(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@manof ja ti napíšem jedno ,vit.C určite nepôsobí mukolyticky a dieťa mesačné a dokonca do roka nemá čo umelé vit.brať bez doporučenia lekára a keďže ty nie si lekár ,ale vyštudovaný ite ,tak tvoja akákoľvek info je bezpredmetná ,ak nastúpiš ako zdr.alebo lekár do špitála a zachrániš aspoň jeden ľudský život alebo aspoň dopomôžeš k vyliečeniu alebo pomôžeš stabilizovať stav chorého tj uľahčíš mu utrpenie potom budeš mať právo mudrovať do zdr záležitostí .....zatiaľ si bohužiaľ len jeden z ujov ,ktorý využil situáciu a pod zámienkou službe ľudu a ako chceš pomôcť rodičom nezištne ,sa obohacuješ na úkor nevedomosti rodičov bez akejkoľvek zodpovednosti ....dala by som ti vychutnať to dieťatko s čk na are ,aby si videl ,čo tá ľahká choroba urobí s dieťatkom do roka a ako strašne trpelo drobča a aj jeho rodičia....
@manof keby si Ty niečo vedel z chémie, a fyziologie tak by sa sa tak škodoradostne nesmial. Záťaž pre obličky ostáva aj keď použiješ askorbát sodný. Pri používaní vysokých dávok acidum ascorbicum dochádza k záťaži obličiek v zmysle vyrovnávania acidobázickej rovnováhy.
Avšak ak použiješ "neškodný" askorbát sodný, obličky si musia poradiť so sodíkom. Množstvo sodíka, ktoré takto dostaneš do organizmu nie je vôbec zanedbateľné. Jeden gram askorbátu sodného obsahuje 889 mg kyseliny askorbovej ( vitamín C ) a 111 mg sodíka
Doporučené dávky: http://www.maminkam.cz/doporucene-denni-davky-m...
Koľko askorbátu môžeš dať kojencovi do 6 mesiacov,aby si mu nerozvrátil vnútorné prostredie?Vzhľadom k dobrému vstrebávaniu sodíka- 1, 5 g askorbátu sodného pokryje dennú dávku aj s rezervou. A kojenec prijíma aj iné zdroje sodíka- musí aj niečo jest- materské mlieko pokrýva potrebu dieťaťa na 100 percent.
Vieš prečo sa nedoporučuje podávať kojencom kravské mlieko? Okrem iného aj pre zvýšený obsah sodika. Pre nezrelé detské obličky sú vysoké dávky sodíka doslova jed. Takže kde môžeš dať kojencovi megadávky askorbátu peroalne- ak mu nechces odpáliť obličky?
Ak berieme do úvahy Vami odporúčanú dennu dávku len tých 20g- pevne verím, že bola myslená len pre dospelého. Koľko to bude mg Na- 2,22g Odporúčaná dávka sodíka pre dospelého chlapaje 1,5g. Niekoľko dní vysoké dávky- čo to spraví s obličkami- Doštuduj si.
Len pre zaujímavosť vstrebateľnosť askorbátu:
"Kyselina askorbová se absorbuje hlavně v oblasti tenkého střeva mechanismem aktivního
transportu, který je závislý na obsahu sodíku a je saturovatelný. Mezi podanou dávkou a jejím
procentuálním absorbovaným podílem je nepřímá úměra. Při orálním podání dávky mezi 30 a
180 mg je absorbované množství asi 70-85 %. Je známo, že po orálním příjmu 12 g kyseliny
askorbové jsou absorbovány pouze 2 g.
Po vysokých orálních dávkách, a pokud plazmatická koncentrace překročí 14 mg/litr, je
nezměněná absorbovaná kyselina askorbová vyloučena zejména močí."- spc Moviprepu - ktoré obsahuje 4,7g askorbátu sodného a má skúšky absorbcie pre askorbát http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/movipr...
No kto vyzerá v tejto diskusii ako....(doplň si na čo sa považuješ) To len parafrázujem Tvoj odkaz.
