(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@zuzu1122 vieš čo tvoje vyjadrenia ma uz prestali zaujimat lebo ty o koze a ja o voze...takze poprosím ta nereaguj na mna dik.
@petot a toto ma akoze zabranit tomu ze neochoriem na zakrt, tuberu, prave kiahne, osypky...nedaj sa vysmiat. V dnešnej dobe sa napr. stresu nemas ako vyhnut - aspon nejakemu občasnemu. A tí čo maju narušenu imunitu, oslabenu inym ochorenim sa mozu ist past lebo pre tých teda nie je ziadna moznost ako sa chranit. Tam uz mozem zaradit aj ,,len,, alergikov a uz som v háji.
Ale dakujem za odpoved, zase som sa presvedčila len o tom ze antivax NEMA ŽIADNE RIEŠENIA. Alebo si robil nejaky vyskum, študiu kde sa ti dobrovolnici s ,,dobrou,, imunitou vystavili smrtelnemu virusu a nenakazili sa? To by ma celkom zaujimalo takyto vyskum...
@lucinka511 samozrejme ze sa na to nespolieham, bola y som blázon keby som dala na reči odbornikov z gugla. My chorí nebyvame klop klop, deti sa otužuju, 10 ročny syn v pondelok plaval v 15 stupnovej vode 😀 😀 😀 ale zial ma alergiu na prach a roztoče takze nema imunitu 100% ale inak suhlasim ze lahkým ochoreniam sa treba vyhybat posilovaním imunity, ale praveze by ma zaujimala nejaka študia, vyskum kde sa potvrdilo, ze silna imunita v kontakte s vaznym ochorenim stači.
@sardinka336 keď ťa nezaujímajú tak ich nečítaj. A asi máš slabú pamäť, ale to ty si na mňa reagovala ako prvá. Akurát si sa trošku strápnila lebo si ma z niečoho obvinila a teraz to nevieš dokázať. To je tak keď si ľudia domýšľajú a vidia len to čo chcú.
@saska.t tak ja som ju dostala asi prvy krat v zivote,teda uz asi moje telo bude reagovat dufam inak pri dalsoom stretnuti ale to som pracovala v takom prostredi kde stretla kazdeho,postupne jedna kolegyna za druhou to mali,,, to tazko by dakoho obisla,ale dikza radu..a na chripku nieco poznas?
@lucinka511 šak to iste na chripku nie? 😀 😀
Brala som to svojho času na alergiu, a to som kupila od toho badatela... 😀 mala som z toho akurat tažky zaludok, len čo som si grgla tak som citila oregano.. 😀 ale na alergiu mi to nepomohlo. Pomohlo mi az najdenie toho čo mi alergiu sposobuje.
@sardinka336 bolo na tom nieco smiesne? No prizemnostiam sa tu medze nekladu ze? Nepomohlo na alergiu? Nuz to je normalne kedze bezne na alergie nezabera nic, kym nepoznas ich pricinu, ale to by si uz mala aj sama vediet a ked si si grgla bolo citit oregano, fakt? To je urcite skodlive ale to by si mala prestat jest aj ine veci alebo grgat a mas po probleme. Chcela si sa niekomu vysmiat, kopnut si? Nech sa paci, detinskosti sa tu tiez medze nekladu a my ostatni sme si tu uz zvykli a je nám to srdecne jedno, s tebou je diskusiu vzdy na urovni.
@saska.t tato diskusia uroven nikdy nemala ani mat nebude...s odbornikmi z gugla a samozvanymi poradcami vyštudovanými na internete iste nie. Ak by ti to bolo srdečne jedno tak nereaguješ nie? Nedaj sa vytočit...je to len anonymne forum na nete, kde nikto nič negarantuje, tak to tak aj ber - s nadhladom. 😉
@sardinka336 moj nadhlad je uplne v poriadku nerob si starosti, bola to len dobre mierena rada na ktorej si sa len potrebovala dobre odbavit, dúfam ze sa ti ulavilo 😉
@sardinka336 Si mimo ako mimoň. Pravé kiahne sú predsa eradikované, nie? A pred tuberou ťa neochráni nič iné ako tvoja vlastná imunita (a dokonca aj hypervaxeri uznali, že vakcína pred nakazením nechráni).
