icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
aurorag
5. aug 2013

@saska.t
@mano5
ved prave preto by bolo zaujimave to porovnat. Nemyslela som Turkov, ktori ziju v Nemecku dlhsie, ale cerstvych imigrantov. Pochadzaju z krajiny z nizsim hygienickym standardom a nizsou urovnou zdravotnictva (ak to tak nie je, tak sa tureckemu zdravotnictvu ospravedlnujem). Cize, prichadzaju sem zaockovani?, prinasaju tieto choroby naspat do eu?, aky vplyv to ma na domacich? (ochoreju, alebo staci sucasny stav preockovania a uroven zdravotnictva?). lebo fakt je, ze v europe uz bolo mnozstvo infekcii vymiznutych (argument proti ockovaniu) ale to neznamena, ze ich sem nemozu doniest naspat z rozvojovych krajin.
Pri takom masivnom napore imigrantov v Nemecku by mali vyuzit moznost takehoto porovnania.

aristka
5. aug 2013

@aurorag veď na takých imigrantov som sa pýtala aj ja...lebo vieme čo nám sem chodí a oproti štátom ako nemecko ,anglicko a pod.sme len omrvinka....napríklad .neni dávno sa tu na mk jedna mamička pýtala ,podotýkam tehu a žijúca v anglicku,že dr.jej odporučila očkovanie proti čiernemu kašľu ,dôvod nápor imigrantov a výskyt tejto choroby....takže ako je to v nemecku...

saska.t
5. aug 2013

@aurorag
@aristka aha ja som to pochopila tak,ze turkovia,ktori tu ziju dlho,pretoze je ich pomaly viac,ako nemcov,co sa nemcom samozrejme nepaci 😅
No tak toto si nedovolim komentovat ani odhadovat,to co vidim v spravach je asi tak,maloktori imigranti hlavne ti cierni dostanu povolenie ostat v DE natrvalo,väcsinou ich exportuju do vlasti ,kedze Turecko uz nepatri "az k takym rozvojovym krajinam" kedze ziadali o prijatie do EU,kedze cast ich uzemia je v Europe,a o Hygiene by som tiez mohla polemizovat,kedze ta uroven nie je az taka hrozna,zalezi od oblasti v ktorej ziju. Kedysi to bolo tak,ze ked prisiel 1 turek a dostal povolenie ostat v DE,mohol zobrat celu rodinu vcetne sesternic a bratrancov,ktora mohla automaticky zostat,dnes uz nie,kazdy musi ziadat sam za seba a je jedno,ci uz niekto z rodiny v DE zije,ale ako je to s ocko netusim,som v oblasti,kde sa moc imigranti nevyskytuju,kedze by tu museli tvrdo pracovat a to nie je ich domena 😀

alice107
5. aug 2013

@aristka vies ako je to? ked do de pridu migranti nacierno,tak ziadaju azyl.a do rozhodnutia samozreme maju pravo dostat lekarsku starostlivost v miere nutneho osetrenia a aj vakcinacie samozrejme.cize aj ti,co su vde na cierno nemozu byt hned deportovani.a prichadzaju z turecka kurdi,ktori dostavaju azyl.. a v dost znacnej miere..no a je tu vela arabov aj ilegalne z inych krajin..ak aj nedostanu azyl,dostanu statut tzv.tolerovaneho pobytu.a maju narok aj na to ockovanie tu.samozrejme ze ziadne oni nemaju....hned po prirchode migrantov sa zistoval ich zdravotny stav aj co sa tyka ockovania a boli sledovani.nebolo nariadnie ich zaockovat.ale po roku 2012 na zaklade ipidemiologickej sutiacie v de je nariadenie ich zaockovat.samozrejme v de je vela nacierno zijucich arabov ,ktori nefuguruju ako azylanti ci ziadatelia o azyl. a ti su tu pod roznymi falosnymi menami a samozrejme predstavuju riziko nakazy.

aristka
5. aug 2013

@alice107 u mňa je to opodstatnené ,že je tam nariadenie očkovať,aj som to očakávala aj napriek tak demokratickému štátu....a samozrejme je to hrozba,už som tu aj píslala aj na slovensku sú rôzni akože turisti s rôznymi inf.chorobami...osobná skúsenosť...

bubulka722
5. aug 2013

@leelo Pripájam sa k závistlivcom, super mať takého lekára. Čítala som od neho 2 knihy, jednu z nich mám vo svojej knihovni. Jeho knihy by mali byť povinným čítaním pre každého zodpovedného rodiča.

