icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
petot
8. máj 2015

@adsumus "o mna sa neboj, ja som v pohode, ja sa nebojím ani chorob, ani antivaxerov, ani očkovania, ani farmabiznisu."

5. o 19:35 si písala ako som ťa vraj príšerne vystrašil. Som rád, že už je ti lepšie.

petot
8. máj 2015

@lucus83 "v ťažké dni, keď je veĺa pacientov, nie je problém zabudnúť názov lieku."

Prepáč, ale toto ako vysvetlenie neberiem. Povinné vakcíny sú preparáty ktoré má lekár v rukách zrejme najčastejšie, niekoľkokrát denne, u takmer každého dieťaťa, opakovane. Potom ich ešte zapisuje do zdravotnej dokumentácie, objednáva z lekárne. Ak nie on, tak sestra (ale lekár aj tak všetko podpisuje).

Ak si nepamätá názov, ako môžeme veriť, že si pamätá zloženie, kontraindikácie a nežiaduce účinky? Alebo že si vakcíny nepopletie?

adsumus
8. máj 2015

@petot ja som ti písala, že si ma vystrašil, ale že to netrvalo dlho, si si zas len prečítal, čo ti vyhovuje, ináč, že si dal odkaz zo skupiny, kde to maminka uvádza, že lekárka zabudla názov vakcíny si myslíš, že si zvýšil objektivitu? mali by ste sa spýta ťlekárky, či to je naozaj pravda, že denne očkuje deti a nevie ani názov vakcíny, hm? Možno by sa ukázalo ako s jvlo, že pravda to nebola.

petot
8. máj 2015

@adsumus Je to svedectvo človeka. Nie som FBI. A keby aj hypoteticky niekto vedel presne určiť osoby a obsadenie a začal preverovať ako to bolo, tak by pravdepodobne dospel k situácii "tvrdenie proti tvrdeniu".

V našom združení sme zaznamenali viacero svedectiev o katastrofálnej nevedomosti lekára ohľadom očkovania, takže tento príspevok mi nepripadá nijak zvlášť "neuveriteľný" alebo "podozrivý". Chápem, že negatívne príklady skresľujú pohľad a snáď predstavujú menšinu, no dochádzať by k nim nemalo.

Toto je len jeden z indikátorov, že v systéme priebežného vzdelávania sú vážne problémy. Ďalším je katastrofálna úroveň hlásenia nežiaducich účinkov. Asi by školenia o očkovaní mali začať klásť väčší dôraz na zloženie, kontraindikácie a nežiaduce účinky vakcín, než na triky reklamných agentov ako "správne pristupovať" k váhajúcim rodičom.

adsumus
8. máj 2015

@petot Bože petot, ty si tu také kraviny popísal a dobre. Nežiaduce účinky môžu nahlasovať aj rodičia, tiež som čítala, že mamina nahlásila a ked sa jej ozvali z firmy, odmietla im dať dalšie informácie, ale humbuk na fore obrovský. Ale kludne moralizuj a mudruj dalej, aký je celý svet skorumpovaný a sprostý. Kedy bude dalšia petícia za "slobodu" v očkovaní? tá prvá mala slabšiu účasť, len okolo 800 podpisov.

adsumus
8. máj 2015

@petot mal si aj pekný článok o osypkach v časopise,nečítala som ho celý, dal si rodičom informáciu, pomerne podstatnú, že po prekonaní tejto choroby je oslabená imunita na dlhší čas?

ajana1
8. máj 2015

@petot vies co mu pride zvlastne? Ak niekto nedoveruje svojmu lekarovi preco ho nezmeni a iba sa stazuje? V tejto dobe je tolko vela moznosti a kazdy jeden sa moze zariadit tak aby mu to vyhovovalo. Napriklad v Holandsku ta dokonca neockuje doktor ale poradna kde sa chodi na kontrolu takze sa na tom nenabali.

