(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@adsumus Ty si si asi nepozrela, co si napisala. Citujem: "ale nezabudnime, že Sýria je jedným z posledných miest na svete, kde sa vyskytuje obrna, polio." Cize si pisala o sucasnosti - slovo vyskytuje hovori o sucasnom priebehu. Na to som ti dala link, kde je jasne uvedene, ze v Syrii sa v sucasnosti polio nevyskytuje. Aj na stranke, ktoru som dala je jednoznacne uvedene: "The most recent case reported from Syria had onset of paralysis on 21 January 2014" http://www.polioeradication.org/Infectedcountri...
Opat necitas a nepises s porozumenim, t.j. poriadne si text nepozries, a dokonca vlastny!
@petot zaujimave ,pri očko latkach ,ktore musia splnať aj legislativne podmienky ,tu stale točite ako farmy klamu a neudavaju presne zloženie a pri doplnku vyživy ti stači garancia vyrobcu a pritom podľa slov. legislativy ak kupuješ v lekarni v doplnku vyživy sa ma udavať len účinna latka ,čo je tam naviac ,vyrobca nemusi udavať ,plus objednane alebo kupovane v obhodoch nemusia ručiť s ničim ani či vit.c obsahuje vid nedavny škandal v usa ,kde doplnky vyživy absolutne neobsahovali vitaminy a zložky čo mali popisovane tj.ani o nich nechyrovali ,bolo by zaujimave vedieť koľko mamičiek takto doluje deti bohvie s čim
@tin007 zato vy ste asi prototyp objektivity - keď už píšete, že v sýrii polio v súčasnosti nie je, čo je naozaj uvedené aj v článku, na ktorý ste dali link, napíšte aj to, akéže to opatrenia v tej sýrii robia, aby sa im tam polio neobjavilo... je to uvedené v tom istom článku, VÁŠ link...
ach...
@tin007 dobre som si pozrela, nemusíš mať obavy, polio sa v syrii vyskytuje a zdaleka sa nedá považovať za eredikované, 14 rokov pred tým ako sa vyskytli prípady v roku 2014, tam nemali hlásený ani jeden prípad a potom odrazu vojenským konfliktom zmietaná krajina čelila epidémii, takže asi tak sa nevyskytuje. aten link, čo si dala nie je že sa polio nevyskytuje, ale že tam nemali prípady, tak sa nauč najprv sama čítať s porozumením a potom sa vyvyšuj a poučuj iných.
@adsumus
Aha, ty si asi chcela napisat, ze zivy virus s najvacsou pravdepodobnostou v Syrii koluje (co ja si osobne myslim, ze urcite tam je), akurát v sucasnosti (od 1/2014) neboli hlasene pripady ochorenia na polio u ludi. Samozrejme sa to netyka tych, ktori chorobu prekonali subklinicky (bezpriznakovo), co je mimochodom cca 200 pripadov na 1 pripad paralyzy. To sa moze zmenit kedykolvek, ako si spravne podotkla, krajina je vo vojnovom stave. Tam totiz zlyhavaju zakladne protiepidemiologicke opatrenia plus ti ockovani zivou vakcínou vylucuju VDPV.
@tin007 ty si uvedom, čo si tu písala včera, že krajina nie je infikovaná vírusom obrny
"Podla The Global Polio Eradication Initiative je Syria krajinou, ktora uz nie je infikovana vírusom divokého polia" tvoja veta a vobec to v tom linku nie je.
a ked ťa upozorním, že je respektíve len pred rokom tam mali epidku, tak zmeníš retoriku za pol dna a začneš odrazu tvrdiť, že je a že si to myslíš. a dokonca máš tu drzosť mi písať, čo ja som chcela povedať. Ja čo chcem povedať poviem, nemusíš sa obávať.
@aristka Keď raz v súlade s normou USP výrobca uvádza, že 99,999% výrobku tvorí deklarovaná chemická látka (kyselina askorbová), tak tam na nejaké "iné veci" už priveľa miesta neostalo, nemyslíš? A nedodržanie normy by malo pre firmu katastrofálne následky.
