icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tin007
7. okt 2016

@sardinka336 Pisem konkretny priklad, ako konkrene ockovanie nepomohlo, dokonca uskodilo, pretoze po ine roky sa nedavala ockovat a max. mala nadchy, ale rozhodne nie dlhodobe PNky a rozhodenu imunitu.

sardinka336
7. okt 2016

@tin007 ja pišem tiez konkretny priklad ako očkovanie pomohlo ...

tin007
7. okt 2016

@sardinka336 OK, tazda sme dala individualny pripad a teraz statistika; ucinnost vakciny proti chripke v spreji FluMist nebola za posledne tri sezony vobec ucinna, resp. jej ucinnost bola 3% http://www.usnews.com/news/articles/2016-09-06/... a priznalo to aj CDC.
Zaujimave je, ze pri jej uvedeni na trh bola viac odporucana ako injekcna verzia vakciny, no ked vyhodnotili ucinnost za r. 2013-2016, tak zistili jej neucinnost: http://health.usnews.com/health-care/articles/2...
Na Slovensku neviem zistit ziadne vyhodnotenie ucinnosti, mozno ty mas nejake relevantne data.

sardinka336
7. okt 2016

@tin007 moj otec nedostal vakcinu proti chripke v spreji.

zuzu1122
7. okt 2016

@sardinka336 nechápem, prečo reaguješ takto agresívne... napísala len svoju skúsenosť, nech sa každý rozhodne ako uzná z vhodné...

tin007
7. okt 2016

@sardinka336 Asi si nepozrela moj davnejsi prispevok, ucinnost vakciny (klasickej) v sezone 2014/15 bola 23%, 2015/16 to malo byt cca 47% (http://www.cdc.gov/flu/professionals/vaccinatio...)
V linku je pekna tabulka, ktora ukazuje data od r. 2004 do 2015, kde ucinnost variuje od 10% po 60%.

sardinka336
7. okt 2016

@zuzu1122 prepač ale neda sa inak reagovat ked niekto sa pyta na link kde je autor ,,admin,, cely članok tendenčny ešte aj fotka tak ladena ....trocha rozumu treba použiť nabuduce kým niečo kopirujem, len tolko som chcela.

zuzu1122
7. okt 2016

@sardinka336 hmmm... trochu rozumu... niekoho mi veľmi pripomínaš... našla som link, hodila ho sem, nijako neodbočila od témy, nakoľko sa to týka očkovania a chcela vedieť názor... ďakujem, ale o narážky typu, že som hlúpa, lebo som ho sem vôbec dala nestojím... také tu už boli a dostali zákaz..

sardinka336
7. okt 2016

@tin007 nie nepozrela, nemam na to čas, čitam len prispevky ...ale super...47% učinnost za minuly rok parada!

sardinka336
7. okt 2016

@zuzu1122 ja ti vravim len jedno...pozeraj si kto tie informacie vypušťa...ak nejaky članok napiše ,,admin,, tak to nie je vierohodny članok. A nevidim dovod vobec s tým stracat čas, kazdy človek hlada nejaku objektivitu predpokladam ...články typu napisal ,,admin,, ju neposkytuju.

tin007
7. okt 2016

Placebo ma ucinnost cca 35 %, cize 47% ucinnost vakciny s vedlajsimi neziaducimi ucinkami mne osobne nepride tak lakava.

zuzu1122
7. okt 2016

@sardinka336 a nemyslíš si, že je trochu odvážne tvrdenie, že do roku 2035 tu nebudú žiadne chudobné krajiny, od človeka, ktorého nadácia sa montuje do vakcín? to len tak na zamyslenie...

sardinka336
7. okt 2016

@zuzu1122 do roku 2035 sa tak zmeni podnebie, v niektorých krajinách Afriky sa nebude dat realne žiť...ze tie chudobne krajiny fakt nebudu....lebo všetci emigruju do Europy 😉 resp. do oblasti kde sa bude dat zit. A ako vidim ,,neochranu,, hranic Lybia - Taliansko, Grecko tak to nie je nerealny scenar....za x rokov sa sem presunu miliony ,,čmoudov,,.

