(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@lucinka511 umiera sa aj na ine choroby voci ktorym neexistuje vakcina, a je ich omnoho viac ako tie vociktorym vakciny existuju, alebo inak ockujete sa kazdy rok proti chripke,pretoze na nu rocne umrie vo svete niekolko sto tisic ludi, kdezto na vela chorob preventabilnych ockovanim neumru rozhodne statisice ludi ?
@saska.t tak na chrioku.HPV hep A ockovat urcite nebudem nikoho ani seba.ale tr zakladne az na tu TBC su pre mna dolezite.Ty mas ockovane deti? bies nedaj ockovat a potomnti dieta nejake.prave take ochorenie dieta dostane a je uz neskoro.
@peter952 ja som sa tiez v zivote o ockovanie nezaujimala.... ale ked mi pediatricka oznamila ze malu mozme ockovat po 12.tom tyzdni tak tym mi hned dala chrobaka do hlavy, ze aha preco asi az po 12tom tyzdni a strhla sa lavina... osobne som nechcela vobec, po dohode s manzelom sme pristupili na tuto vakcinu vola sa Pediacel. Nema v sebe zltacku B, v hexe je prave najviac sajrajtov kvoli nej... clovek sa moze nakazit pohlavnym stykom s postihnutou osobou alebo kontaktom s krvou postihnutej osoby.... viem aka je to tazka choroba sused robi transplantacie pecene, ale aj napriek tomu mi ta pravdepodobnost vychadza zatial velmi mala..... mno neviem ci budem doockovavat, zatial nad tym neuvazujem. ten tlak na ockovanie od lekarov je enormny, sposob komunikacie je velmi stresujuci, neviem sa az tak odosobnit, ale este stale sa drzim a bojujem a odmietam a posuvam ....
@lucinka511 nie nemam uz velmi dlhu dobu a ziju v plnom zdravi,tiez zijem v state kde nikto nikoho do nicoho nenuti 😉
@sirinka pisala som to v predchadzajucom prispevku petrovi. vies, preto ak je temer nulova pravdepodobnost, ze dostanes v sucasnosti obrnu, tak pri zltacke B a miestu, kde zijeme, je ta pravdepodobnost cista nula..... nikdy nehovor nikdy ale skutocne som to zvazovala dlho a aj napriek tomu ze sme si pediacel plne hradili, poistovna nam dokonca nepreplatila ani VPICH cca 10 eur, tak sme do nej isli, lebo je ovela setrnejsia. na SK nie je registrovana, v CR sme aspon tuto volbu mali....
Cast rozhovoru s prednostom Kliniky detskej pneumológie a ftizeológie FNsP Bratislava – Podunajské Biskupice MUDr. Martinom Brezinom, CSc. - clanok vysiel v casopisi Dieta 5/2012
Prečo sa zrušilo očkovanie novorodencov proti tuberkulóze?
V prvom rade treba povedať, že očkovanie v novorodeneckom veku nechránilo pred tuberkulózou ako takou, ale iba pred jej najťažšími formami, ako je napríklad tuberkulózna meningoencefalitída (ľudovo nazývaná zápal mozgových blán). Tento ochranný účinok mal svoje opodstatnenie v krajinách s vysokým výskytom tuberkulózy, ku ktorým sme až do 90. rokov minulého storočia patrili aj my. Pri veľmi priaznivej epidemiologickej situácii vo výskyte tuberkulózy na Slovensku, keď v rokoch 2009 až 2011 bol nižší ako 10 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, je však tento ochranný účinok veľmi okrajový a nevýznamný. Dokonca, keď sme položili na misky váh ochranný účinok očkovania a komplikácie, ktoré mali deti po zaočkovaní BCG vakcínou, tak sme zistili, že komplikácie začali prevažovať. V posledných rokoch sa napríklad výskyt komplikácií ako absces (ohraničené hnisavé zápalové ložisko) v mieste chráničky (chrastička po očkovaní) rátal na stovky prípadov ročne a desiatky až stovky malých pacientov sme museli preliečiť antituberkulóznou liečbou pre zápal lymfatických uzlín ako následok očkovania. Ďalších 150 až 200 detí ročne muselo okrem antituberkulóznej liečby podstúpiť aj malý chirurgický zákrok. K ťažším, ale našťastie zriedkavým komplikáciám patrila BCG osteomyelitída (zápal kostí alebo kostnej drene) a generalizované infekcie očkovacím kmeňom baktérie BCG, ktoré sa rozvíjali na podklade vrodených porúch imunity. Liečba komplikácií bola často neľahká, zdĺhavá i nákladná, niekedy bola potrebná až transplantácia kostnej drene. Navyše komplikácie odďaľovali začiatok ostatných povinných očkovaní, v dôsledku čoho bola časť detskej populácie dosť dlho nechránená proti epidemiologicky oveľa rizikovejším chorobám, ako je tuberkulóza. A keďže aj odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie a iných uznávaných medzinárodných odborných spoločností smerovalo k zrušeniu povinného očkovania proti tuberkulóze, nebol dôvod ďalej čakať.
