icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
evulienkaslx
24. dec 2017

@peter952 ja som nasla info, ze nad 95% ockovanosti je situacia bezpecna, 92-95% je riziko epidemie stredne a pod 92% hrozi epidemia osýpok
vychadzaju z pozorovani pocas ostatných rokov a vyskytu ochoreni

kvieta
24. dec 2017

@peter952 Áno, nie je to v poriadku, ak klesne hoci "iba" o 0,1 % každým rokom.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
slimstar
25. dec 2017

@evulienkaslx to sú zavádzajúce štatistiky, pretože u nás je zaočkovanosť 60 percent https://www.hlavnespravy.sk/zaockovanost-proti-...

tin007
25. dec 2017

Stale tu pisete o tom, kolko percent ludi ma byt zaockovanych atd. Absolutne neberiete do uvahy to, ci sa im po ockovani vytvoria protilatky a ak ano, ci ich tie protilatky ochrania (su pripady ochoreni, ked ludia mali vysoke hodnoty protilatok a aj tak ochoreli) a v akom casovom horizonte dojde k ich vyprchaniu.
Nielen na Slovensku, ale hocikde na svete, ked citam ako je dolezite ockovat toto a tamto a aka ma byt preockovanost toho a tamtoho, tak cim dalej, tym viac je dolezitejsia ochrana ockovacieho planu ako ludi. Co tam po neziaducich ucinkoch, kontraindikacie nie su dolezite, pritomnost aktualneho ochorenia? Nic z toho nie je dolezite, ked treba zaockovat v takom termine, alebo takou davkou ci kombinaciou a dodrzat hlavne plan.
Nie jeden rodic uz pisal, ze ho lekar nutil do ockovania dietata alebo seba, hoci chceli odlozit pre ochorenie dietata, pre predchadzajuce neziaduce ucinky a pod. Pravidelny argument je "musime dodrzat ockovaci plan" a tiez "musime mat zaockovanost minimalne xx%".

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
halienka
25. dec 2017

@tin007 no presne, aj keď sa zaočkuje 95%, tak kto kedy kontroloval či si celých 95% vytvorí dostatočné množstvo protilátok? Nikto nikdy to nekontroloval, tak potom o čom sú reči, že keď je zaočkovaných len 91% už je to nedostatočná ochrana? Pritom, aj keď je zaočkovaných 95% čo keď si protilátky vytvorilo len 70% ? Kedysi tu jedna mamička písala, že si dala 2 roky po doočkovaní hexy spraviť protilátky na niektoré choroby z očkovania, ktoré boli dostupné, na vlastné náklady a ani polovicu protilátok dieťa už nemalo - 2 roky po očkovaní! Tak o akej kolektívnej imunite tu my snívame.

anickadusicka13
25. dec 2017

@halienka presne tak, koho zaujima,kolko dospelych uz nema protilatky proti chorobam, proti ktorym sa ockuje, a ti v pohode, mozu aj ucit nase deti vo skolkach, ci varit im obedy atd, ale neockovane dieta do kolektivu nesmie, hoci, kto vie kolko % spoluziakov vo skolke ci skole taktiez nema dane protilatky, je to vsetko o zastrasovani a komplikovani zivota ludom, ktore si deti ockovat nedali, hon na novodobe carodejnice ..... ved , ked su ockovane, tak sa nemaju predsacoho bat 😉...

halienka
25. dec 2017

@anickadusicka13 presne, keby to bolo seriózne, tak sa robia každoročne aspoň nejaké testovania na nejakej vhodnej dosť veľkej vzorke, že koľko si vytvorili protilátok a koľko ich maj za 1 rok, za 2 roky atď. To sa absolútne nikde nepreveruje. Takže my tu vlastne všetci kolektívne máme veriť jak nejakému náboženstvu nejakej "kolektívnej imunite" ktorá zrejme ani neexistuje. Si pripadám jak v nejakej cirkvi, kde nás nútia veriť v niečo, čo nikto nikdy nevidel. A ešte aj skladať obete zdravia vlastných detí na oltár tohto náboženstva.
V celom tomto očkovacom kolotoči mi chýba skutočná vedecká a morálna serióznosť (preverovanie účinnosti, branie do úvahy individuálnosť očkovanca, právna zodpovednosť za prípadné následky).

