(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@aristka a ako pise @bubulka722 postav sa na druhu stranu "barikady" a uvidis ako budu na teba kolegovia pozerat. Treba si vyskusat iny system, budes mat vacsi nadhlad a objektivnejsi nazor 🙂 nie je vsetko spravne co sa robi v slovenskych nemocniciach.
@bubulka722 neviem aký máš problém ,ale aj ja viem svoje a je to tak ako píšem..nemáš občianku,nie si svojprávna ak nemôžeš odmietnuť...a keby niečo reverz to istí,...či nasilu ťa operovali ,nasilu pod popruhmi ti pichli injekciu... 😝
@slniecko77 to samozrejme nehovorím,ale skôr je to o ľudoch a bohužiaľ je to kvantum ľudí a výnimky sa nájdu...aj ja mám takú skúsenosť,preto treba vedieť sa brániť...a nemocnice nie sú len o rodičkách.... 😉
@aristka uf, je zrejme, ze nechces chapat, nechces vidiet, nechces tolerovat.
Uz ked len zoberies porod..kam ma ist zena rodit ked odmieta leziacu polohu, oxytocin, priputanie k lozku, klystir, epiziotomiu???? Vsetci sa po nej v porodnici vozia nechaju jej to "vyzrat" len preto, ze chce byt respektovana kedze je svojpravna..chce to viac tolerancie, kazdy mame pravo na nazor, mame pravo byt respektovany, nebyt za rozdielne nazory ponizovany.
Preco by mala isr rodit napr. do Ciech, UK kde to mozne je a byt samoplatcom?
@aristka nie je to len o rodickach, ale presne toto iste plati aj o chirurgii, urologii atd. ako nahle ides proti prudu uz sa to lekarom nepaci, a aj sestram 😒
..tu sa bude zajtra mazaaat 😉 😀 😀 😀
Od uvedenia vakcíny proti pneumokokom sa v Amerike znížil počet hospitalizovaných detí so zápalom pľúc o 47,000 ročne. Vo všetkých vekových skupinách je to o 168,000 odhadovaných hospitalizácii za rok menej.
V Kanade vypravili 603 nezaočkovaných študentov zo školy domov, aby sa dali zaočkovať. Len 12 sa vrátili nezaočkovaných, dostali upozornenie, že pri prvom náznaku choroby budú z vyučovacieho procesu vylúčení. Kampaň "zaočkuj sa alebo ostaň doma" bola v zálohe už od 80rokov, ale až teraz pod vplyvom rozmáhajúcich sa epidémií sa k nej Kanaďania rozhodli pristúpiť. Zaočkuj sa alebo ostaň doma. 😉
Galeria osobných výpovedí rodičov ktorý bojujú s chorobou preventabilnou očkovaním alebo su pozostalý neočkovaných detí http://shotbyshot.org/story-gallery/ . Jedná sa o neziskové projekty.... ak by nahodou za tým niekto hladal komerčný efekt...
@slniecko77 ty si rodila aj na Slovensku ked uz chces byt natolko objektivna a porovnavat?
Opisem moje skusenosti zo slovenskej statnej nemocnice....klystir sa ma PYTALI ci chcem alebo nie (chcela som a dobrovolne, nechcela som aby zo mna vyslo aj nieco ine okrem mojej dcery),oxytocin som dostala po 20 hodinach kontrakcii!!! (Prijala by som ho aj skor, aspon by som nemusela tak dlho trpiet ), dcera sa narodila s AS 10,a okamzite po narodeni mi ju prilozili na telo ku prsniku (nikdy som si to neziadala, porodnikovi ani sestrickam, spravili tak sami bez mojho dozadovania sa), cely cas som sa pohybovala, pripadne skackala na fitlopte, az v zavere som si lahla na stol, ale to uz som po 23 hod porode bola taka zoslabnuta, ze som nevladala ani stat a pomaly ani dychat (davali mi kyslik), priviazana som nebola.....nemala som spisany ziaden plan ani nic podobne, isla som jednoducho rodit
@natas4 nie nerodila som na Slovensku, ale skusenosti so slovenskou porodnicou mam 😉
Aby sme si rozumeli, ja nemam nic proti oxytocinu, epiziotomii, polohe v polosede, klystiru, epiduralnej anestezii atd. pokial s tym rodicka suhlasi a je to indikovane, ale som proti rutinnym zakrokom.
Nemusis sa hned do mna "obuvat", tiez nemusim zavadzanie ako tu mnohokrat odznelo. Budem rada ak budes respektovat moj nazor 😉 ja respektujem tvoj..je to len a len o tolerancii. Preco maju niektore zeny problem rodit podla svojich predstav obzvlast ked to v najmensom neohrozuje ich a ich dieta?