Pri očkovacej látke výrobca uvádza len veci, ktoré povinne musí - napríklad obsah účinnej zložky (to je tá, ktorú tam dáva zámerne za účelom vyvolania deklarovaného účinku) a musí mať vo výrobnom procese ošetrené, aby obsah niektorých vybraných kontaminantov (napr. aktívneho pertusického toxínu apod) nepresahoval stanovené limity.
Väčšinu ostatných vecí nemusí ani uvádzať, ani sledovať, napriek tomu, že v porovnaní s "chcenými" zložkami môžu predstavovať významnú časť očkovacej látky. Napríklad, hliníkové zlúčeniny ako kontaminant z výrobného procesu sa uvádzať nemusí (ani neuvádza), hoci ho môže byť podstatne viac než zlúčeniny hliníka ako adjuvans/adsorbens ktoré sú vo vakcíne pridané zámerne a ktorý sa uvádza.
Iný príklad, keď sa v roku myslím 2010 v USA náhodou zistilo, že rotavírusové vakcíny obsahujú kontaminujúce prasacie vírusy PCV1 a PCV2, ešte väčšie prekvapenie vyvolalo zistenie, že množstvo kontaminujúceho vírusu bolo miestami až 10x vyššie než účinnej zložky. Výrobcovia nevedeli vysvetliť, ako sa tam vôbec dostal. FDA rozhodla, že hoci vírusy spôsobujú vážne problémy prasatám, tak "nie je dôkaz o škodlivosti u detí" a v poho, ide sa ďalej.
Takže tieto veci, ako vidíš, nejde príliš dobre porovnať.
@adsumus
Vysvetlim to este raz a pomaly; to, ze sa choroba neprejavuje neznamena, ze sa jej povodca (cize virus) nevyskytuje. Oficialne sa uz takmer rok a pol nevyskytlo ochorenie/choroba (to bola reakcia na ten clanok a tvoje upozornenie), no kedze ochorenie moze prebiehat subklinicky, plus v Syrii sa ockuje zivou vakcínou, tak boli a su pripady polia vyvolane prave ockovanim.
No myslim, ze nema vyznam sa o tomto s tebou bavit.
Ale co sa tyka ludi zo Syrie, tak nielen tych by sme sa mali bat/resp. si na nich davat pozor (lebo vsak na co ine by si tym clankom upozornovala), ale vlastne na kohokolvek, kto bol ockovany pred 6 tyzdnami a menej zivou vakcínou proti poliu, pretoze takato osoba vylucuje poliovirus.
@tin007 namiesto pomaleho vysvetlovania cez písaný text 😕 by si si radšej mala pomaly prečítať linky, čo tu dávaš na doklad svojich tvrdení, vid vyššie o tom, že syria nie je infikovaná virusom obrny a v linku nič také nie je, to si nedovolí tvrdiť nikto, okrem teba a podložiť to linkom, kde nič také nie je uvedené vyznieva naozaj zle v diskusii. čo sa živej vakcíny týka, tak obávať sa môžu ale len oblasti, kde by sa vyskytovalo tolko neimmunych ludí, že vírus z vakcíny dokáže zmutovať na svoju nebezpečnú formu, ale to chod maminám, čo nemajú deti očkované vykladať, ja som si týchto veci veľmi dobre vedomá a preto sa mi rozum zastavuje, že niekomu to neprekáža, ale každého vec. A posledná vec, tým článkom som upozornovala na živý vírus ktorý stále koluje v oblasti Irak, Syria a paralyzuje deti v Pakistane. Nie, že sa máme báť ludí, prečo by sme mali? Ludom treba pomáhať a byť si vedomý aj toho, že sa treba chrániť pred chorobami, ktoré by mohli so sebou priniesť. Lebo človek nikdy nevie, čo sa môže zomlieť na svete.
