(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
tych 87% moze pochadzat z toho, ze na zac. 80.rokov 20.st. este bolo v de ockovanie povinne. dnes uz ludia viac patraju, maju aj na to vsetky nastroje. a aj tych novych vakcin stale pribuda, ockovaci kalendar (hoci len odporucany) urcite stucnel za tych 30 rokov, co sa nie kazdemu pozdava
@aurorag A kto to potrebuje? Ahaaaa - zabudol som - Slovaci, lebo je to asi totalne nesvojpravny narod a je lepsie, ked o nas rozhoduju ini ☹ ☹ ☹ ☹ .
V tomto pripade sa povazujem za obcana EU a chcem o sebe a svojich detoch rozhodovat sam. Za mna 18 rokov a za mojich rodicov 40 rokov rozhodoval niekto iny - dakujem stacilo.
30 detí, ktorých rodičov presvedčili dvaja homeopati, aby nenaočkovali svoje deti MMR, sú v nemocnici s pridruženými komplikáciami osýpok. Mestečko je známe svojim alternatívnym prístupom k medicíne a vzdelávaniu.
@adsumus Posledna epidemia, ktora bola v Coburgu bola v roku 2002. Neviem odkial ten britsky platok zobral tie udaje, ale vtedy bolo az 882 ludi nakazenych. Neboli ziadne trvale nasledky a ani usmrteni:
http://www.aerzteblatt.de/archiv/39670/Der-Mase...
Dokonca 7% z nakazenych bolo zaockovanych.
Este by som dodal, ze nemci maju moznost dat sa zaockovat MONOvakcinou proti osypkam. Spytajte sa svojho pediatra, ci mozete dat zaockovat svoje deti len proti osypkam?
@mano5 Za rok 2012 mali hlásených 1599 prípadov. http://www.who.int/immunization_monitoring/dise... To je porovnateľné s tým, čo uvádzaš ty. Okrem toho je v tvojom linku uvedené, že epidka vybehla v oblasti, kde mali iba 77% zaočkovanosť a vdaka epidke stúpla.
@adsumus Z tych statistik WHO vyplyva, ze osypky tak ako aj ine virusove ochorenia maju svoje obdobia a pravidelne sa vracaju, ci je obyvatelstvo zaockovane alebo nie. Ti, co su zoackovany maju sice mensiu pravdepodobnost, ze sa nakazia ale na druhu stranu musia byt castejsie preockovany.
Takze - je velka pravdepodobnost, ze ked pride epidemia, tak sa neockovany nakazia a dostanu osypky a budu sa liecit. Zaockovany maju malu pravdepodobnost, ze sa nakazia a ked sa napriek ockovaniu nakazia, tiez budu liecit (3,5-7%).
Kedze si na SK nemozem vybrat inu vakcinu ako MMR, tak radsej nedam svoje dieta ockovat.
@adsumus je rozdiel nahlasenych a skutocne potvrdenych, ukazuje to aj ten tvoj prehlad.
navyse ti, co neockuju chcu, aby ich deti osypky najneskor do puberty dostali a vedia ako sa pri nich zachovat, takze netreba nahanat strach nejakymi PR clankami bez datumu, co su o udajnej epidemii spred 10 rokov. mne to strach nenahana a ockovanym "urcite" tiez nie a dospelym, co ockovani neboli a ani ich neprekonali, nech sa paci - ockovat.
nas pediater praveze tvrdi, ze dnes je problem osypky dostat a dalej tvrdi, ze vakcina 3kombi mmr bola tak nedostatocne preskumana, ze je vysoko rizikova. tak si treba vybrat.
@aurorag No, mna by zaujimalo ovela viac veci, ktore nie su v tych statistikach uvedene - z akej socialnej vrstvy pochadzaju nakazeny jedinci (su aj bohati turci) a aky bol ich zdravotny stav pred nakazenim sa osypkami, kolko mali rokov, pristup k lekarovi (dostupnost v km alebo min.)....
Az na zaklade tychto udajov, by som sa ja osobne vedel rozhodnut, ci dam zaockovat svoje dieta - aj to nie MMR ale len mono.
Maximalne sa clovek z niektorych statistik dozvie vekove zlozenie nakazenych.
@leelo Ja mam tiez skusenosti z naseho mesta, ze pediatri sa uz skor zameriavaju u neockovanych deti na lepsiu diagnostiku a podrobnejsie preskumanie choreho dietata - apriori nevylucuju ziadne choroby ani u ockovanych - ako na naliehanie a presviedcanie prospesnosti ockovania. Ale osobne skusenosti dam az o cca 2 mesiace - toto mam len od znamych, ktori uz odmietli davnejsie.
@aurorag A este jednu vec dodam ohladne tych nemcov. Nenasiel som taky odkaz (popravde som ani moc nehladal), len sestra mi spominala, ze jej pediater hovoril, ze robili prieskum v nemecku, co za ludia nedavaju ockovat svoje deti. Prekvapil ich vysledok (neviem preco), lebo zistili, ze najviac neockujucich je medzi najvyssou vrstvou obyvatelstva s najvyssou vzdelanostou a najvacsim pristupom k informaciam. To ma ale len taku vypovednu hodnotu ako clanky adsumus ☹ .
