icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
denduska
26. mar 2015

@adsumus 2014, 2016..vyber si. Myslím rok hore-dole už nezaváži čo sa týka profesionálneho zabezpečenia dýchacích ciest.

adsumus
26. mar 2015

@denduska hm, ale vieš radšej ako dávať dieťaťu prepichovať hrdlo s neistým výsledkom, dám zaočkovať, chápeš hádam.

denduska
26. mar 2015

@adsumus a ty nechápeš, že v dnešnej dobe sa k tomu prepichovaniu nemusíš ani dostať..? Kedysi deti bežne umierali aj na vírusovú laryngitídu..nebol Rectodelt, oxymeter, nebolo nič. Hop alebo trop. Ale nebudem sa naťahovať, s očkovaním proti záškrtu ja osobne problém nemám..no nie kvôli tomu že pred 150 rokmi tým chudákom ani nevedeli dať prvú pomoc..a keď už konečne, boli tri dni už v ťažkej hypoxii 😖

tin007
26. mar 2015

@liebling98 Povinnost ockovania tu je a aj tak tu mame epidemiu mumpsu, ci lokalne vyskyty hep. A, cize zjavne treba robit aj ine opatrenia ako len ockovat. Tu vidim obrovsku rezervu na strane RUVZ a lekarov, ich terenna praca je len na papieri (damy, ktore robili prezentaciu sice pisu, co treba robit, no nikde som nenasla informaciu, ze to aj v praxi urobili) a od stola; pretoze ak chcu branit sireniu infekcnych chorob, a nielen tych, proti ktorym sa ockuje, tak treba zacat priamo na mieste, kde tie choroby prepukuju a siria sa - v tomto pripade v osadách.

adsumus
26. mar 2015

lekári sú v teréne, neviem načo je tu dobré bedákanie, že nie sú. A neviem ako si niekto predstavuje, že ako budú kontrolovať dodržiavanie karantény napríklad v osadách alebo aj kdekolvek inde, gumipuškami?
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/258825-va...
@denduska dostať sa k nemu nemusíš, ale môžeš a to je pre mna dôvod očkovať seba aj dieťa, po svete sa objavujú sporadicky prípady záškrtu a ja na dovolenke, niekde budem s dieťaťom riskovať tracheotomie. Asi že nie.

tin007
26. mar 2015

Ochrana proti infekcnym chorobam a ich sireniu nespociva iba v kontrole karanteny, ale hlavne v prevencii vypuknutia a sierenia ochoreni - osobna hygiena, vyziva, dezinfekcia, vyhybanie sa inym ludom ak pocitujem príznaky ochorenia (kasel, smrkanie, kychanie...), nekontaminovana voda, ockovanie (ak sa pren clovek rozhodne)...
Informacie o tom, aka ma byt osobna hygiena, vyziva, ako dezinfikovat, co robit, ak sa vyskytnu príznaky ochorenia atd. by mal poskytnut lekar.
Ved kvôli kontrole novorodenca a tiez zhodnoteniu prostredia, v ktorom bude zit, by mal prist do 48 hod od prichodu domov pediater do domacnosti tieto vsetky veci skontrolovat.

adsumus
26. mar 2015

osobná hygiena alobo výživa chránia pred chorobami, ktoré sa prenášajú vzduchom? som nevedela, takže sa stačí ráno dobre poumývať a najesť či vydezinfikovať?

tin007
26. mar 2015

Ak si napr. poumyvam ruky, ktorými som sa dotykala predmetov, ktore prisli do styku s virusom hep. A, mumpsu a pod., tak ano.

denduska
26. mar 2015

@adsumus ale s takým prístupom nemusíš vyjsť ani z domu. Všade je nejaké "niečo". A ako tak počúvam správy, sadnúť do lietadla sa bude zachvíľu rovnať jednosmernému lístku na Cháronovu loďku 😒

adsumus
26. mar 2015

@denduska to je normálny, racionálny prístup, zabránim čomu sa zabrániť dá, ved prečo nie? a čomu sa nedá, nech sa deje vola božia, nebudem hádam veriť ako to tu niekto prezentuje, že si stačí ruky umývať, ked sa vírusy šíria vzdušnou cestou, cez dýchanie, čisté ruky su fajn, ale nákaze mumpsom nezabránia, u žltačky A ano, ale nie u mumpsu a to ešte píše, že iní miešaju hrušky s jablkami.