Chudoba bude vzdy a čo ten človek realne povedal sa nikdy nedozvieme, x krat je to obmenene, tak ako to danemu platku vyhovuje.

sardinka336
7. okt 2016

@tin007 a pri učinnosti 60%?

tin007
7. okt 2016

@sardinka336 Pre mna nie, pretoze vyvoj a vyroba vakciny proti chripke je loteria (mozu a nemusia sa trafit do kmenov, ktore budu kolovat o cca tristvrte roka), plus moznosti prevencie je hodne a rozhodne nemaju take NU ako vakcina (pestra strava, ovocie, zelenina, pohyb, otuzovanie, extra prisun vitaminov atd).

sardinka336
7. okt 2016

@tin007 chripka ma tiez NU...taka prechodena moze skončit aj poškodeným organom.

tin007
7. okt 2016

@sardinka336 Iste, kazda choroba moze mat svoje NU, preto je dobre budovat a posilovat celkovu imunitu, nie sa specificky zamerat na jednu malicku oblast a verit, ze to pomoze na vsetko (obrazne povedane).

Mimochodom, pozerala som udaje za min rok, kolko sme mali chripky a kolko bolo ARO (akutne respiracne ochorenia) a CHPO (chripke podobne ochorenia) a kolko ludi zomrelo na SARI - z nich malo 68% dalsie vazne ochorenia (srdcove, onkologicke, DM1, obezita).

sardinka336
7. okt 2016

@tin007 iste ani ja si nehovorim,ze jeeej nemusim nič robit vakcina ma zachrani...jasne ze nie. Mnohe su skor komerčne. TO ze vakciny ,,vymítili,, x chorob je zial nepopieratelne. Ten kto sedi doma ,,na lazoch,, moze apriori chemiu odmietat, my chodime ako rodina napr. na ostrovy v stredozemnom mori kde je tých napr. Afričanov uz pomerne dost, letiska napr. v Dubaji tam sa premele tisice ludi takze nemozem kazde očkovanie odmietat. O par mesiacov tam ideme zase a tam len prestupujeme na iny let ešte dalej do Indickeho oceanu, takze stret s roznymi chorobami tam je mozny a preto popri tomu čo mozem ja objektivne spravit vsadzam aj na očkovanie kedze nie sme len vo svojom prostredi ale je tam stret x narodnosti.

tin007
7. okt 2016

@sardinka336 Tiez vela cestujeme s detmi (tento rok Afrika, Europa viackrat - aj krajiny, kde je vela utecencov a nelegalnych pristahovalcov ako FR, AT, DE), na "lazoch" nesedime, urcite sme sa stretli s roznymi patogenmi (ja osobne som si z dlheho letu z Afriky doniesla virozu).
Na tvoje TO mam iny nazor - v niektorych pripadoch mohlo napomoct (vo vacsej ci mensej miere), ale len samotne ockovanie urcite nie. Ale je to na dlhu debatu a uz nemam cas. Pekny vikend.

sardinka336
7. okt 2016

@tin007 kludne maj iny nazor ved o tom to je. Ja sa chorob bojim a preto sa očkujem. Kto sa neboji resp. boji sa viac NU z očkovania tak nech sa neočkuje. Jasna matematika...bye...apropo...vieš...to su take debaty...teta z Lidla sa zaujma o očkovanie, vyštudovana imunologia, epidemiologia na gugli - väčšina.

lucinka511
7. okt 2016

@tin007 potom nam.napis.ked sa tvoje deti stretnu s vecmi na kt ockovane neboli.chytia to a ako budu reagovat.to ma zaujima.ako bude u nich prebiehat nalr ochorenie ceirny kasel.

sardinka336
7. okt 2016

@lucinka511 tak tak...ale čierny kasel je v pohode to tu pisal tusim Tuharsky svojho času...stačí vitamin C a si ok...
Ja to opakujem uz 8765 krát ze na tomto fore nikto z antivax NIKDY neodpovedal a ani neodpovie na otazku - ako sa teda chranit pred chorobami ako zaškrt, obrna atd. bez očkovania? Vitamin C a rušku poprosim vynechajme....
aaael darmo...tu s odpovede nedočkam od ,,tiet z Lídla,,(obrazne povedane aka je odbornost antivaxu, nič proti Lídlu samozrejme)

zuzu1122
7. okt 2016

@sardinka336 teda tvrdíš, že dieťa je týmto očkovaním proti chorobám chránené?

sardinka336
7. okt 2016

@zuzu1122 to mi odpovedaš protiotazkou ?Ja sa pytam ako sa chranit okrem očkovania? Komerčne vakciny ako chripka, HPV, neviem obyčajne kiahne ma nezaujimaju ja hovorim o vaznych ochoreniach. Ako sa im vyhnem ak sa nedam očkovat?

