(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@zuzu1122 Ty si vieš uvedomiť, aký proces, a to nepíšem ZDĽHAVÝ, je pre pre telo vytvárať si protilátky proti chorobe, ktorá ho práve napadla? A vieš, aký ŽOLÍK je pre organizmus, keď tie protilátky už organizmus pozná, má ho a LEN TAK ICH VYTIAHNE Z RUKÁVU, keď je to potrebné vďaka očkovaniu?
@petot Túto to časť Tvojho príspevku prosím podložiť faktami, inak budem žiadať admina, aby ho zmazal.
...A keď je na výplatnej páske farmaceutickej firmy (ako je aj časť slovenskej pracovnej skupiny pre imunizáciu ktorá určuje podobu očkovacieho programu), tak jeho tvrdenia budú vždy brané s otáznikom, aj keby pravdu mal. Bola to jeho voľba.
Včera o 20:11 • Odpovedz • Páči sa mi to • 3 • Pošli IP •
Ďakujem.
@kvieta To znie síce logicky, ale pri očkovaní si ďaleko od pravdy.
Lekári sa bežne na fakultách učia o očkovaní iba absolútny základ. Hociktorá mamička ktorá si o tom niečo prečíta má porovnateľné ak nie väčšie vedomosti.
Ďalší problém je, že mnohé imunologické deje súvisiace s očkovaním sa objavujú až teraz. Ani sebalepšie vzdelaný imunológ o nich počas štúdia nemohol vedieť.
No a do tretice, mnohé informácie o očkovaní stále chýbajú, najmä z hľadiska dlhodobej účinnosti a dlhodobej bezpečnosti. To je presne to, čo aj kritizujem. A tu je celkom jedno, či som IT-čkár, žeriavnik alebo pediater. Keď dôkazy nie sú, tak nie sú. Keď budú, môžeme sa o nich rozprávať.
Ináč, Tvoj argument je tak trochu na úrovni stredoveku, keď len kňazi smeli vykladať Písmo. Dnes našťastie vieme (takmer) všetci čítať, a predstav si, že IT-čkari majú na vysokej škole slušný základ štatistiky, pravdepodobne dokonca lepší než lekári. Takže nemaj obavy, prečítať epidemiologickú štúdiu vieme veľmi dobre.
@kvieta Pracovná skupina pre imunizáciu má predsedu a 9 členov.
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...
Platená činnosť pre farmaceutické firmy u niektorých z nich nie je predsa žiadnym tajomstvom.
Dluholucký, Šimurka, Urbančíková sú autori brožúry Sprievodca očkovaním, ktorú zaplatila firma Pfizer. Zároveň vedú diskusie na rovnomennej stránke platenej tou istou firmou, pričom v správe zverejnenej Transparency International, administrátor stránky (z reklamnej agentúry Seesame) uvádza, že dostávajú honorár za vynaložený čas; zdôraznil pritom, že prezentujú výhradne svoje názory a firma do obsahu nijako nezasahuje. Prof. Dluholucký toto aj verejne priznal:
"Túto činnosť vykonávame vo svojom voľnom čase, máme na rozsah práce dohodu za ktorú dostávame riadny zdanený honorár. Podobne je to aj s prípadnou inováciou tlačenej brožúry. Osobne ani neviem povedať, či je výška nášho honoráru primeraná – vysoká, alebo nízka.
… Firma nijako neovplyvňovala obsah, rozsah a ani formulácie textu. Nemuseli sme si túto nezávislosť ani nijako vyžiadať – bola našou prirodzenou plne akceptovanou podmienkou."
http://www.transparency.sk/sk/pozor-na-skryte-k...
Harkotová, S.: Pre web o očkovaní riešia konflikt záujmov lekárov. Aktualne.sk 16.12.2010
Harkotová, S.: ÚVZ sa možným konfliktom záujmov nebude zaoberať. Aktualne.sk 13.1.2011
Keďže v zahraničných štúdiách sa konflikty záujmov uvádzajú celkom bežne, môžeme sa ďalej dozvedieť, že:
Šimurka dostával honoráre za školenia a konzultačnú činnosť od GSK, Wyeth a MSD.
Urbančíková dostávala honoráre alebo sponzorské príspevky od GSK, Pfizer, MSD, Novartis a Sanofi Pasteur.
Zavadska D et al. Recommendations for tick-borne encephalitis vaccination from the Central European Vaccination Awareness Group (CEVAG). Hum Vaccin Immunother. 2013 Feb;9(2):362-74.
