(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
Coho sa mam bat? Chorob? Patogenov? Zivelnych pohrom, ci coho?
Mam respekt a robim veci, ktore sa tykaju hygieny, posilnovania imunity a ine, aby som znizila riziko nakazy. Ak viem, ze niekto chory/infekcny, nejdem naschval k nemu, aby som sa nenakazila, ak som naopak chora ja, nechodim sirit ochorenie medzi ludi, atd.
@tin007 ked ta situacia nastane bude mozno aj neskoro to riesit.. ale toto je typicke pre Antivaxerov, riesit ked bude najhorsie.. Pozri si na nete alebo chod osobne do nemocnice kde su deti, nech ti ukazu fotky neockovanych deti ako dopadli a ako vyzerali. Fakt argumenty niektorych ludi na tomto fore si dokaz privitivizmu. Zakazat vam internet do konca zivota. Keby hlupost nadnasala tak ty a peter952 ci aky ma nick ste astronauti..
@peter952 hej... len cca 1 z 500 zomrie a 1 z 500 bude mat trvale poskodenie CNS... Blahozelam k behaniu po 8 dnoch... vybrali ste hrozienka z kolaca, ale niekto vyzerie aj zvysok....
@peter952 neboj, otestujeme onedlho... pomaly nam zaockovanost klesa.... vratia sa nam okrem osypok, aj veci ako mumps, cierny kasel, zaskrt, a podobne chutovky , ktore v reale pamataju nase babky... napriklad moja, ktorej traja surodenci zomreli v jednu zimu na cierny kasel ....
@luxikate nezachytil som celú diskusiu, ale pýtaš sa, že čo urobí tin007, ak jej dcéra v tehotenstve dostane osýpky... A co urobíš Ty? Podla informácií, na osýpky pri tejto poslednej "epidémii" ochoreli neockovani, ale i očkovaní jedinci. Takže či žena je alebo nie je očkovaná, očividne nehrá až takú veľkú rolu pri možnej nákaze. Logicky mi preto vychádza, že väčšiu šancu ma žena, ktorá očkovaná nie je a ktorá tie osýpky prekoná v detstve. Rovnako ako kiahne. Tiež sa propaguje vakcína na očkovanie proti nim, dokonca v iných štátoch sa proti nokiahnam ockuje takmer všetci a pritom u nás sa kiahne ako nejaká pohroma neberú, skôr pretrváva stýl "mame kiahne, kto chce?" preco pri jednom ochorení sa robí bububu a druhe je považované za neškodné? Až tak veľký rozdiel medzi nimi nie je, kiahne sa tiež môžu končiť fatálne, ale nik to u nás extra nerieši. Berieme to ako normálnu detskú chorobu. Vďaka prekonaniu ochorenia mame doživotnú imunitu (poväčšine). Očkovani proti kiahnam nie... Zvyšujú si tam riziko, že detskú chorobu dostanú ako dospelí. Nepochybne vieš, že priebeh je u nich potom diametrálne odlišný a ťažší ako u detí. Co ak ta očkovaná matka nedá zaočkovať svoje deti? Lebo...xyz dôvodov. Deti prinesú kiahne zo škôlky a zvládnu ich viac-menej v pohode. A co ona? S vysokou pravdepodobnosťou sa nakazí tiež... Len v jej prípade to už nie je detska choroba, ale boj o život. Moja mama mi tvrdila, že len vďaka očkovaniu mala ľahký priebeh mumsu... Ups. Škoda, že v tom čase, keď bola ona dieťa a mala mumps, tak ta vakcína ešte neexistovala 😂 vtedy a ešte aj za mojich detských čias bol mumps super choroba.... Lebo sa jedla len zmrzlina 😂 nik túto chorobu nepovažoval