icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
peter952
Odpoveď bola odstránená
tin007
13. jan 2018

@slimstar Ano, vsak to sme mali na Slovensku od 2013 do 2016, za min rok uz bolo iba par pripadov, ale velmi podobny scenar ako v CR, chorych vela tinedzerov a aj dospeli, prevazne ockovani, napr. r. 2016 - 203 pripadov z toho: očkovanie bolo vykonané : riadne 113 x, 18 x neočkovaní , z toho 4x pre vek, čiastočne očkované boli 2 osoby, u 70 pacientov nebolo očkovanie zistené. V r. 2015 bolo 1707 pripadov! Očkovanie bolo vykonané : riadne 1 040 x, čiastočne 179 x, neočkované 49 x, neočkované pre vek 39 x, nezistené 399 x, neočkované pre kontraindikácie 1 x.

peter952
Odpoveď bola odstránená
tin007
13. jan 2018

Ucinnost chripkovej vakciny - Podla CDC v chripkovej sezone 2014-2015 v USA bolo viac ako 80% pripadov virus chripky A(H3N2), ktory vsak bol odlisny od ockovacieho virusu a efektivita vakciny bola stanovena iba na 13% proti tomuto kmenu. http://www.nejm.org,/doi/pdf/10.1056/NEJMp1714916

K tej neucinnosti vakcin proti chripke treba poznamenat aj to, ze nie vzdy sa vedci trafia do kmenov, ktore budu kolovat, ked vyrabaju vakcinu na dalsiu sezonu. K neucinnosti prispieva aj to, ze sa virus adaptoval na vajecne embryo (na ktorom byvaju mnozene) a tym padom nedochadza potom po ockovani k tvorbe protilatok http://www.pnas.org/content/114/47/12578.abstract

eva8
13. jan 2018

očkovaní nemôžu byť v žiadnom prípade nosičmi choroby? Čo keď sú, aj keď sa u nich choroba neprejaví na vonok? Potom by boli ešte nebezpečnejší, lebo by o tom ani nevedeli.

tin007
13. jan 2018

@eva8 Samozrejme, ze mozu byt ockovani tzv. skrytymi nosicmi; najcastejsie sa to prejavuje pri ciernom kasli.

eva8
13. jan 2018

potom očkovaní nechránia až tak tých neočkovaných, keď sa nakazia, šíria chorobu nevedomky ďalej, a tak sa tí, pre ktorých je očkovanie kontraindikované môžu stať obeťou práve týchto očkovaných "nosičov", ktorým "nič nie je"... vlastne všetci sa môžu stať obeťou od týchto zaočkovaných "nosičov".

A možno to aplikovať čiastočne na zaočkovaných proti chrípke
"Očkovaním sa vytvárajú v tele očkovaného špecifické ochranné protilátky, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky. Očkovacie látky proti chrípke sa od ostatných očkovacích látok odlišujú tým, že ich zloženie sa každoročne mení podľa aktuálnych kmeňov vírusu chrípky cirkulujúcich v predchádzajúcej sezóne, preto je potrebné očkovanie podstúpiť každoročne, "
http://www.ruvzpo.sk/novinky/202.htm

eva8
13. jan 2018

@pietricka80
v linku, ktorý som udala práveže tá živná pôda, na ktorú som sa zamerala je podrobne rozpísaná, stačí len rozklikať, je aj vysvetlenie

eva8
13. jan 2018

aby ste ma zle nepochopili, z grafov mi vyplynulo, že očkovanie proti osýpkam pomohlo zabrániť hromadnému výskytu osýpok na určitú dobu.
Zo súčasnej situácie - nemá doživotný účinok. A neustále preočkovávanie a očkovanie skoro proti všetkému nás naozaj zbaví našej schopnosti "samobránenia sa". Neviem, či nie je lepšie očkovať v tom útlom detstve len veľmi nízkymi koncentráciami, ktoré vydržia na krátku dobu (dojčatá, batoľatá), aby v škôlke, na prvom stupni zš, si tie deti prekonali detské choroby a nemuseli sa s nimi trápiť v dospelosti, prípadne starobe, kedy je organizmus už tiež oslabený. Prídavné látky ostanú vo vakcíne tak či tak, ale tiež v ešte nižšej koncentrácii.

aristka
13. jan 2018

@peter952 my sme dobytok ,ty si si za ten cas co tu prispievas ,nedal namahu prestudovat si cesty nakazy...no co uz ,aspon sa pozri do zrkadla ci v nom vidis cloveka alebo vola ,ked ten dobytok furt spominas ,kedze cesty nakazy pri ich dg.su asi ine ,tak isto ako mozne prebentabilne opatrenia ,ktore pri dobytku vedia uplatnit ,plus aj dobytok sa vakcinuje .

tin007
13. jan 2018

@eva8 Tu je konkretny priklad Pertussis Infection in Fully Vaccinated Children in Day-Care Centers, Israel - Cierny kasel u plne ockovanych deti v dennom detskom centre, Izrael

