(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@soldi pri pohlade nie, ale je to vysoko infekčná choroba ."Vírus osýpok sa prenáša kvapôčkovou infekciou, čiže napr. kašľom, kýchaním alebo hovorením, menej často kontaminovanými predmetmi. Vstupnými bránami sú sliznice dýchacích ciest a spojovka oka. Kontagiozita, tzn. nákazlivosť je veľmi veľká a dosahuje takmer 100%."
Pocuvajte ma Vy dve...ziadnu istotu nemam ked budem mat zaockovane dieta proti osypkam,ze osypky nedostane vobec..ee
@soldi to neviem, maš to z nejakeho zdroja ? zatial som nenatrafila na presny opis nakazlivosti, len na ten čo som ti kopirovala. ani na dobu kolko musiš byt s nakazenym. ale ak maš link daj, prečitam. len vacsiu "šancu" nakazením maju neočkovani, čo dokazaju aj štatistiky nakazenych v europe v monitoringu- da sa to pozriet na ecdc.eu, a aj vo všeobecnosti sa to všade uvadza.
@jajka257 nejaky doveryhodnejsi zdroj ze mal napadnutu pecen mas ? lekarsku spravu napr. 😉
a kedze ju napadnutu MAL a je už v pohodlí domova tak to nebolo vázne
@lauritka nasla som nejaky starsi clanok, ale ja si fakt tie linky neukladam, precitam denne milion veci o vsetkom moznom 🙂
Bolo tam pisane toto a este tam pisali, ze mmr sa ockuje az po roku kvoli tomu ze dovtedy ma dieta este protilatky od matky a imunitna odpoved na vakcinu by mala nizsiu ucinnost. Bol to normalny clanok o osypkach, ziadna ocko ani neocko propaganda
@amoremio26 myslim, ze vyjadrenie lekara, ktory ho mal na starosti uplne postacuje. Ale mozno ty potrebuejes vyjadrenie niekoho ineho.
@kbeata akoze sa na kiahne neockuje? To ste kde poculi ze sa neockuje? Povinne nie ale da sa to.
@soldi @lauritka s protilatkami tazko, presne ako pises, pretoze je rozdiel uz len v tom, ci je dieta kojene alebo nie. Ale co sa tyka vakciny MMR, tak odpoved je aj priamo v pribalovom letaku, neockuje sa skor kvoli nejasnej imunitnej odpovedi, kedze ide o zivu vakcinu, nemusia sa vytvorit protilatky a ockovalo by sa s nejasnym vysledkom alebo by bolo treba v kratkom case booster davku a pripadne este jednu. Preto je napriklad aj pri kiahnach riziko, ze ak ich dostane dojca, tak je vysoka pravdepodobnost, ze sa mu zopakuju potom este neskor. Mozu, nemusia samozrejme.
A co sa tyka toho, preco sa ockuje az od 15. mesiaca, tak vraj preto, ze to dovoluje epidemiologicka situacia, kedze sa tu tie choroby vyskytuju velmi sporadicky. Takze je ockovaci kalendar nastaveny tak ako je, aby to pre deti nebola velka zataz, vzhladom na to, co je uvedene vyssie, ze by bolo treba v nizsom veku viac davok.
@jajka257 prosim,cim mohol mat napadnutu pecen??jednoducho mal pri viruse zvys.pec.tesy,tie sa pri chorobe mozu zvysit,nie len pri osypkach,a zapal ocnych spojiviek?no a spojivky moze mat detto zapalene aj z nedolieceneho prievanu
radsej sa mozme tesit,ze chalan je ok,tak ako dnes to hlasili v radiu co som pocuvala

@lauritka takmer 100% nakazlivost plati pre niekolkohodinovy pobyt v uzatvorenej miestnosti s nakazenou osobou. Len dopisujem B za tolko omielane A 🙂 aby sme tu zbytocne nebudili dojem ze sa pomaly nakazis len pri pohlade na nakazenu osobu 🙂