za niečo príšerne ci hrôzostrašné. Detto osýpky. Par rad v knihe o Dieťati, žiadne strašenie, pokojný opis priebehu a poučenie, čo treba v prípade ochorenia robiť. Ani pri tejto chorobe žiadne bububu nebolo... Až kým na trh neprišla vakcína. Potom sa z myšky stal mamut, príšerný, smrtiaci, každý, kto si nedá pred nim "vcelicku", umrie prisernou smrťou a ak prežije, tak bude mať doživotne následky. Toto je celý princíp očkovania a jeho zmysel. Nik nespochybňuje fakt, že mnohé ochorenia, proti ktorým sa ockuje, liečiť nevieme, len tlmiť vedľajšie príznaky, že sa môže ochorenie skomplikovať a skončiť smrťou, ale ak si pozrieš štatistiku, väčšia pravdepodobnosť na úmrtie je vtedy, ak dostaneš chrípku. Hoci si očkovaná... Lebo práve tá vakcína proti chrípke jasne ukazuje, aký zmysel očkovanie ma... A ze je to len biznis. Hop alebo trop. Aký vírus príde tento rok? Aký koktail namiešame? Trafíme sa? A poďte sa očkovať, dôchodci zadara, ešte aj k vám domov prídeme! Čo na tom, že užívate lieky na srdce, pichate si inzulín, mate vysoký krvný tlak a zlyhávajú vám obličky, toto farma firmy vedieť nepotrebujú, netreba Vám žiadne predvcelickovske vyšetrenia, len dajte rúčku... Lebo chrípka je smrrrrrt. (co aj je... Len je otázne, kto tu kosu prinesie).
@peter952 Ockovanie nesposobuje autizmus.. je to 1000x overeny HOAX, ktory sam priznal lekar, ktory tu studiu vydal...
@tahivka Pozri si na ake choroby sa zomieralo pred XX rokmi.. Takmer vsetky zmizli po tom, ako sa zacalo ockovat a vola sa to kolektivna imuta. Antivaxeri sa pysia tym, ze netreba ockovat ze je ine prostredie a hygiena, ale to cisty alibizmus tvrdit to v spolocnosti kde je zaockovanost 94%. Keby tu bola zaockovanost 0% to by len zacala sranda.. Stale dokola sa hovori len o jednom - zle zle pharma firmy... Tak zacnime vsetky firmy ktore na nas zarabu hanit za ich produkty.. Este sem zaplette homeopatika a padnem pod stol od smiechu, ake sem date argumenty..
Pre tych, ktori tu panicky "pobehuju", virtualne si "sklbu vlasy", urazaj a nadavaju: aj ockovani mozu dostat chorobu proti ktorej boli ockovani.
Pozrite si informacie napr. z vyrocnej spravy UVZ v SR za r. 2016, kolko mame pripadov cierneho kasla ci mumpsu a aky bol ockovaci status chorych:
Cierny kasel spolu 289 pripadov. Očkovanie bolo vykonané: riadne u 125 pacientov, čiastočne u 2 pacientov, neočkovaných bolo 60 pacientov, neočkovaných pre vek 15 pacientov, nezistené u 82 pacientov.
Mumps 203 pripadov (r. 2015 ich bolo 1717); Očkovanie bolo vykonané : riadne 113 x, 18 x neočkovaní , z toho 4x pre vek, čiastočne očkované boli 2 osoby, u 70 pacientov nebolo očkovanie zistené.
http://www.epis.sk/InformacnaCast/Publikacie/Vy...
@tahivka a taky tetanus co?Na to mi co povies????preco ptm ked niekto kto sa nan nezaockobal a porani sa hned mu davaju tetanovku a on pri tom nenamieta?V 2008 roku nan zomrelo dost ludi.Lebo ta bakteria zije stale v zemi,nevymiera,a na to mi co povies,ze ockovanie je neucinne???