Samozrejme, že pred ochoreniami chráni imunitný systém. Čo iné by to malo byť, lúče z Marsu? Ak nie výkonnejší imunitný systém, tak potom čo spôsobilo, že už PRED zavedením očkovania klesla vo vyspelých krajinách úmrtnosť na infekčné ochorenia o 95%?
@kvieta Ja som to spočítal a ešte aj do grafov vniesol len preto, aby s tým ostatní ľudia nemali toľko práce. Ale však samozrejme, keď si to chceš spočítať sama, nech sa páči, vezmi si výročné správy NRC a zabávaj sa s nimi koľko chceš.
Ale na výsledku nič nezmeníš - pneumokoky na Slovensku sa len z 19% sérotypovo zhodovali so zložením 7-valentnej vakcíny Prevenar, ktorá bola zavedená v roku 2009 ako povinná. A ak do toho započítame ešte účinnosť vakcíny, tak jej preventívna schopnosť aj pri plošnom nasadení musela byť ešte nižšia (v práci to mám odhadnuté z dostupných údajov z štúdií účinnosti).
Môj názor je ten, že ak už sú v povinnom očku "nejaké" pneumokoky, mali by byť očkované aspoň 13 valentnou vacínou.
Aj toto napr. o tom vraví.
Dokument INVAZÍVNE PNEUMOKOKOVÉ OCHORENIA A MONITORING ZÁMENY KAUZÁLNYCH SÉROTYPOV STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE. som uz davnejsie pozerala, hodnotili 89 vzoriek za dva roky a pri porovnani dat za dva roky robia zavery, ze ktory typ vakciny je ako ucinny. Neviem, ci existuje statistika, ktory typ vakciny volia rodicia, ci Synflorix alebo Prevenar10 pre svoje deti (kedze si mozu vybrat). Druha vec, ktora je tam dost vyrazne spomenuta je tzv. serotype replacement, cize vytlacanie vakcinacnych typov za nevakcinacne a to sa deje asi vsade, anpr. tu je k tomu zdroj Five winters of pneumococcal serotype replacement in UK carriage following PCV introduction
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25776920
V zavere svojej kvazi studie pisu autorky (a 1 autor), ze treba nadalej sledovat vyskyt pneumok. ochoreni, ale cinnost NRC pre pneumokoky a hemofily to teda nedokazuje ani nahodou, kedze od vyrocnej spravy za r. 2014 nie je nic na ich webstranke.
@tin007 tak mne sa zdal ten dokument co dala zdielat kvieta ok, urcite by som dala ockovat na pneumokoky...
@lucinka511 Ak by bolo ockovanie proti pneumokokom dobrovolne a nie povinne, tak by to mohol byt argument pre niektorych ludi, preco ockovat.
V situacii, ked musis ockovat a mas k dispozicii nedostatok informacii (porovnanie 89 pripadov medzi sebou a aplikovanie zaverov na cele Slovensko nepovazujem za dostatocny argument), vyjadrenie Min. zdravotnictva, ze k povinnemu plosnemu ockovaniu pristupili na zaklade studie, ktora je vlastnictvom vyrobcu a predajcu vakciny a ktoru nezerejnia, ze vakcina bola schvalena za 1 den!, plus mas zahranicne zdroje, ktore hovoria o tom, ze ockovane kmene su vytlacane neockovanymi (t.z. v populacii koluje cim dalej tym viac kmenov, proti ktorym sa neockuje), tak mi az 1 dokument, stary 4 roky nepride ako relevantny. A ako som uz pisala Narodne referencne centrum, ktore bolo zriadene po zavedeni povinnej vakcinacii proti pneumokokom, aby sledovalo, co sa bude diat (dovtedy IPO nik cielene nesledoval!) ma najnovsiu spravu za r. 2014.
