icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
bubulka722
29. aug 2013

@tatko_bebe No teba som týmto príspevkom vôbec nemyslela. 😉 Tvoje komentáre si veľmi rada prečítam.

louvre
29. aug 2013

Najradikalnejsie reci o prospesnosti neockovania maju vacsinou aj tak ti rodicia, ktori maju kompletne alebo aspon ciastocne zaockovane svoje deti . (Ale dnes by ich uz ockovat nedali.) Skoda ze sa neda vratit cas a oni sa nemozu rozhodovat , lebo by bolo asi zaujimave zistit ci by tak strikne boli za uplne neockovanie. To sa im to totiz lahko hovori ked uz nemaju co pokazit a mozu sa venovat len jednej stranke problemu a nemusia riesit zakladnu otazku: Co by sa stalo keby? ..... Uz je totiz rozhodnute a nemusia zvazovat rozne buduce nevyspytatelnosti zivota.Teraz nehovorim o tych, ktori maju dieta nejak poskodene ockovanim, lebo tych uplne chapem ze sa snazia " tvrdsie" upozornovat na to, ze ockovanie nie je bez rizika. Co je svata pravda. Jednoznacne je potrebne na rizika vsetkych ockovani viac upozornovat ale slusnou formou a tak dat rodicom sancu na vyber. Co nemam rada je, ze mnohi proneockujuci si rovnako ako mnohi ockujuci nechcu uvedomit, ze riziko je na oboch stranach. Len my rodicia, si kazdy za seba, vyberame podla nasho najlepsieho vedomia a svedomia bud ockovat alebo neockovat , pripadne urcity kompromis medzi tym. Neviem preco sa stale najdu na jednej aj druhej strane ludia, ktori maju pocit ze len ich zaver je ten spravny a su ochotni urazat rodicov ktori dospeli na zaklade ich vlastnych zaverov a rozhodnuti k opacnemu nazoru. Tot iba moj nazor, ktory vznikol po tom, co sa ani jedna tema o ockovani nezaobide bez urazok z jednej alebo z druhej strany. Samozrejme nikomu svoj nazor nevnucujem. Vsetkym prajem slobodne a stastne rozhodnutia.

jerryjanka
29. aug 2013

@louvre maš pravdu len čiastočne - ja som naozaj neočko a aj to širim dalej, aj ked nevnucujem, ale informujem, a ano moja prva dcera je čiastočne očkovaná, ale druha je uplne neočkovaná. takže stojím na oboch brehoch 😉

louvre
29. aug 2013

@jerryjanka Rada som sa pomylila 😉

zeleny_cajik
29. aug 2013

@louvre ja mam jedno dieta ockovane a jedno dieta ockovane cisatocne s tym, ze nateraz som rozhodnuta v ockovani nepokracovat. Nebolo to rozhodnutie lahke a nepokladam ho za nemenne.
Ako laik som uplne dezorientovana v tychto diskusiach a mnohokrat si fakt pravdivost argumentov neviem overit. Ale na oboch stranach vidim zastrasovanie, bludy, citove vydieranie, urazky... Stale cakam na nejaku obsirnu odbornu diskusiu na urovni, ktora by to trochu objasnila.

Kazdy rozhodujeme za seba a svoje deti, kazdy chceme pre ne to najlepsie. Nech kazdy vyhodnoti, ktore riziko povazuje za vaznejsie a pravdepodobnejsie a ja zelam kazdemu bez rozdielu, aby ho nemusel nikdy prehodnocovat.

Osobne vsak zavidim kazdemu, kto si je 100% isty, ze urobil jedine spravne rozhodnutie. Ja si nebudem asi nikdy celkom ista a nedovolila by som si nikoho presviedcat ani zhadzovat za opacny zaver.

bubulka722
29. aug 2013

Závidím vám o akých veciach viete donekonečna polemizovať a pritom vo vzduchu visia oveľa vážnejšie veci.
Nech má každý svoju pravdu, každý si za ňu nesie zodpovednosť. Za mnohé rozhodnutia nenesie zodpovednosť nikto a padať budú mnohí...

jerryjanka
29. aug 2013

@zeleny_cajik tiež u nas prebehlo rozhodovanie ktoré trvalo nemálo mesiacov, strachu, prebdených nocí, a stále človek nevie či robí dobre. Vždy je to o tom že rozhodnuť sa človek musí, a ide o rozhodnutie za dieťa, ktoré človek nekonečne ľúbi a chce mu to najlepšie. čo to je však asi nikto z nás nevie vopred.

