(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
adsumus nemam potrebu sa s Tebou hadat ale skus vo Finsku individualne zaockovat svoje zdrave dieta proti TBC a potom mi napis
@tatko_bebe aku vakcinu si odmietol? Uvazujes v buducnosti svoje dieta zaockovat? Ak ano, ake vakciny pre teba pripadaju v uvahu?
konkretne Si to vies vydedukovat z mojho prispevku vyssie a v buducnosti podla toho co nas bude cakat, este som si to nestudoval, principialne ale nie som proti ockovaniu
@tatko_bebe s tou tbc máš pravdu,máme ju tu dosť rozšírenú a upozorňujem av nielen v rizikových skupinách a tak ako ty nechápeme ,prečo sa to takto zanedbáva a chýba monitoring,aj pri iných chorobách ,ktoré boli povinne hlásené za iného režimu,úplne to vypadlo.... ☹
@aristka :D tak nemala som mamicku riaditelku nemocnice, to po prve, bola riaditelkou v zdravotnictve, ale nebudem pisat coho, ale uz je na dochodku, pretoze uz mala dost toho, co sa v zdravotnictve a ako robi..a nebola to chvala, ale konstatovanie..moja mamina nie je ziadna manazerka ani v ziadnej strane...tam kde sa dostala sa dostala svojim vzdelanim a tvrdou pracou, a nebola ziadnou nominantkou ziadnej strany...ale toto nie je k teme, takze o tomto sa bavit nemusime..a co tym myslim zdravo rodit?? tak sa ti zda ze je v nasich porodniciach vsetko ok?? myslis ze je ok, ked ti ôen tak spravia nastrih a odovodnia ti to, ze vacsie babo by ste neporodili?? zda sa ti normalne, ze sestricky ti odnesu babo na novorodenecke k 20tim dalsim babatkam,ktore kricia, a placu a chcu svoju mamu,ale nie, oni ho radsej tam nechaju, ved tak to ma byt?? zda sa ti normalne, ze mamicka nevidi svoje dieta hodiny aj dni po porode?? myslis si ze ak ta napichaju vselijakymi svinstvami a chemiou, aby ti "ulahcili porod" tak je to v poriadku a este bez tvojho suhlasu?? a mozem ti tu pisat dalsich tisic otazok a garantujem ti, ze argumentovat mi nebudes vediet, lebo je to tak, ze na SR sa rodit zdravo da, len ak mas ukazkovy porod alebo stastie..a rodit zdravo znamena, ze znizila sa umrtnost?? to si snad robis srandu?! btw neodovolavaj sa na moju rodinu, ked o nich nic nevies, ja som iba konstatovala, ze som ich spomenula..nasi lekari, cest vynimkam sa maju co ucit, aby liecili zdravo...
@skeptik je mi suma fuk nejake konspirativne teorie, mojmu synovi ockovanie hexavakcinov neurobilo dobre a bol z toho uplne na srot.. ak by som mohol minimalizovat zatazenie jeho imunity tak to spravim. Je to vsetko v pohode a mozme sa z toho smiat brat to laxne pokial sa to nestane Tvojmu decku ;)
@tatko_bebe Hexavakcina sa ockuje v obdobi, ked staci, aby dietatu stupla teplota na 39 (co je uplne bezne stupnutie u tak malych deti) a rodic je uplne bez seba, ze co sa to preboha deje. U kojencov a hlavne u vlastnych je to vsetko dramatickejsie. O to viac ak sa jedna o prve stupnutie teploty, ktore rodic u dietata zazil.
Co to je "vyzerat uplne na srot" by si pochopil, keby si videl ako vyzera kojenec, ktory chyti jednu z tych chorob proti ktorym tato vakcina je, napriklad meningitidu sposobenou napr HIB, ked uz sme pri Hexa vakcine.