@petot Ináč som si čítala tvoje vyhlásenie, čo ste dali, kde obvinuješ nejaké urady, že poškodili vzťah dovery medzi lekárom a pacientom, tak moj názor je že je to práve antivax hnutie, ktoré tvrdo propaguje alternatívnu medícinu a opakovane útočí na lekárov a nazýva ich psychopatmi (alebo ano bol si to aj ty dokonca fašistami) je pravým povodcom veľmi zlého vzťahu verejnosti a lekárov, kde maminy spracované antivaxom chodia do ambulancii vopred poučené, že lekári chcu na nich len zarobiť, že za všetkým su farmafirmy a že nemaju im nič podpisovať a ta dalej a tak dalej.
@adsumus
Na toto tvrdenie "čo sa živej vakcíny týka, tak obávať sa môžu ale len oblasti, kde by sa vyskytovalo tolko neimmunych ludí, že vírus z vakcíny dokáže zmutovať na svoju nebezpečnú formu" ti pisem VDPV, lebo som to tu uz pisala viackrát.
VDPV (v jeho troch variaciach) sa vyskytuje samozrejme v krajinach, kde sa zivou vakcínou ockuje a sposobuje polio a logicky aj sirenie virusu. Existencia VDPV nie je viazana na neimunizovaných ludi, praveze to je priamy dôsledok vakcinacie. Okrem clanku, ktory je "upútavkou" na rozhovor o detskej obrne si k svojim výrokom nedala ziaden podklad, ja ich uvadzam snad pri kazdom prispevku. Ak mi neveris, tak si precitaj napr. toto http://cid.oxfordjournals.org/content/49/8/1287...
MimochodomVDPV sa vyskytlo aj na Slovensku (ako dôsledok ockovania zivou vakcínou) naposledy v r. 2003 v Skalici a bratislavskej Vrakuni. V Skalici sa ihned prestalo s pouzivanim zivej vakciny, ale cele Slovensko preslo na inaktivovanu vakcinu az o niekolko rokov neskor.
@tin007 Nerozumiem, na moje tvrdenie mi píšeš VDPV? Existencia VDPV je priamym dosledkom nízkej zaočkovanosti populácie, kde má vírus z vakcíny čas sa množiť a geneticky meniť, takže sa stane nebezpečným, to je predsa dobre známa vec, ale v zaočkovanej populácii sú ludia dobre chránení aj proti divému vírusu aj proti vakcínovemu vírusu. Nechápem, že to nevieš. Linkov k teme máš habakuk, myslela som, že vieš anglicky, ked dávaš anglické zdroje.
http://www.polioeradication.org/Polioandprevent...
http://www.who.int/features/qa/64/en/
http://www.historyofvaccines.org/content/blog/c...
@adsumus VDPV je virus polia, ktory je sposobeny vakcínou a ktory v zaockovanej populacii sposobuje prepuknutia obrny.
Napr. pre cVDPV - Episodes of circulating vaccine-derived poliovirus are rare. Between 2000 and 2011 – a period in which more than 10 billion doses of oral polio vaccine were given worldwide – 20 cVDPV outbreaks occurred, resulting in 580 polio cases.
Ale uz nebudem na toto reagovat, skoda reci.
@tin007 prepáč, ale vypichuješ vety, kde nie je napísané, že to bolo v zaočkovanej populácii, skor sa všade udáva, že ked dojde k zníženiu zaokčovanosti, tak sa šíria tieto vírusy, teda, že sa šíria v podočkovanej populáci, napríklad z dovodu vojnového konfliktu, ten máme v syrii. k tomu čo cituješ si vynechala druhú časť odstavca, ktorý je veľmi doležitý pre porozumenie suvislosti "In the same period, wild poliovirus paralysed over 15 500 children" http://www.polioeradication.org/Polioandprevent...
teda medzi 2000 a 2011 bolo 15500 detí paralyzovaných divokým vírusom.
