icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tatko_bebe
24. júl 2013

@katka0905 osobne poznam jedneho neurologa nebudem radsej uvadzat kde ma amb. s kt sme sa bavili o ockovani a sam nam povedal ze on svoje deti nedal zaockovat a ani neda a mna presviedcal svojimi argumentmi.. takze je aj vela lekarov kt vobec neockuju s cim zase moc nesuhlasim lebo je to extrem ale za istych okolnosti sa to da

siska53
24. júl 2013

@kbeata moze byt. Prosto jedna z tych, proti ktorej sa ockuje.

siska53
24. júl 2013

@sorciera24 tak zrazu 3 zo sto nie je vela pri chorobe? Ale 3 zo sto po ockovani uz vela je? Vzdy to je vela, lebo vzdy ide o konkretneho cloveka, ktoreho niekto lubi, pre niekoho je blizky. A nejde len o nemoznost mat deti, tie choroby tiez maju aj ine komplikacie - pise sa o tom napr. v Dietati. Alebo sa to da i vyguglit.

weronyca
24. júl 2013

Ahojte, rada by som vedela vas nazor.. Dcerka je od svojich 2tyzdnov zivota zahlienea.. Uz sme boli aj hospitalizovani 2x vsetky vysetrenia su OK, vraj z toho musi vyrast. .. Imunologicka nam odporucila na nejaky cas ockovanie odlozit, vraj pokym sa jej aspon troska nevytvori/nepodporii jej vlastna imunita.. Mam vsak doma starsieho syna ktory zacne znova chodit od septembra do skolky, bojim sa aby nezacal domov nosit nejake choroby a mala neockovana to lahko chyti.. Chcela som si ho nechat doma ale z urcitych dovodov ma od odbornikov jednoznacne odporucenu skolku...
Dali by ste vobec a kedy ockovat?? Ktovie kedy sa z toho zahlienenia dostane a bojim sa ci jej tym ockovanim/neockovanim neublizim.. Kedze v okoli mam 2pripady kedy boli deti zaockovane a do 2tyzdnov dostali cierny kasel

siska53
24. júl 2013

@weronyca no to by som radsej lekarke povedala, aka je situacia, ona je odbornicka a povie ti, co je mensie riziko. S chorobami zo skolky vsak musis pocitat, v mojom okoli hadam vsetky deti po nastupe do skolky boli navhylnejsie na infekce a aj ich mladsi surodenci(ak mali). Zas ockovanie pred infekciami neochrani, je na konkretne choroby. Nie na vjrozy, anginy apod.

weronyca
24. júl 2013

@siska53 mala uz spolu so starsim prekonala moraxelu, nasa pedi ma do ockovania nepriamo nuti, vraj nas pripad nieje dovod na neockovanie, chystam sa zmenit lekara.. Ja sa tohto vsetkeho bojim len z dovodu, ze ma oslabenu imunitu..

aristka
24. júl 2013

@tatko_bebe sama by som vedela hovoriť o lekároch ambulantných neurológov,ja ak mám problém idem špitálskemu neurológovi a odporúčam to aj svojmu okoliu,viem prečo,takže tento názor je pre mňa absolútne bezpredmetný

aristka
24. júl 2013

@weronyca nútiť ťa nemôže ,ak chodíte k imunologičke ,názor imunologičky je nad jej ,takže si to preber s imunologičkou a ozrejmi situáciu...

kbeata
24. júl 2013

@weronyca riad sa lekarkou,vsak chodis aj na kontrolu?v karlovke ste mali c.kasel?ako stare deticky?len tak sa zaujimam,lebo som z vrakune 😉

weronyca
24. júl 2013

@kbeata nie v karlovke, v petrzalke bol- a to mali ockovane deti.. Lekarka je stara raspla. Ktoru chceme zmenit malej este viac doriadila imunitu tym, ze so nej bezdovodne cpala ATB, bez alychkolvek vysetreni.. Nemam na nu uz pekneho slova, blbe je ze poznam bud lekarov ktory su vyslovene ZA ockovanie alebo vyslovene PROTI.. Ti za mi tvrdia, ze ved to zahlienenie je nic a treba urcite ockovat

petot
24. júl 2013

@sorciera24 V drvivej väčšine prípadov prebehne mumps bez príznakov alebo s veľmi miernymi príznakmi. Príznaky mumpsu začínajú únavou, horúčkou, bolesťou hlavy a svalov. Výrazným znakom je opuch príušných slinných žliaz (odtiaľ názov "príušnice" alebo "parotitída"). U detí je priebeh zvyčajne veľmi mierny, väčšinou majú len teplotu a mierne vyrážky. Príznaky vymiznú približne do jedného týždňa a vzniká doživotná imunita.

