(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
http://news.ninemsn.com.au/national/2014/06/06/...
Ziadne zacervenanie, ci opuch, ale vazne poskodenie zdravia do konca zivota. 😔
@tin007 hej hrozne, vtedajsie sirotince obnasali aj ine skandaly!hrube zaobchadzanie s detmi-sirotami,telesne tresy za hocico.., sexualne zneuzivanie,vsetko sa snazili zmiest pod koberec.. ...smutne 🤐 ..v ziadnom pripade by sa toto nemalo diat..dnes je veda ale o inom, vyskumy sa robia inak, i ked, mozno klinicke skusania sa presunuli aj do 3.sveta..
@goralenka dostal by tie uzliny tak ci tak... bola by si mozno presvedcena ze to z zckovania-..... nezbudni, co hovoria AV-tak ako je to napr s ekzemami atd...dokonca aj pneumokok- hned po ockovani prevenarom-ze dr nepotvrdil serotyp,kedze neslo o vazne ohrozenie pacienta nastasie bez komplikacii...ale rodcia tvrdia ,ze je to po ockovani..prevenar pokryva iba 13 najnebezpecnesich serotypov....ako moze dr povedat,ze dieta dostalo streptococcus pneum. hned po ockovani,ked prevenar obsahuje iba castice z vakciny-t.j neziva vakcina -cize prve odporovanie si...druhe---dr nerobil serologicke vysetrenie,len vyter..cize bol to jeden z tych 13 serotypov,co sposbuju meningitidu, sepsu atd?mozno ani nie,lebo pacient mal dlhsiu dobu "len "sople..rodicia by si mali dat spravit tiez vyter,pretoze najskor oni su nosicmi... 😕
@petot už sme túto diskusiu viedli 2x, ale napriek tomu to zhrniem posledný krát a už sa k tomu nebudem vracať, nemá to cenu. Si príliš vžitý so svojou mantrou. Takže pripomeniem, že nap. na osýpky (vírusové ochorenie) sa zomieralo predovšetkým na pridružené encefalitídy a zápaly pľúc. Použijem Tvoj graf ako názornú ukážku ako to s tou úmrtnosťou bolo a kde pekne vidieť nástup antibiotík
https://www.modrykonik.sk/forum/ockovanie-deti/neockovanie-na-modrom-koniku/
Na prvým znižovaním úmrtnosti infekčných ochorení stojí nástup dezinfekčných prostriedkov, ktoré sa používali už počas prvej svetovej vojny napr. (http://en.wikipedia.org/wiki/Lysol).
Skutočný ústup infekčných ochorení nastal však až po zavedení antibiotík do praxe. Ako prvé sa hromadne začali vyrábať sulfonamidové antibiotiká- vysoko účinne antibioticky aktívne látky. Sulfonamidy sa hromadne vyrábali už v 40-rokoch. Sulfonamidmi boli vybavení americkí vojaci počas 2-svetovej vojny. Výroba sulfonamidových ATB bola na tony a postupne sa dostávala ku širokej verejnosti aj vzhľadom na nízke výrobné náklady. Nevýhodou boli však vážne nežiadúce účinky a intoxikácie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sulfonamide_(medicine)
Preto skutočný pokrok v liečbe infekčných ochorení nastúpil až zavedením penicilínov. Penicilíny boli takmer bez nežiadúcich účinkov, boli lacné, dobre znášané.
Penicilín bol objavený v r 1928 Flemingom. V r. 1949 už ho vo veľkých množstvách vyrábali aj Raztoky u Prahy.
http://mikrobiologie.xf.cz/files/historie-atb.d...
Ešte Ťa upozorním, že ak nevidíš na svojom grafe znižovanie úmrtnosti , ber do úvahy, že medicínske grafy nemajú ostré skoky. Pretože to súvisí s tým, že zavádzanie do praxe trvá niekoľko rokov viď graf. Kým sa napr. v USA dostanú ATB k tomu najposlednejšiemu lekárovi niekde v Texase, chvíľu to trvá- v 40tych rokoch nie je internet, aby to bolo zo dňa na deň.
