icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tin007
26. apr 2018

Minuly rok bolo najma na Ostravsku v CR mensia epidemia osypok (uz som sem viackrat davala info, aj grafy, v akych vekovych kategoriach boli chori). Ziadne komplexne informacie sa este nevyskytuju, obcas sa objavi nejaka ciastkova informacia; naposledy to bolo info v jednom rozhovore, ze 47% chorych boli dospeli zdravotnici!

tahivka
26. apr 2018

@lauritka nehnevaj sa, ale je v skutku smiešne, tak ako neocko jedinec vie šíriť nákazu, vie ju šíriť aj ockovanec, dokonca je pre spoločnosť rizikovej si, nakoľko priebeh jeho ochorenia nevykazuje klasické príznaky ochorenia, vid nedávny prípad o epiglotitide, čo sa tu riešil na MK. Mne sú osýpky úplne ukradnuté, nesledujem to, ale narýchlo som našla správu z marca-23 chorých, z toho 14 deti... A z tých detí 9 neocko. Jednoduchá matematika-9 neockovanych a 14 ockovaných (5 deti a 9 dospelých). Ideme polemizovať, kto má väčší podiel na šírení osypok? Percentuálne je viac nakazených očkovanych... Ale rada si prečítam aktuálnejsie informácie o počtoch a štatistike.

mogaa
26. apr 2018

Ale je obrovský rozdiel ak 9 neočkovaných bolo z celkového počtu dajme tomu 50 000 neočkovanýc a 14 očkovaných z celkového počtu povedzme 1 000 000osôb. To sú čísla " z brucha" to len k tomu vášmu porovnávaniu....

tahivka
26. apr 2018

@mogaa ja nedávam čísla z brucha, ale presne informácie o počte nakazených osypkami v Českej republike z marca 2018. Fakt je, že sú mesiac staré, nakoľko som nemala čas pátrať po novších (a v skutku by ma zaujímali),ale človek, ak pri študovovani informácií trosku aj uvažuje a nezerie prvotné informácie (lebo článok bol čisto proocko, o čom svedčí fakt, že tam boli vypichnute len neocko deti, keďže iba na tom mohla proocko kampaň stavať. Konečna sumarizacia a porovnanie jasne svedčí v neprospech očkovania pri danom ochorení) Aj z tohto dôvodu ma zaujíma súčasný stav v ČR, snáď sa dopátrať sama k nejakým dôveryhodný informáciám, keďže tu ich nenachádzam 🤔

tahivka
26. apr 2018

Tak pátram, ale tie informácie bud na nete nie sú alebo sa mi skrývajú 😂 co som sa dočítala-epicentrum je v Prahe, necelých 50 nakazených, s najväčšou pravdepodobnosťou nákaza pochádza od Ukrajincov. Narazila som potom na info, že ročne je v ČR niekoľko desiatok ochorení na osýpky, tento rok nie je ničím výnimočný, napr. v r. 2014 na Ustecku bolo v marci 70 prípadov osypok (co je viac ako teraz a pôvodcom bol nejaký Ind). Pre doplňujúce info, žiadne úmrtie na osýpky nebolo, zato po tohtoročnej chrípkovej epidémii v ČR umrelo 17 ľudí (oficiálne epidémia chrípky tam skončila tento mesiac). Ale späť k osypkami správa z 26.4.2018-88 nakazených, z toho 59 v Prahe (žiadne info o ocko/neocko), čo je však zarážajúce, na pomoc lekárom, prevažne z RZZZ (predpokladám, že sú OČKOVANÍ 😂) prichádza ARMADA... Lebo jeden lekár na osýpky ochorel, ostatní, cca 20 ľudí, je v karanténe 🤔 dôvod zapojenia armády je ten, že sú preočkovaní a majú aj základné zdr. vzdelanie 🙄 mam to teda chápať tak, že lekári z RZZZ preockovani/očkovaní nie sú? Nie, určite sú... Aspoň moja logika mi to tak našepkava, ale. nerozumie už dôvodu, prečo títo "chránení" lekári musia byť náhradní inými "chráneným" lekármi. Nenachádzam celoplošné informácie, ale iná informácia hovorí, že minulý rok od februára do júna (4 mesiace) v moravskom sliezkom kraji mali 130 prípadov osypok, z tohto počtu bolo 20 zdravotníkov (lekárov, sestier). Nespomínam si, že by sa okolo toho robilo nejaké bububu ci vyhlasoval epidémia (no mozem sa mýliť).... A na záver - zistila som, že dopátrať sa k informáciám v súčasnom svete pri súčasných možnostiach je stále akosi pritazke. K štatistikám ci komplexným informáciám majú asi vstup povolený len vyvoleni... Preto veľmi rada uvitam link na českú stránku výskytu ochorení s prehľadom po rokoch a s výročný mi štatistickými správami,vopred ďakovala 😉