@manof ešte k tomu paracetamolu. Tie dávky som uviedla pre príklad, aké asi dávky potrebuješ na odpálenie pečene, pre dospelého. Po tabletách sa to počíta ľahšie. Ak považuješ za normálne zjesť 2O tabliet Paralenu tak sorry. Väčšina predávkovaní je suicidálneho pôvodu. Normálny človek si číta príbalové letáky. Doporučené dávky sú max 4g denne- bez rizika poškodenia pečene- pravdaže pri krátkodobom používaní, za podmienok ktoré som uviedla minule. Doporučená terapeutická dávka pre kojenca staršieho ako tri mesiace je 100mg rektálne s rozostupom dávkovania 6 hod. Ak dodržíš doporučenia- nepoškodí to obličky ani to len nepovedie k poškodeniu pečene.
Medzi primárnou a sekundárnou záťažou, je z hľadiska farmakokinetiky sakra rozdiel, no to sa mi už nechce vysvetľovať.
A ešte niečo, pri horúčke dochádza tiež k záťaži obličiek, nesťahovaná dlhotrvajúca horúčka môže kojenecké obličky poškodiť na trvalo.
@liebling98 nič si z @manof nerob, presne o to mu šlo, chcel niekoho nachytať na tú trápnosť acetaminofenom. On síce vie brázdiť stránky a Google, a trafil aj na Wiky, ale relevantné info si z nich vybrať nevie. Je to narcis, jeho ego mu nedovolí priznať si chybu. Veď to vidno aj z jeho vyjadrovania. Populizmus a polovzdelanstvo- to je to, čo dnes hýbe svetom. A manof ide s prúdom.
@lucus83, @liebling98 ja myslim, ze on ospravedlnenie odignoroval, lebo take nepozna. Z jeho prispevkov srsi akurat jeho zakomplexovanost.
@zita19 Bohuzial, dnes nie je problem zmagorit davy, uz sa zacina prejavovat pokles urovne skolstva.
@lucus83 ja si z toho nič nerobím. Nemám problém priznať chybu, keď ju urobím. Tebe ďakujem, že si ma na ňu upozornila. Poplietla som si acetaminofen s aminofenazonom. Bol už večer, bosé dieťa mi stepovalo na studenej dlažbe, že má zlé sny, tak som čítala a písala v rýchlosti - amino ako amino.
Reakcia od @manof ma trochu pobavila. Pritom by stačilo napísať, zmýlila si sa, ospravedlnenie prijímam. To by som padla zo stoličky a napriek nesúladu názorov by som si ho začala vážiť ako človeka. Nuž, prekvapenie sa nekonalo. V jeho reakcii bolo cítiť len nadutosť a pýchu.
@zita19 @zuzkaanicka
@liebling98 ono zvycajne ta nadutost prameni zo zakomplexovanosti ... vyrovnany clovek nema sklony k takymto prejavom 😉 ... toto je fakt len snaha zakryt svoje nedostatky, akurat marna 😖
@curious_george Ja sa ta slusne pytam, koho povazujes za odbornika, lebo ak si prispevok dokazny cital, predseda imunizacnej komisie, ci aku to ma funkciu ma v tom jednoznacne gulas... A daj konkretne meno, rada si precitam jeho nazory...
Hadam nechces pochybovat o tom, ze na chemicke zlozenie vakcin je odbornikom chemik? Ak ano, naozaj sa nemame o com bavit.
Neodpovedal si ani, ci ti lekari, ktori tvrdia opak a teda, ze to s ockovanim nebude az take super, sa mylia.... Alebo aj tu mi chces tvrdit, ze pneumologovia, neurologovia a ini nemaju co k veci povedat?
@ewisam tak prevadzkovy chemicky inzinier v Duslo Sala asi nebude najlepsi odbornik na zlozenie vakcin aj ked urcite je chemik... To uz o jej zlozeni naozaj vie viac lekar, ktory nou ockuje. A zas lekar na kardiochirurgii nebude asi tiez nebude ten spravny odbornik aj ked je lekar. Takze treba dost rozlisovat koho povazujem za odbornika. Lebo absolvent GIS na Univerzite Mateja Bella sa za odbornika na zlozenie a ucinky vakcin povazovat neda.
