icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

kvieta
16. júl 2013

@kvieta Fašizmus nesie aj iné rysy, takže ja nielenže som jeho odporcom, ale ani si nemyslím, že žijeme vo fašistickom štáte.

bubulka722
16. júl 2013

@kvieta Ani by som prinajmenšom nepredpokladala, že si veriaca, pretože z tvojich príspevkov je cítiť tzv. sekulárny humanizmus. Našťastie ešte Slovensko stihlo prijať výhradu svedomia, aj keď s uplatnením je to v tejto "vysoko tolerantnej" spoločnosti čoraz ťažšie. Takže ja rovnako ako iní ľudia, ktorí majú výhradu vo svedomí ohľadom očkovania by podľa teba nemali mať deti? Pri legalizácii eutanázie má teda lekár, ktorý má s tým problém zahodiť diplom a ísť kopať kanále?

kvieta
16. júl 2013

@bubulka722 Niektoré otázky v živote si človek fakt musí vyriešiť sám. Ja budem mať onedlho možno tiež problém: čo ak na škole, kde nastúpi moja dcéra, sa nebude vyučovať etická výchova pre malý záujem?
Prijatie výhrady svedomia na Slovensku zvýhodnilo určitú skupinu obyvateľov pred inou, čo mnohí experti označujú ako odporovanie ústave SR.
A keď si už zabrdla do toho sekulárneho humanizmu, nedá mi to teda sem nepriložiť:
„Moja sloboda sa končí tam, kde sa začína sloboda druhého.“ (J. J. Rousseau).

bubulka722
16. júl 2013

@kvieta Prešla som si dlhú cestu a jednou etapou bol aj Spolok sekulárneho humanizmu, čítala som pred 10-timi rokmi časopis Prometheus a myslela a cítila som rovnako ako ty. Moje idey boli veľmi silné, preto som razom zatratila všetko v čom som vyrastala, aj svoju vieru. Názorovo som bola krajný liberál. Po rokoch hľadania. čítania a veľmi kritického pohľadu na udalosti vo svete som pochopila o čo ide. Bola to moja cesta. ...a možno časom pochopíš aj ty... 😉

jarhal
16. júl 2013

pridavam aj odporucanie od nasej pediatricky...boli sme na poradni dokrorka malu prehliadla prihovarala sa jej pomerala povazila a mala trojmesacna dceraka kychla ..
reakcia lekarky?
a mamicka tak dneska nic z ockovania ..odlozime to az bude malinka uplne vporadku..pridte anbuduce a urobime malej crp..
co myslite dobre odporucanie?

kvieta
16. júl 2013

@bubulka722 Ja sa nikde názorovo nezaraďujem, mám vyhranené názory, ale tie vychádzajú z môjho vlastného presvedčenia a skúseností, nie zo straníckej nálepky. Prometeus poznám, no nie som členom. Mám veľa priateľov, aj veriacich, nemám problém s nimi výborne vychádzať, mnohí sú viacmenej ako členovia rodiny. Podporujeme sa navzájom, ale sme k sebe aj kritickí a to si veľmi cením. Pravdu. Aj keď je relatívna 🙂
Ďakujem Ti za úprimnosť. Je fajn, že aj tak sa dá 😉 Uvidíme, čo čas ukáže...

bubulka722
16. júl 2013

@kvieta Ja sa k tejto minulosti veľmi nerada vraciam, pretože až po rokoch som pochopila akým smerom som sa uberala. Sú to veľmi lákavé idey, ale o to väčšia špina sa za nimi ukrýva. Mnohé veci vychádzajú na povrch, treba len hľadieť kritickým okom. Prajem ti všetko dobré! 😉

bubulka722
16. júl 2013

@kvieta Nemusíš mať obavy etika aj náboženská výchova sú povinne voliteľné predmety, takže voľbu máš. Skôr som za alternatívu, ktorá tu fungovala pred zavedením tohto delenia detí na bielych a čiernych a náboženská výchova bola dobrovoľná.