Pise sa tam: A recent study by Yaari et al. showed that infection in a vaccinated person causes milder, nonspecific disease, without the three classical clinical stages (7). Whooping cough is seen in only 6% of such cases; instead, the illness is characterized by a nonspecific, prolonged cough, lasting several weeks to months. Because of these atypical symptoms, pertussis infection is underdiagnosed in adults and adolescents, who may be reservoirs for infection of unvaccinated infants (8-10). In a study in France, up to 80% of infections in unvaccinated children were acquired from siblings and parents, suggesting that adults and even young siblings play a fundamental role in the transmission of pertussis (11

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/6/5/00-0512_a...

adsumus
13. jan 2018

osypky su vysokoinfekčne ochorenie zo 100 neimunných ochorie 90, zo sto imunných ochorie 1, treba sa rozhodnuť kde sa človek pričlení, rovnako je to aj pri iných chorobách, jednoducho povedané, ak máš protilátky máš ovela nižšiu šancu, že ochorieš.

https://www.theguardian.com/society/ng-interact...

eva8
13. jan 2018

@tin007 čo sa Izraela týka - dosť veľa ľudí, ktorí sa navzájom nepoznali mi spomínali, ako je v Izraeli veda - vívoj liečiv a zdravotníctvo na vysokej oblasti, ako dobrovoľníci po celom svete testujú na sebe účinnosť látky. To by som nebola ja, keby som sa nerozprávala potom priamo so slovenským židom pracujúcim vtedy na ministerstve zdravotníctva (?) v Izraeli, téma bola iná, ale prešla som na to, čo "JPP", teda na info od rôznych ľudí a mnoho mi potvrdil. Teda Izraelsým štúdiám verím. Skutočne som bola prekvapená (pred cca 5.- 6. rokmi - bože, ako ten čas letí), že sú takí vyspelí. Hoci židia keď sa dajú do niečoho, nenechajú to len tak a samozrejme majú z toho aj profit 🙂

adsumus
13. jan 2018

čierny kašel, po začatí preočkovania teenagerov na slovensku, pokles ochorení, možno to nebolo preočkovaním, možno antivax aktivisti naušili naše deti umývať ruky.

Výskyt: Pred zavedením očkovania sa vyskytovalo na Slovensku 220 – 460 prípadov na 100 000 obyvateľov. Zvýšený výskyt sa zaznamenával v 3 – 4 ročných intervaloch, najmä v zimných mesiacoch. Po zavedení pravidelného povinného očkovania v roku 1958 chorobnosť výrazne poklesla a udržiavala sa na pomerne nízkych hodnotách okolo 2,0 na 100 000 obyvateľov. V rokoch 2000 až 2007 sa už na Slovensku hlásilo v priemere iba 20 prípadov ochorení na čierny kašeľ ročne. Od roku 2008 došlo na Slovensku k výraznému vzostupu chorobnosti na čierny kašeľ s maximom (25,4/100 000 obyvateľov) v roku 2010, kedy bolo hlásených až 1 379 ochorení. Od roku 2011, kedy došlo k miernemu poklesu chorobnosti, sa chorobnosť v posledných troch rokoch udržiava na približne rovnakej úrovni (zhruba 17/100 000 obyvateľov).

Zvyšovaním chorobnosti na čierny kašeľ na Slovensku od r. 2008 došlo aj k posunu najvyššej vekovošpecifickej chorobnosti zo skupiny 0 ročných na skupinu 15 – 19 ročných. Slovensko preto zaviedlo v roku 2010 preočkovanie detí proti čiernemu kašľu v 13 roku života. V posledných rokoch sa vysoká vekovošpecifická chorobnosť udržiava nielen v skupine adolescentov, ale aj vo vyšších vekových skupinách dospelých osôb.

Adolescenti a dospelí neboli pravidelne preočkovávaní a ich protilátky získané očkovaním v detstve postupne klesajú. Nárast počtu prípadov čierneho kašľa sa netýka iba Slovenska, ale aj ostatných európskych krajín.

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...

adsumus
13. jan 2018

@peter952 ako vymizli? kiahne nevymizli, v usa až po zavedení očkovania v sučastnosti, pneumokoky tiež nevymizli, ani chrípka nevymizla, šarlach a dalšie? prečo ich tu stáloe máem, či ty ideš popierať, že na svete existuju vzduchom prenášane choroby? v tvojom prípade by som sa už ani nečudovala.

eva8
13. jan 2018

preočkovávanie a preočkovávanie až pokým nenastane situácia "kto z koho?" mutácie alebo protiliek.... príroda vs. rozum....

adsumus
13. jan 2018

sú aj takí rodičia, že radšej nechaju deti zomrieť akoby ich mali zaočkovať, vyberaju "prírodu" miesto rozumu, ťažko povedať prečo.

ewisam
13. jan 2018

@adsumus to mas pravdu. A su tu aj taki ktori by ockovali hlava nehlava, staci ze si decko kychne, ved co ak ma smrtelnu chripku. Nech si kazdy vyberie podla svojho vedomia a svedomia. My to tu nevyriesime.