aristka
8. máj 2015

@petot je videť,že o fungovani cekovom ambulancie nemaš ani páru ,pus ako píše adsumus nežiaduce učinky ocko môžu nahlasiť rodičia sami ,vieš ono o takej encefalitide ,ktoru doktor prehladol ako to tu bolo neraz písane a bola liečena doma alebo intoxikacie z hlinika doma liečene , asi lekar nemal lekar čo nahlasiť ,keď si to v jednom pripade nevšimol a v druhom rodičia nechdia ani k dr.......inak rodičia môžu nahlasovať aj nu inych liekov ,dokonca som to našla aj v pribal letaku lieku tj upozornenie ,kde nu teba nahlasiť ....

aristka
8. máj 2015

@petot a ešte ti dam prikad....ja som bola na poradni s 2deťmi v ambul.,ale na poradňu ide jedno dieťa ,keďže a kedže sa očkuje aj po roku a aj male babo....sa ma spytali a čo ideme očkovať ,keď som im povedala ,že sme prišli na očko...no en nevedeli s ktorym drobcom....a tym padom čo....už by boli podľa av neznalé ,bolo teba pozrieť kartu ,tj pesny vek drobca a pozrieť ,čo presne mu patri a či su dodržane pesne odstupy očko latok a po zhodnoteni a overení tychto vecí a vyš dieťatka sa pristupuje k samotnemu očku až to dovolí lekár....a dokonca raz bolo porebne pozrieť do chladničky ,kedže ja som si chodila na očko ako som mohla ,či vôbec očko latku majú....takže kludne tu pride k nepochopeniu situácie od laika ,čo všetko je potrebne presne zistiť ,aby sa pichla spravna očko latka ,v spravnom odstupe a dieťaťu ,ktoremu patri.....plus pediatri neočkujú denne,su vyhradene poradne raz za tyždeň kedy matky s deťmi od 0 do 3 rokov a niekde aj 5tich, chodia v určity deň na prehliadky....nie je t cely deň ,sú to take dve hoďky a za tie 2hoďky prejde ich rukami aj 30deti len z poradne ,rôznych vekovych skupin ,kde sa rieši aj mnoho ineho nielen očkovanie a to v ten deň urobia aj normalne ordinačne hodiny pre chorych...takže v ten deň sravia aj 60 až 70 ľudí ,takže treba si len tú situaciu zažiť ako napr doktor alebo sestra a potom tu rozpravať.....ja som nazoru ,že radšej tri krať preveruj ako spraviť blbosť ...a v zdr.to platí a ak je treba pozrieť do chladničky tak pozriem.....a ešte niečo každe ambul je vybavena takym tym točivym očko kalendarom ,inak je dostupny aj pobočkach zdr.poisťovni...plus ,aky vyznam ma pozerať do chladničky ak neviem čo mam podať,pri neznalosti lekara ,veď tam ma viac druhov očko latok tj nazvy ,ak je nevedomí ako zisti pri otvoreníchladničky ,že berie tu spravnu....toto by ma zaujímalo a duplom ak majú ešte aj počitače.......možno mi to niekto vysvetlí ,mne vychadza le jedno ,že silou mocou robíte z lekarov totalnych idiotov ,len aby ste ich zhovadili a prtom to nedava žiadnu logiku ,keď lekar nevie nazov očka môže pozerať do tej chladničky ako buk aj hodinu,aj tak nemôže vedieť čo podať ,či hral sa na vypočitavanku.....

aristka
8. máj 2015

tie počitače obsahuju v programe aj všetky lieky ,plus očko latky sa predvoluju,kedže sa ty skracuje čas pri zapise do dekurzu pac. v počitači a naslednom tlaceni dekurzu a nie je potrebne zdlahave vyhľadavanie....takže fakt s tu chladničkou je totalna hovadina... 😖

ynda
8. máj 2015

@aristka očkovanie v jeden deň viac detí naraz, má vyhradený čas? tomuto neverím, ped. amb v našej obci si dovolí dieťa zaočkovať v čakárni, medzi chorými deťmi! tu nie je vyhradený žiaden čas na poradne, ani nič iné. ak niečo chceš, prídeš do čakárne plnej chorých detí, a ak majú veľa pacientov a nestíhajú, sestrička sa neštíti zaočkovať dieťa v čakárni.. je aj toto správny postup? lebo toto je bežná realita 😉

ajana1
8. máj 2015

@ynda a co u takej lekarky este robis?