tin007
26. mar 2015

Nenapisala som, ze si iba staci umyt ruky, ked sa virusy siria vzdusnou cestou a zabranim ochoreniu. O tom umyvani ruk som pisala preto, ze je to jeden zo sposobov, ako mozno nakaze zabranit (a viackrát som vymenovala tie dalsie sposoby, ktore spolocne tvoria prevenciu).
Mumps sa nesiri iba vzduchom, tzv kvapockami. On sa siri aj nepriamo, ked sa dotkne clovek rukou kontaminovaného predmetu (cez HCD sekret) - mobil, pribor, pohar atd.
Takze ziadne miesanie hrusiek s jalbkami; este raz opakujem, mumps sa siri priamo vzuchom, no nepriamo dotykom.

aristka
26. mar 2015

@denduska zažila si situáciu ,že nemohli zaintubovať 9mes.spastické dieťa a dovolím si najväčší odborníci z ara ,aj v tejto dobe a poškodenie mozgu ako sama vieš nie je otátka troch dní ,ale aj viac ako 5min.bez kyslíka....a predstav si nepotrebujeme ani minulé storočie ,stačí jedna hnusná meningitída. aj pri tejto technike a liekoch,ktoré nám nezaručujú nič....

denduska
26. mar 2015

@aristka fakt? No nevrav.

aristka
26. mar 2015

@denduska vieš tu vyskakuješ,ale by som ťa chcela vidieť v reálnej situácii ,či si taká macherka a hlavne ako hrdinsky by si info.rodičov napr.tohti drobca,že aj v tejro dobe kedy poznáme intubáciu a lieky vaše dieťa sa nedarí zainrubovať lebo si dovolilo byť spastické a nereaguje na liečivo .....asi si moc nezažila ,podla reakcií a chýba ti pokora....

denduska
26. mar 2015

@aristka však ty ma poznáš lepšie než ja sama seba. Debata nebola o tom, aká je štatistická miera neúspešnej intubácie, ale o rozdiele v kvalite a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pred 1 a pol storočím a teraz. A neviem, ja si bežne volám pomoc, keď niečo neviem, no ty asi vieš všetko, tak nechápem prečo ešte nie si minimálne poradca ministra zdravotníctva.

aristka
26. mar 2015

Ale nie je účelom súdiť a aj keď sa v medicíne veľmi pokročilo ,bohužiaľ aj v tejro dobe nám choroby robia velký problém a nezariučia nám,že v poho chorobu zvládneme....napr.taká intubácia a následná tracheostómia sú ďalšie vstupné brány infekcie,treba atb...čo taký imobilizačný syndróm ,spojený s pneumóniou a kvantum iných záležitostí ,ktore sú spojené s resus .star....ano kvantum ľudí prežije ,ale aj kvantum s následkami napr .pri hypoxii taká vigilná kóma....stále sme neni za vodou a dezinfekcia rúk je prenencia ,ale pri kvapôčkovej ceste prenosu je nám na prd.....

aristka
26. mar 2015

@denduska tvoje príspevky hovoria niečo iné a podávajú zavádzajúci obraz na vec.....píšeš ,ako intubácia a tracheo všerko vyrieši....vyrieši len priechodnosť dých ciest,nie infekciu a komplikácie z imobilizácie ....intubáciou sa boj len začína .....veľmi zľahčuješ....a dokonca ideš opäť do útoku....smutné .....