kvieta
16. júl 2013

@bubulka722 Prax je iná s tou voľbou a viem, čo hovorím. V mestách to problém nie je, ale na dedinách to problém byť môže.

kvieta
16. júl 2013

@kvieta Podľa mňa to do škôl nepatrí. Je to každého súkromná vec a môže sa vzdelávať vo svojom voľnom čase.

adsumus
autor
17. júl 2013

@bubulka722 Nechcem sa veľmi tlačiť do pozornosti, ale naozaj som zvedavá na tvoj názor na ten spôsob informovania slobodyvočkovaní. Mne to pripadá prinajmenšom divné.

adsumus
autor
17. júl 2013

@bubulka722 A ešte k tej výhrade vo svedomí by som rada doplnila.

Súd v Amerike zamietol matke výnimku z očkovania z náboženských dôvodov, pretože je katolíčka a katolícke cirkev podporuje očkovanie, dokonca aj očkovacie látky vyrobené na ľudských bunkách. Jej dieťa bolo vylúčené zo školy v New York City school in Sunnyside, Staten Island kvôli doplneniu očkovania.

http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorb...

bubulka722
17. júl 2013

@adsumus Vieš v každej demokratickej spoločnosti by mala fungovať objektivita informácii. Na jednej strane je tu bigfarma, ktorá tu ťahá očkovanie do samých výšin dobra pre ľudstvo, popiera NU, riadne neinformuje o nich, štúdie sú tvorené zaplatenými vedcami, financuje školenia a semináre pre lekárov s jednostrannými informáciami a samotní lekári sú pod hrozbami sankcií samotných štátnych úradníkov hnaný do nemorálnej povinnosti. Preto si myslím, že je naozaj na mieste aby tu existovala aj druhá strana mince a určité zdroje, ktoré informujú ľudí, že očkovanie nie je bez následkov, že existujú poškodenia detí, z ktorých mnohé skončili fatálne a vyvracali modlu očkovania. Mnohí lekári z etického hľadiska netlačia rodičov detí do očkovania a vlastné deti neočkujú. Nedávno dokonca anketa ukázala, že 75% lekárov by pri onkologickom ochorení nepodstúpilo chemoterapiu a neodporúčalo by ju ani svojej rodine. Znamená to teda, že sú tu ľudia, ktorí chcú a hlavne vedia premýšľať vlastnou hlavou a nestačia im krásne heslá a reklamy, letáčiky ktoré v mnohom odporujú zdravému rozumu. Máme hlavu aby sme sa s ňou konečne naučili premýšľať, pretože v dobe kedy vládnu peniaze a moc korporácii nad štátmi je svätou povinnosťou nezmanipulovaných ľudí prečítať si zdroje z oboch strán a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia sa rozhodnúť. Je to základ demokracie a slobody, ktorá v dnešných časoch toto zriadenie nepripomína. Sú to časy kedy aj pravda je relatívna, aj keď je v podstate vždy len jedna. Každý zdravo uvažujúci človek ju hľadá, na to potrebuje objektívne informácie a je čisto na zvážení každého jednotlivca ako sa rozhodne.

bubulka722
17. júl 2013

@adsumus Neviem či USA prijalo zákon o výhrade vo svedomí, preto sa neviem vyjadriť k rozhodnutiu súdu.
Katolícka cirkev sa v otázke očkovania priamo nevyjadruje a zachováva určité právo na rozhodnutie práve výhradou vo svedomí, ktorú našťastie prijala aj SR. Každopádne je to viac morálny ako náboženský problém zvlášť vzhľadom na vakcíny, pri ktorých výrobe boli použité tkanivá z umelo potratených plodov a tkanivá s inou DNA.

adsumus
autor
18. júl 2013

@bubulka722 Všeobecnými slovami o svätej povinnosti nezmanipulovaných ľudí, objektivite informácií, rozmýšľaní vlastnou hlavou a pod. sa dokáže oháňať každý bez ohľadu nato, aké sú jeho skutočné úmysly a na mňa to neplatí a krajne ma to nezaujíma. Pýtala som sa ťa konkrétnu otázku a čakala som na ňu konkrétnu odpoveď. Spôsob, akým informujú AV vo mne vyvoláva nedôveru. Pre lepšie pochopenie problému, uvediem podobný príklad.

