icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
zuzkaanicka
5. jún 2014

@petot mozno by Vam nezaskodilo menej arogancie ... na moju otazku ste sice odpoved nedali, ale chcete sa hrat na vtipneho ... co sa takto raz prejavit ako dospely vyrovnany clovek?

aristka
5. jún 2014

@petot čítaš čo píšeš, trvalé následky vykazovali iný priebeh ako úmrtnosť .....to ma dostalo, choroba buď končí uzdravením ,či trvalými následkami ,či smrťou to znamená rôzny priebeh choroby ,s komplikáciami a možná následná smrť alebo trvalé následky ,bez komplikácii tj .uzdravenie.....je vidieť ,že nepracuješ v zdr.takúto vetu by neskomolil ani náš sanitár ...skús vysvetliť ako si to myslel ....

petot
5. jún 2014

@aristka Skús vnímať príspevky trochu v kontexte a so štipkou predstavivosti. Reč bola o článku s vývojom úmrtnosti počas 20. storočia a historickej úlohe očkovania. Takže keď hovorím o porovnaní priebehu úmrtnosti a trvalých následkov, tak samozrejme mám na mysli chronologický vývoj týchto dvoch veličín a nie klinický priebeh jednotlivého prípadu.

lucus83
5. jún 2014

@petot kedže si to už dokazoval toľkokrát prekvapuje ma, že to nekopíruješ. To by ako dôkaz kľudne stačilo, za tých pár mesiacov sa tie fakty určite nezmenili. Keď niečo vytvoríš musíš si to dokázať obhájiť a na tom poriadne pokrivkávaš.
Tie ATB už nebudem dookola omieľať ako vidím, stále žiješ v neskutočnom vákuu svojich domnienok. To ako poklesla úmrtnosť s nástupom ATB som Ti už niekoľko krát vysvetľovala, ale Tvoju mantru to neprekoná. Neviem kde si nabral, že pred očkovaním, neboli osýpky tak hrozné. Že sa ich závažnosť mnohonásobne zvýšila. Pokiaľ viem, vždy boli hrozbou pre svoje vážne následky. A práve vážne následky po nich viedli k vývoju vakcín.
A to, že je úmrtnosť na ne vyššia u nezaočkovaných ako u očkovaných ich ak dostanú sa mi zdá, že Tvoju teóriu vôbec, ale vôbec nepotvrdzuje. Zamotávaš sa do svojich vlastných sieti

vld
5. jún 2014

@petot jaaaj, to ma vlastne mohlo napadnut, ze to, ze su autori studie CDC positive, tak to vlastne este viac podporuje tvoju argumentaciu... Nuz, ale potom to zas odporuje inej mantre, a to o podplatenych vedcoch farmafirmami... Zeby sa pozabudli a zrazu vyprodukovali studiu, ktoru vitazoslavne niekto vytiahne ako triumf proti vakcinacii, na ktorej spolupracuju v ramci CDC? Ak ano, tak potom im farmafirmy malo zaplatili, aby takuto studiu radsej nerobili a info tutlali pred verejnostou? Neviem, nejako sa nam to zamotava... pre mna je to, naopak, potvrdenie, ze veda funguje nezavisle od nasich fantazmagorickych predstav o podplateni celeho sveta farmabiznisom...

No, pokial viem, tak ucinnost vakcinacie sa posudzuje hlavne na zaklade incidencie ochoreni, pretoze prave na trend mortality mali vplyv aj ine faktory... lenze to neznamena, ze vakciny neprispeli aj k zniyeniu mortality. Ak totiz vakcinacia preukazatelne viedla k vyraznemu potlaceniu/znizeniu incidencie infekcnych ochoreni, tak logicky sa tym predchadza aj umrtiam na tieto choroby... ci?

To teraz budeme fakt argumentovat nevyjasnenymi a nekvantifikovatelnymi predpokladmi, cize insitnymi dumkami o tom, do akej miery su informacie o chorobnosti nespolahlive? To ako ty dokazes kvantifikovat skreslenie? Ak nie, tak kde beries tu istotu o nespolahlivosti takychto udajov?

"Z dôvodov rôznych skreslení, chorobnosť nevypovedá ani o počte komplikácií." Akych skresleni? Ako sa daju kvantifikovat? z coho vychadzas?
"Napr. v USA síce klesla chorobnosť na osýpky, ale ich relatívna závažnosť sa mnohonásobne zvýšila (keď už niekto osýpky dostane, má ďaleko vyššie riziko komplikácií než bolo obvyklé predtým)." pls odkial si cerpal?
Chces tymto povedat, ze komplikovanost klinickeho priebehu tychto chorob a ich mozne trvale nasledky na zdravi cloveka nie su zdokumentovane?

petot
5. jún 2014

@lucus83 Keď hovoríš o vákuu domnienok, tak presne do tejto kategórie spadá aj tvoja teória o ústupe úmrtnosti prevažne vďaka antibiotikám. Je to síce zaujímavá alternatíva k mýtu o ústupe prevažne vďaka očkovaniu, a čudujem sa, že ti to na tomto militantnom fóre vôbec tolerujú, ale ani táto teória nevysvetľuje ústup pred druhou svetovou vojnou, ktorý bol signifikantný.

petot
5. jún 2014

@vld "Ak totiz vakcinacia preukazatelne viedla k vyraznemu potlaceniu/znizeniu incidencie infekcnych ochoreni, tak logicky sa tym predchadza aj umrtiam na tieto choroby... ci?"