alice107
5. aug 2013

@aristka presne.ale na stastie na sk este nie je tych ´´turistov´´ tak vela ,ako v de tych pristahovalcov........a halvne tych nacierno co sa tu hojne potuluju.my sme si vybrali miesto,kde nebyvaju .ale to je realivne bezpecie..ked su vsade naokolo......
a co sa taka toho lekara,co ma jedna mamicka z de,tak on je uz v pokrocilom veku a uz vela rokov sa zaobera homeopatiou.napisl knihu ockovanie pre a proti.necitala som ju.ale citala som recenzie na nu a debatu o nej na nem.forach.nemci na nich v drvivej väcsine su proti nazoru neockovania .priznavali,ze ockovali a ockuju.a ze je hlupost verit,ze ockovanie sposobuje choroby ako autizmus.
takze velmi pozitivne ohlasy na tu knihu medzi nemcami nie su.
ale vsetko je to o tom,ako komu ktora liecba vyhovuje.

aristka
5. aug 2013

@alice107 u nás je to takto s tými turistami v Ba a je ich tu dosť,dokonca to vyzerá,že pracujú v rakúsku a v Ba bývajú,takže aspoň tak sme pre nich atraktívny...čo sa týka toho doktora nič som od neho nečítala a ak sa zaoberá homeopatiou ,potom s nečudujem týmto reakciám...u mňa literatúra od jedného indviduálneho dr.nie je odborná,z dôvodu subjektívneho názoru,nato aby niekto robil názory a riešil problematiku treba spektrum ľudí...preto sú aj v špitáloch vizity ,každý deň schôdza,konzíliá je to spektrum ľudí ,ktorý rozhodujú o človeku a spektrum vedomostí a skúseností....a homeopat bude preferovať to svoje,lebo je to jeho biznis...

alice107
5. aug 2013

@aristka no jasne.v ba maju lacnejsie byvanie a pod.no a samozrejme ,takto mozu nakazu preniest a nie su kontrolovatelni.....
suhlasim s tebou,ze nazor jedneho lekara je malo.on koncil v roku 1954 a inak mal atestacie s alergologie a bol pediatrom ale to vies,ked ide dochodkovy vek,tak homeopatia je dobry biznis.v de je homeopatia .pacienti zakladneho poistenia ju musia platit.homeopat ti da na zaciatok akoze vzorku vyskusat.potom ti da predpis,ale ten nie je hradeny zo zakladneho poistenia.takze mas recept,ale si zaplatis celu sumu.a o tom to cele je.

petot
6. aug 2013

@kristinaanna Čierny kašeľ je taký "potlačený", že v poslednej sezónnej špičke v ČR bolo pri 99%-nej zaočkovanosti viac prípadov než pred zavedením očkovania. Hepatitída B bola v SR potlačená očkovaním tak úspešne, že klesla o 84% už počas 20 rokov pred zavedením plošného očkovania. Osýpky klesli o 93% už 20 rokov pred objavením vakcíny. Tomu hovorím účinnosť 😀

petot
6. aug 2013

@adsumus Ja som vravel, že sú to tak zriedkavé prípady, že sa publikujú. Vidíš, podarilo sa ti nejaký nájsť. Gratulujem.

petot
6. aug 2013

@adsumus To by ma zaujímalo, ako ich liečili, keď skončili s komplikáciami. Dávali alebo nedávali im antipyretiká, merali im hladinu vitamínu A, C atď... V článku sa o tom samozrejme nepíše, akurát samozrejme nafukujú "epidémiu" (prosím? 30 prípadov je epidémia?)

leelo
6. aug 2013

@adsumus ja tvojim tabulkam o vyskyte osypok praveze verim, len ako som pisala - v tlaci sa uvadzaju alarmujuce cisla vyse 700 pripadov od januara do jula 2013 a tvoj link potvrdzuje 19. pre milionove mesta ako mnichov a berlin je to urcite epidemia!

