icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
27. júl 2013

@adsumus Ćo sa týka práva na rozhodovanie, ja ho nikomu neupieram. Mna vôbec nezaujíma a netrápi či má byť očkovanie také alebo onaké, ale či očkovať alebo neočkovať.

sharmana
27. júl 2013

@adsumus nepovažujem prácu pre farmaceutickú firmu za urážku, ale chápem, že ťa už asi nebaví to počúvať z viacerých strán... akceptujem, nepracuješ pre farma firmu.... máš proste iný názor 🙂

ten link je ale len názor niekoho, nie je to ničím podložené, úryvky sú tam bez uvedených zdrojov, prepáč, to si môžem aj ja na blog zavesiť, že mama s dieťaťom, čo má mito a bla bla....

tadiaľto cesta nevedie.... to sú fakt len názory toho a protinázory onoho, stránky za vakcinovanie a protivakcinovanie, každá má svoje za a proti... zatial ma však žiadny argument nepresvedčil úplne o ničom... nie sme vedci a ani chemici, tam by sme museli rozumieť, koľko aké množstvo ktorých látok ktorá vakcína obsahuje, ktoré sú toxické, čo môže spôsobiť vzájomné pôsobenie v multivakcínach, a testovanie by malo byť dlhoročné a aj pôsobenie na jedincov s predispozíciou na určité choroby....

teraz objektívne, ja som to nikde nenašla, ale deti rodičov, napríklad na SK, ktorí tvrdia, že u dieťaťa sa rozvinul autizmus po očkovaní, robili im nejaké genetické testy? či mali tie deti genetickú predispozíciu na autizmus? boli v rodine nejakí autisti?

adsumus
autor
27. júl 2013

@sharmana Tu je tá štúdia a prosím nepasujte samých seba do pozície, že vám záleží na detoch a všetci ostatní sú podplatení, pretože to tak nie je. Nezaočkované dieťa sa môže nakaziť a zomrieť alebo utrpieť nejaké poškodenie, nato netreba zabúdať.

http://www.jpeds.com/webfiles/images/journals/y...

kveta
27. júl 2013

@adsumus Ty volas plat podplacanie? 🙂

kveta
27. júl 2013

@sharmana Odmietla som MMR. Mame v rodine autizmus. Aj tak ma pokutovali.

abbey1
27. júl 2013

"Nezaočkované dieťa sa môže nakaziť a zomrieť, alebo utrpieť nejaké poškodenie." Lebo zaočkované nie, však? 😠
Tak čo sa naších nezaočkovaných tak bojíte? 😉

abbey1
27. júl 2013

@kveta Nám dieťa zomrelo, druhé malo nežiadúce účinky presne z príbalového letáku a aj tak sme dostali maximálnu pokutu. 😠

kbeata
27. júl 2013

@adsumus neviem ci mas znalost ohladne autizmu...ale ak je potvrdena dg.,ruvz nepredvolava rodica,ktory sa rozhodol dalej neockovat,tu na sk,podla mna je to jasny dokaz toho,ze by mohla stav este zhorsit,rozhodne nepolepsit

kbeata
27. júl 2013

@sharmana 😉 skusa vzdelanie a upovedomost rodicov co sa zaujimaju o ockovanie

aristka
27. júl 2013

@sharmana prečítaj si niečo o autizme ,prediskutuj si to aj s neurológom čo je autizmus ,aj niečo o diabetes mellitus ,tiež si to daj vysvetliť internistom,máš možnosť jednať s imunológom ,tam nájdeš informácie,lebo človek aby mohol spájať a mudrovať musí niečo vedieť a nie spájať ,keď nemá žiadnu šajnu o týchto chorobách ich patofyziológii a vyhľadaj aj farmaceuta a vysvetlí ti zloženie podrobne o očkovacích látkach ..potom sem príď diskutovať a ak si budeš vedieť spájať veci....to ťa neurážam ,ale je dobré mať informácie a nie len čo si vygooglim....

aristka
27. júl 2013

@sharmana aj čo je prehnaná imunitná reakcia a čo môže spôsobiť a spustiť...

sharmana
27. júl 2013

@adsumus ja sa do ničoho nepasujem.... to skôr ty sa pasuješ do pozície, že očkovanie nemôže ublížiť a opieraš sa o štatistiky.... to že nie je enormný nárast chorôb po očkovaní je snád normálne, divné by bolo, keby pustili farmy do obehu vakcínu, ktorá by spôsobila každému dieťaťu autizmus, diabetes či inú chorobu...

