icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

miliharmi
14. júl 2013

@abbey1 Já se tady nechci dohadovat, ale občas cítím potřebu určitého srovnání vychýlené názorové rovnováhy.

aristka
14. júl 2013

@miliharmi pozor doktorovi,ktorý ti dokaličí dieťa ,ak mu to prejde právnou cestou,aspoň mu môžeš rozbiť hubu a tu ju rozbiješ komu,vieš aké majú vzdelanie tí ľudia,majú vôbec aspoň licenciu,čo homeopati získavajú rôznymi štúdiami oficiálnymi,dokonca veľmi veľa doktorov sa zaoberá homeopatiou a ak je to fakt odborník nikdy ti nepovie,dajte sa len na alternatívu ,ale súbeh alernatívy a liečby...a radím tak ,že toho dotyčného vidím a ak nie môžem ho nasmerovať,ale stále hovorím ak ste si neni istý treba vyhľadať odbornú pomoc.....a nie liečiť cez net..toto je ten rozdiel....

adsumus
autor
14. júl 2013

@miliharmi Hm, názorová rovnováha. Zaujímavá zmena postoja napr. nastala u bývalého senátora Boba Browna, ktorý umožnil lobovať antivakcinistom v parlamente zo svojho úradu v prospech uplatňovania výhrady vo svedomí proti očkovaniu. Teraz svoje pozície prehodnotil, pretože táto výhrada sa stala súčasťou kampane proti očkovaniu. Verejne vyhlásil. "Nepodporujem antivakcinistickú kampaň proti očkovaniu. Prezident austrálskych antivakcinistov bol zmenou postoja bývalého senátora prekvapený. "Asi nepozná dobre našu organizáciu."

Kto odškodní deti, ktorých zdravie bude poškodené počas epidémií? Deti tehotných žien, deti po chemoterapii, starších ľudí s inými zdravotnými problémami? To sú veľmi zložité otázky a v rozhodovaní či povinne alebo nepovinne treba prihliadať aj na zloženie obyvateľstva a spôsob akým sa o očkovaní informuje na rôznych internetových stránkach, kde sa ľudia môžu dočítať kopec krajne zavádzajúcich a manipulujúcich informácií. Samozrejme bez prijatia zodpovednosti.

miliharmi
14. júl 2013

@aristka S tím souhlasím, nezavrhuji konvenční medicínu všeobecně, ale ani tu nekonvenční. Náš doktor možná udělal chybu později v diagnostice atd., tam by se dalo uvažovat o možnosti právní cesty, ale očkoval podle doporučení konvenční medicíny.
Jde o to, že doporučení neočkovat, pokud se k tomu jasně uvádí důvody proč, nese s sebou stejnou morální zodpovědnost jako doporučení očkovat. Prosazování povinného očkování však s sebou nese více morální zodpovědnosti vůči očkováním poškozeným, podobně jako by s sebou neslo prosazování zákazu očkování obecně. Pokud tady někdo prosazuje úplné odstranění očkování, jeho zákaz, má snahu zamezit jeho používání tak, aby ten, kdo chce očkovat, očkovat nemohl, pak nese stejnou morální zodpovědnost jako ten, kdo se snaží očkování všem vnutit a všem přikázat pod hrozbou sankcí. Pokud někdo jen očkování doporučuje a jasně uvádí důvody proč, tak je to stejné jako když očkování nedoporučuje a jasně uvádí důvody proč, ostatní mají možnost volby podle síly argumentů jedné či druhé strany, podle vlastních zkušeností atd. Nelze tudíž nutit k odpovědnosti za doporučení (ne)očkovat jen jednu stranu a druhou ne. Proto vidím jako jedinou spravedlivou cestu svobodnou volbu těch, kdo ponesou následky ať už očkování nebo neočkování na vlastním zdraví nebo zdraví svých dětí.

bubulka722
15. júl 2013

@miliharmi Geniálne napísané a vystihnuté, takže možno aj @adsumus pochopila. 😉

adsumus
autor
15. júl 2013

@bubulka722
@miliharmi Krásne napísané,naozaj..... len tú poslednú vetu by som doplnila a na vlastnom zdraví, zdraví svojich detí a všetkých, ktorých nakazia. A môžeme ísť spolu do boja za slobodu.

irenkask
15. júl 2013

http://www.slobodavockovani.sk/news/exkluzivne-...