@adsumus načo vôbec diskutujete, keď vidíš, že to nikam nevedie a nemá to ani hlavu ani pätu?
sú to staré známe praktiky - vybraná jedna veta z článku, prekopírovaná na modrého koňa do diskusie a super, "fakty" sú dodané a tí, čo nerozumejú po anglicky, alebo na odkaz ani nekliknú sú happy a dajú like... čo na tom, že kontext celého článku hovorí niečo úplne iné 😀
@curious_george načo? sme na fore, krásna myšlienka, ludia si vymienaju názory, slobodne, je niečo krajšie? ja sa rada učím nové veci a zaujímaju ma názory, myšlienky, postoje a reakcie iných ludí a čo je za nimi, som zvedavec, mal by si to chápať s tvojim nickom. okrem toho som mamina a ideme na preočkovanie o rok, musím vedieť čo je pravdy na antivax propagande.
@adsumus Na tvoje fabulácie reagovať nebudem. A pokiaľ ide o vzťah dôvery, úrady ho poškodili najmä tým že nútia lekárov udávať svojich pacientov. A ministerstvo v tomto trende pokračuje, najnovšie má byť lekár už aj exekútorom (má zisťovať, či pacient zaplatil poistenie a podľa toho sa rozhodovať či ho ošetrí alebo nie).
@adsumus mne je to jasné, poznám tvoj štýl a viem o čo ti ide. len na diskusiu treba dvoch a keď máš v diskusii partnera vytrhávajúceho veci z kontextu, alebo argumentujúceho informáciami pochádzajúcimi z pochybných webstránok... nuž, máš asi veľkú trpezlivosť 🙂
@curious_george tak antivax piesen ide dokola-tralalalala, či už im to niekto okomentuje alebo nie. Možno to vyzerá, že ma to stojí veľa času, ale to len o jednu knihu mesačne menej prečítam.
@petot to nie su bohužial žiadne fabulácie, verejne si sa vyjadril, že lekári su nacisti, tak sa nečuduj, že im ludia nedoveruju a tvoj priatel antivax ich označuje za psychopatov a ešte sa vyškierate vo svojej skupine a každý druhý koment, že to su uplni debili, tak že mna nepresvedíš, že doveru podrývaju urady, urady nejaké vždy boli aj budu a ludia to aj tak berú, ale antivax je novinka, špecialitka, zameraná na zhadzovanie klasickej medicíny a propagáciu alternatívy a ludia vám doverujú, neviem prečo.
@adsumus Vynechala som tu vetu o tom, ze v istom casovom obdobi bolo 15 500 paralyz, lebo sme sa bavili o viruse, ktory je z vakciny a sposobuje obrnu, cize o tom, ze samotne ockovanie ju sposobi a sposobi aj to, ze ockovany clovek vylucuje virus traviacim traktom a moze tak nakazit dalsich ludi. Mmochodom, k tomu cislu 15 500 paralyz mi chyba informacie o tom, kde sa vyskytli, ci boli docasne alebo trvale, ako boli potvrdene, ci boli len odhadnute na zaklade identifikovaných a potvrdenych pripadov a pod. Ako sama vies, je rozdiel medzi paralýzou a paralýzou (aj v tom, ako dlho trva, ci je docasna alebo trvala, co ju sposobi atd)
Ale ako som napisala, skoda slov.
Mimochodom @adsmus Este mi prosim ta nejako aplikuj tvoj vyrok, ze vyskyt VDPV je dôsledok nízkej zaockovanosti na pripady zo Slovenska. Ockovat sa zacalo v roku 1957, posledny pripad obrny z divokého virusu bol v roku 1960. A bum! v roku 2003 a 2004 sa vyskytol VDPV v kanalizacii v Skalici a bratislavskej Vrakuni http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.asp...
Tak na toto cakam, som velmi zvedava.