Btw rodit 24 hodin pre prvorodicku je lege artis, presne nechapem na co sa stazujes...
@slniecko77 ja tvoj nazor respektujem...reagovala som na tvoj prispevok zo vcera 23.43 kde si pisala, ze na SK sa dieta nepriklada hned po porode na matku, v dalsich prispevkoch, ze sa automaticky robi klystir a pod....nie je to pravda, aspon v mojom pripade, tak nezovseobecnuj 😉
Ja sa nestazujem, ja som bola naopak spokojna a rodila by som v tej istej porodnici znova, neviem ako si dosla k zaveru, ze sa stazujem
@natas4 gratulujem k porodu s ktorym si bola spokojna, tak to ma byt 🙂
Nechcem ta chytat za slovicka, ale ja som nikde nenapisala, ze na SK sa nepriklada dieta na matku, viem, ze v niektorych porodniciach ano, alebo ked si to matka vyslovene pozaduje (niekde vyhoveju, niekde nie), len som napisala, ze to nie je standardom, to si nema matka vyzadovat ma za to robit automaticky pretoze tak je to spravne..samozrejme sa stale bavime o fyziologickom porode.
Co sa tyka "stazovania sa" ty si da x vykricnikov ako si mala kontrakcie 20 hodin, je to uplne normalne, pokial neklesali ozvy nebol dovod na oxytocin 😉 dedukujem podla toho co si napisala, ze si mala porodnika co ide s novymi "trendmi" a zrejme nezastava nazor chemiu za kazdu cenu.
@aristka Tak ti teda skopírujem čo som písala čerstvo po návštevách nemocníc kamoške právničke a žiadala som ju o pomoc ako postupovať.
V Trenčíne som bola min. týždeň za primárom Kaščákom. Samozrejme čakali sme na neho dlho. Najskôr povedal. že ani čakať nemusíme, pretože on tieto papierky pozná a so všetkým súhlasí. To ma hneď dostalo, pretože som mala pocit, ako keby som prišla s niečim nakopčeným z netu. Keď sa ale nakoniec pozrel na papier, tak si už taký istý nebol a začal všetko bod po bode vyvracať. Konzultácia bola asi o tom, že on kecal a ja som nemala ani šancu sa k niečomu vyjadriť. Nakoniec sa spýtal, či si môže "ten exemplár" nechať. Pravdepodobne na konzultáciu s právnikom. Stále komentár "ani toto vám nesplníme", takže som rýchlo pochopila jeho bezhraničnú aroganciu a pobrala som sa radšej preč. Na novorodeneckom som sa dostala max. k vrchnej sestre, ktorá bola ešte arogantnejšia ako primár a všetko rázne vylúčila aj napriek môjmu tvrdeniu, že odmietnutie vyšetrenia alebo ich postupu im podpíšem vo forme reverzu a tým preberiem ja za dieťa zodpovednosť. Odmietla...
Včera som bola na vyšetrení u svojho zazmluvneného pôrodníka v PN. Celé vyšetrenie bolo pohodové, lekár úžasný. Spýtala som sa ho, či ho môžem počkať a prebrať potrebné záležitosti k pôrodu. Súhlasil, ale keďže mal robiť ešte 1,5 hod. sono, rozhodla som sa, že si moje požiadavky zatiaľ prekonzultujem na novorodeneckom. Otvorila mi sestra, ktorá mi slúbila, že niekoho pošle pritom som si pýtala primárku. Asi po pol hodine prišla iná sestra, čo chcem, tak som jej podala papier a odišla. Nikto sa neunúval za mnou prísť (bola poobedná siesta) až si ma nakoniec na lavičke vyzdvihol zazmluvnený lekár, ktorý už dokončil svoju prácu a išli sme všetko prebrať. S jeho prístupom som bola veľmi milo prekvapená, dá sa povedať že vo všetkých bodoch bol ochotní vyjsť mi v ústrety. Všetko somnou prebral a nenásilne sa mi snažil všetko vysvetliť, čo ani nebolo potrebné pretože dodatok je formulovaný "v prípade normálneho a fyziologického pôrodu". Nakoniec nastúpila z vedlajšej miestnosti žena, podľa všetkého radová sestra, ktorá mi strčila pokrčený papier s vetou, že na to mám zabudnúť. Nechápala som, tak som sa postavila a začala som sa pýtať s čím majú problém. Vraj mi malú po pôrode nenechajú, ale dajú ju na termolôžko či sa mi to páči alebo nie. Sondovanie žalúdka jej tiež urobia vrátane všetkých rutinných vyšetrení, kúpanie bude denne v čase môjho obeda bez mojej prítomnosti, novorodenecká vizita prebehne ráno v čase gynek. vizity na novorodeneckom bez mojej prítomnosti a na ostatných vyšetreniach ako je sono mozgu, obličiek a nožičiek, vyšetrení zraku a sluchu nemôžem byť prítomná tiež. Ak chcem niečo odmietnuť, tak si mám vraj hľadať iné zdr. zariadenie. No teda boli to na mňa dosť tvrdé slová od sestry. Lekár tam stál a snažil sa skludniť atmosféru, čo sa teda moc nedarilo. Stále som oponovala, že ja som zákonným zástupcom a všetky moje požiadavky sú v súlade s chartou práv pacienta, čo je pre každé zdr. zariadenie záväzným dokumentom. Na to som dostala odpoveď, že oni majú zas ich interné právne predpisy a vestníky MZ SR, ktorými sa riadia. O očkovaní proti TBC som si samozrejme vypočula hlášku o mojej nezodpovednosti, na ktorú sa ani reagovať nedalo. Stále sa oháňali tvrdením, že lekári sú za mňa a dieťa zodpovední, tak budú vykonávať všetko tak ako je to zaužívané a udané MZ bez ohľadu na moje požiadavky. Samozrejme dodatok mi nikto nepodpísal.
