemné prednášky typu faktu na hemoroidy som prestala chodiť dávnejšie. Je na každom, aký druh seminára si vyberie. Či ide naň kvôli kreditom, alebo preto aby sa v ňom niečo dozvedel. Ja si vyberám druhú možnosť, najčastejšie prednášajúcich z praxe..
Ak to vo Vašej rodine prebieha inak, tak je potrebné sa nad sebou zamyslieť. Pretože medicínske odbory sú o celoživotnom vzdelávaní. Lekári sú vyhranení väčšinou na jednu časť medicíny, ale majú základy na to, aby pochopili konzultáciu s lekárom aj z iného oboru. A je kopa lekárov, čo čítajú odborné časopisy aj o oblastiach mimo ich oboru, vo svojom voľnom čase..
Máš právo si samozrejme vybrať komu budeš veriť a komu nie a ani Ti to neberiem. A keď Ti stačia nepresné informácie, polopravdy, tak ja nemám čo riešiť. Mne to nestačí. Keď niečo chcem vedieť, tak sa pýtam ľudí čo tomu rozumejú. Keď chcem vedieť niečo z účtovníctva nechám si to vysvetliť účtovníčke, keď chcem niečo vedieť o počítačoch opýtam sa kamaráta It-čkára, z lesníctva opýtam sa muža. Niečo si prečítam, ale spýtam sa na to ľudí, čo tomu rozumejú. Strašne ma prekvapilo napr. aká obrovská veda je obyčajný betón alebo zváranie.
Ja píšem pre tých, čo sa chcú aspoň zamyslieť nad tým, čo čítajú. A dať im možnosť pozrieť sa na to aj z inej strany. A to, že ma irituje, že niekto "ne"vedome zavádza, je z toho, že mám pocit, že sa vraciame do stredoveku. Kde ľudia verili mimo logiky kadečomu a kdekomu.

norwayka
24. máj 2014

@lucus83 k tomuto len jedno: dedo doktor, otec doktor, mama stanicna sestra, brat- studujuci medik. ja som cely cas hovorila o skoncenych doktoroch a sestrach v praxi. a urcite som nikde nezlahcovala ani nezhadzovala... len som poukazala, ze ako vsetci, pokial sa clovek nevzdelava pocas celeho zivota, tak nie je o com. a treba sa vzdelavat aj mimo svojho odboru a mimo seminarov, na ktore ti stary doktor povie, ze naco tam pojde, co ho uz oni mozu naucit a posle tam napriklad syna doktora a ten to da zapisat a body vo vrecku. alebo 5krat za rok seminar o tych istych liekoch a staci ist na jeden, ale body si mozes dat zapisat za vsetky. aj tak sa da.

norwayka
24. máj 2014

@lucus83 este aby som upresnila, moj dedo, ani otec uz nezije. mama je uz penzionistka, takze nehovorim o vzdelavani mojej rodiny. ale to je jedno, internet znesie vsetko.

Stale si myslim, ze aj keby si studovala tisic rokov a mala pravdu nad pravdou, ludia sa mozu rozhodnut tak, ze ta nebudu pocuvat a nebudu ti verit. Je to ich vysostne pravo. Ich telo, ich rozhodnutie. a okrem ineho, aj lekari medzi sebou nesuhlasia. a ja ako odbornik by som mala velky respekt pred 'laikom', co poukazuje na nejake chyby, na nejake veci, co nie su uplne s kostolnym poriadkom a teda zameslela sa, pripadne dokazala, ze sa myli. alebo potvrdila, ze ma pravdu...

aristka
24. máj 2014

@norwayka ak sa niekto nevzdeláva ,nemôže robiť v praxi ,máme neistále nové veci ,či ohľadom diagnostiky alebo liečby a to nie je len o liekoch ,ale aj o medínskych ,či oše postupoch ,neustále nové stroje ,spôsoby antisepsy a kvantum iných vecí bez ohľadu či si v súkromnej alebo verejnej správe a s tým ,že niekto niekoho zapisuje na seminároch si ma dostala a počujem to prvý krát...plus ak mi farma platí seminár a nejaké sponzorské podľa av prečo by som si to neišla vypočuť ,ak to mám zadarmo a bonus darček ,čo av prezentuje ..len realita je zas inde ...tvoja mama by nebola nadšená ,že ako jej dcéra napíšeš ,že školu jej to končí a niekto ju podpisuje v rámci vzdelávacích podujatí ....inak sa jej opýtaj ,kto jej ich platí tj účasť na podujatiach a ak si myslíš ,že medzi ňou a dr.je veľký rozdieľ si na omyle...a možno aj dedko a otec sa v hrobe obracia ,čo tu rozprávaš ...inak aj matka čítam,že je penzistka ,takže je mimo obliga ....možno raz ťa poučí brat ako to je ....takže ohľadom vzdelávania v zdr. si to ozrejmi ,lebo fakt si mimo...