Ale kto chce môže naďalej používať a aplikovať výrobky tejto vakcinacistickej firmy. Dobrú chuť a pichajte aj naďalej je to vysoká kvalita výrobkov. Všetci slovenskí "odborníci vám ich vysoko doporučujú. Mňamky.

irenkask
15. júl 2013

"Ešte väčšie podozrenie vzbudzuje fakt, že všetky plne hradené vakcíny pre povinné očkovanie detí na Slovensku dodáva jedna jediná firma - GlaxoSmithKline (GSK). Ročný obrat tejto firmy je cca 3x vyšší než príjmy štátneho rozpočtu SR. Je to práve táto firma, ktorá sponzoruje prakticky všetky lekárske školenia v oblasti očkovania na Slovensku. Pediatri sú teda (neraz možno nevedomky) dealermi GSK, pretože vnucujú rodičom výrobky GSK pod hrozbou pokuty a školenia im (prinajmenšom sčasti) platí GSK.

Dá sa teda povedať, že ako pediatri, tak aj štátne úrady, presadzujúce očkovanie (Úrad verejného zdravotníctva a jemu podriadené Regionálne úrady verejného zdravotníctva), sú v podstate marketingovým oddelením GSK.

A je jedno spoločenské zriadenie, o ktorom jeho zakladateľ (Benito Mussolini) vyhlásil, že je spojením korporátnej a štátnej moci, a jeho názov je FAŠIZMUS."

kvieta
15. júl 2013

@irenkask Aj títo ľudia hovoria o fašistickej korporácii... dokonca tiež na SK... Ste ich sympatizantmi?
...29.sekunda... ak by to niekomu ušlo...

https://www.youtube.com/watch?v=dDJ41V8hW0s
kvieta
15. júl 2013

@kvieta... o fašistickej korporatokracii... opravujem...

kvieta
15. júl 2013

@bubulka722 Prečo myslíš?

bubulka722
15. júl 2013

@kvieta Sú to tie isté reakcie masy ako v Nemecku po 1. sv. vojne podpísaním Versaillskej zmluvy. Ak vieš o čom je reč a čo všetko nasledovalo, tak si vieš dať do súvislostí vznik Veľkej hospodárskej krízy, nástup fašizmu a možno ti to začne dávať súvis s tým čo sa dnes deje okolo nás. Je to len reakcia na vývin.

adsumus
autor
16. júl 2013

@bubulka722 Jasná správa, celý svet, USA, Európa, Afrika, Ázia,kde sa očkuje rovnakými vakcínami, vo všetkých krajinách máme fašizmus v zdravotníctve, nielen na Slovensku. Naozaj objavná myšlienka, treba to povysvetľovať aj vo Fínsku, Švedsku, kde je vyše 98% zaočkovanosť, že to sú vlastne fašistické postupy. Je mi z toho zle, čomu veríte.

kvieta
16. júl 2013

@bubulka722 Ja som sa jasne opýtala: Ste ich sympatizantmi?
Nemusíš mi vysvetľovať dôvody nástupu fašizmu, na to som sa nepýtala.

bubulka722
16. júl 2013

@kvieta Ja osobne nie som sympatizantom fašizmu. Som sympatizantom nacionalizmu, pozor nie nacionálneho šovinizmu či xenofóbie, v čom je obrovský rozdiel.

bubulka722
16. júl 2013

@adsumus Nechaj každého dýchať, myslieť a veriť tomu čomu kto chce.

adsumus
autor
16. júl 2013

@bubulka722 A ty čomu veríš? Čo je nacionalizmus?

bubulka722
16. júl 2013

@adsumus Tieto základné pojmy ti snáď vysvetľovať nemusím... Čomu ja verím? 😀 No tak tebe a tvojim žvástom okolo veľkej hrozby zo strany AV, účinnosti či nutnosti očkovania, atď určite nie!

adsumus
autor
16. júl 2013

@bubulka722 Chápem, mne neveríš a tomuto veríš?