Usonis V et al. Rubella revisited: where are we on the road to disease elimination in Central Europe? Vaccine. 2011 Nov 15;29(49):9141-7.
Ak si spomenieš na články o hrozbe pneumokokov ešte v období pred zavedením plošného očkovania, tak v nich často figurovali aj vyššieuvedení. A potom sa vakcína stala povinnou ako v jedinej krajine EÚ, a oni sedia v komisii. Čo si má o tom podľa Teba myslieť občan?
OK, predpokladajme, že vakcínu presadzovali z osobného presvedčenia že je potrebná. Môže byť, nemám s tým problém. Lenže toto je delikátna vec, povinné očkovanie malých detí. Keď o ňom rozhodujú osoby s finančnou väzbou na výrobcu vakcín, tak sa to, pokiaľ viem, nazýva konflikt záujmov a je prirodzené, keď to vzbudzuje nedôveru, akýkoľvek dobrý úmysel by mali. Ak sa nechcú epidemiológovia stále len čudovať, prečo klesá dôvera verejnosti, tak musia začať od seba a niečo pre tú dôveru aj urobiť.
Mimochodom, Marián Fillo @mfillo sa pýtal ministerstva, na základe čoho bola pneumokoková vakcína schválená za povinnú. Odpovedali mu, že na základe štúdie. Keď si ju od nich pýtal, odpovedali mu, že ju nemôžu zverejniť, pretože "obsahuje údaje a ďalšie skutočnosti, ktoré sú duševným vlastníctvom a obchodným tajomstvom spoločnosti PFIZER".
http://www.slobodavockovani.sk/news/ministerstv...
Inými slovami, štát zasahuje do základnych ľudských práv a vôbec nemusí verejnosti preukázať, že ten zásah je oprávnený!
@kvieta Ešte dokončím, že veľký otáznik ohľadom finančnej väzby na farmaceutickú firmu vidím u Števkovičovej. Neviem totiž, či za svoju činnosť dostala honorár, no je to možné.
Zúčastnila sa totiž štúdie o rotavírusoch, ktorú organizovala a platila firma GSK. Ak teda v takýchto štúdiách autori nepracujú zadarmo, tak...
Tichopád A Cost Burden of Severe Community-Acquired Rotavirus Gastroenteritis Requiring Hospitalization in the Czech Republic, Slovakia, Poland, and Hungary: A Retrospective Patient Chart Review. Value in Health Regional Issues 2016 Sept;10(53)
Števkovičová sa zúčastnila aj štúdie o 4-kombinovanej vakcíne proti ovčím kiahňam, osýpkam, mumpsu a rubeole. Opäť, štúdiu platila GSK. Opäť, neviem, či boli autori platení, ale zdá sa mi rozumné predpokladať, že áno.
Prymula R et al. Protection against varicella with two doses of combined measles-mumps-rubella-varicella vaccine versus one dose of monovalent varicella vaccine. Lancet. 2014 Apr 12;383(9925):1313-24
A neviem, či to súvisí s Tvojou otázkou, ale Števkovičová pripravovala aj podklady pre tlačovú správu GSK o rotavírusovej vakcíne. Neviem, či za to dostala honorár, len mi to príde ako zaujímavá informácia k Tvojej otázke.
http://www.gsk.sk/novinka_21112008_02.html
Takže zhrniem:
Môžeme predpokladať, že Števkovičová sa rozhoduje čisto na základe svojho úprimného presvedčenia. Nemám s tým problém. Ale činnosť pre výrobcu vakcín je preukázateľná a mohlo by ísť o konflikt záujmov. V takom prípade nepovažujem za vhodné, aby sa zúčastňovala rozhodovania o povinnom očkovaní detí.
Ako sa na to pozeráš Ty?
