icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tin007
19. nov 2018

@cianna Dostal pneumokokovu meningitidu (cize pneumokok bol povodcom), mal vsetky 3 davky povinneho ockovania a nepodarilo sa im urobit lumbalnu punkciu.

cianna
19. nov 2018

@tin007 ďakujem, ja som bola z tých skratiek mimo.

eva8
19. nov 2018

Už som o tom písala - antibakteriálna rezistencia je jednou z najväčších hrozieb. Ročne zomrie 33 000 Európanov na ochorenia, na ktoré antibiotiká už nezaberajú. Až 70% baktérií je odolných voči baktériám. Očkuje sa proti ochoreniam, ktoré vznikajú v dôsledku pôsobenia nielen baktérií, ale aj vírusov, pretože následne môže byť infekcia po vírusovej aj bakteriálna. Dôležitá je hygiena (umývanie rúk) aj nemocničná hygiena. Vedci skúmajú - ako efektívne sa zatiaľ javí použiť proti baktériám špeciálne vírusy = baktériofágy, ich využitie je však veľmi špecifické, o niekoľko rokov sa bude vedieť viac.
ZDROJ: Ranné správy RTVS1

eva8
19. nov 2018

@cianna zo skratiek som mimo stále 🙂

kvieta
19. nov 2018

@tin007 Sérotyp zatiaľ nebol známy, t.z. že mohol byť nakazený takým druhom pneumokoka, ktorý nie je obsiahnutý vo vakcíne.

G001 Pneumokoková meningitída
okres GELNICA: hlásené 1 ochorenie
 15 mesačné dieťa privezené RLP 19.7.2018 na Detské oddelenie v Krompachoch pre
hyperpyrexie - do 40°C, zvracanie. Vysoko elevované CRP, realizácia LP neúspešná. Dieťa
preložené do DFN KPOAIM v Košiciach. 24.7.2018 – z likvoru PCR – Streptococcus
pneumoniae.
epidemiologická anamnéza očkovanie: Synflorix – 3 dávky: 4.7.2017,16.10.2017
a 10.5.2018 (špecifikácia sérotypu zatiaľ nie je k dispozícii)

http://www.ruvzsn.sk/jul 2018-epid_situacia.pdf

tin007
19. nov 2018

@kvieta Viackrát som sa stretla s tvrdením, že aj keď sa očkované dieťa nakazilo pneumokokom, tak bude mať ochorenie ľahší priebeh. Mne pneum. meningitída nepríde ako ľahší priebeh ockovaneho, bez ohľadu na kmeň, keďže je ich 93 a vakcina obsahuje najviac 10.

kvieta
19. nov 2018

@tin007 To už je debata o inom.

tin007
20. nov 2018

@kvieta Mozno ano, mozno nie. Ide o to, ze to dieta bolo ockovane, tak malo byt chranene bez ohladu na kmen proti takymto vaznym prejavom ochorenia (a meningitida je teda velmi vazny stav).

kvieta
20. nov 2018

@tin007 Bez ohľadu na kmeň? Veď to je dosť podstatné a to Ty vieš. Ak by nebolo očkované, možno by to vôbec neprežilo. Ale to fakt iba okrajovo rozmýšľam, nechcem aby to vyznelo fanaticky.

tin007
20. nov 2018

@kvieta Prepac, ale nemyslim si to. Ako pomohlo ockovanie proti pneumokokom tomu dietatu, co minuly rok v oktobri v Presovskom kraji zomrelo prave na pneumokokove ochorenie? Vobec nijako :( http://www.epis.sk/InformacnaCast/Publikacie/Me...

kvieta
20. nov 2018

@tin007 Nevieme okolnosti. Napriek tomu si myslím, že nejaké % ochrany existuje aj v prípadoch, keď ide o nakazenie sa iným sérotypom ako obsahuje vakcína. Nebudem Ťa presviedčať, poznám Tvoj názor, ja som iba doplnila Tvoj príspevok o informáciu, že nie je známy sérotyp.

tin007
20. nov 2018

@kvieta Celkovo pripadov IPO (invazivne pneumok. ochorenia) je na SK tak malo, ze sa neda robit relevantna statistika (byva ich cca 70/80 rocne a aj vzhladom na pocet kmenov ma akykolvek pokus vyvodit nejaky zaver velmi nizku vypovedaciu hodnotu a velmi vysoku odchylku). Minule som davala link na studiu, ze ockovanie v Izraeli sposobilo to, ze vyrazne sa zvysil podiel nevakcinovych serotypov a najviac (skoro 10%) mal taky kmen, ktory je rezistentny na ATB. Takze z blata do kaluze.

aristka
24. nov 2018

@tin007 vsimla si si jednu vec v prispevku ....tj .co bolo pre dieta vsetko urobene ...lavaže dych.ciest ,bolo na riadenom dychani ,podane atb ,urcite aj katecholaminy tj.konvencna liecba a aj tak zomrelo ....a teraz mi poved ,ze ako riesit situaciu ked vlastne dietatu nepomohla ani medicina ,vieme preco ....co nam moze pomoc ,jedine nasa imunita ,ved aj biologicka liecba ,ci ockovanie ,ktore sa vyuziva aj v alergologii nam dava jedinu mozntost ako stimulovat organizmus ,aby sam zabojoval proti antigenom takym ci onakym ...dokonca nador.ochor.Bozuhial su pripady .kedy nezaberie nic ...telo neposlucha ,ze lusknes prstom ....a toto je zjavne aj pripad tohto dietatka ....mozno mu mali dat megadavky Ccccccčka ...