Nakoniec som PP s jej pomocou preformulovala na Oznámenie nemocnici o pôrodných požiadavkách, to som podala na podateľni nemocnice, takže to museli konečne akceptovať. Ako to celé prebiehalo počas mojej hospitalizácie ti môžem tiež napísať aby si bola v obraze, že právo pacienta končí na papieri.
@natas4 Kde si rodila, keď boli takí ľudskí a zaujímal ich aj tvoj názor?
@slniecko77 moj porodnik bol starsi pan, ziadna mlada krv 😉 rodila som v statnej nemocnici, nie v nejakej kde vyuzivaju alternativne metody....vykricniky som dala preto, lebo som chcela zdoraznit, ze mi oxytocin nepichli hned niekde v zaciatkoch porodu, ale az po 20 hodinach (hoci mne by nevadilo, keby mi ho pichli skor, naco sa zbytocne trapit dlho)
@bubulka722 v Bratislave na Kramaroch...ja som im nic nehovorila a nemala som ziaden plan
@natas4 to, ze je niekto "starsi pan" neznamena, ze sa nevzdelava a nepozna nove trendy v medicine 😉
A ver, ze toto nie je standardom v mnohych slovenskych porodniciach, bohuzial 😖 je fajn vypocut si aj druhu stranu, to, ze tebe bolo dieta prilozene okamzite po narodeni neznamena, ze to tak funguje vo vsetkych porodniciach na Slovensku, ale prajem si, aby to tak bolo.
@bubulka722 este k tvojmu prispevku vyssie...ja som bola vzdy pri vsetkych vysetreniach mojej dcery a vzdy som ju kupala ja...na Kramaroch je to standard...dceru som mala od porodu az kym sme nesli domov stale pri sebe...ked isli ockovat TBC tak som im povedala, ze ju dam zaockovat neskor mojou pediatrickou a oni len povedali ok a nezaockovali ju
@natas4 Môžem k tomu povedať len toľko, že si mala šťastie. Nepríde ti však zvláštne, že v jednej nemocnici je to čo opisuješ štandard a v druhej na teba pozerajú ako na vyvrheľa ak nesklopíš nad ich postupmi uši, neposlúchaš, tak si hneď onálepkovaná ako problematická a chovajú sa voči tebe ako ku kriminálnikovi? Keď som nechcela upustiť od svojich (inak úplne normálnych) požiadaviek, tak chceli na mňa volať políciu? Ja k tomu môžem povedať len toľko, že mne mnohé SK nemocnice pripomínajú skôr koncentráky, nie miesto kde by mali mať prvoradý záujem človeku pomôcť. Ja a moje dieťa nie je majetok štátu ani nemocnice a som jednoducho osoba, ktorá si nenechá skákať po hlave. Mala som to náročné, ale podarilo sa mi napriek všetkému ustáť to. Ale bol to boj, ktorý žiadnej tehotnej ani rodiacej žene na šťastí nepridá.