Ak nastane mumps v puberte a dospelosti, závažnosť rastie. Komplikáciou u cca 20% mužov môže byť orchitída (opuch semenníkov), ktorá však postihuje v 90-94% prípadov len jeden semenník, a aj keď zasiahnuté semenníky môžu prekonať v cca 13% prípadov dočasné oslabenie produkcie spermií, trvalá sterilita je veľmi zriedkavá.

(Takže mne vychádza, že u dospelých 0,2*0,1*0,13*0,13=0,000338=pravdepodobnosť obojstranného dočasného oslabenia produkcie spermií pri prekonaní mumpsu)

U žien môže zriedkavo nastať opuch prsníkov a artritída (zápal kĺbov), problémy s obličkami, srdcom a poruchy nervového systému.

Vo veľmi zriedkavých prípadoch (cca 1:300) môže vírus napadnúť vnútorné orgány alebo spôsobiť meningitídu (zápal mozgových blán), ktorá býva mierna a hoci môže byť sprevádzaná dočasným ohluchnutím, zvyčajne bez komplikácií a bez následkov ustúpi do 3-4 dní. Trvalé poškodenie alebo úmrtie po mumpse je raritné.

kbeata
24. júl 2013

@weronyca aha 😉 ,riad sa imunologickou,to som myslela 😉
sranda ze malej davala antb.,v dnesnych casoch sa od toho upusta,ved aj preto maju v ambulanciach crp pristroj
a tie nazory su rozne,ci od lekarov,alebo tu na fore 😉 ,konecne rozhodnutie je aj tak na tebe

weronyca
24. júl 2013

@kbeata no vidis, nasa je este klasika stara skola, vsetko zapisuje rucne do karty, hlucha je, nebyt sestricky tak podla mna uz ani neordinuje.. Mala este mojho mangela ked bol maly.. Zacala som k nej chodit lebo ju mam pod nosom, ale az teraz pri malej zistujem aka je.. Pri malom - tym ze nemal ziadne vazne problemy som s nou nemala problem..

aristka
24. júl 2013

@petot mierna meningitída ,prepáč ale to je sila napísať....tak ako zápal semeníkov,povedať len tak ,nie som chlap ,ale mala som tú česť vidieť zápal semeníkov a tí veľký chlapi kvílili od bolesti,nehovoriac keby si tie zapálené semeníky videl ,nato ani tvoj vit.c nezaberie a nehovoriac o zapálených príušniciach a zdurených a tie bolesti..píšeš ako keby to bola len nejaká nádcha ....

kvieta
24. júl 2013

@weronyca Ja by som sa v tomto prípade riadila odporúčaním imunológa. Podľa mňa by jeho odporúčanie mal pediater rešpektovať.

mano5
25. júl 2013

@aristka Takze priusnice sa u nas stale vyskytuju?? Ja som ich v detstve prekonal a vobec si nespominam (ani moji rodicia na nejaku bolest. Len opuch - a tyzden citania knihy v posteli (myslim, ze to bol Jesse James).
Mozno ked su ti chlapi starsi (kvoli ockovaniu posun choroby do puberty a dospelosti) je priebeh choroby horsi - asi treba preockovat castejsie 😀 😀 😀 😀 😀 .

aristka
25. júl 2013

@mano5 ak prekonáš mums je doživotná imunita ,tak ako keď si zaočkovaný,tam je doživotná imunita....ja a moja rodina patríme k ročníku kedy sa ešte neočkovalo a môj brat mums neprekonal a je ich mnoho,zo starších aj našich ročníkov....a čím je človek starší od puberty až v dospelosti priebeh je ťažší a komplikovanejší,takže túto chorobu môžu klľudne dostať či už tu na slovensku alebo po vycestovaní,je to vírusová choroba ,ktorá sa prenáša kvapôčkovou cestou...

