(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@katkaajurko ty si čítala našu ústavu, my máme aj nejaké práva ? štát niečo prikazuje a nenesie následky zato, čo sa stane po očko. Doktori nevyšetria deti, pichajú to piate cez deviate. A ešte mi odpovedz, kto nesie následky, ak nie rodičia? Ty to máš nejaké pomotané v hlavičke
@katkaajurko ty si riadne mimo
@slimstar do krvi? snad do svalu... pripadne pod kozu. to len tak na uvod.
AK ma niekto vazne nasledky po ockovni - tak na 99% by danu chorobu ani neprezil...
avsak nasledky - vazne po ockovani su 1:500tisic , vazne nasledky napr. po osypkach jeden z tisic (smrt) - kuk tabulku umrti v rumusku ako realny priklad. plus dalsie vazne neurologicke nasledky u najmensich deti.
a to si pis,ze ak by nebolo tolko zaockovanych-tak by tu nebol nikto kto zije a neprekonal danu chorobu. este nieco k tomu treba?
@katkaajurko fakt ? a odtade sa to dostane do celého tela a niekde to sadne, alebo sa spraví "jazierko " . už si čítala príbalový leták aj z následkami ? áno sú tam aj neurologické nasledky aj apnoe a iné. Ja poznám ludí, ktorí prekonali osýpky, mumps a ostatné detské choroby a majú aj po tri deti.
@slimstar smutny pribeh toho dietatka a snad sa uz bude mat len dobre.
neziaduce ucinky vakcin sa vylucit nedaju.
avsak, dovolim si zapochybovat, ze rakovina, ktora sa prejavila par dni po ockovani, bola dosledkom ockovania. nie som sice expert, ale z patofyziologie vieme, ze nadory sa nevyvinu za par dni, takze je skor mozne, ze imunitny system zamestnany novymi impulzmi v podobe protilatok z ockovania nestihal uz potlacat boj s latentnym nadorom, ktory dievcatko uz malo, a choroba tak prepukla v plnej sile 😕
@slimstar ano aj ja poznam ludi co prekonali, aj z rozpravania co umreli - a vsetci mali nasledky 🙂 kdezto po ockovani ma nasledky zlomok ludi (plus ti,ktori to len na ockovanie zvaluju ,lebo sa casove hladisko plus minus zhoduje)
@adsumus otázka za 100 bodov
@bmuller neviem, je to velmi smutné, dievčatko sa podarilo zachrániť, ale za pár dní sa jej nádor zväčšil až velmi, takže vie narásť rýchlo. Radšej keby sa nič také nestávalo, takých prípadov je viac.
@katkaajurko ja som videla teda dosť takých ludí z následkami.
Jedno čo nás spája, je že chceme, aby deti boli zdravé, každé jedno.
Sú aj deti, ktoré nemôžu byť zaočko, pre zdravotné problémy, aj takí sú.
Pokial by to bolo tak, že by znova fungoval ten ústav v Hlohovci, kde vyrábali naše vakcíny, kde by pracovali naši špičkový pracovníci. Keby boli len mono vakcíny a bez tých sajrajtov + serologicke sledovania obyvatelstva. Tak by som možno dala zaočkovať, úplne zdravé dieťa, po kompletnom vyšetrení.
@adsumus
obrátila som sa na teba, lebo som nerozumela. Mohla si odpovedať hneď takto. Lenže i teraz si ťa dovolím poopraviť. Konkrétne MMR vakcínu sa podľa tabuľky neodporúča každému dospelému po 19r. roku života, ale len v rozmezí 19-59 r. (žltá farba), potom je už biela farba - to čo si mi preložila - neodporúča sa. Ale tam je mnoho vakcín, v tom sa nevyznám proti čomu sú. Ale napr. proti žltačke A a B a sa odporúča od 19 a viac (fialová farba),a etš 5 ďalším, nie proti MMR ako si uviedla.
