(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
HEHE. Dobra veta tam je v tom clanku:
"States with lenient policies about immunization exemptions had 90 percent more whooping cough cases than stricter states."
A tomto to cele je. Cim viac bude nieco nariadene, tym viac to budu ludia skumat a napadat. Keby sa mohli slobodne rozhodnut, nikto by nechodil na slobodavockovani.sk a zdravoveda.sk na rizikaockovania.sk. Ved naco. Mozem sa rozhodnut, tak ked mi doktor tak radi - dam sa. V povahe cloveka je zakorenene pochybovat o niecom, co je nariadene.
Takze baby aristka, pectore, adsumus, a dalsie bojujte zubáma nehtáma za ockovanie, lebo vzdy sa najde niekto (aj ja cas od casu), kto vam bude oponovat a upozornovat na problemy s ockovanim. 😎 😎 😎 😎
@mano5 je rozdiel,že je ti to jedno a je rozdiel čo uvádzaš a ak nepodpisuješ,neviem je to tu niekolko rokov,takže neviem koľko si bol u lekára alebo jednoducho tvoj dr.porušuje zákon...a zápal stredného ucha aj pľúc môže byť aj iného pôvoduˇa neviem či je to jedno lebo tu ide o komplikácie ako koka z ucha a následná meningitída a mala som tú česť práve z ucha a boli sme radi ,že pac prežil na are .bol to boj....
@mano5 to co tvrdis nieje to celkom tak..ludia su ovecky... bez toho ci maju moznost sa rozhodnut alebo nie ...vzdy budu hladat to co im pasuje... vzdy budu hladat podporu pre svoj nazor a dovody preco tomu verit.... obzvlast ked sa budu musiet rozodnut v problematike v ktorej sa nevyznaju.... a ta veta predsa hovori ze benevolentnejsie staty mali o 90 percent viac pripadov cierneho kasla ako staty s prisnejsim "rezimom" .... nevim v com nam to protireci....??..ci?
@pectore Nehovorim, ze protireci. Naplna podstatu ludskosti. Clovek apriori spozornie (je jedno, ci je to Slovak, Rus Nemec, Japonec, ...), ked je mu nieco nutene, prikazovane - moze to byt aj v jeho prospech. Zacne skumat, hladat, badat, preco mu to je prikazovane urobit, preco ho do toho nutia. Preto vychadza zaockovanost v statoch so slobodnou volbou vacsia ako bude tam, kde ludi nutia - byvaly vychodny blok. Dobrym prikladom je Ukrajina, kde je momentalne mensia ako 40% zaockovanost a na druhej strane zapadne krajiny, kde sa blizia k 85% a podla toho, co tu dava adsumus sa stale zvysuje. To bude aj u nas. 40 rokov nas stale do niecoho nutili. Ludia su velmi "reaktivny" ked im nieco po tych 40-rokoch kominizmu znovu prikazuju, nutia ich do niecoho - zacali o tom pochybovat, hladaju chyby.
@mano5 mas pravdu..len netreba zabudat na jednu vec ze v zapadnych krajinach si tymto antivax osialom uz davno presli...kazdorocne si tam vdaka komunitam co odmietaju ockovanie skusaju na detoch lokalne epidemie... je tam silnejsia propagacia ockovania a tisickrat silnejsia opozicia antivax nez u nas... prave vdaka takymto skusenostiam... nehovoriac o inaksom nastaveni financovania zdravotnickeho systemu... Slovensko pred tym nez vobec uvazi dobrovolnost musi mat v povedomi dopady obydvoch stran...a konkretne dnes v najsilnejsom informacnom medii - internete co sa tyka stranok v slovesnkom jazyku o praktikach antivax je teda informovanost prauboha... co sa o antivax "propagacii" povedat neda... po takmer 6 rokoch ich cinost na slovensku sa zacina dvihat vlna odporu medzi radovym obyvatelstvom..ktore najskor nema nic proti dobrovolnosti..akurat sa mu nepaci demagogia prezentovana takýmito skupinami... este dockat na plody tohto protinazoroveho boja ... 2-4 roky a mozno by som si trufla hovorit o dobrovolnosti....ale zatial vzhladom na paniku co vladne ohladom ockovania na forach si myslim ze pristup slovenskeho obcana by k teme nebol vobec zodpovedny .... skor uponahlany a vyplaseny....treba temu konfrontovas s dvoch brehov aby ludia boli vystaveny argumentom a nuteny o problematike premyslat.... Na sr je zatial "prezitok" povinne ockovanie a tvrda dogma zo strany neockujucich..ani jeden s týchto pristupov v zapadnych krajinach s dobrovolny ockovanim nieje smerodajny.... to znamena ze ani jeden s tychto pristupov dostupnych u nas .pre dobrovolnost najskor smerodajny nebude tiez....