katharines
24. nov 2018

@aristka a deeeeeecka

tin007
24. nov 2018

@aristka To ockovanie malo predsa zabranit tomu, aby sa do takeho vazneho stavu dostalo a aby nezomrelo. O tom je jeho podstata, ze ma chranit pred ochorenim, resp. (ako v poslednej dobe byvaju niektore informacie), ma zabranit vaznym prejavom ochorenia.

eva8
24. nov 2018

@tin007
@aristka
presne to isté sa hovorí pri očkovaní proti chrípke - aj keď sa človek nakazí inými vírusmi, než obsahovala vakcína, ktorou je zaočkovaný, priebeh má byť ľahší, lebo vírusy chrípky sú "príbuzné"

aristka
24. nov 2018

@tin007 takze mas pocit .ze sme stroje ,ktore nacipujes a bude to fungovat ...no bolo by zaujmave vediet ci dieta nemalo este nieco primarne s cim bojovalo ....tak ako vela ludom funguje biologicka liecba .ci peroralne podanie ocko latky ,su lidia ktorym to nefunguje ...vies ono je vzdy lepsie s niecim vobec liecit ci robit prevenciu ako nemat nic ,co sa hlavne atb tyka a virusov ,tu je zaujmave ,ze dieta zomrelo na bronchopneumoniu a sepsu aj napriek liecbe ,preto zo skusenosti tam muselo byt viac.......inak akym sposobom predchadzat ochor.ako liecit ?

eva8
24. nov 2018

@aristka možno práve to očkovanie ešte viac popsulo narušenú imunitu dieťaťa. Nie sme stroje, aby sme zaradom preventívne premazali = očkovali. Preto som spomínala, že pred očkovaním by sa mali spraviť aspoň základné vyšetrenia - najprv základné vyšetrenie krvi, nejaké neurologické vyšetrenie - proste vyšetrenia zamerané na vedľajšie účinky vakcíny.

aristka
24. nov 2018

@eva8 ockovanie su mrtve fragmenty ,ci oslabene ....to narusi imunitu ....zazila si niekedy na vlastne oci sepsu ,MRSU ...aj to dokaze zdecimovana imunita prezit....ale napr.podvyzivene dieta ,onko pac.mozno nie ...pises akoby sme zily v bio sterilnom prostredi s cistym vzduchom bez tazkych kovov,prachu.

eva8
24. nov 2018

@aristka nie, ty si zažila? Ja som ale videla na svojich zdravých deťoch následky očkovania. A ty píšeš, že to diaťatko v Prešove nebolo ok, očkovanie mu neublížilo, ale ani nezachránilo. Ako vieš s istotou povedať, že to očkovanie mu nijako neovplyvnilo imunitu, ako vlastne môžeš s určitosťou tvrdiť, že mal poškodenú imunitu, preto to očkovanie nezaúčinkovalo? Akosi nerozumiem tvojim záverom. Napísanému textu áno, ale tomu uvažovaniu nie.

aristka
24. nov 2018

Ja som videla dost aby som vedela selektovat a samozrejme .ze nerozumies to akoby ja som rozumela podvojnemu uctovnictvu😨

eva8
24. nov 2018

@aristka 😨 tak mi to vysvetli, prosím: Ako si prišla k záveru, že dieťa malo od narodenia narušenú imunitu a s istotou vieš povedať, že preto očkovanie mu nepomohlo. Vlastne ho teda bolo zbytočné očkovať.
Veď nie "sme stroje ,ktore nacipujes a bude to fungovat" S týmto plne súhlasím. Teda preto očkovanie zaradom neschvaľujem, najmä ak má rodič pochybnosti, mali by sa spraviť aspoň základné vyšetrenia. Alebo na základe rodinnej anamnézy. Tým nemyslím to, že dieťa nemá teplotu, pokašliava len trošku, tak zaočkovať môžme....
Rozumieš o čom píšem ja?

eva8
24. nov 2018

@aristka a sama si napísala, že "ockovanie su mrtve fragmenty ,ci oslabene ....to narusi imunitu ...."

tin007
25. nov 2018

@aristka vkladas mi do úst tvrdenie, ktoré som nikdy nepovedala/nenapísala. Stále tvrdím, že sme príliš individuálni na to, aby k nám bolo pristupovane paušálne, bez premýšľania. nie sme predsa všetci modré kocky z Lega, ktoré supnes do vrecka a máš, každý máme svoju individualitu, rôzne reagujeme na rôzne podnety.

aristka
25. nov 2018

@tin007 stale si mi neodpovedala ako predchadzat a liecit choroby...a nemam pocit .ze ti nieco vkladam do ust .

aristka
25. nov 2018

@eva8 to narusi imunitu ....teraz chodi na rtvs 2 bol raz jeden zivot ...urcite si ho pozri aj z archivu ,bola tam tema aj o leukocytoch -lymfocytoch atd,ktore ovlada aj moja mala dcerka .

tin007
25. nov 2018

@aristka vyhľadaj si v starších diskusiách čo som písala (len stručne som na mobile): podpora celkovej imunity, hygiena, zdravá strava, šport, nechodiť medzi ľudí so začínajúcim ochorením...

eva8
25. nov 2018

@aristka som rada, že máš takú šikovnú malú dcérku 🙂

evittam
25. nov 2018

@eva8 Ona vie všetko s istotou nakoľko pracuje v zdravotníctve.😉

peter952
Odpoveď bola odstránená