Mňa zaujímalo, komu konkrétne je to indikované. Keby to bolo také jednoduché, nešpecifikovalo by sa to.
teda google preklad:
fialová farba - tvoja MMR:
odporúča sa pre dospelých, ktorí spĺňajú vekovú požiadavku, chýbajú doklady o očkovaní alebo chýbajú dôkazy o infekcii v minulosti. nIč sa nepíše o tom, citujem: "každý dospelý, kto nemá imunitu od 19 rokov sa može v zahraniči preočkovať mmr," Teda očkovaní sa už nepreočkovávajú podľa uvedeného. Rozumiem dobre? Keďže konkrétne osýpky môžu dostať aj preočkovaní, nemajú dostatočnú imunitu. Ty si sa sťažovala, že na sk ťa odmietli preočkovať. Je pravda, že neviem voči čomu, ale ani v usa by ťa podľa týchto údajov voči mmr nepreočkovali.
ďalej - fialová farba - problém som mala hlavne s týmto:
ecommended for adults with additional medical conditions or other indications
= odporúčané pre dospelých s ďalšími zdravotnými problémami alebo inými indikáciami
Prvé mi napadlo - akými ďalšími zdravotnými problémami? Dobre google preložil? Iné indikácie sú - možno napr. cestovať do rizikových krajín alebo pohybovať sa v rizikovom prostredí. Na sk sa tiež môžeš dať zaočkovať dobrovoľne aj proti malárií, keď cestuješ.
Zaujímavá je aj otázka, či je to v usa plne platená služba, alebo čiastočne či plne hradená poisťovňou (možno podľa toho za čo si platíš v poistení) a ako je využívaná.
Neviem či som to dobre pochopila, preto som sa ťa pýtala. Zaujala ma tá tabuľka. A keď ma nejaký link zaujme, ozvem sa.

@adsumus - ako prvá vakcína je uvedená vírus chrípky (tiež žlté políčko - tammi nesedí to "dôkazy o prekonaní v minulosti") - u nás sa proti chrípke zaočkovať môžeš, aj si zaočkovaná, ako si písala. Toto celé nie je moja parketa, preto sa pýtam.
znova dám tvoj pôvodný link, aby si nemusela hľadať:
https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/...
@slimstar v Hlohovci to stale funguje, len to nie je Slovakofarma, ani Zentiva, ale Saneca a na Mikulasa sa tu bol pozriet pan prezident na vyrobu indulony 😉
Na Slovensku je jeden vyrobca - Imuna Pharm, ktory vyroba monovakcinu proti tetanus Alteana, vsetko ostatne sa dovaza.
@eva8 ano, evka, napriek tomu, že v usa je preočkovanie mmr odporučane aj dospelým za určitých podmienok napríklad ked nemáš imunitu proti osypkam, mumpsu a rubeole, tak ty dojdeš k záveru, že mna by tam nepreočkovali, lebo ty vieš o mne aj to, čo ja nie ani moja lekárka, si asi sučasťou mojho imunitneho systemu, takže vieš posudiť, či ma treba alebo netreba preočkovať, rovnako vieš či som vystavená chorobe, či cestujem do zahraničia, žasnem. A opakujem v očkovacom kalendári v usa je pre neimunnych dospelých v ponuke očkovanie mmr, v našom nič take nie je, ale malo by byť.
@katkaajurko prepáč ten príspevok, že si mimo nepatril tebe, požiadala som adminov o zmazanie, ešte raz sa ospravedlnujem. 🌹
@eva8 inak ťa poprosím neobracaj sa na mna s vysvetlovaním kalendára, viem presne kam to vedie debata s tebou, už si s tým začala, zamotávaš sa, nerozumieš, kopíruješ, chytáš za slovíčka, vysvetluješ si po svojom len aby si sa dopracovala k nejakemu stanovisku, pre ktoré si sa už vopred rozhodla, stačí napísať svoj záver:
"v usa nepreočkuvaju dospelých vakcínou mmr, očkovací kalendár je tam len na parádu, fialová, žltá, biela, sprostosti tam píšu, ešte to tak očkovať ludí, ktorí maju nejake zdravotne problémy, kto to kedy videl 😲"
a vybavene. ale asi ti je už v politickej skupinke nuda, ked si zavítala do očkovania, že?
@eva8 ja nechápem, čomu ty stále nechápeš, v usa ak nemáš doklad, že si bola dubnutá mmr alebo nemáš imunitu, tak ťa jednoducho dubnu, maju to v kalendári, legende čomu nerozumieš. ty nechápeš, že sa očkuju ludia ktorí maju zdravotne problémy alebo to určí lekár, to píše v legende pre určite druhy očkovania. sformuluj dotaz na jeden riadok, nie na stranu a ja ti napíšem ako tomu chápem ale konkretne sa pýtaj, nieže zas skopíruješ pol diskusie, odmietam cítať.
