(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@peter952 neviem, mne sa zdá, že ako všetko ide dopredu, tak je aj snaha o vytváranie bezpečnejších vakcín.
Aj tak si myslím, že postupne je lepšie upúšťať od niektorých povinných očkovaní - uvidíme, ako to dopadne s TBC.
Proti chrípke tá štvorvalentná vakcína, som zvedavá, aký bude mať účinok.....
Pokles ucinnosti ockovania proti chripke - po 120tich dnoch od ockovania uz nema vakcina ziaden ucinok
Pri senioroch 65+ je to este ovela horsie; ucinnost bola stanovena na 19%.
Decline in influenza vaccine effectiveness with time after vaccination, Navarre, Spain, season 2011/12 http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807...
@peter952 Ja za to predsa nemozem, ze to urobili zle. No povedz, ze je to urobene dobre. Preco je to dobre urobene tak ako to urobili? Mas nejakych 11 mojich bodov, ktore mozes vyvratit. Skus aspon jeden.
Vies, ked jedine studie, ktore dokazuju tezu, su len slabe a tie, ktore su urobene zle - tak bude problem v teze.
@eva8 Hej, suhlasim s tou bezpecnostou. Len pre niektorych poznamka: bezpecnost, o ktorej hovorime, sa tyka znamych adverznych ucinkov, nie vyspekulovanych nasledkov. Vakciny uz nemozu sposobovat menej, nez 0 pripadov autizmu.
A co sa tyka upustania od povinneho ockovania - uz sa upustilo od ockovania proti pravym kiahnam, pretoze virus bol eradikovany. Co sa tyka ostatnych - napr. osypok - tam to este nie je bezpecne, stale su krajiny, kde je vyskyt bezny a mnoho smrtelnych pripadov - musi sa intenzivne ockovat globalne po niekolko generacii, aby bol napriklad aj tento virus eradikovany. Musi sa ockovat, aby sa potom uz nemuselo, asi tak. Pri dnesnom globalizme by som sa nespoliehala na to, ze ved osypky su len v Afrike. A budu sa objavovat nove patogeny.
Na eradikaciu niektorých vírusov nepotrebuješ ockovat niekoľko generácii a už vonkoncom nie všetkých ľudí.
Práve kiahne (aj keď sa miestami ockovalo plošne) boli eradikovane izoláciou chorého a zaockovanim všetkých kontaktov okolo. Plošne celosvetovo zaočkovať všetkých by bolo v tej dobe nákladné.
Ďalšia potencionálne eradikovatelna choroba je obrna, viem že boli plány ju úplne eradikovat do 2020, a niekedy okolo 2010 boli tuším len dve krajiny s výskytom- Sýria a tuším Pakistan. Neviem aký je dnešný stav.
Či sú osýpky eradikovatelne sa mi zistiť narýchlo nepodarilo. Ak by to tak bolo tak pár biliónov EUR a za cenu niekoľkých desiatok až stoviek obetí by sa to dalo zrealizovať.
@miskooo1987 Ano, mas pravdu, opravujem sa - eradikacia nie je len o plosnom ockovani.
Ano, polio je v progrese a tam je hlavny nastroj ockovanie. Dalsia je malaria, tam sa pouzivaju antimalarika a insekticidy, nie ockovanie - ale tu nejde o virus.
Pokial ide o virusy, nemusia byt vsetky eradikovatelne. Podla odhadu Carter Center International Task Force for Disease Eradication osypky, mumps a rubeolu by technicky malo byt mozne zlikvidovat - a u vsetkych troch sa pouziva plosne ockovanie.
Ludkovia so slabšími srdiečkami majú vyššie riziko infarktu ak budu prekonávať chrípku. ❤
@miskooo1987 Obrna nie je eradikovana a ovela viac pripadov ako ochrnutia z divokeho virusu su pripady ochrnutia zo zmutovaneho virusu z vakciny (22 divoke polio, 95 zmutovany virus). Vsetky info na http://polioeradication.org/polio-today/polio-n...
@agnes7993 Nebola by som taka optimisticka "Podla odhadu Carter Center International Task Force for Disease Eradication osypky, mumps a rubeolu by technicky malo byt mozne zlikvidovat"
Pri mumpse bolo zistene, ze prirodnym rezervoarom tohto virusu su netopiere, takze rozpravat o vyhubeni/eradikacii povodcu ochorenia/hostitela je asi zbytocne https://www.uni-bonn.de/Press-releases/an-unexp...
Do skupiny Paramyxovirusov (kam patri mumps napr.) patri aj virus osypok. Pri nom je zaujimave, ze najblizsie (strukturou) ma k Rinderpest virusu, pre ktory je prirodzeny hostitel domaci dobytok (https://www.researchgate.net/publication/417597...)