@zita19 bavime sa o prispevku, ktory som sem dala, takze ak sa planujes zapojit, citaj... Ja za odbornika nepovazujem ani uja za imunizacnu komisiu, ktory je mimochodom prakticky lekar, ked z ust vypusti taky blud, hoci je z kazdej strany ospevovany a vidno ho v mediach, lebo vie pekne rozpravat o ockovani... A profesor hadam daky ten piatok v labaku stravil a nebude to upratovacka z Duslo Šaľa 🙂
@zita19 hahaha, ale teraz sa bavim. odpustite mi vsetci za ockovanie, ale ten popis na ich stranke mi aj celkom potvrdzuje, ze by mohli byt odbornici na ockovanie 😀 Este raz, sorry, ale trosku humoru nam nezaskodi 😉
Patríme k najvýznamnejším spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku a počas svojej histórie sme sa vyprofilovali na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií.
@lucus83 Pokiaľ ide o sodný askorbát, vyše 200 pacientov Dr. Klennera dostávalo vyše 200g denne vo forme infúzie sodného askorbátu v rámci liečby, sledovali ich všetkými dostupnými laboratórnymi metódami, a nepreukázal sa žiadny nepriaznivý vplyv na vnútorné prostredie.
Pomerne nedávno sa vykonali klinické skúšky pri rakovine a ťažkých popáleninách. Oboje sú to stavy, v ktorých má pacient sám osebe veľké problémy s udržaním vnútorného prostredia. Dávky boli 100 a 130g denne intravenózne. Nebol zaznamenaný žiadny nepriaznivý vplyv, pacienti s popáleninami dokonca dosahovali podstatne lepšie výsledky s týmito dávkami vitamínu C než bez neho.
Pokiaľ ide o vstrebávanie v tráviacej sústave, to sa riadi spotrebou organizmu. Uvedené 2g platia pre zdravého človeka s nízkou spotrebou. V rámci bežnej individuality je bežný rozptyl až do 15g denne a pri chorobe spotreba (aj vstrebávanie) bez problémov dosiahne ešte 10-násobne vyššie hodnoty.
@petot a aku mas masku? 😝 mimochodom, stale som nedostala odpoved na moju otazku ... sice Tvoj prispevok zmizol ako gafor, ale ak bude treba, pripomenim Ti-mam fotecku 😉
@ewisam Aj keď sa mi to zdá zbytočné, ale ok, odpoviem:
1. Link na článok, ktorý si mi poslala má byť akože príspevok dôkazný? Prepáč, ale ja ho rozhodne za odborný článok nepovažujem. V odborných článkoch a diskusiách na úrovni sa totiž nevyskytujú veci ako ironické pomenovanie konkrétneho lekára odborníkom v úvodzovkách, alebo vyjadrovať sa o niekom ako propagátorovi očkovania... V tom článku ani len nie je snaha zakryť, že autor (mimochodom, kto to je prevenarxy???) je odporca očkovania. Ďalej, nechce sa mi to hľadať, ale myslím, že ten dotyčný lekár sa niekde vyjadril, že jeho slová boli prekrútené... to ale nie je aj tak podstatné.