@sardinka336 ja som sa opytala tu na fore, ci jeden pan pozna aj konkretny priklad NU ockovania, bolo mi napisane ,ze ano, a to astma,alergia,ale nedokazane .ze to opravdu zapricinilo ockovanie..stale su to len dohady a domienky,nakolko astma a alergia maju aj ine priciny a ockovanie zas moze a nemusi byt pricina.
taka vlna tych top ochoreni na kt sa este na sk ockuje moze kludne prebhnut v dobe,ked ockovanie uz povinne nebude a potom som zvedava, ako to neockovni zvladnu,,,darmo je teraz o tom pisat ked sa to este nestalo.ale su nam zname pripady z davnesjsej minulosti ako taka obrna,cierny kasel preibehali a kolko ludi bohuzial vyhladili,keby boli ockovani asi sa to nestane,Vit C si davam kazdy den do caju ale prirodny no aj napriek tomu ma bezne virozy neminu,
@teegreen ááále nikto ma neblokol, to s očkovanim nema nič...som tu dlho len tito admini človeku nepomozu ked ich poprosi a nejde mu napr. heslo a pod...vsak ano, napišeš im mail o pomoc a oni sa ti neozvu a kašlu na teba, tak zakladam novy nick len s inym čislom predtým som mala koncovku 335 ak ta to zaujima mrkni si sardinka335 ta ista retorika, ten isty človek...,,čestne červene,, nicky čo su tu dlhšie ma uz poznaju ,,po perí,, či po šupinách....tak to k vysvetleniu či ma blokli.
A teraz k meritu veci, ja nikoho nepresviedčam lebo ja som presvedčena 😀 A nevidim dovod verit nejakym anonymom na fore ktorí tvrdia ze maju astmu, alergiu a neviem čo koli očkovaniu - hlavne ze polka rodiny ma astmu, alergiu...ja nepoznám nikoho chorobopis, rodinnu anamnezu takze neverim nikomu ani nos medzi očami.
Moja skusenost je taka, ze tí najväčší odporcovia vyštudovali ,,gúgl,, nemaju ani šajnu o ludskom tele a jeho fungovani, procesoch atd...ale idu sa tu robit na odborníkov v problematike ktoru videli len a len na gugli a aj to len vo svojej ,,lajne,, teda začali to študovat ako odporcovia. Ja osobne som za vyváženost a objektivitu, treba povedat PRE lebo aj pozitíva existuju či sa to niekomu páči alebo nie a treba povedat PROTI lebo všetko na svete ma aj svoje proti. A toto mi tu chyba a toto tu nie je.
@lucinka511 Keďže úmrtnosť na predmetné ochorenia klesla prevažne PRED zavedením očkovania, nemyslím si, že by poklesom zaočkovanosti došlo k dramatickému nárastu úmrtnosti. U niektorých ochorení (napr. osýpok a mumpsu) je možné, že by stúpla chorobnosť.
Vitamín C, a je jedno čí "prírodný" alebo "syntetický" (úvodzovky sú schválne) má účinnosť limitovanú dávkami a ich rozložením počas dňa. Málo vitamínu = malá účinnosť.
@petot nemusis mi pisat o vit C. telo ho vstrebe tolko kolko,potrebuje ak ma viac ,vyluci sa oblickami.Vit C nie je vseliek, je fajn ako prevencia na bezne ochorenia ako chripka,nadcha apod ale ani tak nic nezaruci,lebo skratka ked mas nabeh na urcite ochorenia ako tak sa im nevyhnes,imunitu treba podporovat aj inak ako len vit C a to napr ako som robievala ja sprchovanie v studenej vode, behavanie v zime,v mrazoch plus soms id avala cely citron do caju,ziadne chemikalie a aj tak som sem tam dostala beznu virozu,,,no nevie ako by sa moje telo popasovalo s takym mumpsom alebo ciernzm kaslom bez ockovania...ano prestalo sa ockovat,lebo doteraz sa ockovalo a je jeasne, ze prevalencia tychto ochoreni bola na ustupe,len ak sa zasa nebude ockovat, mozno za pr rokov nemyslim -5.10 ale viacej zasa mozu tieto epdiemie vypuknut a potom som ozaj zvedava ako to zvladnu neockovani,,,ja som urcite za ockovanie,nie za kazdu kravinu, ako hepatitdy, chripky a aj to TBC este zvazujem,ale tie zakladne pre mna rozhodne ANO,,,,,a to ze ty si ockovany to je tiez fakt a aj to ze si si dal syna ockovat,no naco si ho dal ockovat:___!"___?"
@lucinka511 S prvou polovicou súhlasím.
Ale nie je pravda, že by prevalencia bola na vďaka očkovaniu na ústupe. Čierny kašeľ rástol od roku 2008, pritom vtedy ešte o znižovaní zaočkovanosti detí nemohla byť reč, tá viditeľne klesla až v roku 2013 a to stále ešte bola 99%.
U bratov Čechov to vidieť ešte výraznejšie, tam prevalencia čierneho kašľa rastie už 20 rokov, a o odmietaní očkovania sa tam začalo hovoriť približne v rovnakom čase ako u nás.