@pietricka80 poznám tie štatistiky a videla kopec grafov, ktoré poukazovali na výrazný pokles ochorenia ešte pred zavedením očkovania. Cca 5 rokov sa zaoberám touto problematikou, ale pokiaľ mi niekto klame priamo do očí, môže mi aj tehlu zlata nukat, ak mám čo i len najmenšie pochybnosti o jej rydzosti, hodnote a etickom pôvode, tak si ju nevezmem. Kolektívna imunita je v súčasnom svete blud, to už priznali aj vedci a lekári a aj keby bola, ochorenie vďaka nej nezmizne. Vid Michalovce,kde je viditelne, že očkovanie pred ochorením nechráni. Je bezpredmetné riešiť, koľko percent chorých je ockovanych a koľko percent neockovanych, ak chcem dokázať účinnosť vakcíny. Stačí jeden prípad nakazenia ockovaneho, aby bola spochybnena. Ten sa dá síce vysvetliť, obhájiť, ale nie vždy. A obhajoba s rastúcim počtom nakazených ockovancov výrazne kriva. Tvrdiť, že fungovanie farma firiem je založené na princípe dobra pre ľudí je chorobné naivne alebo založené na neinformovanosti. Určite sú medzi týmito firmami aj svetle výnimky, no tie sa na trh pre bežného smrteľníka nedostanú, vždy boli a aj budú prevalcovane inými typu americký Merck. Okolo očkovania a vakcín sa už roky vynára neskutočne množstvo nezodpovedných otázok a pochybnosti, kým sa nevyriešia, vždy budú existovať ľudia, ktorí ich budú spochybňovať. A právom. Prečo ma dokazovať svoju pravdu antivakcinator? Prečo ju raz a navždy nedokáže dokázať výrobca vakcíny? Nie je to predsa až tak náročné, keby sa chcelo, jeden štatistický výskum by dokázal pravdivosť účinnosti vakcíny. Sú na trhu už pekných pár rokov, vzorka na výskum je dostatočne veľká. I ta na porovnanie. Zatiaľ je to všetko vsak len v hladine zastrašovania, pokutovania a vydierania. Podplácania. Tým si farma firma získava zákazníkov. Nie čestným jednaním a zrozumiteľnými odpoveďami na otazky. Ako som písala na začiatku, ak nie som presvedčená o pravde, bezpečnosti a úprimnosti z druhej strany, radšej poviem NIE. Väčšina ľudí má v sebe ešte pud sebazáchovy a ten zdvíha prst. A veľakrát aj dáva nohy na plecia. Keby bolo všetko ružové, antivakcinatori by si mohli písať a zdieľať čokoľvek, neodradilo by to ľudí od ockovania. Aj keby boli klamármi oni, ti ľudia, čo za nimi stoja a ktorí sa k nim pripájajú, to robia preto, lebo sa s ich slovami stotožňujú a v drvivej väčšine na základe vlastnej, bohužiaľ negatívnej, skúsenosti.
@luxikate Ci ten rozdiel markantny je alebo nie - toto by si v prvom rade mali zodpovedať výrobcovia vakcín, pretože choroba je nebezpečná vždy až odvtedy, ako príde na trh vakcína. Od času, kedy sa vlády rozhodnú tie vakcíny používať v rámci svojho štátu. Každá choroba, každý vírus ci baktéria, moze spôsobiť mortalitu ci invaliditu. Ja som v prvom príspevku poukázala na rozdiel vo vnímaní choroby pred a po zavedení vakcíny na trh, na to, ako sa vnímali dnešné strašné a smrteľné choroby typu osýpky, čierny kašeľ ci mumps pred cca 40mi rokmi a ako sa vnímajú dnes. Vtedy bola skôr panika z tuberkulózy, očkovalo sa proti nej (ako inak, ved panika=očkovanie), dnes je vakcína stiahnutá z trhu po preukázaní na vysoky počet nežiaducich účinkov (samozrejme, poškodení žiadne odškodne nedostali... A ani ospravedlnenie, ved svoje zdravie "dobrovoľne" riskovali pre blaho celého kolektivu). Dnes? Tubera je v pohodeeeee, očkovanie len dobrovoľne. A jej výskyt? Dosť vysoký... Vyšší ako pri iných chorobach, proti ktorým sa povinne ockujeme. Takže za mňa - nebezpečnost choroby závisí od existencie vakcíny na trhu a na schopnosti farma firmy presadiť ju na trhu a vo vláde. Dôkazom sú opäť Michalovce, nebezpečné osýpky ľudia s ocko ci neocko statusom prekonali porovnateľne s rovnakým priebehom.