Naskytá sa otázka na čo očkovanie keď nestúpila éra antibiotík. Pretože úmrtnosť = chorobnosť neplatí. Incidencia ochorení za určité obdobie sa nedá vyčítať z grafov úmrtnosti.
Chorobnosť a následky po infekčných ochoreniach nedokázali ATB zvrátiť. Prekonaná encefalitída takmer vždy zanechá trvalé následky- zápal sa vždy hojí jazvou. Teratogénne pôsobenie rubeoly, ovčích kiahni, osýpok a aj obyčajnej chrípky je nezvratné. Plus nežiadúce účinky antibiotík hlavne tetracyklínov, aminoglykozidov a sulfonamidov sú samostatná kapitola: poškodenie sluchu, poškodenie obličiek, pečene, teratogenita... Vážny nedostatok antibiotík rezistencia.
Len pre ukážky ATB ktoré sa stále používajú aj dnes: v liečbe nozokomiálnych nákaz (infekcie ktoré nereagujú ne bežné ATB). Napr. chloramfenikol, vankomycín streptomicín... Jedni z najmasovejšie používaných ATB 40-50r. To, že nebola kontrola bezpečnosti liečby v začiatkoch používania na dnešnej úrovni malo za následok dávkovanie ad oko. Vyliečili ste sa z tubery ale často vám odišli obličky alebo pri najmenšom ste ostali hluchí. Skutočne vážnym NÚ sa dnes vyhýba monitorovaním hladín liečiva z krvi.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chloramfenikol, http://www.ikem.cz/plm_lp/HVEZDALAEK.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Streptomycin
http://en.wikipedia.org/wiki/Vancomycin
Nástupom vakcín sa znížil výskyt ale predovšetkým sa znížili trvalé následky po týchto vážnych ochoreniach. úmrtnosť samozrejme ostáva minimálna.
Poškodenie plodov počas vnútromaternicového vývoja rubeolou sa u nás takmer nevyskytuje. http://primar.sme.sk/c/4116728/poskodenie-dieta...
Len nedávne u nás zavedenie očkovania proti hemofilus influenze- rapídne znížilo výskyt vážneho inf. ochorenia- hemofilovej epiglotidy- (laryngitída, kt. môže viesť k uduseniu dieťaťa). Dnes po zavedení plošného očkovania sa už nepíšu preventívne ATB na laryngitídy. Najčastejším pôvodcom sú dnes vírusy- laryngitídy sa dnes liečia väčšinou len kortikoidmi. Hemofilus sa stále dá nakultivovať, no nespôsobuje tak vážne ochorenia ako v minulosti. Očkovanie má za následok, že tak vážne infekčné ochorenia ako osýpky naša generácia nepozná
http://honeybadgerslobodavockovani.blogspot.sk/... Obrovská náhoda, že pri poklese očkovania sa v UK osýpky opäť objavujú? My ako bašta zdravého životného štýlu a hygieny ich nemáme. A nedá sa vyhovárať ani na izolovanosť z čias komunizmu.
@goralenka a este dodam-uz v teme povinne ockovanie bola red par dnami mamicka, ktora tiez nedala este ockovat dietatko-kedze si precitala "vsetky dostupne informacie" a rozhodla sa zatial neockovat.avsak-jej dieta dostalo v 3 mesiacoch AE--prave v 3.mesiaci, kedy sa podla riadneho ockovacieho kalendara zacina ockovat, prave vtedy,ked mnohi rodicia vinnia ockovanie za spustaca AE alergii.....ma aj alergiu na vajecny zltok..sama hovori,ze keby ho dala ockovat, bolo by to z toho?myslim si,ze postupne zacne vela mamiciek neockovanych deti zistovat,ze AE, poruchy imunity, alergie,poruchy spravania atd nie su z ockovania,ale je to ich "vybava z prenatalnych cias pripadne vplyvy prostredia..ocko by som dala na poslednemiesta..a nie na prve... 🙄 "i ked viem, ty si svoj prispevok adresovala skor na druhu stranu..
ja som mala rubeolu ako decko (aj napriek ockovaniu) a nema to ziadne nasledky, jedine co si pamatam ze som ako 5 rocne decko lezala kdesi na infekcnom, co ale nebolo nejake strasne. Mam dojem,ze mi vlastne nic take nebolo, ziadne vazne stavy, hned to podchytili. Takze asi to s tymito ochoreniami,aj ked sa neockuju tak horuce nebude. Co ja osobne by som dala zaockovat je zltacka, A, B kvoli tomu,ze dnes sa dost beha do krajin,kde tieto zltacky su a A sa da chytit velmi lahko. Tiez ten tetanus nie je na skodu veci. A potom uz ockovat veci individualne podla toho,kde zrovna clovek ide.