louvre
29. aug 2013

@zeleny_cajik Sme na tom velmi velmi podobne.

aristka
29. aug 2013

@zeleny_cajik ja ti to napíšem takto ,čo dám jednému dieťatˇu dám aj druhému rovnako aj čo sa týka očkovania ,čo sa týka odbornej diskusie ,tu je to ťažko z jedného dôvodu ,je to tu anonymné a ak chcem odbornú diskusiu ,to znamená nie laikov,keďže nevieme kto čo študoval ,takže ak chceš hladať treba ísť smerom odborných seminárov s odborníkmi,nie anonymami a čo sa týka či som sa dobre rozhodla ,ako matka nemôžem celý život polemizovať toto je správne a toto nie ak sa rozhodnem musím vedieť ,že to bola správna vec a postup ,lebo si neviem predstaviť že by ma takéto polemizovanie malo celý život sprevádzať inak to ide až do filozofie ,táto polemika 😉

leishmania
30. aug 2013

@aristka takze ak by si pri dalsom zistila ze vakciny su naozaj nebezpecne dala by si ho zaockovat leb aby mali vsetky deti narovnako? 😀

tatko_bebe
30. aug 2013

je rozdiel v kvalite napr BCG vakciny v roku 80 a teraz. Vtedy sa produkovala v ČSSR a bola podavana vylecne kalmetizacnymi zdravotnymi sestrami, teraz sa dovaza ako vs a podavaju ju vs sestry, pricom pichnut ju spravne do koze, nie pod kozu je u maleho dietata problematicke, a kalmetizacne sestry su len niekde, bezna sestricka u pediatricky to na 90% nebude vediet spravne pichnut-potom je vysoke riziko NÚ, v roku 2014-15 sa ocakava nova tzv laicky povedane neziva vakcina BCG, takze by sa mali znizit NÚ

kvieta
30. aug 2013

@tatko_bebe Spomínal si, že na tom "posedení" ohľadom očko/neočko Ti medzi rečou posunuli info o tom pásovom pichaní jednou ihlou v rámci šetrenia. Ako si prijal tú informáciu? Zareagoval si na mieste na ňu nejako? Alebo si to nechal bez pripomienky? Priznám sa, ja by som sa nezdržala, preto ma to zaujíma a hlavne, čo na to povedali, keď si to náhodou pripomienkoval. Inak, musela to byť viac priateľská debata, keď Ti "vykecali" taký kiks, ktorý je fakt na hlásenie. Môžeš aj do IP, ak to už nechceš tu obkecávať.

aristka
30. aug 2013

@tatko_bebe sestra ak študovala za sestru musí vedieť pichnúť inj .aj do kože....či čo ich tam teraz učia...

aristka
30. aug 2013

@leishmania to čo píšeš je čisto filozofická otázka ,nebezpečná vakcína za 10 rokov čo má môj syn sa nepreukázalo nič o nebezpečenstve im pichaných vakcín a tie isté má aj moja malá ,takže táto otázka je úplne bezpredmetná ,nepichla by som len vtedy ak by bola kontraindikácia u môjho dieťatka ,ale po diskusii s odborníkom...

leishmania
30. aug 2013

@aristka v medicine sa za tieroky uz ukazali viacee veci ako nie najvhkdnejsie, aj ked sa to kedysi povazovalo za super vec, vobec to nie je take cb ako prezentujes, aj ortut a uz nenachadza aleboa spon nemala v ansich povinnych ockovaniach, vakcinach a pred par rokmi to este bolo v pohode, ved toho je preedsa malicko...tam chyba zakladny respekt k vede a trochA pokory ak niekto tvrdi ze vsetky vakciny boli a su a budu super a Neskodne a nikdy sa ani neukaze ze tam nieco moze byt...

aristka
30. aug 2013

@leishmania ja pracujem v obore a nemám znanie o niečom čo by bolo vážne alebo poškodzujúce ,ani prsné implantáty ,tie škodné u nás neboli ,ani zlé klbne protézy ....dr.majú dosť veľkú právomoc ,aby povedali s čím robiť nebudú a to sa týka aj liekov....a fakt to tak funguje.....a medicína je vedná disciplína ,ide stále dopredu a neustále sa veci menia a dovolím si povedať ,že k lepšiemu aj napriek finančnému stavu v zdravotníctve....

leishmania
30. aug 2013

@aristka pomohlo by keby si sivedelauznat chybu,tak ako sisi nechceka uznat ze fytoterapia nie jehomeopatia tak ani teraz nechces uznat ze medicina a lekari sa mozu zmylit a ze chyby uz vselijake nastali....a budes len dokolecka sa obhajovat a hladat argumenty aj ked kazdemu je jasne veda sa vyvija, guideliny sa menia, co sa kedysi povazovalo na najlepsie uz jednes castokrat inak atd....

kvieta
30. aug 2013

@leishmania ...tam chyba zakladny respekt k vede....