@tin007 pokial viem, tak osobu, ktoprá vylučovala vírus neidentifikovali napriek tomu, že testovali kopec ludí na ten vírus, takže kludne to mohol byť aj nejaký utečenec alebo cestovatel, ktorý to tam zavliekol. kedže vírus sa tam vyskytoval v nejakých mesiacoch a potom odrazu prestal, takže bud zomrel alebo sa odsťahoval a treba naozaj podotknuť, že nikto sa nenakazil a aj vdaka tomu, že boli vysoko zaokčovaní ludkovia.
@adsumus Este raz sa pytam: Ak je vyskyt VDPV dôsledok nízkej zaockovanosti, preco sa VDPV vyskytlo na dvoch miestach na Slovensku (takze tvoja teoria o osobe - utecenec/cestovatel je zo sfery sci-fi), ked sa s ockovanim zacalo v r. 1957 a to zivou vakcinou. Na inaktivovanu vakcinu sa preslo az od roku 2007. Dalsia vec, ako mozes tvrdit, ze sa nik nenakazl, ked na 1 pripad obrny pripada cca 200 pripadov so subklinickym priebehom.
@tin007 čo nechápeš, ša ti píšem, že mohlo isť o cudzinca, čo prechádzal krajom, lebo všetci ludkovia boli negatívny na ten vírus, čo ich v oblasti testovali, to musíme stále dokola omielať? tam to máš napísané v študii, ty scifi. čítaj http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC372...
@adsumus Testovali iba imunodeficientnych ludi, nie vsetkych"Additional samples from sewage water and stool samples from immunodeficient people in the Skalica area were tested to locate the VDPV excretors." A dalej sa pise: "Test on samples from immunodeficient children were all negative. Testing of samples from immunodeficient people with B lymphocyte disorders, and from people who had moved to the area since 2001 is ongoing. All results have so far been negative."
Cize najskôr zobrali vzorky vody z kanalizácie a od imunodeficientnych deti v Skalici. Potom testovali imunodeficientnych ludi s chorobami B lymfocitov a ludo, ktori sa do oblasti nastahovali od r. 2001. V case, ked pisali tu spravu, tak tie testy prebiehali a v case vydania spravy boli negativne.
A testovali iba Skalicu, nie bratislavsku Vrakunu.
@adsumus Stale si mi neodpovedala na otazku: Ak je vyskyt VDPV dôsledok nízkej zaockovanosti, preco sa VDPV vyskytlo na dvoch miestach na Slovensku. Ved celoplosne ockovanie zacalo v r. 1957 (v Ceskoslovensku) a v case, ked sa VDPV vyskytol v kanalizáciách bola preockovanost cez 99%.
@tin007 vidieť že si si to nečítala, testovali dalších 500 ludí z oblasti a nikto nebol pozitívny na vírus, takže zdroj vylučovania vírusu sa nenašiel, kedže išlo o obdobie pár mesiacov, ked sa vyskytoval v oblasti, uvažuje sa o niekom, kto tam pobudol nejaký čas, vylučoval vírus a potom odišiel, prosím ťa prečítaj si to. a nato aj upozornujem, že sa tu môžu vyskytnúť ludia, ktorí môžu vylučovať polio vírusy, či už zo živej vakcíny, ktorý stihol mutovať na nebezpečnú formu vdaka veľa neočovaným ludom alebo naozajstný, divý a nebezpečný. Ja si myslím, že druhá možnosť je daleko pravdepodobnejšia a to jeden z hlavných dovodov, prečo mám očkované dieťa. okrem tetanu vid prípad neočko dieťaťa v londýne, ktoré leží momentálne v ťažkom stave v nemocnici.

@zita19 Pri výrobe vitamínu C sa o ľavotočivosť stará acetobakter. Výrobcovia dnes garantujú 99,999% čistotu kyseliny L-askorbovej. Takže toľko k tvojej špekulácii o tom, či sa vyrába pravotočivá alebo ľavotočivá forma - pravotočivá sa predáva ako kyselina erytorbová a pod iným katalógovým označením.