Ockovanie proti chripke mi pride ako blbost,lebo nasi sa dali ockovat a chripku aj tak dostali, ja som sa dala raz,vtedy som chripku dostala. Dalsie roky som sa nedala a chripku som vobec nemala. Tak neviem. Kamos mikrobiolog mi hovoril,ze ta chripka nema velmi zmysel,ze je to len zataz pre telo.
Ti ockovania su na kazdom,ale netreba podcenit to,ze ak nefunguje autoimunita,tak tomu telu je ockovanie malo platne, lebo telo tam nevytvori spravnu reakciu.
@kiki68 proti rubeole sa neočkuje kvôli tomu, že by to bolo vážne- ťažko prekonateľné ochorenie. Očkuje sa aby sa ochránili tehotné ženy, pretože ak žena ochorie počas prvého trimestra na rubeolu, vo väčšine prípadov dôjde k vážnemu poškodeniu plodu. Rubeola má veľmi silné teratogénne účinky.
Je otázne, či Tvoji rodičia mali skutočne chrípku, pretože na Slovensku sa všeobecne pod chrípku zaraďuje každé prechladnutie. Ak soplili, kýchali kašlali- mohla to byť len bežná viróza, pred ktorou očkovanie proti chrípke nechráni. Chrípka je vážny stav s vysokými teplotami, s bolesťami svalov, ťažkou rekonvalenciou.
@kiki68 ten lahky priebeh moze byt pripisany predchadzajucemu ockovaniu-hej,nie u kazdeho ucinkuje vakcina rovnako-z roznych dovodov-napr-sposob uskladnenia vakciny, sposob podania vakciny, schopnost naseho imunitneho systemu zareagovat, su ludia, ktori si nevytvoria ziadne protilatky ale toto je uz patologicky stav..takisto si treba uvedomit, ze vakciny maju len jednu univerzalnu davku(nepocitam niektore detske davky ako u Hep A napr..)..cize aj to moze byt faktor..avsak,ak si aj vytvoris nejake protilatky , a povedzme nie dost, mozes ochoriet,ale priebeh je lahsi s minimalizaciou tazkych komlpikacii.mozem sa spytat aky si rocnik akedy si prekonala rubeolu?dakujem.
@kiki68 co sa tyka ockovaniu proti chripke urcite ti znamy -mikrobiolog vysvetlil kolko kmenov chripky je a ako sa vyrabaju vakciny proti nej-vzdy vo february sa vyberu na zaklade odporucani WHO 3 kmene, ktore by mohli cirkulovat dalsiu sezonu.. vakcina je len na jeden rok teda napr 2013/2014,a len urcite kmene,kde je predpoklad ,ze mozu sposobit epidemiu-je to nieco ako predpoved pocasia!ale u indikovanych skupin podanie aj keby zlyhala pre iny serotyp stale znamena lahsi priebeh..takisto dalsi dovod ockovania proti chripke u indikovanych skupin , ze u starych ,slabych ludi, pacientov sa casto pridruzi bakterialna infekcia ked je telo zdecimovane chripkou...cize predchadzanim chripky sa predchaza tato casto smrtela infekcia...
@veriiii 85 rocnik, a rubeolu som prekonala v 89tom, necely rok pred nastupom do skoly.
Vtedy to ale malo viac deti,cize bud to bolo velmi silne alebo to bola nahoda. Ja som prekonala aj osypky a mumps. Nastastie bez nasledkov. Zaujimave je,ze potom som bola zdrava ako ryba dost dlho,teda az na mensie zalezitosti, co mavaju ludia bezne,ze chytia nejake sople, prip. lahsiu chripku.