tin007
27. apr 2018

http://www.hygpraha.cz/dokumenty/stav-zvyseneho...

Tu su nejake info k veku a ockovaciemu statusu, nie je tam uvedene vsetko. Napr. min. 20 pracovnikov zachranky je v karantene, co boli v kontakte s chorym zdravotnikom https://www.lidovky.cz/ve-stredoceskem-kraji-je...

Dalsich 31 zamestnancov nemocnice je v karantene, lebo nemaju vobec ziadne protilatky https://www.lidovky.cz/motolska-nemocnice-uzavr...

z clanku "Podle náměstka pro zdravotní péči Romana Prymuly je opatření v souladu s hygienickými předpisy. „U všech osob byly zjištěny hodnoty protilátek, bylo zjištěno, že jsou negativní,“ řekl. Kdyby byl test na protilátky pozitivní, znamenalo by to, že lidé jsou před nákazou chráněni a mohou dále pracovat."

V Usti bolo 305 chorych @tahivka vela z nich dospelych, ockovanych http://www.prolekare.cz/epidemiologie-clanek/vy...

tahivka
27. apr 2018

@tin007 ďakujem, večer si prečítam, si zlatá

tin007
27. apr 2018

Clanok z dnesneho dna; osypky sa uz posuvaju dalej od Prahy do Strednych Ciech, uvidime kto je chori (dospeli? ockovani?) http://www.zdravotnickydenik.cz/2018/04/ve-stre...

Armada bude tiez pomahat; pre istotu preockovali armadnych zdravotnikov... nema ani vyznam komentovat, ale hovori to vela o (ne)ucinnosti vakciny
http://www.zdravotnickydenik.cz/2018/04/kvuli-s...

peter952
Odpoveď bola odstránená
eva8
27. apr 2018

@tin007 vakcína účinná asi je, inak by nepročkovávali. Otázne ale je, akú dobu, koľko rokov. Teda s radtm importovania chorúôb bude pravdepodobne rásť aj preočkovávanie....

tin007
28. apr 2018

@eva8 Myslela som skor ucinnost v tom, ze ked si zaockovany v detstve, tak v dospelosti je to ruleta ci ti to pomoze alebo nie.

mogaa
28. apr 2018

Ak už porovnávam účinnosť očkovania, tak neberiem do úvahy len údaj koľkí z nakazených boli zaočkovaní a nezaočkovaní. Ak je napr. zo 100 osôb nakazených - 3 zaočkovaní a 1 nezaočkovaný, neznamená to že očkovanie je zbytočné. Z tých 100 ľudí mohlo byť 98 zaočkovaných a z nich ochoreli 3 a z 2nezaočkovaných ochorel 1. Toľko k porovnávaniu.

mogaa
28. apr 2018

Ak je 1 000 000 ľudí, zaočkovaných je cca 950 000 a z toho ochorie 14, je to vždy lepší výsledok ako keď z 50 000 ochorie 9. Ten počet 1 000 000 som uviedla len pre ľahšie porovnanie.

kvieta
28. apr 2018

@mogaa Toto už roky nechce nikto pochopiť. Hoci je to jednoduchá matika, tí, čo sú proti očkovaniu to ignorujú, pretože im to narúša ich AV propagandu a šírenie dezinformácií.