@peter952 Ja som sa vôbec neurazila, nenamýšľaj si. A k Tvojmu vyrývaniu iba toľko. ak tvoje dieťa bude potrebovať nejaký liek, nezabudni sa opýtať ošetrujúceho lekára, či nebude chúďa na ňom ten liek ešte iba skúšaný a ak už náhodou nie, tak na akých de´toch bol skúšaný😀
Je čas tlačenia kapusty, toto by Ti asi šlo lepšie ako písanie takýchto somarín.
@tin007 no ved ok to ams padne argumenty ale aj tak dam zaockovat presne na vsetko co je povinne,vidis ja si to mozem dobrovolne ,bez nasilia zvolit, ze nemusim ockovat ale budem sa pekne drzat ockovacieho kalendara....ja v tom ziaden problem nevidim ,nehcapem o com tu stale diskutujete, a argumentujete, proste kto enche nech si neockuje kto chce nech si zaockuje,,a kto ockovat neche sam si vyhlada potrebne informacie tato diskusia je tu uplne zbytocna nakolko si tu nevzmienate skusenosti len sa tu navzajom dohadujete a dokazujete si kto ma a kto nema pravdu,,PRAVDU Z VAS NEMA NIK, lebo ta pravda je niekde uprostre ani vase odkazy na linky nemusia byt relevantne ale uplne zmanipulovane, same vyskumy pre a proti no kde je pravda?
@lucinka511 Neviem v akej krajine zijes, asi to nebude na Slovensku, lebo tu si pod hrozbou sankcii nutena ockovat. Alebo ak zijes tu a bez pripomienok akceptumes ockovaci calendar, tak bud len rada. Na rozdiel od teba chcem mat moznost vybrat si a rozhodnut sa ci ano alebo a ak ano, tak co a kedy.
Mozno ty tu relevantne informacie a zdroje nevidis, ja obcas ano a snazim sa aj nejakymi prispiet.
@kvieta To je tvoj nazor, ja som uviedla, ze sa odvolavas na pracu, kde je medzirocne porovnavanych spolu 89 vzoriek a z nich je robeny zaver.
Asi si si nepozrela pracu Gladstone etc - 5 rocne porovnanie serotypov vakcinacnych kmenov a nevakcinacnych kmenov prinieslo ten poznatok, ze v zime 2010/11, serotype pokrztie vyskytujucich sa vakcinacnych kmenov Prevenarom7 a Prevenarom13 bolo 1% a 11% . To znamena, ze doslo k serotypovemu nahradeniu; k vytlaceniu vakcinacnych kemnov nevakcinacnymi.
@tin007 tak ja si mozem vybrat ci chem alebo enchem ockovat dobrovolne,nakolko si mozem zvolit lekara bud na sk alebo v zahranici ,,lenze ja idem podal ockovaceiho kalendara,prevencia je prevencia,,, no prepac ale tie relevantne informacie su relevantne mozno len pre teba,,teiz si vidis len to co ches sama a druhu stranu ignorujes,,,presne tak tu su dva tabory pre a proti,,cize pravda nie je nikde kazda stranu tu hadze nejake linky ,obe sa zdaju relevantne,cize pravda bude niekde uprostred,to ani sama nevies,kedze to mozes zhodnotit po par rokoch neockovania zatial aj ta neockovacia era trva velmi kratko....a ta pred tou povinnou ockovacou erou nedopadla dobre,vela ludi umieralo na tie ochorenie proti kt iuuz dnes existuju vakciny a fakt je len jeden a to ten ze vynalezom vakciny umrtnost klesla....
