(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@libawet novidis na tom sa zhodneme, ze treba zvazovat a nie nutit, musis a hotovo... lenze to je zle nastaveny system....
@miskooo1987 ja len nechapem vyskytli sa 4 pripady osipok u zaockovanych z cakarni a robi sa halo a bububu... TBC zrusili a podla xy prognoz tu mala byt katastrofa a nieje... Takze moj nazor je taky, ze sa robi len vela bububu okolo, namiesto prakickych rieseni...
@ewisam TBC sa rušili na zaklade(veľmi stručne) ťažkej prenosilnosti a nedokonalej ochrany vakcínou. Všetko vedecky podložene. Osýpky sa po pár rokoch vyskytli aj u nezaockovanych(vek) aj u zaočkovaných. Nateraz, ak by som dostal osýpky, môžem navštíviť teba a tvoje asi neočkovaní deti? Vyslovene ak by sa u mna vyskytli a prejavili, môžem k tebe prísť? Nebudem sa nikoho a ničoho chytať, len pobyt v spoločnej miestnosti🙂 povedz či by som mohol prísť na chvíľku ( a ratajnejake promile ako smrť tvojich deti, a promile ako trvale poškodenie mozgu)... ak by som zjavne ochorel tak do definitívnej diagnózy a izolácie by som si možno našiel čas 🙂
@soldi tu bol problem skor v tom, ze primarna bola snaha potlacit ochorenie a nerobila sa selekcia zdravy, chory, podvyziveny a neviem aky, ked si pozries odborne clanky, vedelo sa uz vtedy, ze by sa nemali ockovat osoby s ekzemom, ale v zasade bolo vsetko mensie zlo, ako chytit cierne kiahne. Cize mne sa v tejto suvislosti nepaci, ze sa uvadzaju udaje o mortalite po vakcinacii, bez toho, aby sa uviedli udaje o mortalite na samotne ochorenie.
@lenadka mam na mysli tie vyjadrenia, ze aj tak sa do roka dvoch ocko obnovi lebo to a hento...aj teraz sa este objavia odbornici co povedia,ze to bola chyba zrusit ho.
Ja zas velmi nechapem logike, ze mam ockovat 2m dieta proti hep. B ktora sa prenasa sexom a krvou. Kde sa ten 2m krpec k tomu dostane. A tiez nechapem logike kazdy krici ocko ochrani, ocko je ucinne len to nas spasi. Ockuje sa davno a zatial to nieje pod kontrolou? Zvlastne. Ale no, nebudem sa hadat, nech si kazdy veri comu chce...
@lenadka - veď práve, sama si to napísala, boli dlhodobo pod kontrolou. Teraz kontrola - TBC - temer žiadna. Ak sme teda zrušili povinné očkovanie proti TBC, tak zvýšme kontrolu aspoň na nejaký čas, aby sa predpoklady mizivému výskytu napriek už nie povinnému očkovaniu potvrdili.
@ewisam ta hepa b sa preto očkuje že bola častou nozokomialnou nákazou. Teda išlo dieťa na hospitalizáciu s hnačkou z vracaním alebo na akútnu operáciu a došlo s B žltačku ako bonus 😏 aspoň takúto informáciu mám ja.
A snáď sa tá tbc neobnoví znova očkovanie ak tak nejakou lepšou vakcínou, lebo na tú starú bývali aj nepekné reakcie, zahnisanie miesta vpichu, bolesti najbližších uzlín atď...
@miskooo1987 a preco by som sa mala bat? Ved si ockovany ja tiez takze ak vasa teoria funguje dojdi aj kavu ti zalejem... len ci to skor nieje opacne ze viac sa bojis ty 😁
@evamaruskova neviem ako to myslíš zvýšiť kontrolu? A konkrétne? Teraz je ešte to na úrovni ak sa zistí niekomu tak okolie sa rodinu prešetria či zaočkuju. Chodia hygienici a naháňajú bezdomovcov aj osadníkov a očkujú za asistencie polície aj treba.
@evamaruskova len cisto zo zaujimavosti, ako by si si predstavovala kontrolu?
@lenadka - voľakedy, keď sa vyskytla choroba TBC v rodine, na pracovisku, .... sestra na oddelení TBC napísala pozvánky dotyčným ľuďom z rodiny, pracoviska, ... a keď sa nedostavili na vyšetrenie, tak sa to riešilo za pomoci MNV - starostu, cez šéfov pracovísk - každý mal uvedené pracovisko v občianskom, aj cez políciu - ktorá dotyčného donútila ísť na vyšetrenie, či liečbu, ak bol nainfikovaný. Naozaj to tak bolo.
A teraz - častokrát adresa trvalého pobytu nesúhlasí so skutočnosťou, často členovia rodiny sú pracovne dlhodobo mimo republiky a ak príde pozvánka na vyšetrenie a vy neprídete, tak Vás určite nikto nebude upozorňovať z úradu mesta, či obce, nedajbože štátna polícia. A sestier na oddeleniach je ako šafránu, takže vypisovať opäť novú pozvánku, či zisťovať, kde daná osoba robí, či býva, naozaj nemá čas a prevádzkovateľ TBC oddelenia peniaze. Čo voľakedy robili 3-4 sestry, dnes musí zvládnuť jedna.
Moja mama v tejto oblasti robila vyše 30 rokov, takže viem ako to fungovalo voľakedy a ako to funguje dnes. Takže voľakedy kontrola a opatrenia proti šíreniu TBC boli určite na vyššej - zodpovednejšej úrovni ako dnes. A všetko sa len počíta len na eurá, ako ušetriť na tom, na čom by sa šetriť nemalo.
@miskooo1987 aspon sa konecne potvrdi, ci ocko chrani alebo je to len blud.