katharines
28. apr 2018

Ockovanie a ludsky hyenizmus - kolko bolesti prinieslo tomuto malickemu a o jeho rodicoch ani nehovoriac:
https://www.hlavnespravy.sk/preco-potrebuje-nem...

katharines
28. apr 2018

@kvieta mas nad 30? Ak ano, tak uz s najvacsou pravdepodobnostou nemas takmer ziadne protilatky z ockovania z detstva. Takychto ludi je velka vacsina. Takze preockovanost 95% je len taky statisticko-teoreticky parameter. A detske choroby prekonane v dospelosti si tiez vyberaju svoju dan v podobe vaznych nasledkov, ovela vaznejsich, ako by ich prekonali deti, ktore ziskavaju dozivotnu imunitu. Minule v casopise Zdravie, bol az na pocudovanie velmi zaujimavy clanok o detskych chorobach, ktore ludia prekonavaju v dospelosti (a to podla veku mali byt vsetci zaockovani, kedze vtedy a ockovalo plosne), avsak uz s nasledkami, ktore by ako deti nemali.

kvieta
28. apr 2018

@katharines V detstve som prekonala žltačku typ A. V minulom roku počas epidémie žltačky som si dala zistiť prítomnosť protilátok a keďže som ich už nemala, tak som sa dala zaočkovať a taktiež aj svoju dcéru.

Ľudia zabúdajú na minulosť a bolo by veľmi smutné, keby kvôli tomu a aj kvôli nevedomosti ich rodičov, znovu umierali deti na choroby, pred ktorými sa dá v dnešnej dobe chrániť.

katharines
28. apr 2018

@kvieta v biologii nie je nic cierno biele. V minulosti ludia nedodrziavali zakladne hygienicke navyky, ako je napr. Umytie si ruk. I mor sa siril vdaka splaskom vytekajucim po uliciach. Nie tak nedavno V Indii robili studiu, kde rozdelili ludi do 3 skupin. 1. Zila ako predtym, 2. Dostala antibakterialne mydlo a 3. Obycajne mydlo a boli pouceni o hyg. Navykoch. A vysledok? Chorobnost v skupinach s mydlom bola rapidne nizsia bez ohladu na druh mydla.

kvieta
28. apr 2018

@katharines No šíreniu napr. osýpok nezabrániš tak, že každý nafasuje antb.mydlo s návodom na použitie.

katharines
28. apr 2018

@kvieta ako bolo pisane vyssie, osypky povacsine dostali teraz ockovani a je pravda, ze sa siria vzduchom, tiez je pravda, ze casto ockovani boli zle diagnostikovani prave kvoli netypickemu priebehu ochorenia, pretoze je viacero chorob prejavujucich sa vyrazkou a lekari sa malokedy obtazuju robit vysetrenie z krvi.

kvieta
28. apr 2018

@katharines Akí "teraz" očkovaní? A netypický priebeh ochorenia? To je aký priebeh?

katharines
29. apr 2018

@kvieta myslela som tu poslednu sucastnu spravu o vyskyte ochorenia to "teraz"

eva8
29. apr 2018

podľa toho čo sa tu píše treba preočkovávavať dookola.....
@kvieta na žltačku typu A sú stále 2 dávky?

katharines
29. apr 2018

Preockovavat, aby bolo viacej autoimunitnych ochoreni, alzhaimera, imunodeficiencie.....

katharines
29. apr 2018

@eva8 pokial viem zltacka sa ockuje 3 vakcinami

eva8
29. apr 2018

@katharines pri A-čku nám odporúčali 2. Druhú po niekoľkých rokoch na "potvrdenie" účinnosti

katharines
29. apr 2018

@eva8 Havrix (na hept. A)sa podava v 2 davkach (2. Davka sa moze do 5 rokov) a Twinrix (hep A+B sa podava v 3 davkach

peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
29. apr 2018

@eva8 Áno, dve dávky. Ale to asi závisí od typu vakcíny. Myslím, že kombinovaná A+B sú dve preočkovania, teda tri dávky.

kvieta
29. apr 2018

@katharines 😉 Nezrolovala som až k Tebe🙂