V USA, najzaočkovanejšej krajine na svete, mali v rokoch 2010-2012 epidémie čierneho kašľa ktoré boli väčšie, než pred zavedením očkovania (keď nebol zaočkovaný takmer nikto).
Takže so zaočkovanosťou to zjavne nesúvisí.
Ohľadom môjho očkovania, v detstve som o tom nerozhodoval takže toto je bezpredmetné. V dospelosti som nebol informovaný a dostal som vakcínu Hep A+B, niekedy v tom čase mi prepukla dermatitída ktorej som sa už nezbavil. Nechal som sa nahovoriť ešte na chrípkovú vakcínu; tak chorý ako po nej som nikdy nebol. A to bola posledná kvapka.
Ohľadom mojich detí si vedľa, prestal som ich očkovať akonáhle som dokázal urobiť informované rozhodnutie. Takže prvorodený už nebol preočkovaný, druhorodený je len čiastočne očkovaný a najmladší nie je očkovaný vôbec.
@petot takze dvoch ams ockovanych ,posledny si to mozno este odskace najviac,
Ja som ockovana aj na hep B .zaujimave,ze mne sa nic nerobi asi mas slabsi organizmus,neivem kazdopadne rob si co cehs,maj si nazor aky chces. A fakt nerozumiem tomu, ze si sa dal ockovat na chripku,to zase by som ja nikdy neurobila pekny den
@lucinka511 Bol som neinformovaný, tak som sa dal nahovoriť na chrípku. A ináč, postupoval som presne podľa najlepších odporúčaní hlavného hygienika, Úradu verejného zdravotníctva a ďalších veľkých odborníkov 😉
Práveže najmladšieho som aspoň ušetril vážnych nežiaducich účinkov, ktoré mali obidvaja starší.
@petot dobre, mna tvoje pohnuttky preco si nedal ockovat a preco si sa ty dal ockovat fakt nezaujimaju, neviem naco mi tu vypisujes,
@sardinka336 Neviem co mas ty vystudovane, ja som studovala (a mam aj diplom) dost veci takych, ktore vyuziva epidemilogia. Ak uz teda tu chces hrat hru "kto ho ma dlhsieho", mimochodom moje vzdelavanie spociva v tom,z e dost pravidelne citam rozne studie, knihy, dokonca obcas pisem autorom sprav/reportov ci studii, ak sa chcem spytat na niektore detail.
@lucinka511 To, s akymi patogenmi sa stretavame kazdodenne je tazko povedat, ale vzhladom na to, ze napr. odhadovane je medzi 10-20% ludi bezpriznakovymi nosicmi meningokokov, ci cca 5% nosicov zaskrtu, tak je dost mozne, ze sa s tym stretli aj moje deti.
@lucinka511 Asi preto, lebo si sa do toho začala vŕtať. A preto, lebo presne o tom je toto fórum.
@tin007 čiže si ,,teta z Lídla,, čo vyštudovala problematiku na internete - sem zaradujem aj knihy, članky. To ze čítaš študie , knihy a spravy ....hm...to ti kludne verim, ale su to študie a spravy antivaxu predpokladam.
Ano, mamičky na internete to zhltnu aj s navyjakom lebo to znie odborne a fundovane a strach funguje ....objektivita to je jedine čo chcem.
A ako sa teda mame chranit pred tými chorobami?? Mudre hlavičky? Stale nič...
@petot do coho som zacala akoze vrtat? som sa tu vyjadrila asi o tom je diskusia a forum,,to ze sa ti moj nazor nepaci je tvoj problem,nemusi kazdy clovek na tejto zemeguli s tebou suhlasit.Takze este raz pekny den a PEACE AND QUIETUDE 🙂
@kvieta a ty vieš aký je to proces? si lekárka? ono u každého dieťaťa je to individuálne, a ak sa mýlim, oprav ma, ale vakcína má len napomôcť vytvoreniu si protilátok, nieje nikde napísané a zaručené, že tie protilátky si určite vytvorí, alebo sa mýlim? ďalšia vec, keď ochorie na danú chorobu, telo si protilátky musí vyrobiť len pri tej jednej danej chorobe, ale pri vakcíne, do nožičky pichnú 6 rôznych vírusov, na ktoré si súčasne telo vytvára protilátky... a prečo očkujú také malé detičky, ktoré ešte nemajú celkom vyvinutý nervový systém? a prečo sa takto maličkým deťom dávajú iné vakcíny a keď sa rodič rozhodne dať očkovať neskôr, tak už používajú iné vakcíny? veď sa jedná o tie isté choroby...