@evamaruskova ak nereaguje na pozvánku idú priamo na adresu a zisťujú sa skutočnosti od rodinných príslušníkov a aj na obecný úrad idú aj treba kým som nebola na md každý deň sa vozím do práce a z nej s babou čo to robí 😉
@lenadka - možno pri väčšom výskyte TBC v osadách tomu tak je, ale paušálne to určite neplatí.
@evamaruskova ale platí, každý prípad tbc musí lekár nahlásiť na hygienu a každý sa šetrí. A áno je ich menej ako bolo a robia nebezpečnù prácu nahovno platenú. Až sa im čudujem.
@lenadka - a kedy to tá sestrička stíha robiť, ak daná ambulancia je napr. pre spádovú oblasť 30 000 obyvateľov a je sama na ambulancii s doktorom a majú ordinačné hodiny každý deň, po pracovnej dobe ? A ide priamo na miesto výskytu ? A osobne ? To kde tak funguje ?
Ak to tá sestrička stíha, ide po pracovnej dobe, nedajbože si ešte sama zaplatí cestu, tak sa pred ňou hlboko skláňam, lebo potom to už u nej nie je o práci , ale o poslaní .
Ešte raz sa pred ňou skláňam.
@evamaruskova to robia pracovníci ruvz je na to špeciálne oddelenie epidemiológie. V každom regióne je na to vyčlenených niekoľko pracovníkov. Robia to od pondelka do piatku niekedy aj víkend si treba. Majú na to celý pracovný čas od 7-15.00 majú služobné auto aj šoféra ak treba, ten je niekedy si ako poistka ( volá políciu aj treba). Ja by som to nerobila, stačilo v rámci kolovania ako prax na ich oddelení. Vytierať zadky (odbery vzoriek), návštevy osád v a naháňanie bezdomovcov no nič moc...a chodia šetriť do nemocníc tie najťažšie prípady a je jedno či je to pooperačna komplikácie alebo meningitída alebo smrteľnã chrípka.
@lenadka - skláňam sa a som rada, že prácu bývalých sestier na ambulancii TBC( - každá mala na starosti niečo iné - jedna rentgenovala, dve boli pri doktorke a pomáhali, čo bolo treba, tretia mala na starosti očkovanie a kontrolu do 18. rokov, samozrejme sa navzájom zastupovali, takže roboty bolo neúrekom. A chodili aj na návštevy, kde kontrolovali podmienky , v ktorých liečení od Tbc bývali, či berú lieky, či majú dobrú stravu, komunikovali s obcou, čo bolo treba) - robí nový tím ľudí, som spokojnejšia, keď to viem, vďaka za info.
@lenadka mne bolo povedane, ze proti hep B sa ockuju, aby sa nepichli v pieskovisku nakazenou ihlou. A v tom ja logiku ani hladat nebudem, lebo tam nieje. Zaujimalo by ma, ale kolko 2m kojenych deti skoncilo po nemocniciach s hnackami?
Smutne je aj to, ze kým sa jednej vakcine uznalo, ze ma neziaduce ucinky, ucinky ostatnych sa ignoruju, co tiez nieje velmi logicke...
Ale zaujima ma ina vec, a sice ti, ktorí tvrdia, ze to s tym ockovanim nebude az tak super ako sa zda sa podla Teba mylia? Mam na mysli studovanych chemikov, neurologov atd. /Len mi prosim nenapis, ze im neveris lebo vyvolavaju duchov doma po veceroch- lebo aj to sa mi tu stalo/
Mna zaujima cisto medicinske hladisko...
@ewisam prečo by som ti nemala napísať že im neverím, keď je to skutočne tak?
Tiež filozofovanie koľko dvojmesačných detí skončí s hnačkou na infúziách? To je tiež prudká filozofia, veď tu nejde len o vek dva mesiace, vakcina ich chráni aj roky potom.
Taktiež u ktorých vakcín sú ignorované aké nežiadúce účinky čo u inej sú uznané tomu nerozumiem?
@miskooo1987 teraz sa už neočkuje proti pravým kiahňam, si zabudol povedať. No očkovalo sa v 70 rokoch, kedy na ne zomierali novorodenci - a potom vymizli, aspoň v ČSR. Ovčie kiahne som mala ako 9-ročná. Ten pamäť. vírus, čo ich spôsobuje však v tele zostáva logicky už po celý život, preto, kto ich prekonal, je voči nim imúnny, ale tento istý vírus môže spôsobiť po tom pásový opar alebo herpes, nie však u každého samozrejme, záleží od imunity jedinca.
@lenadka pisala si, ze ocko proti tbc bolo zrusene aj koli zavaznym neziaducim ucinkom...ostatne ich snad nemaju, ked sa tu tvari medicinsky vzdelana verejnost, ze za 30 rokov v praxi ziadne nevidela?
Verit samozrejme nemusis, ale bolo to myslene v zmysle, myli sa dr. Elekova napriklad ak tvrdi, ze ak by bolo ockovanie posunute myslim o pol roka. (Presne nepamatam) predislo by sa viacerym alergiam a pod. Ja si myslim, ze je to hodne aspon zamyslenia. A co sa tyka filozofovania, nuz osobne si myslim ze ziadne, takze nevidim relevantny dovod 2m deti ockovat proti hep B.
Jasne, len ak sa jedna o zavaznejsie poskodnie zdravia, moze za to vsetko mozne len nie ockovanie, ale o tom by vedeli ine mamy rozpravat viac ako ja.

@evamaruskova pri výskyte tbc sa šetrenia robia aj v rodine aj u ľudí s ktorými prišiel chorý do styku napr. na pracovisku aj sa očkujú preventívne napr. rodinný príslušníci, komunita...