@tanapeta Napríklad ja som stratila dôveru potom ako tu jedna mamička písala, že syn má autizmus z očkovania a pritom v inej diskusii zverejnila jeho výsledky, že nie je autista ale len zaostáva vo vývoji.
@mano5 Nízka zaočkovanosť sa dáva do súvisu s dôverou ľudí v zdravotníctvo a práve na Ukraine je nízka dôvera v zdravotníctvo (ruka v ruke ide s finančnou situáciou v krajine) a v západných krajinách je vysoká. Tie krajiny sa neblížia k 85% ale skoro všetky majú naozaj vysokú zaočkovanosť MMR nad 95%. takže uvidíme, ktorým smerom sa po zavedení nepovinného očkovania vydáme my. Bud cestou ukrajinskou 50% zaočkovanosť-epidémie alebo severskou-95% zaočkovanosť a svätý pokoj.
@adsumus skopiruj sem ten prispevok, kde ta mamicka pise ze len zaostava vo vyvoji
@bettypo stále nerozhodnutá? 😉
@sirinka Porusila si zakaz prispievat do tejto, co znamena blokaciu na 1 mesiac. Ucet bude zablokovany v pondelok.
@martinjasen jaaaj rob ako musis 😉 dovolila som si velmi neslusne polozit velmi provokativne otazky....
Stojí zato postaviť sa antivakcinistom?
@sirinka To, že nejaké protilátky nie sú detekovateľné neznamená, že organizmus si nedokáže vytvoriť nové pri stretnutí s antigénom, tak na ich meranie by som sa práve nespoliehala. Posielam link, možno tam nájdeš odpoved na svoju "provokatívnu" otázku.
http://portal.fmed.uniba.sk/clanky.php?aid=222
adsumus diky za link z LF som netusil ze maju takuto stranku taham len pubmedu
@sirinka ja Ti odpoviem podrobnosti do akych ste zacali zachadzat su na odbornu imnulogicku diskusiu, proti tetanu za odporuca preockovavat kazdych 10rokov a to z dovodu ze organizmus nema tak dobru imunologicku odpoved po nejakom case ak neprichadza s danymi patogenmi do kontaktu, to vsak neznamena zeby si nebol schopny s danymi patogenmi poradit ale je to vs velmi individualne a co mna posilni Teba moze zabit a vo tom to je 🙂
schvalne by som chcel vediet kolko ludi pochopi clanku T lymfocytoch kt. tu adsumus zavesila. Typujem ze minimum 😅
od Buca tu mam Imunologiu a ked uz tomu fakt chcete rozumiet tak si ju precitajte 😀
Imunita ako taka nie su len T lymfocyty, ale aj B a hlavne aj nespecificka imunitna odpoved ;) o kt. sa malo pise a ma tiez obrovsky vyznam
@kbeata v skutočnosti na diagnostiku tbc potrebuješ X vyšetrení. Začína to rontgenom, na ktorom vidíš špecifický obraz, cez odber krvi, iné zobrazovacie vyš. ako CT, až najhlavnejší dôkaz mycobactérii v spúte (vykašlané hlieny), ak sa aj tam potvrdia bacily, hovorí sa, že tbc je aktívna, taký človek môže nákazu šíriť. Čo však treba zdôrazniť, každá jedna tbc choroba začína v pľúcach (neexistuje taká, ktorá nezačína v pľúcach nakoľko tbc je respiračná choroba) avšak choroba môže začať v pľúcach a po určitej dobe sa tam takpovediac stabilizuje( hovorí sa tomu primárny komplex) a v istých podmienkach : ako opätovný kontakt s chorým, porucha imunity, iné ochorenie atď.sa môže rozšíriť v pľúcach a odtiaľ prejsť inde ( lymfatické uzliny, hlava, močový mechúr, kosti) alebo sa v pľúcach ďalej nerozširuje a ide rovno do orgánov tela, ale ten primárny komplex ( čo je opuzdrený bacil s infikovanou lymfatickou cievou a uzlinou ) v pľúcach je prítomný stále ...som sa rozpísala a chcela som len napísať, že len človek s aktívnou tbc ( ten ktorý vykašliava bacily) môže nakaziť druhého...a takých je drvivá väčšina
@mano5 opici virus? to hádam nie 🙂...možno ako nosič obsahuje bunky z opičích tkanív... rovnako neviem ani koľko kmeňov tbc je, viem len že tieto nové sú extrémne rezistentné na antituberkulotiká...ja nie som pneumo-ftizeológ, som obyčajný internista, ktorý len chcel povedať, že tbc je bežné ochorenie a že sa s ním stretávame veľmi často.