Doc. Brezina bol v tom case (myslim, ze stale je) hlavny odbornik MZ SR pre pediatricku pneumologiu a ftizeologiu.
Za rok 2015 evidovala SR 323 pripadov tuberkulozy (nie cca 370), z nich 264 pripadov bola plucna forma. zdroj Vyrocna sprava UVZ SR za r. 2015
Tolko ku kvalite prispevkov diskutujucej, ktora sa nebude bavit s nie odbornikmi.
@zuzu1122 Tak ako Ty, aj ja mám právo vyjadriť svoj názor, tak som to urobila. Teba som sa nijako nedotkla, neurazila Ťa, tak ma do tých ťahaníc neťahaj. A to som nereagovala ani na to, že si mi neodpovedala na moju otázku. Ja v tejto diskusii nebudem ďalšia v poradí, ktorá sa nechá vyprovokovať. Toto mám už na tomto fóre za sebou.
@kvieta ale to som ani nechcela... To posledné o čo mi ide je tu niekoho provokavať, to si ma zle pochopila... Dlho som v tejto téme nebola a v auguste keď som sem nakukla som zistila, že tú majú niektoré osoby zákaz a asi to len tak pre nič za nič nebolo, preto som ti napísala že je zvláštne, že sa vyjadruješ o nespravodlivom rozhodnutí a v podstate sa ich zastávaš, to je všetko... Máš pravdu, neodpovedala som ti ale len preto, že by som zas pre svoj názor bola len terč útokov a posmeškov... Pýtala si sa:
kvieta @zuzu1122 Môžem vedieť, na základe čoho zvažuješ pre a proti? Ako vieš vyhodnotiť správnosť rôznych tvrdení, výzkumov, zároveň samozrejme zistiť aj nesprávnosť, zlé postupy pri výzkume, výrobe a pod?.
V rozhodovaní mi pomáhajú články ako tu napríklad dala sirinka, kde sa vyjaduje odborníčka, ale musím povedať aj to, že ma zaujal napríklad aj sposob akým dala očkovať nada, ak som to dobre pochopila, vyberali si proti čomu dajú očkovať, problém je v tom, že tu na SR má človek len dve voľby, dáš alebo nedáš a zaplatíš pokutu + budeš odsudzovaná ľuďmi a čeliť možnosti, že dieťa koli neočkovaniu nezoberú do školky... Správnosť postupov pri výrobe ja hodnotiť nemožem, nie som kompetentná... Čo sa týka správnosti štatistík, nie som presvedčená o tom, že všetky štatistiky, ktoré hovoria, že očkovanie je bezpečné, sú pravdivé. Matka príde k pediatričke s tým, že od večera má dieťa NU po očkovaní. Doktorka ju medzi dverami odbije s tým, že to očkovaním nebude, prečo to nenahlási? Áno, može to ísť hlásiť aj rodič, ale myslím, že to je tá posledná vec, nad ktorou rozmýšľa keď má doma stonajúce dieťa... Už len z tohoto dovodu si myslím, že tie štatistiky sú skreslené a už nemajú takú výpovednú hodnotu.. Preto si chcem dať na rozhodnutie dostatok času, predsa len tu nejde o guličky ale o zdravie dieťaťa... Ďalšia vec je tento neuveriteľný nátlak zo strany ľudí, ktorí dávaju očkovať, nemyslím, že to je ten správny sposob ako presvedčiť rodiča, ktorý o očkovaní pochybuje...