Lenže takýto trend štatistiky neukazujú. Úmrtnosť si na drzovku klesla prevažne v čase pred očkovaním. Ako to vysvetlíš? Žeby chyba v tvojich "nevyjasnenych a nekvantifikovatelnych predpokladoch"?

Alebo ak by tebou navrhovaná súvislosť platila, potom je namieste otázka, čo s takými štatistikami chorobnosti ktoré sú zjavne v rozpore. Sú vôbec spoľahlivé?

Skreslení údajov o chorobnosti je mnoho. Od predpojatosti lekára cez zmeny v diagnostike, zmeny vo vnímaní ochorenia spoločnosťou až po zmeny v systéme sledovania, ktoré sa v mnohých krajinách diali práve pri zavedení očkovania.

aristka
5. jún 2014

@vefi89 keďže si bola taká milá a na stránke nesúhlas s povinným očkovaním si zverejnila moju ip správu venovanú tebe plus tvoja reakcia ako sme spolu niekde komunikovali ,tak ťa pozývam na verejnú komunikáciu sem na témy očko a neočko a môžme pokecať ,pekne družne a hádam my vysvetlíš aj tú hlášku na moju peknú hlávku ...takže dúfam ,že pozvanie príjmeš ,svoje pozvanie som napísala verejne tu pre všetkých ,takže ti uľahčujem prácu a nemusíš to vešať k vám do skupiny.....

vefi89
6. jún 2014

@aristka ďakujem, pozvanie neprijímam, už som sa s tebou v minulosti snažila viesť diskusiu, avšak na otázky si mi miesto odpovede opäť len kládla otázky, takže tu je diskusia maximálne zbytočná. Nemám potrebu nikoho presviedčať o svojej pravde, takže tešilo ma 😝

aristka
6. jún 2014

@vefi89 takže sa nedozvieme prečo tvoje dieťa po vírusovom očku ,na ktoré netreba atb zrazu ako si verejne prezentovala berie atb ...zaujímalo by ma čím je tvoje dieťa osídlené a čo to má z očkom a možno aj iné mamičky ...a samozrejme to sú otázky ,na ktoré av kam patríš nechce odpovedať a zostávame v nevedomosti...škoda možno by sme sa dozvedeli zaujímavé veci ....

vefi89
Odpoveď bola odstránená
demo
6. jún 2014

@aristka mna nezaujima cim je dieta @vefi89 osidlene. a myslim, ze ani ine mamicky.

aristka
6. jún 2014

@demo mňa to zaujíma ,keďže považujem za tendenčné pripisovanie bakteriálnej infekcie za dôsledok vírusového očka a verejne tu povedané ,ale bohužiaľ sa mi to len potvrdzuje ....inak neviem či ty si hovorca za ňu aj zvyšné mamičky mk....to ťa aj pasovali ...

demo
6. jún 2014

@aristka pises ze by to zaujimalo ine mamicky. ja som ina mamicka a nezaujima ma to. v skutocnosti to zaujima iba teba, lebo si si dnes este nezaordinovala 🙂

zuzkaanicka
6. jún 2014

@demo mne je to sice osobne jedno, ale ked uz argumentujes, tak Ty si jedna ina mamicka (predpokladam, ze si jedna osoba 🙂 ) a @aristka mala mozno na mysli ine mamicky ... cize nie Teba, nie mna, ale este nejake uplne ine 🙂

natas4
6. jún 2014

Zverejnovanie IP v skupine nesuhlas s povinnym ockovanim ??? To uz je ake ubohe....

vefi89
6. jún 2014

@natas4 úbohé je, keď pani doktorka pomocou vešteckej gule spochybňuje na základe troch informácií diagnózu, hlásenia a zápisky úradov.

natas4
6. jún 2014

@vefi89 tebe sa zda uplne v poriadku zverejnovat sukromnu komunikaciu z IP vo verejnej skupine? Zaujimalo by ma co na to hovori @mariosmykal

vefi89
6. jún 2014

@natas4 áno! V tej skupine sú ľudia, ktorí stáli pri mne od samého začiatku, od pochýb, až po následky, a nevidím nič zlé na tom, ak vidia aj za oponu 😝
Vysvetlenie admina? Nemám to zdieľať v skupine, ale môžem to zdieľať vo svojom fotoblogu :-P

natas4
6. jún 2014

@vefi89 zvlastne myslenie...takze @admin ti napisal, ze mozes sukromnu komunikaciu z IP zdielat vo svojom fotoblogu?

vefi89
6. jún 2014

@natas4 Príspevok bol pozastavený.