@skeptik nemyslim, ze tu niekto hovori o 2dnovej teplote (inak taka vysoka co spominas, ani nema co byt po ockvoani...to je jedno...).....pod na luxusnejsie NU....ako mozgova mrtvica.......a pod. o takych zavaznych NU sa tu vacsinou bavime, nie o 2dnovej tepote...... 😒
skeptik do pekla ma neser, pretoze si trafila vedla uslo Ti ze som z odboru a svoje mudre reci si niekam schovaj vies kam. Si imunolog lebo len v tom pripade beriem tie Tvoje nezrele provokativne uvahy. Za svoj zivot som videl ovela dramatickejsie stavy ako meningitida a neprajem Tvojim detom ak nejake mas alebo pribuznym nic zle, vyskusaj si to na vlastnej kozi a potom pis tieto somariny. Teplotu do 39 u kojenca nepovazujem za smrt ohrozujucu, ale take febrilne krce su podla Teba asi velka sranda. Mam kolegov na odd.patologickych novorodencov a radim Ti chod sa tam pozriet ak sa tam mozes vobec dostat a nezatazuj ma svojimi duchanepritomnymi infaltnymi poznamkami.
Admin: urazanie.
Ja mam na ockovanie vlastny nazor-Ale hlavne strach obavy a respekt.
Kto chce nech si pozrie toto video.
Nikoho neodcudzujem ci sa rozhodne ockovat alebo neockovat. Len som toho nazoru ze by to malo byt dobrovolne... zial my ludia laici mame o tom malo informacii
@tatko_bebe Este by si nas mohol informovat z akeho odboru ty si - sofer sanitky?
"Ovela dramatickejsie stavy ako meningitida" to uz aj mne dochadza fantazia 😀
skeptik samozrejme ze sofer a Ty si co? podla toho co pises minimalne doc.MUDr. so specializaciou v pediatrii, imunlogii, hematologii ale nie Ty si len zienka co vsetko videla a vsetko vie vsak?
@nicearty česť tvojej mamičke ,aj kedysi ľúdia dostávali funkcie vysoké len keď boli v strane,na tom sa nič nemení,takže ak nič prínosnejšie nemáš len sa chváliť čo tvoja mamička prosím....ak už hovoríš o našich nemockách,okrem vybavenia si dovolím povedať sme na vyššej úrovni ako v iných štátoch,lebo potom nechápem prečo mamičky napr.žijúce v anglicku alebo v írsku chodia rodiť na slovensko,v irsku sú lekári samí araby,to sú najhorší lekári,ktorým by som si ani steh nedala zažiť,aj keď je toto téma o óčku,vysvetlím ti ten nástrih,radšej budem mať 2 stehy z každej strany ako byť dotrhaná nerovnomerne až po riť a mať 10 a viac stehov a ten nástrih necítiš lebo sa robí pri najväčšom tlaku na spodok pôrodných ciest a pri komplikovanom pôrode ako napr.forceps ťa nastrihnú čo chceš alebo nie a inak ja 10 rokov dozadu som mala dieťa pri sebe 2 hod.čo sú na pôrodnici povinné a nemocka nemala ani štatút baby friendly a po prevoze a mojej toalete som dieťa tak isto dostala k sebe a teraz až ti nie je známe je 24 hod.rooming....to ,že niekto chce mať tak ako to vidí vo filmoch alebo zahraničných dokumentoch môže si zaplatiť súkromnú kliniku a tam ti bude tým ,ktorý si si zaplatila aj fúkať do...,ale z rizikom ,keďže sú to na slovensku ,ale aj v zahraničí zväčša súkromné kliniky ,ktoré nemajú operačky alebo aro alebo deckú jis,s tým rizikom,že kaď sa niečo stane napr,skomplikuje pôrod,tj.treba sekciu,treba prevoz alebo s dieťatkom je zle treba prevoz a to sú drahocenné nie minúty ,ale sekundy pre matku a hlavne dieťa ,takže nie všetko tzv.luxus má aj plusy a pochybujem ,že v štátnych nemockách aj v zahraničí majú ten luxus čo ty píšeš....a čo sa týka súhlasu,ak ťa prijmu do