evica01
8. máj 2015

@ynda a co je na tom? Ked sa ides ockovat a pred tebou vysiel niekto chory z ambulancie... myslis, ze tie bacily isli s nim?
Nas ako deti v ZŠ bezne ockovali v triede, prip.v cakarni do radu.

dai
8. máj 2015

@ynda toto urcite nie je bezna realita... mozno tak v obci o 3och ludoch☹ zmen lekara preboha, ved si normalna nie?
u nas bezna realita vyzera presne ako bolo popisane - su vyhradene dni a hodiny na poradne, dni a hodiny na ockovanie - prave aby nedochadzalo k stretom zdravych a chorych deti... Uz som to tu myslim aj pisala - bezna realita u mojej pediatricky je pred ockovanim kontrolovat stav vsetkych clenov domacnosti - pokial je dieta zdrave ale ktorykolvek clen domacnosti chory, ockovanie sa odklada...

dai
8. máj 2015

@petot mozno si to tu spominal, ale len pre zaujimavost - comu sa prosim ta venujes profesne?

denduska
8. máj 2015

Naša dr.má poradňu každý deň okrem piatku. Napriek tomu vždy je v danom čase čakáreň plná chorých detí s ich rodičmi, ktorí "viete ja nestíham, tak len rýchlo", "viete my len ospravedlnenku do školy", "viete my len recept", viete my len x ďalších stupídností čo sa nedajú určite dve hodiny pred alebo po, ale vždy len do stredu poradne s bábätkami. VŽDY sme po poradni ochoreli. Chvalabohu, že tam už nebudem musieť ísť tak skoro, crp mám doma,výterovky tiež.

aristka
8. máj 2015

@ynda tiež ma zaujima ,čo u takej dr.robiš...

dai
8. máj 2015

@denduska ale toto je problem tvojej doktorky... keby tych ludi nebrala tak by nechodili... u nas som na poradni nezazila chore deti - poradna sa objednava a berie sa presne podla objednavky na cas... chori sa tam jednoducho nedostanu...
ale je to samozrejme kazdeho vec k akej lekarke chodi - vyberat si uz nastastie mozme...

denduska
8. máj 2015

@dai no ťažko by si vyhadzovala niekoho, kto sa tvári, že tam je sám, kto sa vryje cez sestru ako tank, kto tam zahrá divadielko brutálne na city aký je vyťažený..samozrejme že poradňa je na čas, aj sa veľmi snažia to dodržiavať. Okrem toho je viac dr.na tej istej chodbe a nie sú v poradniach synchronizované. Takže aj tak meter za chrbtom sedí x ďalších malých chrchliakov. Najlepšie sa tomu vyhnúť ak sa dá úplne. No a samozrejme, keď by niekoho vyhodila v akútnom stave poradňa- neporadňa tak už by zasa bolo zle pána ako môže byť vôbec doktorom? Takže nie, stačilo by trochu ohľaduplnosti od rodičov, ja sa tam tiež nenominujem s chorým dieťaťom medzi zdravé a už keď horí volám či môžeme.

dai
8. máj 2015

@denduska ako som pisala... vyberame si k akej lekarke a kam chodime... ja napr. mam lekarku asi 15 minut autom... napriek tomu ze aj 5 min pesi mam celu polikliniku... ale hladala som taku ktora mi vyhovuje... nasa lekarka ma oddelenu cakaren, ako som pisala dodrzuju sa tam poradne, ja mam na nu cislo a teda myslim ze aj ostatni - ked sa nieco deje volam a dohodneme sa kedy mam prist... s akutnym stavom sa chodi na pohotovost, ci do nemocnice, nie k lekarovi ( keby neordinoval tak co robim s dietatom?)
prepac, podla mna je to o nasej zodpovednosti a o lekarke ako si nadstavi pravidla - ked bude ustupovat tak sa jej situacie ako popisujes budu opakovat - je to ako s vychovou deti...