(od 6.6.2014)
Iný dôvod. Je uvedený v komentári.
na moj vkus prilis osobne, aby to bolo prezentovane 2000 ludom. ries to prosim vo svojom osobnom blogu. dakujem :-

goralenka
6. jún 2014

Ja nezvyknem prispievat na MK a temam o ockovani sa vyhybam ako cert krizu - jednak som dlhe roky k tomu nevedela zaujat stanovisko, jednak nie som lekar, ani nic podobne, jednak si tie vyskumy tak odporuju, ze clovek sa v tom velmi tazko (alebo vobec) orientuje..
Pridam len osobny pribeh a nazor.
Proti ockovaniu ako takemu nejak zasadne nie som. Verim pediatricke, ktora mi povedala, ze za 40 rokov praxe sa pokrem teploty po ockovani nestretla s brutalnymi nasledkami, ak ockovane dieta bolo zdrave. Sama mi vsak medzi styrmi ocami odporucila ze ano, povinne ockovanie ano, ale MMR uz by nedavala. Ked som sa spytala na dovod, nechcela mi ho povedat, respektovala som jej nazor.
Napriek tomu vsak moj syn v 3 mesiacoch ani neskor vakcinu nedostal. Ani tu prvu. Neviem vlastne ani dobre zdovodnit preco, nejak som stale mala potrebu to odkladat s tym, ze nasa pdiatricka je tak uzasna, ze ked videla, ako vytahujem ten ockovaci preukaz, sama mi povedala, ze vidi na mne, ze s tym nie som zosuhlasena, ze nebude na mna tlacit a ked sa rozhodnem zaockovat, staci jej povedat.
Doslova instinkt, co neviem zdovodnit, mi hovoril cakat cakat. Nakoniec som si zaciatkom roka povedala, ze po 2. narodeninach mu dam tu zakladnu vakcinu. Ze to uz imunitny system moze byt dozrety a bude to fajn. Ked mal syn 14 mesiacov, vyhodili sa mu na krku na oboch stranach velke uzliny. Vysetrenia, ultrazvuk, odbery krvi.
Nakoniec prisli vysledky a lekarka mi sama povedala, ze pravdepodobne vdaka skrytej mononukleoze, prekonanej este v tehotenstve (o ktorej nikto nevedel!) ma moj syn tak oslabenu imunitu (aj ked chory byval naozaj malicko zatial), vysledky velmi zle, vraj tazky stav, ze mame velke stastie, ze sme ho ockovat nedali.
Takze teraz berieme lieky na imunitu a uvidime, co sa bude diat dalej.
V tomto pripade, keby som nepocuvala instinkt, ktoho vie, co sa mohlo stat...
takze ano, ockovanie ako take nezatracujem - ale trvala by som na vsetkych moznych vysetreniach este pred ockovanim, aby sa dalo vylucit, ze dieta ma nejaku skrytu formu poskodenej imunity a ockovanim by mohli nastat katastrofalne nasledky...

saska.t
6. jún 2014

@vefi89 ona nie je doktorka!!!

aristka
7. jún 2014

@goralenka treba povedať aj to ,že pre tvoje dieťa ,ktoré má asi kontraindikáciu očka ,je nebezpečná aj choroba a to asi akákoľvek a nie len preventabilná očkom ,aj to treba spomenúť ,čo tu dokola hovorím ,že ak sa nebude očko a detičky ,ktoré majú kontraindikáciu alebo očko ukázalo nejakú imunoinsuficienciu imunity a nemôžu byť očko je hrozbou pre ne akákoľvek choroba aj preventabilná očkom ....

natas4
7. jún 2014

@vefi89 neviem co konkretne ti napisala v IP , ja v tej skupine Nesuhlas nie som...kazdopadne si myslim, ze kopirovat text z IP a dat do verejnej skupiny a vysmievat sa z dotycnej je ubohe, smiesne, trapne, detinske...je pre mna prekvapenim, ze ti @admin odporucil zosmiesnovat uzivatelku mk vo svojom fotoblogu...naozaj by som prosila vysvetlenie @mariosmykal, nech viem ako sa zariadit, dakujem

vefi89
7. jún 2014

@natas4 tak nevieš o čo ide a strkáš do toho nos..Hlavne, že máš dobrý pocit. Over si fakty a nerob domýšlačky. Latívy si pichni do zadku, ty si pre mňa nikto, nie si môj psychológ, čo mi určí diagnózu, ani môj manžel, aby si ma mohla vôbec častovať.

natas4
7. jún 2014

@goralenka a teraz si predstav, ze by si syna dala ockovat, ...tak teraz by ti tu polovica mk vypisovala, ze ma zdravotne problemy kvoli ockovaniu....

natas4
7. jún 2014

@vefi89 nuz, co k tvojmu poslednemu prispevku viac dodat...tvoj slovnik a vyjadrovanie len ukazuje co si to za osobu...tvoj prispevok nenahlasim, nech si precitaju aj dalsi diskuteri

vefi89
7. jún 2014

@natas4 och, aká si ty štedrá.. Musím sa ti verejne poďakovať!