kvieta
7. okt 2016

@zuzu1122 Ja som sa do týchto diskusií o očkovaní zapojila pred rokmi práve kvôli tomu, lebo práve na očkujúcich a zástancov očkovania tu bol vyvíjaný agresívny nátlak a urážky zo strany odmietajúcich očkovanie. A nemám dojem, že by ten tlak nejako poľavil. Podľa mňa sa nedá nazvať tlakom a urážkou opakovaná argumentácia zo strany očkujúcich, vyzývanie k odborným stanoviskám k očkovaniu a pod. Ja sama som presvedčená o tom, že min. 90% ľudí, čo tu sú proti očkovaniu majú svoje závery prečo neočkovať postavené na čítanie príspevkov na Slobode v očkovaní a v tunajšom Nesúhlase. Strach má veľké oči a nevedomosť tým očiam iba pomáha vyskočiť od strachu z jamôk. Ja som jednoznačne za očkovanie, chápem zmysel kolektívnej imunity, nech si tu IT-čkári píšu, čo chcú. Nedovolila by som si nikomu napísať, aby neočkoval, lebo je to jed. Ani nikomu, aby očkoval, lebo je to to 100% ochrana. Deti, ktoré majú zdravotné problémy by mali navštíviť lekára a ten by mal zvážiť, áno-nie. Aj pre choré dieťa môže byť očkovanie práve ten najlepší spôsob ochrany.
Štatistiky môžu byť mierne skreslené, ale nemyslím si, že to bude nejaké extrémne číslo, pretože nie všetko, čo sa tu uvádza ako NÚ z očkovania aj s očkovaním súvisí.
Jedno je však isté: Táto téma bude vždy búrlivá, stretávajú sa tu rôzne extrémy (názorové, vedomostné, zištno-nezištné, skúsenosti, ...) a to neveští mier v diskutovaní.

zuzu1122
7. okt 2016

@sardinka336 napísala si: "ako sa teda chranit pred chorobami ako zaškrt, obrna atd. bez očkovania?"
čiže očkovanie ma ochráni pred týmito chorobami?

sardinka336
7. okt 2016

@zuzu1122 ako inak sa da chranit pred týmito chorobami? Budem rada ked sa to konečne dozviem...

zuzu1122
7. okt 2016

@sardinka336 takže očkovanie ma pred nimi ochráni? nedostanem ich? to mi je novinka... myslela som, že očkovanie iba spôsobí, že môžem mať vytvorené protilátky proti týmto chorobám, nakoľko nakaziť sa môže ako neočkovaný tak aj očkovaný človek...

petot
7. okt 2016

@sardinka336 Účinnosť vakcíny proti detskej obrne je preukázaná len 10 rokov, ďalej sa už len "odhaduje ako doživotná". Vakcína proti záškrtu sa musí preočkovávať každých 15 rokov, zaujímavé že sa na to prišlo až po cca 40 rokoch masového očkovania... a epidémie nevznikli hoci možno polovica dospelých bola dávno mimo ochrannej doby.

Proti čiernemu kašľu má vakcína ochrannú dobu možno 3-5 rokov. Kvôli tomu dostávajú adolescenti už 5. dávku vakcíny v 13. roku života. Dospelí sú dávno mimo ochrannú dobu.

To, že je niekto IT-čkar, neznamená, že nemôže mať pravdu.
To, že je niekto lekár, neznamená že má pravdu. A keď je na výplatnej páske farmaceutickej firmy (ako je aj časť slovenskej pracovnej skupiny pre imunizáciu ktorá určuje podobu očkovacieho programu), tak jeho tvrdenia budú vždy brané s otáznikom, aj keby pravdu mal. Bola to jeho voľba.

sardinka336
7. okt 2016

@zuzu1122 novinka mozno pre teba 😝 A ako inak sa teda mam chranit ak nie vakcinou?
... konikovsky antivax - riešenia nema, ziadne neponuka ale očkovanie odmieta.... 😀 😀 hmmm...

@petot a? kazdy sa moze informovat u svojho praktickeho lekara kedy bol očkovany a preočkovat sa...ak očkovaný aj dostane nejaku z chorob ma lepšiu prognozu ako neočkovany. Ale ano...budeme to popierat 😝