denduska
26. mar 2015

@aristka ???? Kde som napísala, že intubácia všetko vyrieši? Kde? Kde som začala debatu s tebou? Kde? Ty si tu do mňa prvá skočila, ako tradične, ale my sme spolu húsky nepásli milá moja, prekrúcaj si čo chceš, ako chceš, neboj sa, ja spávam pokojne a robím maximum čo viem a dokážem. Nech sa páči sonduj si ďalej a choď sa spýtať mojich nadriadených, ak ťa tak zaujímam a nielen tliachať tu dokola prázdne reči o mojej (ne)pokore. Alebo dakomu posuň všimné, to bude lepšie.

adsumus
26. mar 2015

@denduska musím sa priznať, že ja som z tvojho príspevku o tracheostomii, mala dojem, že aj keby mi dieťa chytlo záškrt, že sa nič nedeje lebo je tu tracheo, ale dakujem @aristka že ma upovedomila, že to nie je spolahlivá ochrana detského života, že sa to môže nepodariť.

denduska
26. mar 2015

@adsumus nie, tracheotómia všetko nevyrieši. Takisto ako očkovanie. Aj zaočkovaný človek môže dostať záškrt, nezaintubujú ho, ani nič nestihnú a umrie. Život je pes. Osobne ti neverím, že si až taká jednoduchá, že si si to myslela. No ale však sa pokojne tľapkajte, vaša vec. Mňa do toho neťahajte, vďaka.

aristka
26. mar 2015

@denduska no zrazu ,keď som sa ozvala točíš nejak inak....tracheostómia a očko sú dve odlišné veci ,jedna prevencia chorôb alebo možných komplikácii ako napr spazmus dých ciest pri pneumokok,inf.....a tracheostómia je spriechodnenie dých ciest,ktorá nám ,ale nezaručí prežitie ...tak čo budeme si hádzať kocky a porovnávať prevenciu a medic.postup....tak trocha je to mimo a porovnávať ani nehovorím...plus záskrt tu nemáme len vďaka hygiene ,ale aj očku...či máš iný názor....

adsumus
26. mar 2015

@denduska možno dostane aj zaočkovaný chorobu, ale tá pravdepodobnosť je oveľa oveľa nižšia, pre mna je toto rozhodujuca informácia,ktorú nespomínaš, škoda, že nedávaš objektívne info.

denduska
26. mar 2015

@aristka aha a očkovanie teda je aký postup? Strojársky? Či? Môžeme sa ťahať o slovíčka donekonečna. Môj názor je vzhľadom k tebe úplne bezpredmetný, pretože by si zaslúžil zasa len znôšku invektív.

@adsumus túto informáciu si každý môže dohľadať sám a sám sa podľa toho rozhodovať, ktorej "pravdepodobnosti" sa bude báť viac a ktorý strach bude riadiť jeho život. To už je mimo mňa a nepotrebujem tu nikoho poučovať nech sa riadi podľa tých "mojich strachov". Čierny Peter stále na niekoho padne a keď sa tak stane, dotyčnému sú všetky pravdepodobnosti a štatistiky z veľkej knihy..vieš kde.

mbavlsikova
26. mar 2015

@denduska joj teraz pevné nervy, čo tu nastane odpovedí.

mbavlsikova
26. mar 2015

@denduska prepáč som si hneď nevšimla že už je to v plnom prúde.

denduska
26. mar 2015

@mbavlsikova no vďaka 🙂 ale zvyknutá som tu už hádam na všetko..bohužiaľ 😝 😅

adsumus
27. mar 2015

@mbavlsikova neboj sa o nu, ona je zdatná diskutérka, síce občas posiela ludí na psychiatriu a rozkazuje zatvárať pusu, ale ináč v pohode. 😉

denduska
27. mar 2015

@adsumus Nech sa páči, vymýšľaj, urážaj, rob zo seba chuderu, mňa nevytočíš a nič ani nahlasovať nebudem, nech si to všetci môžu čítať ako tu fabuluješ. Nemáš čo k téme, je dobré rozoberať stále mňa dokola, poprekrúcať, posmievať sa, to je také vaše aj s aristkou, však sa z vás už ľudia na ulici smejú. Vaša vec, vaša prezentácia, všetko vás dobehne a potom ti smiešno nebude. Pekný deň a už ma neoznačuj, žiadam opakovane.