@lucinka511 tvrdis "vidis len to co ches sama a druhu stranu ignorujes" ,nie je to tak, ak by to tak bolo, tak ignorujem cokolvek co napises napriklad ty
A inak som od teba este nevidela nic vedecky podlozeneho, okrem subjektivnych vyrokov typu "fakt je len jeden a to ten ze vynalezom vakciny umrtnost klesla"
Uvediem konkretny priklad:
Ty si si asi nepozrela tie zdroje, ktore som sem dala a ak ano, tak asi nechapes o co ide v pripade pneumokokov.
Este raz a; k comu doslo (a na co upozornuju aj slovenski epidemiologovia): k vytlaceniu serotypov/kmenov, ktore su vo vaccine serotypmi, ktore tam obsiahnute nie su. Toto zistili pri serotypovani IPO ( IPO je skratka pre invazivne pneumokokove ochorenie).
Asi zacnem este zakladnejsiou informaciou; pneumokokov je aktualne 93 znamych serotypov/kmenov, v ockovacej latke je ich najviac 13 (prevenar13), tz 80 serotypov pokrytych nie je (vo vaccine pre dospelych je ich 23, ale ta sa detom nepodava). A deje sa to, ze cim dalej, tym menej sa vyskytuju IPO s kmenmi/serotypmi, ktore su zhodne s tymi vo vaccine a naopak je cim dalej tym viac kmenov, proti ktorym vakcina nie je urcena.
Tak ak mozem poprosit, ked chces teda diskutovat a pridat nejake relevantne informacie, tak bud konkretna a daj ich aj s overitelnymi zdrojmi.
@tin007 7-valentná vakcína sa nahradila viac valentnou aj preto, že síce celkový počet ochorení na pneumokoky sa znižoval, no zároveň sa znižoval z toho istého počtu aj počet ochorení so sérotypom obsiahnutým vo vakcíne. Možno to chce naozaj trochu viac času, kým sa nedosiahne kolektívna imunita, takže zatiaľ sa môže zdať, že viac valentná vakcína je menej účinná ako 7-valentná. To ukáže čas.
Vo viacvalentných vakc. sú obsiahnuté tie isté typy, ako v 7-valentnej + ďalšie.
@tin007 ale to ams ako aj s HPV virusom je ich vela ale ockuje sa na tie najzakernejsie, asi tot ak bude aj s pneumokokami,,, ja sa ockovaniu vobec nevenujem,pre mna je smozrejmost, to ze vynaleyom vakciny umrtnost klesla je fakt, a nebudem haldat kde konkretne sa to uvadza, . Ale cela tato diskusia je strasne zcstna,lebo tu mudruju len mudre hlavy povatsine z googlu pri tom vsetky su zaockovane bez vedlajsich ucinkov..
Mozno ty sa tomu venujes aj pracovne ale dam ti otazku si vlstne zaockovana? predpokladam ze ano,kedze na sk je to stle povinne a ake neziaduce ucinky mas ty z ockovania, budes radsej riskovat ze tvoje dieta dostane nektoru s tychto ochoreni ekdze je nezaockovane? Jedna prispievatelka nejaka tutu co tu prispiev tiez hrdinka neockovala deti a ked sa jej dieta poranilo hend pichala tetanovku,,to uz jej VU tak nevadili? zeby jej dieta dostalo autizmus?....

@petot Cele to Narodne referencne centrum pre pneumokokove a hemofilove nakazy je zvlastne a jeho existencia mi pride doslova "pro forma", posledna publikovana informacia je Vyrocna sprava z r. 2014, kde sa vela toho nedocitas, mozno tak to, ze za cely rok vysetrili 79 vzoriek a aky to bol serotype (v r. 2013 vysetrili 71 vzoriek). Trochu malo vzoriek IPO (kedze lekari maju povinnost posielat pri podozreni na IPO vzorky do NRC pri plosnom ockovani).
A mimochodom o hemofiloch nie je v spravach ani na stranke ziadna zmienka http://www.vzbb.sk/sk/urad/narodne_centra/nrcpn...