A rodicia mali 100% chripku, vysoke teploty a hlavne bolest svalstva a malatnost. Dobre poznam chripku a nachladnutie a oni tiez. A chripka ma myslim cas rekonvalescencie 7 dni cca. ak je organizmus v poriadku,cize nie je nejako oslabeny. Ved to nie je nejaka tazka choroba, pokial clovek nema poruchu imunity alebo velmi oslabeny organizmus.
si 85 rocnik -si si 100% ista,ze si bola uz zaockovana?
aj keby si bola ockovana, tak to znamena,ze si mala len jednu zakladnu davku, nie booster,ktory sa dava vzdy v 11.roku....cize to moze byt vysvetlenie..
hovorim,aj keby si bola ockovana, pretoze celoplosne ockovanie na rubeolu sa robi az od roku 1989-ver mi alebo nie..ockuje sa sice od roku 1982---ale ,ockovali sa len tie deti-skolaci, co mali negativny nalez protilatok,
Proti rubeole sa na Slovensku začalo očkovať v roku
1982. Očkovali sa
séronegatívne žiačky šiestych tried základných škôl
, u ktorých neboli zistené protilátky
proti vírusu rubeoly, čo chorobnosť výrazne neovply
vnilo. Až zavedenie pravidelného
očkovania detí v druhom roku života viedlo k výraz
nému poklesu ochorení na
niekoľko prípadov ročne a tiež k eliminácii KRS. Na
tomto priaznivom efekte sa
podieľalo aj očkovanie vnímavých prvorodičiek (ktor
é nemali protilátky), v rokoch 1986-1990...
@natas4 @vefi89 Ahojte. Príspevok bol pozastavený moderátorom skupiny, preto si dané vysvetlenie spojte prosím s ním. @admin nijako nepovoľuje a neodporúča kopírovať súkromnú diskusiu na verejné miesta stránky alebo zneužívať informácie, ktoré boli zverejnené na súkromnom/uzatvorenom mieste. Je to ohováranie a vytváranie konfliktu. Ak sa tak stane, bude vám udelená určitá sankcia. Ďakujem za porozumenie.
@kiki68 prosim opytaj sa rodicov pre zaujimavost,ci si bola ockovana na rubeolu..maju tvoj ocko preukaz este??lebo poda tohto:
očkovanie proti osýpkam, mumpsu a rubeole: samostatné očkovanie proti osýpkam sa začalo v roku 1969, potom sa zaviedlo očkovanie 14 - ročných dievčat proti rubeole v roku 1982 a následne ako pravidelné očkovanie detí od 15 mesiacov vek. V roku 1987 sa začalo očkovať kombinovanou vakcínou proti osýpkam a mumpsu, očkovanie proti všetkým trom ochoreniam naraz v jednej vakcíne sa začalo v roku 1992. V súčasnosti je súčasťou pravidelného povinného očkovania detí.
cize v 82 roku sa zacali ockovat az 14 rocne, cize je dost mozne ze si nebola vobec ockovana proti rubeole, ja som 79 a tiez som bola 1x na rubeolu az v nejakej 7-8 triede...
@mariosmykal aha myslela som si...hned mi bolo divne, ze Vy by ste napisali citujem "ries to prosim vo svojom osobnom blogu"
@veriiii mala,nasla som ho vo svojej zdravotnej karte, ked som sa v tom par krat hrabala v cakarni (nebolo co 2 hodiny robit),tak to tam bolo napisane medzi ockovaniami. Nasla som vsetky tieto ockovania, boli prsne ten rok 87, ta rubeola bola skor o nieco. Takze bola a dostala som ju aj tak. Vraj z toho mali dost paniku,ze preco som to vlastne dostala, to mi mama hovorila.
hej?na rubeolu?narodila si sa v 85 roku,neviem sice mesiac, nevadi-ale..ockovana si bola v 86 teda na rubeolu? ak aj tvoja generacia uz bola ockovana,nie skor ako 2 rocne deti--vtedy totiz este neboli 15 mesacne deti ockovane -ako pozname MMRko, to az od 1992...ale este pred tym bola situacia nasledovna---od roku 1982 sa ockovali iba ti 14 rocni skolaci ,ktori boli seronegativni-cize neprekonali rubeolu-cize-nezapadala si do tejto kategorie. vekovo....ved v 1986 si mala rok, max nieco cez rok..