Pani Eleková tvrdí, že štúdia dokazuje, že vakcína proti chrípke 5,5 násobne zvyšuje riziko iných vážnych respiračných ochorení, uvádzajú na svojej stránke AV vo výbere najnovších udalostí.

http://rizikaockovania.sk/

Odvoláva sa na štúdiu z roku 2011. Štúdiu som si prečítala aj reakcie na ňu a tou je novšia štúdia, ktoré jej výsledky vyvracia. Táto štúdia nie je ukrytá, ale nachádza sa na tej istej strane, kde aj tá, ktorú uvádza Eleková.

http://cid.oxfordjournals.org/content/early/201...

Prečo AV neuvedú výsledky oboch štúdií, aby si človek mohol sám posúdiť fakty? Prečo uvádzajú A, ale neuvádzajú B?
Výstraha tretieho stupňa, kto by mal potrebu začať riešiť chrípku.Teraz nejde o to, či očkovať alebo neočkovať proti chrípke, ale o spôsobe akým informujú AV, teda o dôveryhodnosť a objektivitu informácií, ktoré posúvajú verejnosti.

mano5
18. júl 2013

@adsumus Ked uz sa bavite o chripkach - je priblizne 200 kmenov chripky. Chripka, tak ako aj ine virusove ochorenia maju svoje cykly, preto sa ockuje len v urcitom obdobi.
Teraz male zamyslenie:
Vyroba vakciny (a toho mnozstva, ktore pride na trh je pozehnane), trva urcity cas. Spolocnost teda zacne pripravovat na nadchadzajucu "sezonu" vakcinu proti chripke. Ako vedia, ktory z kmenov sa zrovna objavi - sami priznavaju, ze vo vakcine je ich len par. S najvacsou pravdepodobnostou zoberu nejake statistiky o poslednom vyskyte, pozru do sklanenej gule, pre overenie spravnosti si vylozia karty a pre potvrdenie to precitaju z hviezd. Vysledok je vakcina s niekolkymi kmenmi - "nasli moji radcove? nasli? nasli?". Nenasli? Nic sa nedeje - nabuduce skusime ine. Nasli! Super - hned to vsede zverejnime ake je ockovanie ucinne. 😀 😀 😀 😀 😀 .

mano5
18. júl 2013

Osobna skusenost s vakcinami proti chripke:
Sesternica robila pre jedneho distributora vakcin (a ineho bordelu) a cca pred 2 rokmi sa na naliehanie sefa nechala naockovat vakcinou proti chripke. Bolo to zrovna v obdobi ked rok pred tym v azii "zurila" vtacia chripka. Do tyzdna bolo doma s takymi horuckami a zdravotnymi problemami, ze ju priatel na rukach musel niest do auta a odviezt do nemocnice. Par mesiacov na to obvinili firmu, ktora vakciny vyrobila, ze boli kontaminovane virusom vtacej chripky.
Co k tomu dodat - hlavne, ze vyroba vakcin je kontrolovana a bezpecna a neustale sa zlepsuje. ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

bralilienka
18. júl 2013

@mano5 ....Sesternica robila pre jedneho distributora vakcin... páči sa mi, že pochopila, a už tam nerobí.. myslím, že tieto súdružky z ktorými tu diskutuješ pre takých budú robiť nadalej aj keby im to postihlo vlastné deti. vedia moc dobre čo im píšeš, ale v ich pracovnej náplni nie je, že majú mať zdravý rozum.. prachy jsou prachy, i když špinavé

pectore
18. júl 2013

uz by si mohla ubrat na tej paranoii a pochopit ze tu pisu obycajny ludia co uz maju dost demagogie zo strany odporcou ockovania ...