eva8
13. jan 2018

.... a keď príroda zvíťazí nad rozumom, nasledujúca civilizácia bude sa môcť pohrať s archeologickými objavmi 🙂
Ospravedlňujem sa za návrat do mojich detských sci-fi liet (možno preto, že isté "fantazmgórie" sa ukázali ako zrealizovateľné)
A dodám, že našťastie mnoho sa nesplnilo

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
tin007
13. jan 2018

@eva8 To tie deti (v tej Izraelskej studii) boli ockovani cellularnou vakcinou proti ciernemu kaslu, aktualne sa pouziva acellularna, ktora nema taku ucinnost (co sa tyka vytvorenia protilatok, je to okolo 80%, tz 1 z 5 ockovanych nema protilatky po vaccine), jej protilatky rychlejsie vyprchaju - wanning imunity. Pozitivum (asi jedine) co vidim medzi tymi dvomi typmi vakcin je v tom, ze acellularne nesposobuje tolko neziaducich ucinkov ako cellularna Prof. Sebo, ktory sa uz niekolko rokov v CR venuje studiu bakterie Bordetella pertussis povedal: "„Ta současná vakcína nechrání proti infekci a proti přenosu té infekce. To je velký problém..." http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2294791...

tin007
13. jan 2018

@eva8 A suhlasim, Izrael je velmi vyspely co sa tyka vyskumu a vyvoja.

eva8
13. jan 2018

očkovanie proti chrípke sa odporúča každémuKto a kedy sa očkuje proti chrípke?
Proti chrípke sú dostupné vakcíny pre deti od 6 mesiacov do 3 rokov veku a vakcíny pre staršie deti a dospelých. Dávkovanie závisí od veku a predchádzajúceho očkovania proti chrípke. Vakcíny sa podávajú injekčne do svalu od októbra až do februára nasledujúceho roka.

Kto nemôže byť očkovaný proti chrípke?
Očkovaní nemôžu byť ľudia s predchádzajúcimi komplikáciami po očkovaní a akútne chorí.

Aké sú vedľajšie účinky očkovania proti chrípke?
Najčastejšie sú mierne príznaky ako únava, bolestivosť svalov, mierna teplota, bolestivosť a začervenanie v mieste vpichu.

http://www.sprievodcaockovanim.sk/odporucane-oc...

@adsumus mňa to naozaj zaujíma - tvoje dieťa si tiež dala proti chrípke zaočkovať? Alebo chystáš sa? Ak áno, prečo? Ak nie, tiež prečo? Osobné skúsenosti sú najdvôveryhodnejšie. V linkoch si kdesi udala, ako sa deti dávajú očkovať, aby chránili pred nákazou starých rodičov.

eva8
13. jan 2018

@aby som bola fér - moje deti by som nedala očkovať proti chrípke, nielen kvôli účinnosti, ale ani nepovažujem tieto vakcíny za úplne bezpečné napr. z neurologického hľadiska

slimstar
13. jan 2018

@eva8 absolútny nezmysel dávať do seba vírusy minuloročnej chrípky. Ona má rôzne mutácie a že vraj z roka na rok je to iná chrípka. Ja by som to nedala do seba, chrípku som nemala 15 rokov. Okrem toho, mnohí ju dostali, práve po tejto vakcíne a starší ludia aj zomreli.

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
14. jan 2018

Mladí, silní a zdraví, zomreli na chrípku,pýtam sa odporcov očkovania

1. ako to, že tu vobec máme nejake choroby, ked tvrdíte, že tu nie su lebo máme hygienu
2. ako to, že zomieraju na ne zdraví mladí ludia?
3. aké odporúčania vydávate ludom, ktorých odstrašíte od očkovania, aby zbytočne nepomreli?

https://www.mercurynews.com/2018/01/12/californ...
https://www.washingtonpost.com/news/to-your-hea...

kvieta
14. jan 2018

@peter952 Alfred Russel Wallace v prípade očkovania proti pravým kiahniam "věřil, že kvůli působení přírodního výběru jsou organismy se svým okolím v rovnováze a že vše v přírodě, dokonce i organismy způsobující nemoci, pomáhají udržovat přirozený stav věcí. Bál se, že očkování by mohlo přirozenou rovnováhu narušit, což by mělo nepříznivé následky."

Čo to znamená? No že prežijú iba tí najsilnejší. V dnešnej dobe by bol pravdepodobne proti transplantáciám, umelým oplodneniam, transfúziám krvi a pod.

Aj keď mu neupieram veľké zásluhy v bádaní živ. druhov, v tomto absolútne s ním nemôžem súhlasiť.

"Lékařský magazín The Lancet prohlásil, že Wallace a další aktivisté si vybírají statistiky, které se jim hodí, a ignorují velké množství dat, které jejich závěrům odporují."

Takže typické AV praktiky.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alfred_Russel_Wal...