@adsumus
keďže ťa prednodtne zaujíma mmr vakcína, už len pre zaujímavosť a komplexnosť z tvojho linku o mmr:
3.Measles, mumps, and rubella vaccination
General information
Adults born in 1957 or later without acceptable evidence of immunity to measles, mumps, or rubella (defined below) should receive 1 dose of measles, mumps, and rubella vaccine (MMR) unless they have a medical contraindication to the vaccine, e.g., pregnancy or severe immunodeficiency.
Notes: Acceptable evidence of immunity to measles, mumps, or rubella in adults is: born before 1957, documentation of receipt of MMR, or laboratory evidence of immunity or disease. Documentation of healthcare provider-diagnosed disease without laboratory confirmation is not acceptable evidence of immunity.
Special populations
Pregnant women who do not have evidence of immunity to rubella should receive 1 dose of MMR upon completion or termination of pregnancy and before discharge from the healthcare facility; non-pregnant women of childbearing age without evidence of rubella immunity should receive 1 dose of MMR.
Adults with primary or acquired immunodeficiency including malignant conditions affecting the bone marrow or lymphatic system, systemic immunosuppressive therapy, or cellular immunodeficiency should not receive MMR.
Adults with human immunodeficiency virus (HIV) infection and CD4+ T-lymphocyte count ≥200 cells/µl for at least 6 months who do not have evidence of measles, mumps, or rubella immunity should receive 2 doses of MMR at least 28 days apart. Adults with HIV infection and CD4+ T-lymphocyte count <200 cells/µl should not receive MMR.
Adults who work in healthcare facilities should receive 2 doses of MMR at least 28 days apart; healthcare personnel born before 1957 who are unvaccinated or lack laboratory evidence of measles, mumps, or rubella immunity, or laboratory confirmation of disease should be considered for vaccination with 2 doses of MMR at least 28 days apart for measles or mumps, or 1 dose of MMR for rubella.
Adults who are students in postsecondary educational institutions or plan to travel internationally should receive 2 doses of MMR at least 28 days apart.
Adults who received inactivated (killed) measles vaccine or measles vaccine of unknown type during years 1963–1967 should be revaccinated with 1 or 2 doses of MMR.
Adults who were vaccinated before 1979 with either inactivated mumps vaccine or mumps vaccine of unknown type who are at high risk for mumps infection, e.g., work in a healthcare facility, should be considered for revaccination with 2 doses of MMR at least 28 days apar
Ockovany muz z UK drzi "rekord" v dlzke sirenia virusu obrny - 28 rokov
Twenty-Eight Years of Poliovirus Replication in an Immunodeficient Individual: Impact on the Global Polio Eradication Initiative
http://journals.plos.org/plospathogens/article?...
Ako vyzeral r. 2017 co sa tyka snahy o vyhubenie divokej obrny? Bolo evidovanych 20 pripadov obrny sposobene virusom divej obrny (WPV) a 86 pripadov sposobenych zmutovanym virusom z vakciny (cVDPV).
bolo evidovaných 20 prípadov, zaujíma ma kde a kedy a rada by som upozornila, že v minulosti tu boli miliony prípadov, antivax vysvetluje že sa zlepšila hygiena, ale aj v afrike?
Afganistan 12 WPV, Pakistan 8 WPV
Kongo 12 cVDPV, Syria 74 cVDPV
zdroj polioeradication.org
20 pripadov sposobenych virusom a 86 sposobene vakcinou (virusom z vakciny, ktory zmutoval). Hlavne, ze tu mame iniciativu na vyhubenie obrny; co tam po "vedlajsich stratach".
V mnohych krajinach tretieho sveta sa malokedy ti, co ockuju pytaju, ci si ludia a hlavne deti zelaju byt ockovane; proste ich zaockuju bez ohladu na ich zdravotny stav, ci nahodou chorobu uz neprekonali a nemaju protilatky atd.

@katkaajurko aha tak malé bábo, dostalo rakovinu hned po podaní vakcíny za par dní. Vstreknú do krvi jedy a ty sa ideš čudovať, že zrazu sa mu úplne zmení zdravotný stav?? No jasné, to sa len babe prisnilo: http://simonka.webnode.sk/o-nas/
ja som na židnej slobode nebola, ty ano ?