@zuzu1122 Medzi tými vtedy bloknutými osobami som bola aj ja. Bolo to preto, že som aristke napísala na prevenarovu 100-x opakovanú narážku, že je agent : Bond, James Bond. Nebola to pre aristku z mojej strany urážka, keďže aristka vie, že ja si vôbec nemyslím, že je agent, bola to skôr úsmevná poznámka a ona to tak aj chápala. Alebo som tým ala možno uraziť previho, neviem, aj to je možné, ale tak to by už bolo zo strany adminov jasné nadŕžanie. Takže aj pre takéto veci sa tu dávajú stopky. Kde sa na to berie prirovnanie k Mengelemu, však? Alebo admini nevedia, kto bol Mengele?... aj to je možné. To je akoby niekto niekomu 2 povedal, že je hlupák, lebo mu odpovedal 2x zle na otázku a niekto druhý niekomu za to, že mu zle odpovedal na otázku rovno vyťal poza ucho. A ten prvý bude potrestaný horším trestom, ako ten druhý, pretože to bolo už dva-x. preto je to celé nepomer. A preto som sa jej zastala. Len ma mrzí, že to musím takto polopate vysvetľovať a aj tak ten nepomer vidí a chápe iba malá hŕstka ľudí.
Čo sa týka Tvojho prístupu k očkovaniu, rozhodovaniu, či očkovať, alebo nie, kedy a čo, chápem Ťa a v podstate aj súhlasím. Ja napr. mám plne očkovanú dcéru, mám šťastie, že v najbližšej rodine mám človeka, s ktorým sa môžem poradiť, pretože je z oboru. JA si tiež myslím, že pediatri by mali venovať viac času na poradniach nielen deťom, ale aj rodičom. Je chybou, že pre veľké množstvo pacientov nemajú čas na zodpovedanie rôznych otázok rodičom a to sa netýka iba očkovania, ale aj liekov, príkrmov... Veď to poznáme. Ja nie som a ani som nebola nikdy človek, ktorý sa nechá odbiť a to kdekoľvek. Chovám sa vyslovene sebecky, aj keď vlastnou vinou na niečo stále zabudnem (ale existujú aj telefóny😉) Nikdy ma žiaden lekár ešte neodpinkal a to Ti vravím úprimne. Takže to, že sa rodičia dajú odbiť, je len a len ich chyba. Doktor (aspoň môj) ma vždy upozornil na bežné reakcie po očku, príbalový leták mi samozrejme nečítal, ja som si nepýtala, mala som ho dávno prelúskaný na nete. Teda kto chce, info si nájde. Ono je to ale také naše slovenské nevedieť, nebyť iniciatívny.
A ver mi, keby moje dieťa malo nejaké zmeny zdravotného stavu po očku, MUSELA by ich dr. do karty zaznačiť, inak by som z ordinácie neodišla. To, či by sa to časom preukázalo ako NÚ po očku, alebo iba časová zhoda by už bola druhá vec. A teda áno, pripúšťam, že štatistiky môžu byť mierne skreslené. Ono pre mňa sú dôležité výsledky štúdií, tam tie NÚ zaznamenané byť museli.
Moja dcéra má aj dve nepovinné vakcíny. Jedna z nich je žltačka typu A. V našom regióne podľa mňa jednoznačne ochranný štít. A som rada, že ju zastihlo aj očko proti TBC. Veľmi by som zvažovala doočkovanie, keby ho nemala. Napr. zvažovala som aj rotavírusy, keď bola maličká, ale pedina mi ho vyhovorila. A dnes som rada, keďže som v tej problematike trošku viac doma, som jej za to vďačná. Pneumokoky ešte nestihla, v tom čase nespadalo do povinného očka a necítim potrebu doočkovať ju. Tiež by som možno zvažovala toto očko, aj keby bolo povinné. Ale nad MMR by som neváhala absolútne a to, čo tu jednostaj vypisuje peter o prenose chorôb po očku MMR-kou je čistý blud. Ale to laik nemôže vedieť, keďže on to tak presvedčivo tvrdí skoro na každej strane. Obchod so strachom nanešťastie funguje aj na tej druhej strane a ľahšie sa uverí ako pochopí. preto tieto fóra narobia viac škody ako osohu, ale toto nanešťastie ukáže až čas. Ja neprajem nikomu nič zlé, ale ak admin dokáže prebrať na seba zodpovednosť a mazať príspevky, ktoré sú "urážlivé", tak by mal mať gule aj na to, aby mazal aj tie, ktoré sú zavádzajúce a nepravdivé, čo sa odbornosti týka, pretože tie narobia viac zla.
