icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
mano5
25. júl 2013
aurorag
25. júl 2013

@mano5 medicina nema odpoved na vsetko. a asi ani nikdy mat nebude. a ked nieco vyriesi, objavi sa problem iny, novy....
aj tie mrchy bakterie a virusy si mutuju a menia sa, ako sa im zachce a nerespektuju, co o nich mudre hlavy napisali pred 10 rokmi! 🙂
a meni sa aj populacia, takze je to zrejme marny boj...

mano5
25. júl 2013

@aurorag Asi veru marny.

desszi
25. júl 2013

@aurorag a toto je to, co mna neuspokojuje - odpoved toho tvojho profesora - lebo v podstate ti na otazku neodpovedal - totiz "zjest" antigeny nie je to iste ako ich vpravit parenteralne - sice ich mame zjedenim vnutri v tele, ale ich nemame priamo v krvi, este stale je tam sliznicna bariera, ktora v prvej linii brani prieniku antigenov do tela. Keby som bola este raz na prednaske, pytam sa dalej. Ale to nas v tej chvili, ked uz clovek pocuva hodiny prednasok, ani len nenapadne 🙂

aurorag
25. júl 2013

@desszi suhlasim. ale rovnako mi ako priklad mohol dat hrdzavy kliniec v nohe. to je dost "parenteralne" 🙂

desszi
25. júl 2013

@aurorag tak to ano, to je riadny parenteral :D

aurorag
25. júl 2013

Cela tato diskusia je uz riadne vyhrotena. A uprimne, clovek sa boji cokolvek napisat v prospech ockovania, lebo hned sa tu na neho vrhne 10 mamiciek a oznaci ho za bezcitnu hyenu, lebo jej dieta (udajne, ano udajne - nie, nie na 100%) doplatilo na ockovanie. Mne je naozaj uprimne luto vsetkych deticiek, ktore nie su zdrave a je jedno, z akeho dovodu, len mi pripada, ze s nimi je akakolvek diskusia zbytocna. Ved co mozete povedat matke, ktora sa stara o chore dieta? 😢
Ockovanie ako metoda bol velky prelom v boji s infekcnymi ochoreniami, ak maju vakciny NU, tak to znamena len to, ze sme to este technicky nezvladli na dostatocnej urovni a treba to zlepsit a nie uplne zatratit.

sorciera24
25. júl 2013

@slniecko77 jaaaj, dik za ozrejmenie, tym sa mnohe vysvetlenie, len ma zaraza, ze dotycna si kludne nechava hovorit do doktorov a tvarit sa ako doc., prof. a neviem co(hoci nou pravdepodobne teda nie je)...hmmm 😉 viac k tomu nemam co dodat....

aristka
25. júl 2013

@sorciera24 ty ma poznáš,alebo útok čo vy dobre poznáte je najlepší....prepáč toto je anonymné fórum a je nie som povinná písať kto som a ani čo robím...mám svoju prácu rada ,kolegov od upratovačky až po tých najvyšších budem obhajovať lebo to je zdr.tým a robia pre ľudí aj najposlednejšie....takže kto som viem len ja a moji blízky...a som zvedavá čo sa o sebe ešte dočítam...

sorciera24
25. júl 2013

@aristka ved ok, len kebyze mna niekto nazve...pani doktorka pravnicka napr. (tak sorry, nebudem prihluplo s usmevom prikyvovat a tvarit sa tak, ked nou nie som....asi tolko....) a v tomto momente je mi uz naozaj jedno aku profesiu vlastne robis 😉

kvieta
25. júl 2013

@aristka Vôbec sa nerozčuľuj, o málokom sa tu vie, kto čo robí, ak sa tým sám rád nepochváli, tak neviem, prečo im to vadí práve v Tvojom prípade. Ja som nikde nečítala, že by si sa sama pasovala za dr. V žiadnej diskusii 😉

sorciera24
25. júl 2013

@kvieta ale ani to nepoprela;)

danim
25. júl 2013

mna by zaujimalo aku profesiu a poziciu maju tu ti konikovski ockovaci odbornici.. pochvalte sa ... mate priestor

kvieta
25. júl 2013

@sorciera24 A to znamená, že sa vydáva za dr? adsumus a pectore vám tu dookola točia, že nie sú platené fa-firmami a máte to v pažích. Tak načo vám tu kto má vyvracať vaše domnienky o zárobkoch, povolaní, psychoprofiloch a pod? Boj s veternými mlynmi.
Ide o obsah jej príspevkov a tie majú nejakú hodnotu, nie sú iba mlátením prázdnej slamy. A to nie len tu, v tejto téme. Pre mňa za mňa nech je aj kominár.

aristka
25. júl 2013

@sorciera24 možno som práve tá upratovačka,čo ty vieš....akože sa tu budem rozoberať,je to téma o očku a viem ,že sa obujte do každého kto oponuje a nezľahčuje vážne diagnózy ....len jedno by som chcela vedieť či vy všetci čo tu to tak zľahčujte viete aspoň základy prevej pomoci a resuscitácie dieťaťa aj dospelého ,keď už ovládate všetko dokážete si predýchať malinké dieťatko ,aj to sa môže stať vám doma pri nielen vážnych dg.ale aj pri chrípke vys.teplote vám upadne do bezvedomia...všetko nie je len očko ..prosím odpísať...