saska.t
25. júl 2013

@aristka po ockovani na Mumps je dozivotna imunita ? a kto to vyskumal? 😕 ja som myslela,ze len po prekonani...

aristka
25. júl 2013

@saska.t u detičiek až vo vyše 90percentách sú protilátky a ak pre nezrelosť imunity klesnú sa preventívne preočkováva...

aristka
25. júl 2013

keďže sa očkuje oslabeným ,ale živým antigénom ,tak imunitná odpoveď je doživotná....

mano5
25. júl 2013

@aristka Takze zaockovany su v podstate infikovany - prenasuju chorobu. 😲 😲 😲
To znamena, ze by mali byt pocas inkubacnej doby v karantene. A to v sebe maju este aj virus rubeoly a osypok. No pekne.

miskap2111
25. júl 2013

A čo takto okrem Wikipédie a inej literatúry pre bežnú verejnosť, si prečítať aj odborné články, abstrakty a publikácie ku komplikáciam pri mumpse? Len v PubMede som ich našla 776. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term="Mumps%...
@mano5
@saska.t
@petot

mano5
25. júl 2013

@miskap2111 Preco?? Ja nie som lekar. Na to ich platime dost aby to studovali - aj neziaduce ucinky vakcin a liekov.

aristka
25. júl 2013

@mano5 prenášačmi sú ak by choroba prepukla mali klinické príznaky lebo sa prenáša kvapôčkovou cestou,inak nie...

mano5
25. júl 2013

@aristka Ako zistis, ci choroba prepukla, ked moze mat taky mierny priebeh (zastancovia ockovania tvrdia, ze vsetky choroby proti ktorym sa ockuje a predsa ich dostanu maju mierny priebeh), ze to volnym okom nebude badatelne?? Spytas sa toho 18-mesacneho dietata, ci ho nieco boli??

aristka
25. júl 2013

@mano5 ale ak sa tu vyjadrujem a prispievam mám mať znalosť aj niečo o prenose choroby a základné med.termíny keďže ste taký múdry a sčítaný vo vážnych diagnózach napr.čo je kvapôčková infekcia... 😀

aristka
25. júl 2013

@mano5 predstav si ako matka by som vedela ,že sa niečo deje aj u novorodenca...a ako laik by som vyhľadala lekára a ako ja by som vedela si to dať do súvisu....

mano5
25. júl 2013

@aristka Tu nemoze prispievat obycajny clovek?? Kto povedal, ze som scitany a ovladam medicinske problemy? Na to su doktori. Ak budem mat problem - za nejakym skocim. Su to moje nekvalifikovane nazory. Takych je tuuuuu.

aristka
25. júl 2013

a pri mojich deťoch viem čo sú a ako sa robia protiepidemiologické opatrenia a fungujú ,ale nato treba znalosť....

bluerose
25. júl 2013

Ja len kratky prispevok o mojej rodine a najblizsom okoli: syn neockovany, bude mat 2r, teraz berie 2.x atb, okrem toho mal raz nejaku virozu ktoru sme zvladli len s odsavanim soplov a kvapkami do nosa, a 6.chorobu, ktoru sme zvladli s cipkami ked mu tepl letela nad 39. Dbame cela rodina na zdravu stravu, vela Cvit, ovocie, zelenia, ziadny umely cukor, vela pohybu atd...Neter plne ockovana, doteraz ani raz atb, len nejake virozy so soplami a teplotou, presli po par dnoch. Kamartkina dcera ockovana, chora 6x, z toho 5x brala atb. Okrem ineho mala aj zapal stredneho ucha, rodicia si mysleli, ze ked jej daju Prevenar, nikdy ho nedostane. Dalsia kamaratka, dve deti, dcerka od 2 rokov s cukrovkou, na inzuline, dozivotnej diete. A viete ako ma s prepacenim se*ie, ze som svoje dieta nedala ockovat, dbam o stravu, proste vsetko a neter ockovana, krmia ju s prepacenim ako kontajner a je stale zdrava?!? Ale zase nechcem aby moj syn dostal cukrovku, alebo nieco horsie, a bojim sa aj tych chorob, proti ktorym sa ockuje....stale tak kolisem ci dat ockovat, ci nie, ale teda je to na nervy rozhodovat sa, co je spravne