2. Kto sú tí lekári, ktorým verím? Nuž sú to lekári, do kontatku s ktorými sme sa dostali po tom, ako nám minulý rok umrela 8-týždňová dcérka. Je to dlhší príbeh, nebudem to tu rozpisovať (ak veľmi chceš, prečítaj si ho v októbrovom čísle Mama a Ja na 96. strane), no medzitým sme na príčinu prišli a vďaka tomu máme dnes 5-mesačnú zdravú dcérku, ktorá bola ešte v brušku a aj po narodení v starostlivosti tých najlepších odborníkov. Toto sú tí lekári, ktorým verím. Za ten čas totiž s nimi máme už trochu iný vzťah, ako "len" lekár-pacient. Sú to ľudia, ktorým každému jednému nezávisle od seba som položil otázku, či by našu dcérku dali zaočkovať, ak by bola ich dieťaťom. Pretože aj my sme mali a máme obavy aj z očkovania a chceme pre naše dieťa len to najlepšie, ako každý rodič. Všetci z nich, počnúc vedúcimi lekármi v Perinatologickom centre a JIS, kde sa starajú o tie najťažšie prípady detičiek s ťažkosťami, cez špičkového českého pediatra a končiac americkým profesorom... všetci mi odpovedali ÁNO a nám to stačilo. Títo ľudia totiž nemajú ambulancie, teda ani nemajú žiadne provízie za "predaj" liekov a vakcín... Jednoducho povedané, títo ľudia by mi neklamali, to viem určite. A viem aj to, že vedia o čom hovoria. Nemysli si, že povedali - hurá, očkujte. Povedali nám všetky pre a proti a ja som presvedčený, že prínos očkovania v spoločnosti je oveľa väčší, ako prípadné nežiaduce účinky, ktoré sa môžu ojedinele vyskytnúť (koniec koncov, rovnako ako u hocijakého iného lieku...).
3. Nie, ja nepochybujem, že chemik (asi máš na mysli environmentálneho chemika z toho článku) je odborníkom na chemické zloženie vakcín. Určite Ťa to neprekvapí, ale aj v zdravotníctve existujú chemici a okolo chémie sa tam toho robí celkom dosť. Ja teda, keď už, dám radšej prednosť odborníkom - chemikom v zdravotníctve, ktorí mi, na rozdiel od toho druhého chemika, dajú asi lepší obraz NIELEN o samotnom chemickom zložení vakcín, lebo vakcína nie je len o tom...
4. Na Tvoju štvrtú otázku neviem odpovedať, pretože s takými lekármi, ktorí sú proti očkovaniu som sa nestretol.
@curious_george no ja ta mozem uistit o tom, ze ti, kt. sa rozhodnu neockovat si vec dosledne zistia, koniec koncov maju pristup k netu a uricte len nelipnu na tebou spochybnenych strankach 😉 nezijeme predsa v roku 2. Dalsia vec, ja mam osobnu skusenost prave z opacneho brehu teda vazneho poskodenia zdravia prave ockovanim, takze ho velebit nebudem....ale to uz je ina diskusia
@curious_george a spominany clanok je dokazom, ze nieje odbornik ako "odbornik" hoci ho media vsade ospevuju a nosi biely plast...
@ewisam článok, ktorého autorom je akýsi prevenarxy je pre mňa nič hovoriaci. a už vonkoncom taký článok pre mňa nikdy nebude dôkazom určujúcim kto je, alebo nie je odborník.
@ewisam presne ako pise @curious_george, ten clanok nie je ziaden dokaz-to je len taky pamflet.
@curious_george @zuzkaanicka 🙂 spominala som, ze je to v kocke a existuje tlacena verejne dostupna verzia, ale uz naozaj neviem ako najlopatistickejsie to napisat. Mna netrapi, kto je autorom na spominanej stranke, ani ze je to stranka s nazvom aky ma, ani ci profesor je enviro ci zdavotacky chemik, ani ci odvolal to co napisal. Snazim sa poukazat nato, ze nieje odbornik ako odbornik, / preto som sa pytala koho povazujes za odbornika/ lebo uz aj moj 3r syn vie ze 1+1 su 2 a pri vsetkej ucte, co za odbornika na imunizaciu a predsedu komisie vypusti z ust, taky blud? Si mam mysliet, ze aki "odbornici" v komisii sedia? Cista jednoducha matika na to netreba vysoku skolu. Co mna zaujima, je napriklad nie to, ci si Strunecka napriklad po veceroch strikuje, alebo kde bola Elekova na dovolenke /tym sa zvyknu pro ocko ohanat/ mna zaujima, ci to co tvrdi je pravda
@ewisam no, tomu pamfletu tlacena verzia nepomoze ... ale kludni si mysli, ze je to dokaz niecoho ... ja Ti to neberiem ... len dokazy vyzeraju uplne inak 😉

tak musim za seba povedat, ze ani ja netusim co tu robia velky guru antivaxu a jeho delegovany zastupca pre ockovacie temy na MK...