@sardinka336 dobre a aké riešenia ponúkajú lekári, resp. zdravotníctvo pre deti, ktorým sa vyvinie aj vďaka očkovaniu nejaká choroba? aké riešenie ponúkajú takým, čo majú vážne dlhodobé, prípadne trvalé nežiadúce účinky po očkovaní? a očkovanie nieje 100% ochrana... to nikde nieje napísané, že ťa určite ochráni, takže neviem, prečo to tu tvrdíš... aj zaočkované deti môžu danú chorobu dostať, keď už teda píšeš o ochrane pred chorobou... a ďalšia vec, keď ti riešenie neponúka ten tvoj "koníkovský antivax" tak si skús riešenie hľadať sama, keď ti na tom tak záleží...
@zuzu1122 ja som sa pytala prvá, zase mi tu odpovedate protiotazkou. Ked nemáš riešenia tak povieš ,,tak si ich hladaj sama,, fakt odborné vyjadrenie. Kde ja tvrdim, ze očkovanie 100% ochrani? Poprosi cituj ma...
Je rozdiel nemat 100% ochranu a nemat ziadnu ochranu. Ono kritizovat je najjednoduchšie to vieme všetci ale ponukat riešenia to tu zjavne nik nevie. Koníkovsky antivax mi neponuka riešenie lebo zjavne ziadne ani nema. Ja si ho mám hladat sama? Nedaj sa vysmiat...ak si apriori proti niečomu a nemáš novu koncepciu ako riešiť dany problém tak to vidim ako vazny problém. V kazdej odbornej diskusii ak niekto pride s niečím čo kritizuje, zvyčajne sa jeho proti strana pýta ,,čo teda navrhuje,,? Aké má riešenia? Je mi jasne ze toto je debata ,,tiet z Lídla,, a ja stale naivne čakam tie riešenia....
Ake riešenia ponuka antivax? Ake riešenia ponukate ludom odmietajucim očkovanie ?Co maju robit v pripade ze sa nachadzaju napr. v rizikovej lokalite?
@sardinka336 asi si zabudla čo si mi písala... napísala si: "ako sa teda chranit pred chorobami ako zaškrt, obrna atd. bez očkovania?"
nerobím nič viac, nič menej ako to, že sa používam tvoje vlastné slová... očkovaním sa ale neuchrániš, rozumieš? očkované deti môžu byť nakazené tak isto ako aj neočkované, rozdiel je v tom, že tie očkované, už môžu mať vytvorené očkovaním protilátky... navyše môžu spustiť skryté choroby... plne súhlasím s tebou v tom, že kritizovanie je najjednoduchšie... som len mama, ktorá má v otázke očkovania pochybnosti a nehnevaj sa, ale to, že tu všetkých - okrem tých, čo sú za očkovanie - označuješ ako "tety z lídla", tiež nieje známka vzdelanosti... čo sa týka tých otázok na konci tvojho príspevku, tiež by som rada vedela odpovede, tak isto by som rada vedela odpoveď na to, že čo ak dám svoje dieťa zaočkovať a to dieťa má nábeh na nejakú chorobu, ktorá sa môže prejaviť očkovaním, čo v prípade, že dieťa dostane z očkovania vážne nežiadúce účinky? a bude moje dieťa určite pred danou chorobou chránené? a kopec iných otázok mám ale nemyslím si, že také ako ty alebo ja dajú adekvátnu odpoveď... ľudia, ktorí by na naše otázky mohli odpovedať na takéto fóra nechodia, takže nám nezostáva nič iné, iba si informácie hľadať samy a namiesto normálne komunikácie tu padajú urážky a presúvanie zodpovedností...