@bubulka722 nemala som stastie, tu porodnicu som si vybrala...uz napisem len tolko, aby som nespamovala tuto temu o ockovani, ze na izbe som lezala s mamickou, ktorej tiez dali na prsia hned po porode dieta a nepytala to...oxytocin nedostala vobec, ale tak ona porodila do hodiny od prichodu do nemocnice, nastrihnuta nebola (rodila druhe dieta)
@natas4 Takže ukončím debatu mimo tému asi tým - dúfam, že sa zobudia konečne aj v iných nemocniciach a prestanú brať pacienta alebo mamičku a dieťa ako vec, ale ako svojprávne bytosti, ktorým nebudú odopierané ich práva na odmietnutie akéhokoľvek lekárskeho úkonu vrátane očkovania.
Jak vznikajú "vakcinačné podvody" : http://nohejl.name/2013/07/04/vakcinacni-podvod/ 😉
@nicearty ja som tiez nechcela nastrih a ani mi ho nerobili, pockali co a ako, a ani potrebny nebol, dr povedala, ze hradza by zvladla aj viac a to mal maly3800g, takze porod bol fakt krasny zazitok, bolest skoncila s poslednou kontrakcou na ktoru som vytlacila maleho, nemala som ani epidural, oxitocin, porod trval 15 hodin 😵 krasny zazitok, so velmi vdacna 🙂
@aristka nechapem takych zadubenych ludi ako sa tu prejavujes ty, ale budis 😎 ano nasa uroven nemocnic je ozaj "uzasna" fakt, este daj nieco, nech sa zasmejem 😀 sami arabi su aj u nas, a viem to na vlastnej skusenosti a okrem toho aj ukrajinski lekari..a co sa tyka nastrihu, uz som tu nieco napisala, ale pre teba to s radostou napisem este raz..ak raz nastrih nechcem a neprajem si ho, nema mi ho lekar spravit, preferujem prirodzenu cestu, mam nastrih, prezila som ho, bola to bolest jak svina, krvacala som neskutocne, bolelo to neskutocne, hojilo sa to zle..takze o tom, ze nastrih necitis je dobra blbost, skoro som vyskocila z porodneho kresla..teda ked sa bavime o prirodzenom porode a nie si napichana chemiou..lebo to si chcela vediet, ze ako to myslim, ze zdravo rodit..a co sa tyka dietata, dieta ma byt od narodenia pri matke, ak si to zela a zvlada to, ja som bola aj sita a zvladla som sa postarat o maleho, ani na chvilu nebol odomna prec..a o tej sukromnej klinike snad zartujes?? kazda zena ma pravo rodit aj v nasich porodniciach zdravo, ale nie je to tak, ani v BFH sa nedodrzuje to, co maju ako BFH dodrziavat..a ak su take u nas nemocnice super vybavene a ako super to tam chodi, tak by si nikto nemal dovod platit u nas sukromnu kliniku, takze si trochu protirecis..a btw o ziadnom luxuse v zahranicnych nemocniciach som nepisala..a o tom, ze nieco podpises, ze si beries na zodpovednost je tiez otazne, pretoze mne povedali, ze mi odnesu dieta na novorodenecke, ja som povedala, ze nie, ze neodnesu, ze dieta bude pri mne, oni ze je to nezodpovednost, ja ze nech mi zavolaju primarku, ze jej podpisem reverz, potom zrazu zmlkli a dali mi moje dieta a nic som nepodpisovala, ze oni maju za moje dieta zodpovednost 😀 moje dieta bolo od narodenia cely cas so mnou, ani na minutu nebolo na novorodeneckom a nic som podpisovat nemusela..takze urcite to takto nefunguje a nie som na omyle, lebo som si to zazila na vlastnej kozi..este ti nieco nie je jasne?? proste len tu prekrucas veci, protirecis si a presne suhlasim so @slniecko77 nema zmysel s tebou diskutovat,lebo posuvas temu uplne inde a to ze som spomenula mojich blizkych, som asi urobila chybu, lebo siris hluposti, o ktorych nemas ani sajnu
@zigzag suuper 🙂 my sme rodili nastastie uz ked tbc v porodniciach zrusili, tak aspon nieco sme nemuseli riesit 😉 mne spravili nastrih a hrozne to bolelo, a museli mi kvapnut oxytocin,lebo som mala kontrakcie skoro jeden a pol dna, ale inak sme to zvladli bez ostatnych veci, dietatko som mala skoro 2 hodky na skin to skin, a dietatko som mala od narodenia pri sebe, aj ked teda mala reci a potom sa namna skaredo pozerali, ale to mi je jedno 😎

@aristka Prosííím, ja Chartu práv pacienta aj MDĽP poznám veľmi dobre, len problém bol že mi ich nemal kto akceptovať. Prežila som si svoje, ak ťa to zaujíma, napíšem ti čo sa dialo. Neurážam ťa, ale mňa urážajú tvoje vyjadrenia a ironické poznámky.