co sa tyka TBC tak momentalne tu mame zoo TBC 🙂 multi rezistentne kmene z vychodnej Europy a nahjhorsie na tom je to ze to nikto nesleduje 🙂 ked vypukne nejaka mini pandemia u deticiek tak sa mozno zacne rozmyslat nad tym preco sa to zrusilo
@tatko_bebe Podľa Teba do akej miery chráni proti tomu "zoo"TBC deti, ktoré ešte očko zastihlo?
podla mna urcite viac ako tie co Kochov bacil v podobe vakciny v sebe nemaju, ono ani nieje tak problem so zaockovanim ale v tom ze sa to podcenuje dlhodobo a chybaju statistiky a urcite sa to casom ukaze. Pretoze aj ked vyskyt TBC trvalo klesal, tak sa akosi zabudlo ze by sem mohli chodit ludia s tymito rezis.kmenmi hlavne so sovietskej oblasti. Nemam nic proti Rusku ale tam sa TBC standardne lieci odstranovanim plucneho tkaniva a odtial mame tieto mile zvieratka
@aristka my tiež máme potvrdený autizmus po očkovaní.......Od lekára....Je tam uvedené: cit. Objektívne neurologicky: postvakcinačná encephalopatia, autizmus Koniec cit. Tak isto to uviedol klinický psycholog vo svojej správe pre špec. pedagogicko- psychologické centrum.....Tak isto to uviedol posudkový lekár, ktorý robil synovi posudok+ uviedol mieru funkčnej poruchy 80% a odporučenie na vydanie ZTP preukazu+ kompenzácie pre fyzickú osobu s ťažkým zdrav. postihnutím. Samozrejme mal k dispozícií správy od pediatra (z poradní), že dieťa bolo úplne zdravé, s psychomotorickým vývojom v NORME... A teraz, kedže si zdravotník, príp. aj ostatní, ktorí vedia niečo k postvakcinačnej encefalopatií povedať ( príčinu vzniku, jej následky, prejavy....) prosím napíš....
@tanapeta aj vám to dal neurolog, či aj iný lekár? Inak dozvedeli sme sa, že takto a podobne poškodených detí (neurologicky- od ment. retard.až po ťažké stavy s epi), je veľmi veľa....ale to nemusím písať, ved to každý vidí, ako pribúdajú deti so špec. potrebami.....veľmi smutné 😔 😔 😔
@mano5 úplne sa zhodujem čo napísala
@pectore sama aj napriek tomu ,že pracujem v obore a viem ,že s čim môžeme a máme dočinenia tj.choroby a ich následky som bola za slobodu v očkovaní ,ale pokiaľ som nenarazila na tieto tu témy a hlavne fanatické a úplne dezinformácie a úplne demagógie čo tu píšu av,sama som otvárala pusu a názor som zmenila a duplovane ak sa tuz podsúvajú rôzne amatérske liečenia tak to ma úplne dostalo....samozrejme ,že môžu byť následky po očkovaní,ale ten čo pozná patofyziológiu tých akože uvádzaných chorôb vie za akých okolností sa to môže stať a nie čo je tu podkladané alebo dané v médiach a nehovoriac ako tu aj na iných stránkach neuroblastóm a iné karcinómy z očka,ak si niekto aj laik o tom niečo naštuduje,tak je to demagógia,ja hovorím ,po tomto čo som mala možnosť tu čítať malinké sa nemôže uprdnúť je plačlivé na vine je očko.... 😖 ,preto mám pocit,že ľudia nie sú zrelí nato aby to bolo dobrovoľné a nech ich kontroluju
@nikimax pribúdajú deti zo špecialnymi potrebami lebo je veľmi veľa predčasne narodených detí.ktoré majú takéto problémy ,kedysi tieto detičky zomierali ,teraz sa piplú a detičky po komplikovaných pôrodoch zresuscitované prežívajú ,kedysi zomierali a pribúdajú nám preto lebo mamičky rodia neskôr ,pomaly keď im vyhasínajú vaječníky a chlapi už nemajú takú kvalitu semena....

@tanapeta co keby si hovorila len za seba a nie za inych...to ze to teba nezaujma neznamena ze to nezaujma vsetkych... tie linky su preto v cudzom jazyku lebo na SR je o antivax malo informacii.. narozdiel od zahranicia... Neboj sa nic su tam postrehy ktore su pre slovesnkeho posluchaca so záujmom o tuto temu novinkami.... a ten kto chape dany obsah si zvazi to preco je ockovanie dolezite... a nie preco je na SR povinne... A niektore nepodlozene linky od nás su 1000X podlozenejsie nez ktorakolvek antivax spekulacia od Slobode v ockovani....