anickadusicka13
25. dec 2017

@halienka chyba, lebo nic take nieje, bolo uz x studii o skodlivosti ockovania, a vsetkych ludi co na to poukazali, tak sa zbavili, alebo ich znemoznili, je zname, ze u laboratornych mysi vyvolavaju vpichovanim hlinika alergie, ale vo vakcinach je hlinik "liecivy" podla vsetkeho, bez neziaducich ucinkov, ockovanie je "viera" v nieco co nexistuje, a ked sa pravda prevali, tak ockovanie bude povazovane za najvatsi omyl mediciny, aky kedy bol, ale zase budme realisti, oni vedia co robia a farmaceuticky priemysel si vyraba ockovanim dalsich pacientov... ozajstna prevenica spociva v zdravej strave, v pohybe, a nie v pichani jedov do tela ...

adsumus
25. dec 2017

a zase tu máme antivax hrdinu, ktorý dáva foto lekárov, svoje nedá, teda dá, ale admini mu pomažu, svoje nemože dávať iných ludí ano. antivax hridina, ktorý za ochorenia zodpovednosť neponesie.

adsumus
25. dec 2017

@anickadusicka13 tieto merania sa robia, opakovane sa testuje populácia, či je chránená alebo nie.

tin007
25. dec 2017

Posledný serologicky prehľad ako vyzerá stav protilátok u ockovanych na SK bol robený v 2002. Česi rolili posledný v 2013, aj ten bol len na niektoré vybrané ochorenia a protilátky.

halienka
25. dec 2017

@tin007 takže my 15 rokov nevieme aká je situácia, napríklad také pneumokoky, ktoré sú povinné tuším až od 2009 vlastne ešte nikdy neboli pretestované? No poteš búh...

eva8
25. dec 2017

Krásne sviatky všetkým, plné lásky a porozumenia ❤

adsumus
29. dec 2017

8 ludí zalajkuje totálny antivaxerský blud, že nikto nekontroluje protilátky, pritom stačí otvoriť pubmed zadať dotaz o protilátkach po očkovaní a bolo by im jasne, že lajkuju klamstvo, ale tak prečo nie? obávam sa, že národ slovenský je už pripravený veriť, že ma poskákať z okna.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=antib...

adsumus
29. dec 2017

do studne, mna sa otec vždy pýtal, ked som argumentovala, že TO robia aj íní a vlastne teda všetci, či ked všetci poskáču do studne, či tam skočím aj ja, ja som si myslela no kto už by skákal do studen kvoli bláznom, ale bolo to, teraz vidím, viac racionálne ako som vtedy predpokladala. ludia fakt poskáču do studne na základe bludov pár jednincov.

tin007
29. dec 2017

Konkretna informacia zo SR, ktora sa tykala serologickeho prehladu (v tomto pripade ide o protilatky proti detskej obrne: "Posledný imunologický prehľad na zistenie imunity populácie proti poliomyelitíde v roku 1997 ukázal dobrú úroveň imunity populácie Slovenska voči všetkým trom typom poliovírusov."

Zdroj Vestnik Ministerstva zdravotnictva SR Čiastka 23-25, Dňa 22. apríla 2016

adsumus
29. dec 2017

preboha, ved teraz terty antivax písali, že to nikto nekontroluje a už kontroluje, mám dosť.

tin007
29. dec 2017

Ach jaj, este raz a pomaly pre tych, co citaju rychlo a povrchne a potom im polovica informacii unikne:

Posledny serologicky prehlad bol robeny v 2002, ani ten nebol kompletny na vsetko, co sa ockuje (este raz opakujem, pisem o Slovensku). Predtym bol prehlad robeny v 1997.

adsumus
29. dec 2017

@tin007 tak posledny bol v 2002 alebo 1997, antivax nech sa sám so sebou dohodne.

tin007
29. dec 2017

Boli robene dva imunologicke prehlady, jeden v r. 1997 - robeny na 12 ochoreni (vratane obrny).
Dalsi bol robeny v 2002 - ten uz obrnu neobsahoval, sucastou prehladu bol zaskrt, cierny kasel, osypky, ruzienka, mumps, hep A, hep B a ovcie kiahne. V tomto uz obrna nebula.

Takze este raz, treba citat radsej aj 2-3x, kym napises nejaku blbost.

adsumus
29. dec 2017

ja som v šoku, lebo pred tým som od antivaxu čítala 8 krát zalakovanu mudrosť , že to nikto nekontroluje a potom odrazu, že to kontroluje, tak sa čudujem, čo je pravda, ty lajky nedostávaš, ael asi o to ide. jeden klame a má popularitu a druhý ma kaože osloviť inteligentov, ale inteligent nevyužíva hluposť ale ju priamo kontaktuje, inak to zavána manipuláciuou, ako komu, mne to už neznesitelne smrdí. a nauč sa čítať ty, ked vieš už písať.