nemocky, PODPISUJEŠ INFORMOVANY SÚHLAS a to znamená ,že súhlasím s liečbou a oše a medicin .postupmi a predstav si ja viem o všetkom čo mi bolo podávané..to znamená ,že som bola informovaná a po 10 hod.trápenia a ak ozvy idú dolu a kontrakcie sú slabé neviem či by som riskovala nedať si pichnúť oxytocín a keď ho nechceš nepichnú ,ale napíšu ,že si odmietla a budeš niesť právne následky ak dieťa zomrie alebo bude poškodené...ak si myslíš ,že to takto nefunguje si na omyle ,ale každá mamička svoje dieťa chce a dá si ho podať ak je potreba,ale k tomu by ti podrobnejšie vedel povedať gyn....inak si veľmi znalá ako to chodí..... 😒
prepacte, ze vstupujem do temy
@aristka ja mam teda voci britskemu zdravotnictvu velmi velke vyhrady, ale neda mi napisat, ako mozes tvrdit ake je zariadenie napr. v britskej nemocnici ked si tam nerodila, prosim ta vysvetli mi preco by sa mala epiziotomia robit rutinne, preco by sa mal oxytocin podavat rutinne, preco nemoze byt dieta ihned po porode prilozene na matku pokial je novorodenec v poriadku, ked Apgar skore sa da odcitat aj ked je dieta prilozene na matke a ostatne ukony mozu spravit aj po dvoch hodinach? Suhlasim s tym, ze v pripade komplikacii su v hre sekundy a nie minuty a tiez by som nerodila doma kvoli moznemu riziku komplikacii.
@slniecko77 nástrih má matka možnosť odmietnuť,len to mamičky nerobia,oxytocín určite nie je podávaný rutinne a aj v zahraničí,dieťako očistia lebo sa tam musia urobiť určité úkony aby sa mu uvoľnili dých.cesty a robia to buď medzi nohami matky alebo v pôrod,boxe pri matke,u nás to skôr viazne na priestorových možnostiach ,ale pôrodnice sa prerábajú inovujú takže pokrok tam je...a viem ako to niekde chodí ,mám rodinu tak isto v zahraničí aj kamošky a vedeli by hovoriť.....
@aristka vies zahranicie je velmi siroky pojem 😉 aj napr. Litva, Polsko je zahranicie
Oxytocin sa podava rutinne, nastrihy sa tiez robia vo vacsine nemocnic rutinne. Mozno ta prekvapim, ale odmietnut mozes vsetko co sa tyka tvojho zdravia..aj vsetky ultrazvuky, odobratia krvi a pod.
A nie je pravdou, ze dieta musia ocistit a vycistit dychacie cesty, ani deti nedavaju na termolozko pokial to nie je krajne nevyhnutne.
Ja viem aka je situacia v nadich nemocniciach, treba prekopat cely system, stoji to vsak peniaze a velke usilie, no niekde treba zacat a to co najskor.
A neskutocne ma hneva ak niekto nadava na slovenske zdravotnictvo takmer bezdovodne...holt treba vyskusat aj nieco ine a clovek vidi veci z nadhladu a viac objektivnejsie 😉
@slniecko77 nebudem sa opakovať máš to hore napísané a mamičky majú možnosť odmietnuť....a viem veľmi dobre kedy sa podáva oxytocín....a dieťatko ,keď sa narodí má v nošteku mazové štuple,ktoré sa musia určitým hmatom vytiahnuť alebo odsávačkou a utrú ho od krvi oblečú a dajú mamičke,,a bývajú pri tejto očiste prítomný aj rodičia a to sa robí aj inde ,či dieťatko dávajú krvavé na mamičku,ak áno nevidím v tom nič pozitívne ani negatívne.....a jedno my vysvetli prečo sa vracajú mamičky rodiť domov ,nehovoriac o prenatálnej starostlivosti...čo pozlátko je dôležitejšie....inak toto je téma o óčku..ak chceš založ si tému a budeme diskutovať.... 😉
@aristka zacala si ty o porodoch v "zahranici" ako som napisala, nedalo mi nezareagovat na tvoje zavadzanie.