leelo
6. aug 2013

@alice107 nedam sa vyprovokovat tvojim trollovanim, ale to co pises su hrube nepravdy. dr. hirte sa v 1954 este len narodil, takze ten pokrocily vek si nechaj. vies si predstavit keby vystudoval v 1954? nauc sa pocitat, citat, googlit a hlavne po nemecky. ani s tou homeopatiou nepises pravdu a sama sa svojimi prispevkami zhadzujes. prosim ta, skutocne prestan trollovat. co pises su provokacne a nepravdive prispevky

leelo
6. aug 2013

@aristka suhlasim s tebou, aj ja neznasam lekarov ktorym ide o biznis. mali sme taku pediatricku - musite ockovat lebo inak to nejde a druhou rukou mi pchala homeopatiu do vrecka na znizenie zataze vakcin a vytvorenie tzv ockovacej clony. za kazdy vakcinu, za kazde ockovane dieta maju tito lekari peniaze a zarabaju na tom krasne. takze vidis ako to je - homeopat vakcinista, aby jej nahodou nieco neuslo.
pisala si ze ti ojedinely nazor lekara nestaci - je ich urcite viac a zdruzuju sa v iniciativach ako impfkritik alebo lekari za slobodne rozhodnutie v ockovani. hirte je uznavany celosvetovo, jeho kniha vysla v mnozstve jazykov, aj v cestine, takze dostupna a precitatelna aj pre ludi zo slovenska. on v nej o vsetkom hovori velmi vyvazene. dava pro a proti, ja by som povedala, ze dokonca pise viac o vyhodach vakcin. kazdy poznatok o vedlajsich ucinkoch doplni odkazom na studiu. vyjadruje sa vecne a objektivne. tak ako to aj osobne tvrdi - on pomaha rodicom rozhodnut sa vedome a informovane o tom ake a kolko ockovani pre svoje deti chcu. v jeho praxi je viac ockovanych ako bezaockovanych, ved to uplne zodpoveda aj po statistickej stranke. povedal mi vsak ze do 1 roka ockovat vobec neodporuca, ma totiz v praxi vela astmatikov a alergikov prave spomedzi tychto deti. jeho kniha bola uz niekolkokrat nanovo vydana s refreshom poznatkov a napr aj doplnena o cestovny ockovaci kalendar. niekto napr nemusi dat hexu ale da ockovat deti na zltu zimnicu, lebo cestuju do azie za starymi rodicmi. ako priklad. cele je to len o tom, ze sa rozhodnes tu a teraz za svoje dieta s vedomostou o vsetkych pro a kontra. v praxi je cinny od r 1990

aristka
6. aug 2013

@petot čierny kašel nás chráni dočasne ,postih je u dospelej populácie,s tou žltačkou je to úplná hlúposť ,teraz k nám chodia pac .strednej generácie ,ktorí zisťujú ,že nejakú žltačku majú alebo mali,či je to A alebo B ak ten pokles spájaš s tým ,že sa začali na hepatitídu vyš.krvné transfúzie,lebo predtým neboli nato prostriedky tj.vyš.aj tým to kleslo,ale osveta nebola na takej úrovni ako teraz a ľudia sa nechránili ako teraz ,takže prenášanie pokračovalo ,nehovoriac priebeh 20 rokov dozadu narkomani fičali na tvrdých drogách ,ktoré sa pichali a samozrejme chýbala osveta ohľadom drog a v dnešnej dobe narkomanov tvrdých drog ,ktoré sa pichajú na slovenskú vo veľkej miere poklesol....to jest aj hepatitídy,ale začínajú nám to znovu vykrývať tzv.turisti z tretích krajín....

aristka
6. aug 2013

@leelo prečítam si aj iný názor....nemôžem hovoriť ,nič som od neho nečítala,ale ak to rieši tou strednou cestou a vie vysvetliť a hlavne ak lieči a vyšetruje a si s ným spokojná je všetko v poriadku..... 😉

aristka
6. aug 2013

@petot inak neviem odkiaľ máš štatistiky z 40 až 50 rokov,ale úrad verejného zdravotníctva uvádza ,čo sa týka osýpok pred zavedením očkovanie tj.rok 1969 bolo 200 až 700 prípadov na 100 000 ,po očokovaní to postupne klesalo a v tejto dobe máme zatiaľ len importované prípady.....takže kde je pravda..pochybujem ,že v povojnových rokoch čo ty uvádzaš niekto nejakú štatistiku robil.....

sorciera24
6. aug 2013

@leelo ako vravim, idu sa tu vyjadrovat tie, co citali nejake "recenzie".....vedia vobec, co je recenzia?.....recenziu moze napisat hockto a je subjektivna, niekomu sa paci, inemu nie......radsej, ked chcu byt take chytre by tu knihu mali chytit do ruky a precitat ju...praveze je to kniha nie proti ockvoaniu, ani za ockvoanie....... to je ako ekby som ja napisala nazor na film, kt. som envidela, ale len na zakl. recenzii..... a potom to tu takto vyzera.... takeho lekara u nas nenajdes......