bralilienka
18. júl 2013

@pectore skutočne si úplne, ale úplne obyčajná matka od rodiny, ktorej záleží na tom, aby boli všetky deti okolo tvojej zaočkované a preto sedí celý deň na všetkých možných portáloch, a píše o super výhodách očkovania na úkor výchovy vlastného dieťaťa. tak to ti nejde o prachy farmafirmy ale o svetový mier.. 🙂 skutočne pozoruhodné.

pectore
18. júl 2013

@bralilienka 🙂 tak to je zaujmave zistenie.... poznas take ze mas pusteny pocitac naprikald koli hudbe a kde tu popri beznych povinostiach zareagujes na nieco co ti dvíha tlak.... veskere cinosti sa daju sklbit s online statusom..aj hra s dietatom... aj upratovanie aj varenie..... mne nezalezi na tom aby boli vsetci zaockovany... mna zalezi na tom aby sa prestalo s antiockovacimi klamstvami a demagogiou...nebezpecnou demagogiou ktora hranici s paranojou a xenofobiou u poniektorych vsak "pani psychologicka" ...??? Aby sa ku problematiku pristupovalo vazne...a hlaven odborne nie cez emocie a spekulacie.... A prezradim ti tajomstvo... nevipisujem hoc kde hoc co neviem jak dlho ...za ten cas mam spravenych zopar osnov o ktore sa opieram a "sirenie" mojho nazoru mi bere sotva par minut.... hlavne ked sa pohybujem po inych portaloch... kde fičim na ctrl C a ctrl V.... nastastie sa nas do problomatiky zacina montovat viac.... vid FB skupiny ako https://sk-sk.facebook.com/LovciSarlatanov, https://sk-sk.facebook.com/LovciSarlatanov .... A ja som len rada ze mam kde prispiet mojim nazorom.... https://www.modrykonik.sk/fotoblog/pectore/clan... ... Takze hoc si zjavne myslis ze vidis do ludi... vies o nas figu borovu... ked veris svojej predstave ze nas niekto plati.... X krat som sa uz vijadrila : KIEZ BY som za to mala aspon to co ma pan Ing... ja stoho mam len kopu nervou, strateny cas a oci preplac ked citam poniektore nazory....

bralilienka
Odpoveď bola odstránená
pectore
Odpoveď bola odstránená
natas4
18. júl 2013

@bralilienka namiesto urazania si precitaj co je dysortografia http://www.zsporadenstvo.estranky.cz/clanky/dys... ked nahodou tvoje dieta nou bude trpiet, aby si sa z neho nesmiala

bubulka722
18. júl 2013

@pectore Ak ti niekto napíše pravdu, tak ťa to uráža. Si nejaká zakomplexovaná, nie?
@natas4 Kľudne nás mohla oboznámiť, že má už nalepenú diagnózu, aby sme my sprostejšie pochopili.

natas4
18. júl 2013

@bubulka722 zakomplexovani su prave ti, co maju neustalu potrebu niekoho urazat, niekoho zosmiesnovat, utocit...tito ludia maju komplex a takto sa radi ventiluju a dokazuju si na nete v anonymite svoje ego

pectore
18. júl 2013

bubulka722 neviem ci si sa bavila s touto pani....v niecom v com ste mali iny nazor.... a ak hej aky si stoho mala po par chvilach dojem.....ale jak tak pozeram retoriku mate podobnu..asi nie nadarmo sa vravi vrana k vrane sada....

kvieta
Odpoveď bola odstránená
bralilienka
Odpoveď bola odstránená
pectore
Odpoveď bola odstránená