Prosim ta naco dieta obliekaju? Robia to v nemocnici kde pracujes? Moje dieta nikto neobliekal, sama vies, ze dieta je od mazu, max tak trosku pretriet a sup k mamicke sa prisat 😉 ver mi, nie je nic krajsie ako byt so svojim dietatom od prvej milisekundy od jeho prichodu na svet, pokial porod prebehol fyziologicky.
O oxytocine mi nic pisat nemusis, evidentne netusis ci sa dava alebo nedava rutinne v slovenskych porodniciach btw niet nad prirodzeny oxytocin 🙂
Ale tocime sa stale dookola a nema to vyznam, zajtra nas aj tak zmazu 😀
A preco sa vracaju mamicky rodit domov sa musis spytat ich, nie mna 😅
@aristka Mohla by som ti písať o tom čo je možné v našich nemocniciach odmietnuť. Človek sa tam cíti ako v koncentráku. Neskutočné príspevky píšeš človeče, až si myslím, že žiješ v "inom" vedomí.
@slniecko77 ja neviem ,aby nebolo holé....či mamička si ho má obliecť ...inak v írsku si ho obliekal po pôrode tatinko,tj.bratranec.... 😒
@aristka choď radšej spať, aj keď si nemyslím, že ti to nejak pomôže,
@aristka aby nebolo hole 😕 😀 😀 to je veru padny dovod 😀 prepac, ale si ma pobavila este by som brala tuto laicku odpoved od nezdravotnika..hovori ti nieco "bonding"?
A co je na tom zle, ze si vlastne dieta "musel" obliect sam??? 😅 mne to prislo uzasne..a neverim, ze keby poziadal midwife o pomoc, ze by ho odmietla..tym som si ista..a o dovode preco to nespravil mozem len spekulovat 😅
@bubulka722 veľmi veľa vecí,je veľmi malé povedomie ľúdí a preto je na toto dobré aj tie predpôrodné prípravy a pôrodnice mávajú aj akože dni otvorených dverí ,kde je mamičke vysvetlené.....a myslíš si ,že sa nestáva ,že je odmietnutý lekár iný zdr.pracovník,ak pac odmietne dotyčného ten sa nemôže ani priblížiť ,aj lieky ,nič sa nedeje len sa napíše odmietol požadovaný liek do dekurzu..toto nie je novinka a normálne sa to deje.....a keď odmietneš všetko,nemusíš byť v nemocke a na reverz ideš domov...aj u detí to tak je a preberáš trestnú zodpovednosť ,aj na reverz môžeš dieťa zobrať domov,samozrejme je ti to dovolené ak mu nejde o život..tam je to zas o inom....
@slniecko77 ja nemám potrebu sa vyjadrovať odborne a samozrejme je to úžasné si malinké obliecť sám ,ale môj muž sa napríklad bál...,ale opakujem na toto treba inú tému...
@bubulka722 to ,že si neznalá a nepoznáš svoje práva ako pacienta,ťa neoprávňuje ma urážať....
@aristka Zažila som si svoje, takže o možnostiach odmietnutia nejakého lekárskeho úkonu sa môžeme baviť do rána. Mám vlastné žážitky, tak ma nepresviedčaj ako to tu funguje. Ľudia sa začínajú našťastie o vlastné zdravie viac zaujímať a pozerajú na ruky lekárom. Komplikuje sa vám tým rutina? Nepáči sa vám to? Cítiť to z tvojich príspevkov... 😉
@aristka len odpovedam na tvoje otazky a nemam rada zavadzanie.
Bonding je terminus technicus, tak inak skin-to-skin, btw vyucovalo sa to aj na SZS 😉 alebo teda prilozenie dietata na telo matky, otca 😉
A opakujem sa, bratranec mohol poziadat MW, to preco to neurobil je jeho problem a potom "ohovarat" je to najjednoduchsie co sa da spravit 😉 doma ti tiez dieta nikto neoblieka.
Ale nevies mi odpovedat na moje dotazy, stale zavadzas, prekrucas a posuvas temu inam..nema to zmysel, ziadna konstruktivna odpoved.

@tatko_bebe A prečo ho majú v očkovacej schéme s poznámkou, že iba pre deti s vysokým rizikom nakazenia?