@mano5 je otazne, ci sa clovek k realnym udajom vobec ma sancu dostat. tu berlinsku epidemiu podla mojich info sprevadza aj bavorska (berlin cez 400, bayern cez 300 nakazenych od zac roka). ale v tych tabulkach, co sem dala adsmus je do jula 2013 tusim 19 pripadov za cele nemecko. moja objektivita zhodnotit to je zatienena tym, ze viem ze maju plan pjetiletky do r 2015 vymietit masern.
ta monovakcina merieux - super, ale 90% lekarov ti ju odmietne pichnut. a to sme v zapadnom nemecku. viem, ze na slovensku sa ludom o takomto zatial len sniva a aj o tom, ze napisali lekari tu hromadnu pripomienku, aby sa monovakcina zacala opat distribuovat.
@leelo S migraciou/imigraciou obyvatelstva sa im to nikdy nepodari - ziadnemu statu v EU. To by sa niekto musel zavriet na ostrov opevnit sa tam a kazdeho prichodzieho zaockovat a nechat mesiac v karantene. Taky sen sniva amerika uz davno - najskor mala stacit 80% zaockovanost, potom 90% a najnovsie 95% a viac. 100% zaockovanost nemozu dosiahnut, kedze nie kazdy moze byt zaockovany. Vzdy a vsade na svete je cca 5% obyvatelstva, ktore je "ine" v dobrom alebo zlom.
@aurorag mna by zaujimalo,kolko turkov vie a studuje nieco o ockovani, moj osobny predpoklad je,ze väcsina turkov ma deti zaockovane (mozem porovnat z mojho okolia) kedze rocne zdravotne prehliadky deti su v DE do 5 r. "povinne" - nie ockovanie a posielaju potvrdzujuci papier na socialku a kedze väcsina turkov zije zo soc. davok urcite deti automaticky ockuju,prretoze uvedomelost nie je ich silna stranka ,tak ako aj zdrave stravovanie nepatri k ich silnym strankam (cest vinimkam)
@mano5 ja mám skôr pocit,že je to v ilegálnych prisťahovalcoch a nie ,že vzdelaný nedávajú očkovať...ja mám napríklad sesternicu v holandsku a tam si dala očkovať detičky to čo u nás je povinné ,len s tým rozdieľom ,že ona si to platila a ..a tam to robí u teba vyššia vrstva takto....musia si to cvakať..
@aristka vobec nerozumiem tvojmu prispevku,turci nefiguruju v DE uz davno ako imigranti,ale ako stala sucast naroda, povinnost zdravotnych prehliadok pre deti do 5 r. je pre vsetkych je jedno aku narodnost mas,ak tu zijes musis dodrziavat toto pravidlo,myslim,ze si moj prispevok nepochopila spravne 😉
@aristka ja nie som na slovensku, o tom sa tu cely cas bavim. pediatra mojich deti vobec nemusis podcenovat, je to nemec ordinujuci v nemecku, dr. martin hirte. a vies co mi povedal? ze z jeho dlhorocnej praxe sa mu stale dokola potvrdzuje, ze neockovane deti su zdravsie ako ockovane. haluz ze?!
btw ja osobne sa omnoho viac ako "ilegalneho imigranta" obavam dietata prave zaockovaneho zivym virusom, tak zmutovanym, ze strach. alebo: zaockovaneho, ktory prave skryto osypky prekonava a neizoluju ho, lebo ved je ockovany, a teda siru nakazu. taketo pripady nevylucuju ani lekari, co ockovanie forsiruju
@leelo vas pediater je Dr. Hirte? waaau, tak to vam zavidim.......(citala som od neho knihy..... ).....inak ak niekto nema precitaneho Hirteho (fakt kapacitu), enchapem ako sa moze vobec vyjadrovat o ockvoani......fakt, super, ze ste sa k nemu dostali...... 🙂
@sorciera24 nikto nespochybňuje kapacitu nejakého dr.a ak je s ním mamička spokojná je všetko v poriadku a v dnešnej dobe veľmi veľa ľúdí píše odborné knihy ....aj ty môžeš,išlo by ti to...
@leelo Ano, je rozdiel nahlásených a potvrdených prípadov osýpok, lenže ja som dala link na potvrdené, nie nahlásené. 😉 Za tento rok budú kompletné štatistiky až na budúci rok. Musíme si počkať.
Teoria, že osýpky sa opakovane vracajú bez ohľadu na očkovanie neobstojí na Slovensku, kde od roku 1985 sa už epidémie prestali vyskytovať. Vyskytovali sa len lokálne v oblastiach východného Slovenska u detí, ktoré sa v romskych osadách vyhli očkovaniu.
Prípad osýpok na Slovensku u 18 rumunskej bezomovkyne v minulom roku.

@mano5 87% sa dalo dobrovolne zaockovat? no, to hovori za vsetko! a ked do statistik zahrnuli aj imigrantov, Nemci zrejme "povinnost" ockovat nepotrebuju!