aristka
24. máj 2014

inak pokiaľ ma pamäť neklame žiješ mimo SR ,nikto ti v zdr.dlhšie nepracuje a ty vieš ako to je zo vzdelávaním v zdr.... 😕

abbey1
24. máj 2014

@norwayka Musím ti dať za pravdu s tým vzdelávaním na seminároch a podobne. O ich kvalite sa tiež nie vždy dá hovoriť. Občas sa samotní lekári z praxe pozastavujú nad kvalitou a faktami, ktoré sú im prezentované a oni sa bohužiaľ musia zúčasňovať, len aby získali potrebné body. Na druhú stranu si poctiví lekári radšej priplatia za školenia, ktoré síce nie sú organizované tými vyvolenými,ale poskytnú to, čo lekári naozaj potrebujú do svojej praxe. Našťastie sú i takí odborníci.

aristka
24. máj 2014

tak isto ak sa nemýlim pedagogička sa vyjadruje k vzdelávaniu v zdr...... 😖

norwayka
25. máj 2014

@aristka nebudem tu vysvetlovat moju rodinu, moj zivot. uz by bolo nacse, aby si prezentovala tvoje nazory bez skakania a urazania druhych. bez zavlacania osobnych atakov. moja rodina ma aspon sebareflexiu na rozdiel od teba. a uzna, ze nieco nie je uplne v poriadku a nebije sa tu za kazdu cenu do hrude. ale mas pravdu, keby ma za to platili, tak aj ja sa bijem. ale dobre, moj drahocenny cas vyuzijem lepsie. a ver tomu ze aj hodnotnejsie 😀

ps: mamu mam tu a mimo si ty a nie ludia, co robia zdravotakov 45 rokov a este aj na dochodku ich stale volaju do prace a nie je to kvoli nedostatku sestier. najme takych, co niekolko krat zahcranili zivot, dokonca aj doktorom, kde doktori zlyhali. takze ano, sestry- velky respekt. poniektore 😖

inak je ta skoda. lebo mas dobre nazory. ale tym ako ich prezentujes ma uz stracas a uz ma to nebavi ta ani citat, ani sa tu s tebou dohadovat. tak tak.

a stale prajem krasnu nedelu.

saska.t
25. máj 2014

@norwayka ked uz neviem ako inak presadit svoj nazor,musim aspon do rodiny a vzdelania zabrdnut,aby bolo sebavedomie opät na svojom mieste,naco byt slusny a uctivy, ved to je vlastne iba vec vychovy a ta je v dnesnom svete nepodstatna,hlavne ze budem dolezita no nie? 😀 😀

no 3 mesiace ubehli velmi rychlo

aristka
25. máj 2014

@norwayka mám pocit,že sme sa nesprávne pochopili ,účelom môjho príspevku nebolo absolútne dehonestovať tvoju rodinu,ktorú si mimochodom spomenula ty ,ale svojími príspevkami si to urobila sama ,pretože tu rozpávaš o veciach ,o ktorých moc nevieš ,ja si vážim ľudí a vážim si ľudí z môjho fachu pretože viem čo to obnáša ,či teraz ,či kedysi ,či sa to týkalo možno tvojho dedka ,otca a aj matky a nedovolím si povedať ,že ich štúdium skončilo školou ,bohužiaľ to nebolo ani kedysi a ani teraz ,kto pracuje vo fachu to vie ...tak ako sú problémy v každom odvetví ,či také alebo onaké ,nedovolím si paušalizovať a robiť obraz všetkých na základe možno zlej skúsenosti ,ak si predstavím ,že napr.v zdr.pracuje príkladom 10 000 ľudí a nemôžeš čakať ,že z tohto kvanta ľudí ,všetci budú úžasný a vítať ťa s otvorenou náručou ,tomu sa totiž povie individualita osobnosti ,nie sme cez kopírku a to platí aj v iných odvetviach ,či je to školstvo ,bankovníctvo atď .,ale ak v tom fachu nerobím a aj keď niečo o tom viem napr,o och vzdelaní ,nemôžem si dovoliť povedať ,že im to končí školou a maximálne sa môžem nechať poučiť od niekoho kto tam pracuje ako to je a čo jeho práca obnáša .....a v každom odvetví je stále čo poprávať a učiť sa ,tak ako sami ľudia bez ohľadu ,kde robia by mali na sebe pracovať či už po duševnej stránke alebo intelektuálnej a to možno pomôže ,aby sme sa aj k sebe chovali ako ľudia s úctou a rešpektom .....