Tak, a teraz asi budem mať stopku na 3 mesiace (min), lebo to už je 2. x😀
@kvieta no vidíš a nemohla sa viesť diskusia v takomto duchu hneď od začiatku? muselo sa to zvrhnúť aby tu došlo k zákazom? vážim si, že si uznala, že tie štatistiky nemusia byť až tak korektné... ďakujem za názor, nemám pocit z tvojho príspevku, že tlačíš na očkovanie, aj keď si mamička, ktorá očkuje... takto nejak si predstavujem debatu... myslím, že ani jedna strana nemá tak úplne pravdu... tá je, ako tu už bolo spomínané pred niekoľkými dňami, niekde uprostred
Uz zacina "chripkova" sezona; vsimla som si aj PR clanky, ktore odporucaju ockovat proti chripke. Zaujimalo by ma, ci UVZ vyhodnocuje okrem zaockovanosti aj ucinnost ockovania, t.j. ci sa dana vakcina obsahom zhoduje s kmenmi, ktore v danom obdobi cirkuluju medzi ludmi. Stava sa totiz, ze sa vyrobcovia netrafia do aktualnych kmenov a tym padom nema vakcina efekt. Odbornici sa potom nemozu cudovat, ze sa ludia nedavaju zaockovat, napr. CDC vyhodnotilo uspesnost vakcin proti chripke v sezone 2014/15 na urovni 23% http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6401....
V pripade spreja do nosa proti chripke tento rok CDC neodporuca jeho pouzivanie v sezone 2016/17 http://www.cdc.gov/media/releases/2016/s0622-la...
@teegreen to je zase čisto individuálne...ty mas taku skusenost a ja inu a čo teraz? to je ako smerodajne? nie je...moj otec je očkovany rok čo rok ako senior a uplne v pohode.
Takze absolutne irelevantne tvoje a aj moje tvrdenie. Na zaklade toho lebo jedna pani povedala sa nemám alebo mám dat očkovat.
@zuzu1122 čo si o tom myslieť? ze su to konšpiračne linky. 😀 resp. nedoveryhodne. Ak je autor článku ,,admin,, (ako v tomto pripade) tak to ani nečitam...nie ze kopirujem niekde link....
Koho WHO odporuca ockovat proti chripke? http://www.who.sk/chripkova-sezona-2016-2017/
Rizikové skupiny, ktorým sa odporúča očkovanie proti chrípke:
– tehotné ženy (najvyššia priorita)
– deti vo veku 6 až 59 mesiacov,
– staršie osoby,
– zdravotnícki pracovníci,
– osoby so špecifickým chronickým ochorením:
•dýchacieho systému, napr. astma,
•srdcovocievneho systému, napr. ischemická choroba srdca,
•endokrinného systému, napr. diabetes mellitus,
•pečene, napr. cirhóza pečene,
•obličiek, napr. chronické zlyhávanie obličiek,
•neurologickým a neuromuskulárnym, napr. Parkinsonova choroba.
Moja mama sa dala zaockovat proti chripke (to bolo dobrych 10 rokov dozadu), o cca tyzden ochorela na chripku (samozrejme nik nezistoval kmen, ci je to ten proti ktoremu bola ockovana alebo iny), mesiac bola PN a dalsieho pol roka davala dokopy imunitu. :(
@tin007 a čo teraz? tvoja mama.... a moj otec sa dal a nič mu nebolo, čize tvojej mame bolo tak očkovanie je zle. Logika alá konik...