Ďalší zvláštný spôsob ako sa informuje vo svete AV.

10.7.2013 Smrť detí mohla byť spôsobená vakcínou Synflorix. Urady vyšetrujú.

http://www.slobodavockovani.sk/news/smrt-14-det...

12.7.2013 Firma odsúdená za prehrešky v štúdií.Deti, ktoré zomreli dostali placebo.

http://www.slobodavockovani.sk/news/glaxosmithk...

Pripomínam, že celá vec sa odohrala v roku 2008. Prečo nedali len výsledky vyšetrovania, ale šírili svoje podozrenie, že vakcína zabila detí, ked výsledky boli známe?

adsumus
autor
16. júl 2013

Môj názor na takýto spôsob informovania je, že to robia preto, aby sa našli ľudia, ktorí túto informáciu šíria ďalej na vlastnú zodpovednosť.

kvieta
16. júl 2013

@bubulka722 O.i. nevšimla som si, že by si Ty niekedy v príspevku prirovnávala niečo k fašizmu, tak niektoré príspevky si nemusíš brať osobne 😉
Ale ak hodíš taký komentár, v zmysle: či mi niečo neušlo, môžem začať mať dôvod si to myslieť, teda, že sa stotožňuješ s tým názorom aj Ty ☹

bubulka722
16. júl 2013

@kvieta S článok a myšlienkou autora uverejneneného v časopise Zem a vek, v ktorom autor prirovnáva monopol GSK na Sk s fašizmom, kedy sú korporácie priamo napojené so štátnou mocou ako tomu bolo za II. svetovej vojny sa plne stotožňujem a myslím si, že dnes je to dokonca oveľa horšie, pretože dnes korporácie ovládajú štáty. Týmto samozrejme nemôžeš nikoho obviňovať z fašizmu, to je hádam jasné. 😀 Kto s tým vlastne začal?

bubulka722
16. júl 2013

@sirinka Super, aspoň nejaká pozitívna správa.

sirinka
16. júl 2013

@bubulka722 no pomalicky sa davaju veci do pohybu

kvieta
16. júl 2013

@bubulka722 Opýtaj sa tej, čo Ti to prvá lajkla ako je to s obviňovaním z fašizmu napr. lekárov, imunológov a pod. 😀

bubulka722
16. júl 2013

@kvieta prečítaj si http://www.postoy.sk/eticky_rozmer_povinneho_oc... a vyjadri sa prosím či si s tým čo sa tu deje stotožnená. Prepáč, nie som fašista, ale mám stále väčší pocit, že vo fašizme žijeme. Teraz ale naozaj bez nejakých bitiek o to, kto má aký podiel pravdy, chcem len tvoj osobný morálny názor.

kvieta
16. júl 2013

@bubulka722 Výhrada svedomia... Kto nemá vzťah k deťom, nemal by pracovať s deťmi, kto nemá rád zvieratá, nemal by sa stať veterinárom, kto má nejaké výhrady k potratom, ktoré sú vo väčšine civilizovaných krajín legálne, nemal by sa stať gynekológom, to isté platí o transplantáciách a pod.
Čo sa týka vakcín, ktoré boli kultivované na potratených plodoch: K potratom nedošlo za účelom kultivácie, plody sa stali darcovským orgánom po smrti - ak to takto môžem zjednodušene povedať, došlo k nim z iného dôvodu ako výskum a vývoj. A to, že dokážu zachrániť milióny ľudí, alebo predísť chorobám nie je podľa mňa nemorálne, neetické. Pokiaľ viem, aj cirkev má na to veľmi zdržanlivý názor, neodmieta očkovanie.
Nie som veriaca, k tejto téme som sa už pár-x vyjadrila v iných diskusiách.