K vyvoju/mutacii doslo pravdepodobne nie v prehistorickej ere ale az v 11.-12.storoci, kedy nastal prenos virusu od dobytka k ludom.
@tin007 Ani netvrdim, ze je.
Ano, 95 vs 22 v roku 2017, viem o tom. To sa tyka formy vakciny. Oralne sa podava zivy atenuovany virus, ktory ma mensiu imunogenicitu, hoci zaistuje aj lokalnu imunitu creva, plus nesie riziko, ze zmutuje, a potom moze sposobit ochorenie. To je stale realne tam, kde sa este ockuje oralne. Vacsina krajinnod tejto formu upustila a presla na injekcne ockovanie inaktivovanym virusom, ktory sice neimunizuje crevo, ale je bezpecny. Tych 95 pripadov bolo v Kongu a v Syrii, kde sa este ockuje oralne.
zmutovaný vírus može vo vlemi zriedkavom prípade sposobiť obrnu v prípade, že sa v oblasti neočkuje, inak sa nemá kde množiť ani mutovať kedže ludia su immunní, známi odporćovia očkovania taliban pravidlene zabíjaju humanitárných pracovníkov snažiacich sa chrániť deti pred paralýzou, napriek všetkým problémom je obrna na svete pred svojim vyhubením.
@agnes7993 Velka cast krajin tretieho sveta, hlavne tie, ktore su endemicke (polio) stale pouziva oralnu "zivu" vakcinu. A aj by radi presli na atenuovanu, ale nemaju peniaze, kedze je asi 6x drahsia ako ziva (plus problem so skladovanim, logistikou, zdravotnickym personalom na podavanie atd).
Tie pripady obrny z vakciny / circulating vaccine-derived poliovirus (cVDPV) su tzv. collateral damages.
@peter952
21 nepodlozenych tvrdeni z prispevku z 21.2. 21:08, jedno po druhom (ospravedlnujem sa miestami za cudne formulacie, su prevzate z prispevku):
1. Vakciny nefunguju
2. Vladni experti o tom "vedeli"
3. Vakciny sposobuju choroby, ktorym maju predchadzat
4. Vladni experti o tom "vedeli"
5. Vakciny si hazardom pre deti
6. Vladni experti o tom "vedeli"
7. Vladni experti sa spolcili, aby klamali verejnosti
8. Vladni experti sa snazili zabranit studia bezpecnosti (vakcin)
9. Syndrom traseneho dietata je sposobeny adverznymi reakciami voci vakcinam
10. Chronicke infekcie usi su sposobene adverznymi reakciami voci vakcinam
11. Smrt je sposobena adverznymi reakciami voci vakcinam
12. SIDS je sposobeny adverznymi reakciami voci vakcinam
13. Nervove zachvaty su sposobene adverznymi reakciami voci vakcinam
14. ADD je sposobene adverznymi reakciami voci vakcinam
15. Alergie su sposobene adverznymi reakciami voci vakcinam
16. Astma je sposobena adverznymi reakciami voci vakcinam
17. Autizmus je sposobeny adverznymi reakciami voci vakcinam
18. Cukrovka je sposobena adverznymi reakciami voci vakcinam
19. Meningitida je sposobena adverznymi reakciami voci vakcinam
20. Obrna je sposobena adverznymi reakciami voci vakcinam
21. Vakciny obsahuju jedy.
Aj sa tam spominaju dake dokumeny, tak predpokladam, ze budu mimoriadne presvedcive.
Vieš mi poslať k tvrdeniu číslo 9. Nejakú štúdiu? Teda že vakcíny spôsobujú mechanické "poškodenie" mozgu trásebim? Minule si mi ho neposlal.... keď si tento zbytočný obrázok posielal....
vrelo odporúčam naštudovať "Hra so zavádzaním" fakt pekný článok, jednoduchý trefný, aj sposob ako sa brániť zavádzaniu, je to presne ako s očkovaním,ak človek pochopí, že ho niekto klame na drobnosti, dá si väčší pozor nabudúce, velmi zaujímave.
Su sucasni absolventi mediciny viac skepticky voci vakcinam?
Antivaxeri zas a znova zneužívaju ludský strach a širením klamstiev o ludoch, že pomreli z očkovania ich odrádzaju od očkovania, ludia neočkuju lebo ich oklamu, že niekto z okčovania umrel, hoci neumrel. Tentokrát zneužili umrtie mladej ženy na bakteriálny zápal pluc na šírenie svojej propagandy.

@adsumus to si dobre napísala, zistiť, čo vedie človeka k jeho presvedčeniu. I ja som v tomto podobná.