aristka
6. aug 2013

@sorciera24 ty ho poznáš ak sa vyjadruješ....ja nie ,ale ak je s ním mamička spokojná je všetko ok....ono dosť často platí aj v praxi,že kto je dobrý teoretik ,nemusí byť dobrý praktik..to nie je ,že sú hlúpi,ale niekto vie pracovať rukami tj.operatéri a iný zdr.personál,ale aj tam sa nájdu teoretici ,ktorým viac pristane ak len rozprávajú a radšej sa venujú učeniu následovníkov.....samozrejme nehovorím o tomto dr.....

adsumus
6. aug 2013

@leelo Tabuľky nie sú moje, ale Svetovej zdravotnickej organizácie (WHO) a písala som ti, že za tento rok nie sú ešte kompletné, že to nahodia až nabudúci aj s analýzami.

adsumus
6. aug 2013

@leelo Neviem dobre nemecky, ale aj tu sa tuším uvádza, že nízka zaočkovanosť vedie k epidémiám a že od začiatku roka tam bolo okolo 1000 prípadov osýpok, hlavne v Bavorsku a Berlíne. Ak sa mýlim, prosím, oprav ma.

http://www.tagesschau.de/inland/masern-impfung1...

adsumus
6. aug 2013

Aj tu rozoberajú situáciu v Nemecku a nie je veľmi priaznivá, čo sa osýpok týka.
http://www.welt.de/politik/deutschland/article1...

leelo
6. aug 2013

@adsumus ale ved to ti cely cas pisem. pls precitaj si este raz moje prispevky. vdaka. nas tu strasia v telke a novinach, ze pripadov bolo od jan do jula tolko (knapp 800 a samozrejme bez udania veku postihnutych a dalsich nalezitosti...) a tabulka co postujes ty udava do 8.7. 19 preukazanych! prepac ale fakt mam dovod si mysliet ze len chrlis linky za ucelom sabotovania diskusie, pricom si ani poriadne neprecitas, co ti diskutujuci odpovedaju. nic v zlom, ale toto je pre mna strata casu

tanapeta
Odpoveď bola odstránená
adsumus
6. aug 2013

@leelo Obávam sa, že tentokrát nechápeš, čo píšem. Štatistiky, ktoré som uviedla budú skompletizované až na budúci rok za tento rok. Kompletné sú len za minulý rok 2012, nie za tento2013. Prosím ťa v tom druhom linku je uvedené aká bola zaočkovanosť na osýpky v Nemecku?

mima4
6. aug 2013

Zaujimavy rozhovor s pani doktorkou. Ja s nou suhlasim 🙂

http://ona.idnes.cz/rozhovor-o-negativnich-vliv...

adsumus
6. aug 2013

Dobré správy z Ameriky. Detská zaočkovanosť ročníkov 2012/2013 vstupujúcich do škôlok (4.2 miliona detí) bola 94,5 % pre dve dávky MMR a 95,1% pre DTaP. V krajine je momentálne 1,8% odmietačov očkovania a krajina prijala zákon, že sa budú musieť zúčastniť vzdelávania v oblasti prevencie detských infekčných chorôb. Akokoľvek, problémom ostávajú oblasti, kde sa zgrupujú väčšie neočkujúce komunity.Link prikladám za účelom podloženia svojej informácie a v žiadnom prípade nechcem sabotovať diskusiu ako ma tu neprávom obvinili.
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6230...

alice107
6. aug 2013

@leelo v prvom rade by si mala zmenut slovnik,ak pises inemu ucastnikovi debaty.zabudla si napravidla fora?ako sa to chovas?a nevsimla som si,zeby som ta bola oslovila a zacala s tebou akukolvek debatu.
co sa tyka toho lekara,tak som citala info,ktrore som tu uviedla.je vobec nepodstatne,aky ma vek ten lekar.ale to,ze na nete neboli na jeho knihu a nazory dobre recenzie. a to je podstatne a nic na tom nezmeni ani tvoje agresivne,vulgarne pisanie mi.

mano5
6. aug 2013

@alice107 Odkedy beries nazory na internete za podstatne? Tu sa stale vyjadrujes, ze pokial nieco nema pravny zaklad alebo vedecku studiu, tak to je absolutne nepotvrditelne. To na tu knihu museli pisat recenzie minimalne traja ludia s titulom prof. 😉