abbey1
25. máj 2014

Pravdepodobne poznámka o pedagógovi bola vypustena na moju adresu. Niekto si vsak asi neuvedomuje, že tie kongresy, semináre a podobne, musia určitú ľudia aj organizovať, stat v pozadí. Čiže nie len zdravotní pracovníci vidia a počujú, čo sa tam deje. Rovnako sme súčasťou spolocnosti a tak máme lekárov rodinných príslušníkov, priateľov. A mnohí z nich sa vedia i do svojich radov pozrieť kriticky, na seba sebakriticky. Vedia rozlíšiť školenie na úrovni a skolenim, ktoré nič nedá, či dokonca akoby zaspali pokrok v medicíne o niekolko rokov.

aristka
25. máj 2014

to či niekomu nejaké školenie niečo dá alebo nie je len subjektívny pocit daného jedinca ,je to jedna z foriem vzdelávania a získavania informácií a rozšírenie si obzoru vo svojom odvetví ...ak to nejaký jedinec berie len ako zbieranie kreditov a nevyberá si napr.semináre ,ktoré ho zaujímajú ,ale len ktoré pre body absolvuje ,potom sa môže stať ,že mu to nič nedá ....lenže hovoríme len o seminároch ,ktoré sú mimo špitálske ,ale my máme aj svoje semináre ,ale nebudem to tu vysvetlovať keďže je to mimo tému a úplne zbytočné plus semináre sú len časť neustáleho vzdelávania v zdr... a stále si stojím za tým ,že vzdelávanie určite nekončí ukončením školy poďla ľudí ,ktorý to prezentujú a nemajú po pracovnej stránke nič zo zdr....

ivanadca
25. máj 2014

Na zaciatok by som chcela povedat ze nie som zastanca ani pre a ani proti ockovaniu. Moje dieta som dala zaockovat hexa a prevenarom . No MMR som uz nedala a nedam asi uz ani ostatne .... Jednej veci na celom ockovani nechapem preco sa tetanovka preockovava kazdych 10 rokov a ockovanie proti detskym chorobam konci v 12 roku zivota? Myslim si ze ziadna ockovacia latka nemoze tak dlho chranit-do konca zivota. ....

kveta
26. máj 2014

@tin007 To je drsne.. Hlavne ta hlaska doktora, ze s vakcinou nebolo nic zle. Sice vysetrovanie vakciny este potrva, ale on to uz zazracne vie, ze ockovanie bolo v poriadku.. No, zjavne to je odbornik na vakciny. 😀

tin007
26. máj 2014

@kveta Cele je to smutne; deti im tam odpadavaju a vracaju po desiatkach, ale s vakcínou to nesuvisi. :(

kveta
26. máj 2014

@ivanadca Ani nechrani. Vakcina proti ciernemu kaslu chrani napriklad len pat rokov..

kreativna
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
28. máj 2014

Celkom dobre napisany clanok ... mozno tu uz odkaz nan bol, tak sa vopred ospravedlnujem za opakovanie.
http://personal.tucna.net/ockovani-vs-odpurci-a...

petot
29. máj 2014

@zuzkaanicka Článok je absolútne jednostranný a založený na tom, že nejakých vraj "antivax" oslovil a nepredložili mu vraj "dôkaz". Medziiným oslovil šarlatanáv-lovcov a neveriacich šarlatánov. Nekontaktoval žiadne hnutie presadzujúceho slobodu v očkovaní na Slovensku alebo Česku. Pri jeho arogantnom prístupe by som sa však v podstate divil, keby sa jeho požiadavkou niekto zaoberal. Autor nedokáže zakryť svoje haterstvo - článok je plný ad hominem argumentácie, používa všetky možné barličky, napr. útočením na homeopatiu, prirovnávaním k jednorožcovi apod. Preukázal to aj v následnej diskusii.

V podstate je to celé o tom, že svoju neschopnosť zorientovať sa v problematike dáva za vinu "antivax", a ešte pridáva intelektuálne vyzerajúce invektívy.

zuzkaanicka
29. máj 2014

@petot je to Vas nazor, mate nan pravo ... ja by som nechala na kazdom, kto si ho precita, nech si utvori ten svoj 😉

sissmiss
29. máj 2014

@zuzkaanicka Pisala si ze celkom dobre napisany clanok...nenechas TY na kazdom nech si utvori nazor? 😉 Tuna hore citatel precital a nechala si na nom aky nazor si utvori? Vyjadril sa k clanku rovnako ako ty, akurat ma nazor opacny. Tak nema nan pravo?

zuzkaanicka
29. máj 2014

@sissmiss ja som ten clanok dala do pozornosti-s tym, ze stoji za to si ho precitat ... jasne som napisala, ze @petot ma na svoj nazor narok ... ale mna (pisal to mne) nemusi o nom presviedcat a v podstate ani nikoho ineho ... Ty mozno rozdiel medzi mojim a jeho prispevkom nevidis, ja ano 😉