Tak pri vakcínach, čo sa týka pochybovania o bezpečnosti ten rešpekt k vede chýba, no čo sa týka ich významu a výsledkov očkovania, tam už rešpekt k vede ide... bokom - slušne povedané 😉.

saska.t
30. aug 2013

@aristka a ta relacia na Markize, ze aj na SK sa vyskytli prsne implantaty,ktore su skodlve a chcu,aby si ich pacientky nechali na vlastne naklady vymenit,to bol blud,ktory vypustila TV len tak do luftu bez overenia a tie zeny co o Tom hovorili,kedze ich same mali si vymyslali,ale ty vies,ze nic podobne sa na SK nevyskytlo? 😕 aleebo je to len neoverena informacia z tvojej strany?

leishmania
30. aug 2013

@kvieta ja som nikdenepisala ze nema ziaden vyznam ja somreagovala na to co napisala vo sbojom prispevku

aristka
30. aug 2013

@leishmania fytoterapia je súčasťou homeopathie a je to napísané v odborných článkoch...a čo mám uznať ,že sami sme niektoré veci odmietli ,veď ti píšem čo viem ,aké omyli v liekoch ,pomôckach ,protézach ,počula si lekára povedať s týmto robiť nebudem ,ja ano a takéto veci sa riešia cez riaditeľstvo lebo tí riadnia a s odmietnutou vecou sa nerobí ....takto to funguje...

saska.t
30. aug 2013

@kvieta slusne povedane,respekt (prirodzeny) si treba ziskat a netrva to 1 den,ale viac rokov a to co sa castokrat deje v ramci vedy a pochybeni v zdravotnictve,uz nema s respektom nic spolocne a takymto stylom si ho ani nevybuduju,zial bohu... ☹ co je docela smutne,pretoze opät je to len o peniazoch a biznise..

aristka
30. aug 2013

@saska.t na slovensku prsné implantáty neboli vadné neboli ,markíza to dala ako avízo ,lebo veľa žien si to dáva aj v zahraničí robiť pre cenu ,ale po skúmaní na slovensku a v slov.nemocniciach tieto impl.nepoužívali ....

leishmania
30. aug 2013

@aristka 😀 no comment

aristka
30. aug 2013

@saska.t ak niekto pochybí pochybí ako človek ,to s liekmi a postupmi nemá nič spoločné a s liekmi čo sme robili pred 10tkou rokov pracujeme s nimi aj teraz plus nám prišli nové ľahšie a to isté platí o postupoch a prístrojoch ....nemám ani jeden liek ,ktorý by nám vypadol ,pre niečo ...

tatko_bebe
30. aug 2013

@aristka fytoterapia nema s homeopatiou nic spolocne aristka ok? fytoterapia je samostatna nauka o rastlinach a na farme pardon farmacii samostatny odbor 😀

saska.t
30. aug 2013

@aristka aha no to som si opät vymyslela a videla som asi zlu relaciu,kde si vymyslali 😀 😀 bolo mi to dopredu jasne...

@leishmania mas uplnu pravdu no comment,niektorym ludom to proste nedochadza 😀 su najlepsi na svete 😀 a mylit sa rozhodnee nemozu...

saska.t
30. aug 2013

@aristka tvoj druhy prispevok patril mne? ja som o postupoch a liekoch nic nehovorla,ja som len laik a kedze sa tomu rozumiem len minimalne,nevidim dovod to komentovat 😉
Ach prepac,uz som to pochopila,akurat aj ti luda,patria do zdravotnictva,takze furt je to len zlyhanie v zdravotnictve,ak na to nemaju,alebo nechcu mat,tak si mali vybrat iny obor aj ked rozhodne viem,ze nikto nie je neomylny.... to by si malo par ludi zobrat k srdcu aj v tejto teme...

aristka
30. aug 2013

@tatko_bebe ja píšem ,že je súčasťou homeopathie je to napísané takto v odbornej literatúre a ešte aj v inom znení ,že v homeo sa využívajú bylinné produkty...takže nepopieram odbornú literatúru ,ak ty ano prosím...

aristka
30. aug 2013

@saska.t www.hlavnespravy,sk/zacal-sa-proces-s-vedením..... robili sa aj kontroly v špitáloch ,či sa u nás nevyskytli ....