@zuzu1122 a choroby ako zaškt, obrna, prave kiahne atd...ako vymizli??? Očkovaním nie?
ty sama ak nie si zdravotník a nerozumieš fungovaniu ludskeho tela a jeho procesom, predpokladam sa v spleti internetových informacii nevieš orientovat, je to prirodzene....nestačí načitat si odborne znejuce članky, ktore na oko davaju zmysel. Laik to nerozliši. Takze hladat si to ,,sám,, a nemat nad sebou nejaku superviziu - odbornika je na nič, nie je tam objektivita. Očkované dieta sa moze nakazit rovnako ako neočkovane ale len tiez v istých priapadoch, neplati to paušalne a ak sa nakazi tak ochorenie predpokladame ze prebehne bez komplikacii a nasledkov čo sa u neočkovaných povedat neda. Tým by som sa neutešovala ze ,,telo si musi vyrobit protilatky ak danu chorobu dostane,, Protilatky si vyrobit nemusi a pridu pridružene komplikacie a dieta zomrie na tie alebo tiez ostane poškodene na cely zivot. Všetko am svoje rizika aj Brufen...
A ak ma dieta nabeh na nejaku chorobu tak spušťacom moze byt ina choroba, stres, uraz nemusi to byt nutne očkovanie.
Hm....čize odpoved nemas ako by si svoje dieta chranila...nemaš ani šajnu...ale vakcinaciu odmietaš, klasika. Ja ju nemam problém odmietnut tiez ak budem mat 100% bezpečnu nahradu.
A presuvanie zodpovednosti ?To nemyslíš vazne? Lekari maju mat zodpovednost a ti čo radia neočkovat maju aku zodpovednost??? Nijaku...takze je prirodzene ze od antivaxu chceme minimálne riešenia...Samozrejme ze odbornici na tieto fora nechodia, je to strata každej mikro sekundy čo by tu boli. Tety z Lídla a ujo skladník z Lídla by im to lepšie vysvetlili a bolo by po diskusii.
@sardinka336 s tebou nemá význam komunikovať... poprosím ťa aby si mi uviedla, kde presne som písala, že odmietam očkovanie?
@zuzu1122 no ja neviem...ak niekto napiše toto : očkovaním sa ale neuchrániš, rozumieš?
tak asi velmi očkovanie nemusi nie? Cim sa teda ochranim?
Ludia nemaju radi otazky hlavne ak na ne nevedia odpovedat ale chcu si zachovat punc doveryhodnosti tak začnu utočiť, odpovedat proti otazkou a radšej sa zdekuju s tým ,,ze to nema vyznamm,, atd...nehovorim ze ty, ty sa do toho rozumieš asi tak ako ja predpokladam do celej problematiky očkovania, to bolo skor myslené na tých čo tu hadzu linky, grafy a ,,svá moudra,,ako 100% očkovaNIE, ale riešenie ako sa teda chranit neponukaju...lebo ho nemaju, ale druhých presviedčaju.
@sardinka336 ešte raz ťa žiadam aby si mi napísala, kde presne som sa vyjadrila, že som proti očkovaniu... pozri, to, že sa očkovaním na 100% neuchrániš, to je pravda, lebo danú chorobu naozaj môžeš dostať, ale to neznamená predsa, že som proti očkovaniu, je to vyjadrenie mojej pochybnosti voči očkovaniu... ja som sa tu už niekoľkokrát vyjadrila, že keby boli vakcíny, ktoré mi zabezpečia ochranu a ktoré nebudú obsahovať taký humus ako je v zložení, nemám absolútne žiadny dôvod zamýšľať sa vôbec nad tým, či dám očkovať alebo nie... a znova ti dávam za pravdu, čo sa týka otázky očkovania, nemôžem jednoznačne odpovedať, nie som kompetentná... ani ty si mi neodpovedala na moje otázky, takže tiež asi nepoznáš odpoveď... a odpoveď typu "mne ani môjmu dieťaťu sa nič nestalo tak je to určite bezpečné" ja neuznávam... ja tu nechcem a ani nebudem nikoho presviedčať aby si dieťa dal alebo nedal zaočkovať, to je každého vec a ani tu nikoho neobviňujem, že je len "teta z lídla" iba preto, že má iný názor ako ja... jedine o čo mi ide je získať presvedčenie, že očkovanie/neočkovanie je pre moje dieťa tá správna voľba...
@sardinka336 Asi sa drzis hesla: "Podla seba sudim teba", ked pises "čiže si ,,teta z Lídla,, čo vyštudovala problematiku na internete - sem zaradujem aj knihy, članky. To ze čítaš študie , knihy a spravy ....hm...to ti kludne verim, ale su to študie a spravy antivaxu predpokladam."
Posud sama, ci su tieto zdroje antivax (ako tvrdis ty):
http://ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx
http://www.bmj.com/
http://www.cdc.gov/
www.epis.sk
a pod.

@petot máš svoje dieťa očkované proti obrne? (ruku na srdce).