tin007
8. máj 2015

Mam aj taku, aj onaku skusenost; prva pediatricka sedela v budove, kde na tej istej chodbe boli dalsi dvaja pediatri a nemali zladene hodiny tak, aby v rovnakom case mali len poradnu a v inom case brali akutne pripady. Takze sa stavalo, ze s malym mimcom sa islo na kontrolu pomedzi chrchlajucu zmesku deti. Teraz je to ine; casy su striktne dane, dokonca je polhodina na dezinfekciu medzi akutne chorými a poradnou a jednoducho vtedy je zamknute, vetra sa atd. Plus, ak potrebujem nejaku ziadanke alebo odber, tak si vopred zavolam a dohodnem sa so sestrickou, ze kedy mozeme prist, aby sme neboli medzi chorými. Vo velkych mestach je moznost vyberu pediatra, ale predstavte si dediny, ktore maju mozno 1 spadoveho a tam verim, ze je to tak, ze mnoho ludi nerespektuje nejake ordinacne hodiny rozdelene na poradnu, na osetrenie chorých...

denduska
8. máj 2015

@dai S akútnym stavom na pohotovosť? Myslíš našu čo fičí len voľné dni? Či s teplotou a zapáleným hrdlom cez celé mesto na príjem do nemocnice? ÚPS tam je až od 15.30. To už rovno rýchlikov zavolať. Aj keď dr. neordinuje, ak má obvod, v danom čase musí mať zastupujúceho lekára.

dai
8. máj 2015

@denduska cize zapalene hrdlo a teplota je akutny stav s ktorym okamzite letis k lekarke aj ked nema ordinacne hodiny? prepac, asi sme sa zle pochopili... ja si pod akutnym stavom predstavujem nieco ine ako ty... ale ak vam to lekarka toleruje tak potom si to asi dana komunita zasluzi 😢

denduska
8. máj 2015

@dai ja určite nie. Totižto ja tam skoro s ničím nechodím. Ale iné mamičky, hlavne ak majú prvé dieťa, malé bábätko, nevedia pozrieť do hrdielka (a ani by som im neradila tam šprtať) a absolútne netušia čo mu je aj keď je to možno banalitka? Ako kam majú ísť? Všetky sa vyberú na príjem? Potom načo majú pediatri aj iné hodiny okrem poradne? Aha máš asi pravdu, na repov 😉

dai
8. máj 2015

@denduska 🙂 ako som pisala - ak si to tolerujete tak nie je o com... potom sa ale ani nestazuj ze ti chore deti nakazuju zdrave...
ak ti teda tato situacia vyhovuje tak je to super, vsetci ste spokojni, ale ako som pisala - potom sa nevyplakava na fore...
u nas su tiez matky prvorodicky ( sama som nou bola ), tiez som bola neista a neskusena, ale aj tak som sa nechovala ako ty popisujes... a predstav si ze ani ine sa tak nespravaju - tak neviem teda ci u nas su nejake matky zazracnice alebo co... skor asi lekarka vedie poradne tak ako ma, informuje, a je dostupna na telefone a clovek vie vdaka tomu co ma robit...

dai
8. máj 2015

@denduska a tvoja otazka naco maju ordinacne hodiny je trosku chora, nemyslis?🙂 nebavime sa tu predsa o tom ze s chorym dietatom nemas ist k lekarovi, ale o tom ze tam nemas ist v case vyhradenom pre poradne...

denduska
8. máj 2015

@dai ty si začala s tým, že nemajú ísť k lekárovi ale na pohotovosť, nie ja. Tak som sa pýtala čo teda robí lekár počas ordinačných hodín mimo poradne. Koho rieši. Keď horúčka podľa teba nie je akútne ochorenie. Čo sa tu nedozviem 🙂 a kto už čo a koho rešpektuje..každého osobná vec. Popísala som ti len myslím pomerne bežný stav slovenských polikliník.

aristka
8. máj 2015

@denduska v čase poradne sa chore deti neošetruju a treba isť na urgent...a sestra ich tam a porúčať...

denduska
8. máj 2015

@aristka mne nemusíš hovoriť, čo mám robiť. Ale nie každý to vie, nie každý si zistí, a aj keď vie, nie každý to aj rešpektuje. Ale otázky že kde to žiješ a pod. Niekde je to lepšie, niekde horšie, niekto si vybrať môže, niekto nie. Ale ideálne to nebude nikdy.

aristka
8. máj 2015

@denduska prave preto je dobre to tu spomenuť ,aj čo sa deje a ako to určite nema vyzerať a ak sa to deje určite sa pytať kompetentnej ,prečo to dovolí....alebo ju nahlasiť...