Prof. MUDr. Henrieta Hudečková, PhD., MPH,hlavnej odborníčka MZ SR pre epidemiológiu o dôležitosti očkovania:
https://www.ta3.com/clanok/1131875/odbornicka-n...
Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD. o osýpkach na východe Slovenska:
@tahivka 👍
@tahivka presne ako pises. Este doplnim, ze ak dieta, alebo aj dospely ma neziaduce ucinky po ockovani, tak vdaka podpisu, ze je clovek informovany a o vsetkom vie, nikto z kompetentnych, nenesie zodpovednost.
Attack rate vyzera velmi pekne v grafoch a grafikach; problem je v tom, ze berie do uvahy iba zaockovanost a dalsia vec, ktora nie je vzana do uvahy je to, ze ludia sa pohybuju, cize skupina nie je ucelena a izolovana. Nehovoriac o tom, ci ma niekto ockovanie alebo nema to nezarucuje, ci sa danou chorobou nakazi. Ak by to tak bolo, neboli by potrebne imunologicke/serologicke prehlady. Taky serologicky prehlad vie povedat, ktori konkretni ludia (zo vzorky, byvava vo jednej vekovej skupine velka cca 90 / 100 ludi) maju protilatky, ktori vobec a ktori ich maju tzv hranicne. Potom sa vysledky aplikuju na celu populaciu proporcne (cize to co vyjde napr. na 100 ludoch vo veku od 31 do 35 rokov sa prepocita na celu populaciu v tomto vekovom rozpati). A ani zistenie hladiny protilatok nad nejaku uroven nedava zaruku, ci cloveka tie protilatky (z ockovania) aj ochrania (casom vyprchavaju okrem ineho). Na to, aby sa dalo na 100% zistit, ci bude ockovany chraneny by bolo potrebne zistovat u kazdeho konkretne ako reaguje povrchovy glykoprotein na H gene, lebo ten je hlavny antigen, co by znamenalo kazdemu zobrat krv a urobit laboratorne testy - a to je nemyslitelne.
Toto je priklad, kde bola jasne definovana skupina - vsetci na vojenskej lodi, ktora bola na mori, tz. nik neprichadzal, nik neodchadzal a tak bolo mozne presne stanovit neucinnost ockovania proti chripke a vypocitat attack rate. Mimochodom, 99% posadky bolo zaockovanych a aj tak tam prepukla chripka.
https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm634...
@luxikate osýpky boli zavlečené z krajiny, kde očkovanie nie je povinné. A predsa prepukli v krajine, kde je očkovanie povinné. To znamená, že celý svet sa má postupne zaočkovať protivšetkéme a keď si náhodou nájde vírus nejakú cestičku uchytenia sa, tak sa objavia epidémie ako v Michalovciach? Ja som vždy povaáovala očkovanie za kolektívnu ochranu, ale pri migrácii obyvarteľstva to akosi nefunguje.
@lauritka ďakujem, to, čo som chcela prepočítať vlastne existuje a volá sa to atack rate.Nevedela som
@eva8 ano, kde sa neockuje su osypky,kde ano nie su,pokial sa odniekal nedovlecu,ochoreli na sk aj neockovani,mne z toho vyplyva,ze to ockovanie asi nie je take zle ako tu sa o nom pise,prrtoze na sk osypky dlho meboli az teraz dovlecene z neockujucej krjimy neockovanymi.A ptm kde su tie grafy,kt ukazuju ustup osypok uz pred ockovanim?Preco neustupili??Ved su stale,tak asi ockovanie skor zohralo tu ulohu,ze neboli dlho,v krjimach kde sa neockovalo a nielen v krajinach 3 sveta ale teraz to vidiˇe su v UK kde zivotny standard je lepsi ko na SK.

@tin007 mam na teba jednu otazku a to,ked mas deti a nahodou tvoja dcera ked bude tehotna ochorie an osypky, co s tzm urobite?