tatko_bebe
25. júl 2013

@aurorag teoriu ovladam aj ja ale nemyslim si ze je to menej zatazujuce. Osobne si myslim ze klasicke inaktivovane MO podavane v casovych odstupoch su mensia zataz ako sest kusov purifikovanych antigenov, myslim si ze tych specifickych protilatok je akosi vela naraz ale to je moj sukromny nazor a nikto mi zatial nedal fundovanu odpoved, preco to tak je 🙂

sorciera24
25. júl 2013

@kvieta stavim sa, ze kebyze ju oznacim za upratovacku, ci toho kominara, tak sa ohradi, ze nou nie je;) .....ano, ide o priaspevky a praveze sme prisli na to, ze na hodnote stracaju, kedze zakl. veci nam unikaju..... (a adsumus a pectore ma fakt nezaujimaju, ja som ich nikdy neoznacila za tie, co by boli platene farmafirmami....to apeluj inym...)...mne tiez fakticky jedno, kto je co, nech je ako vravis kominar, ale nech sa netvari tym, co nie je (ak tym nie je....co nezistime....).....

sorciera24
25. júl 2013

@aristka kludne bud upratovacka, aj to je povolanie, co si treba vazit, ale netvarim sa ako doc. Phd. 😉 ano, teoreticky prvu pomoc ovladam (v praxi som nemala tu moznost pouzit ju.....nastastie;))

tatko_bebe
25. júl 2013

no do prcic 😀

kvieta
25. júl 2013

@sorciera24 Na stávku je už neskoro 🙂 Takže zasa točíš o ničom.

sorciera24
25. júl 2013

@kvieta aj ty 😉

aristka
25. júl 2013

@sorciera24 a ako sa tvári profesor,doc....kominár,každý nech hovorí do toho o čom niečo vie a ak mi tu niekto mudruje o očku a vyvracia veci a zľahčuje vážne dg.a lieči a nemá šajnu o anatómii a patofyziológii a neovláda základné termíny ako prenos choroby a iné a ide sa robiť najmúdrejší ....to nie je ani ten profesor ,ani ten doc. ani doktor ani iný zdr.pracovník ...inak kvitujem ti,že aspoň ako píšeš vedela by si si zresuscitovať dieťa alebo príbuzného lebo čo sa doma zmešká my opraviť alebo škody napáchané nevieme...

tatko_bebe
25. júl 2013

inak ja som v tomto jelito :D dospeleho ovladam ale pediatriu nie :D neviem aky je spravny pomer u rocneho dietata, asristka napis pomer nech vs vieme, ja by som ho nejak zrezuscitoval ale tie pomery ... ale ok ked mi nenapisete najdem si to :D

kbeata
25. júl 2013

@aurorag myslim ze by sa nikto nevrhol na teba,ved napr.ja..aj som to pisala,ze moj este nie je ockovany,a snad v buducnosti by som ho dala nejakou vakcinou zaockovat
vies,niekto kto ockoval a mal zlu skusenost, ockovat uz nebude,a niektori,aj teda ja,co este neockovali,tak uvazuju nad niektorou vakcinou

aristka
25. júl 2013

@tatko_bebe nejde tu len o pomery ,ale aj o postup,čo sa týka umelého dýchania aj masáže srdiečka,detičky sú trochu špecifikejšie koľko vdýchnuť ,kde nájsť bod na stlačenie na sterne,je to zdĺhavé takto písať....,preto aj tu stále píšem treba aj pri dg. aj pri akože banálnej teplote byť opatrný...určite si to naštuduj,ak máš detičky nikdy nevieš...

tatko_bebe
25. júl 2013

@aristka toto ja ovladam aky tlak a kde len pomery si uz nepamatam

aurorag
25. júl 2013

@tatko_bebe ja si zase pamatam, ako mamicky nadavali, ked bolo treba "kazdu chvilu" ockovat. Takto to maju vybavene na jeden "pich". dokonca si hexu doplacali, zo zaciatku, a nebola to mala suma.

aurorag
25. júl 2013

a este ma napadlo, v suvislosti s ockovanim, mam znameho pneumologa, s 30 rocnou praxou v tomto obore, ktoreho povazujem za doktora s velkym D, ktory mi doporucil zaockovat proti TBC, lebo vyrazne stupa jej vyskyt (chodi sluzit aj do liecebne tuberkuloznych chorob), takze verim tomuto a nie anonymnym pisatelom. A zhodou okolnosti prave tento lekar deti nema, lebo ako dospely prekonal mumps na vojencine a z jeho pohladu by urcite ockovanie proti mumpsu uvital, lebo deti velmi chceli.

bluerose
25. júl 2013

@tatko_bebe novorodenec: zaklon hlavy NEROBIME, vycistime ustnu dutinu, podlozime lopatky (napr uterakom), zaciname 5 uvodnymi vdychmi, pokracujeme stlacenim hrudnika 3x a po kazdej serii stlaceni hrudnika vdychneme 1x. Dieta starsie ako 1 mesiac: zaklonime hlavu, dviheneme bradu, udrziavame otvorene usta, zaciname zase 5 uvodnych vdychov, ale potom je 30 stlaceni srdca a potom dva vdychy. Snad som to napisala zrozumitelne 🙂 Takto sme sa to ucili pred 2 rokmi, neviem, ci sa odvtedy nieco zmenilo, ak ano, nech to tu niekto napise

aristka
25. júl 2013

@bluerose 30 a dva sú ak je jeden záchranár do minúty 100 stlačení a ak sú dvaja 15 a 2 na uľahčenie do 100 za 1 min a dýcha sa z úst do úst a nosa a detičkám malinkým nedávame celý obsah pľúc ,ale obsah úst...to len dopĺňam lebo to čítajú aj iné mamičky ...ktoré nevedia techniku a možno si to prečítajú.... 😉