okrem seronegat.deti sa ockovali prvorodicky..
potom dvojrocne deti...
a az potom 15 mesacne..cize celoplosne az od 1992...
inac- ty mavas svoju zdravotnu kartu volne dostupnu?moja je v kastliku u dr..ci bola si po odbornychvysetreniach, tak ti ju obvodna dala?
inac, ja sa v mojom detskom ockovacom preukaze nevyznam-doktorsky cmaropis..kebyze nie som zdravotnik tak nemam sajnu..
mozno si si nasla v karte,ze si prekonala rubeolu,ale to ockovanie, no vazne by ma to zaujimalo!lebo podla mna si nebola pred vypuknutim ockovana A AK HEJ, JEDNA DAVKA TA NEMUSELA OCHRANIT, KED HOVORIS ,ZE BOLA MIERNA EPIDEMIA...
@veriiii ja sa v tom vyznam,ved viem citat a vidim, ja to tam mam uplne prehladne cele, este som si citala vedla aj kontroly pri tych ockovaniach robene- myslim ten psychomotoric. vyvoj. Bola ockovana separatne, nie dokopy s niecim. Vtedy este MMR vakcina jasne,ze neexistovala. Co mi ale pride zase bezpecnejsie ockovat vsetko oddelene (podobne ako u psov s poruchou imunity sa musi ockovat vsetko oddelene,hlavne leptospiroza) .A svoju kartu mam volne pristupnu, ked ju potrebujem na odborne vysetrenia.
Tu rubeolu som mala az neskor, cize v roku 1989. Takze neviem akym sposobom,ale ockovana som bola a dostala som tu rubeolu neskor. Co by snad bolo v kolonke ockovanie, po tym rubeola, vedla podpis, razitko a pod tym zase nejake ine ockovanie napisane, tiez vedla podpis,razitko lekara. Zaroven viem,ze ockovania nikdy nemusia chranit na 100%. Mozno by bolo lepsie keby sa vratia k oddelenemu ockovaniu, ze by bolo bezpecnejsie. Rovnako sa k tomu musia vracat v ramci veteriny lekari, lebo dnesne psy maju tak porusenu imunitu vo vela pripadoch,ze pichat kombi vakciny (kde je besnota, leptospiroza,tetanus,atd.) sa jednoducho neda a skoncilo by to vaznymi nasledkami alebo smrtou. To ma tak napadlo,ze mozno keby to ockovanie neni ako kombi vakcina nic sa tym detom nestane. Podobne ako ten pes s porusenou imunitou dokaze zvladnut slabsie kmene leptospirozy.
tak toto je typicke Slovensko! 😠
http://www.cas.sk/clanok/284157/odskodnovanie-d...
Aj Cesi to uzochopili,len slovensko nie,88 poslancov sa zdrzalo hlasovania-hanba....
http://zpravy.idnes.cz/fond-na-odskodneni-po-oc...
dostalo sa mi do uší ,že infekčná mononukleóza je Nu p očku ,pýtam sa po akom očku a kde je to udávané...http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... niečo o tejto dg.plus ,čo ju spôsobuje.......
RUVZ Michalovce uz mumps nehlasi (som zvedava, ci bude nejake zhrnutie celej epidemie) http://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_maj14.pdf
Vsimnite si vsak CK - chuda studentka; 5x ockovana a aj tak ho ma, tomu sa hovori cista smola. :(
@saska.t Stat a následne jeho inštitúcie a orgány odmietajú preberať zodpovednosť vo všeobecnosti. Im stačí zákonom nariadiť, sankcionovať, vynucovať možnými i možnými prostriedkami, ale zodpovednosť za možné pochybenie, poškodenia si prakticky nevymozitelne. Na prava obcana sa pozabuda, hlavne nech dodržiava ich pravidlá.

Hrozne: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2650475...