som očkovaná, vrámi očkovaní, ktoré sa robili pred 35 rokmi a moja dcéra je tiež očkovaná... avšak prekonala som jednu z dnes očkovaných chorôb absolútne bez problémov=osýpky a moja sestra dve dalsie=čierny kašel a mumps. Takže nevidím ani dôvod na masové očkovanie proti chorobám, na ktoré sa podla mna dnes nezomiera

adsumus
autor
27. júl 2013

@sharmana Lenže rubeola je problém pre tehotné ženy, tak aby sme nedopadli za pár rokov ako v Poľsku, kde teraz čelia epidémií, rodia sa deti s rubeolovým syndromom. Vôbec netvrdím, že očko je absolútne neškodné, ale zamýšľam sa aj nad tým, čo bude ak sa prestaneme očkovať. 😕 Ak je očkovanie naozaj také nebezpečné ako nám to tu AV podúvajú, prečo zaočkovanosť vo vyspelých krajinách je vysoká a od roku 2000 stále stúpa?

sharmana
27. júl 2013

@kveta ano, tak toto by naozaj nemalo byť, ak je nejaká predispozícia, tak by mal mat rodič právo na neočkovanie svojho dieťaťa

sharmana
27. júl 2013

@abbey1 to mi je lúto..... ale myslím, že jedného dňa zrušia povinnosť očkovania a umožnia rozhodnúť sa, či dať očkovať a na čo konkrétne dať očkovať...
my sme očkovaní všetci, žiadne nežiadúce účinky neboli, chvalabohu, ale človek naozaj nemôže vedieť ked sa mu narodí dieťa, či to dieťatko zvládne v poriadku...

sharmana
27. júl 2013

@kbeata jasné 😉 ja naozaj nie som žiadny odborník, to je pravda, ale ani retard, že si neviem prečítať názory také aj onaké a nejaké štúdie v angličtine... a zbytočne sa tu ohánajú niektoré žienky vedomosťami (neviem z akého titulu, lebo ani moja pediatrička sa nestavia do postoja, že je vševedúca ohladne vakcín a že presne ovláda zloženie a účinky, to môžu len chemici a laboratorni pracovníci, vedci ktorí robia dlhodobé výskumy, lekári stretávajúci sa s konkrétnymi chorobami a nie obyčajný zdravotník) 🙂

sharmana
27. júl 2013

@adsumus vo vyspelých krajinách je aj vyspelo vysoký lobing farmaceutických firiem, tam by si mohla nájst odpoved... farmy tam dotujú každú blbosť, sú tam mestá, kde sú tieto firmy hlavným zamestnávatelom, dotujú rôzne organizácie atd.... vplyv očkovania sa môže ukázať až po rokoch, nie po pár rokoch... nie všetko nájde človek na internete, niektoré štúdie sú určite utajované, niektoré nežiadúce účinky sú určite nezverejnené, hlavne ak ich zistia laboratoria farmac. firiem, ktoré ich dobrovolne nezverejnia, ale pravdepodobne hladajú iné riešenie, aby nemuseli vakcínu stahovat, skôr pripravia jej novú verziu...
ja ani netvrdím, že farm. firmy sa nesnažia vytvoriť vakcíny, ktoré by nemali nežiadúce účinky, platia obrovské peniaze na výskum, preto čelit ich štúdiam, propagande vo všetkých formách a úrovniach je velmi tažké, AV sú zosmiešnovaní zámerne a samozrejme ani fanatizmus proti očkovaniu nie je ok... nejaká zlatá stredná cesta...

avšak problém by bol v podstate vybavený, keby každý mohol rozhodnúť či očkovať alebo nie... ved tí, ktorí sa boja rueoly, nech sa dajú očkovať, tí ktorí sa nedajú, nech potom čelia chorobe... a nemusíme sa tu potom ani nikto baviť o tom, či očkovať alebo nie... teraz je to povinné, čo podla mna nie je ok...

ty si za to, aby zostalo očkovanie povinné? alebo len zastávaš názor, že očkovanie je prospešné?

sharmana
27. júl 2013

@adsumus neviem o tejto epidemii v Polsku nič, kde si to našla? pokial som videla, v Polsku sú rovnaké povinné očkovania ako na SK... u nás žiadna epidémia nie je, tak nechápem

okrem toho, tehotné ženy majú pravdepodobne 20 rokov a viac, takže nevieme ešte ako budú na tom dnešné malé zaočkované dievčatká takto o 20 rokov, či ich plod nedostane rubeolu aj ked boli očkované

sharmana
27. júl 2013

@aristka ja si budem diskutovať o tom o čom chcem, ty si sem prišla vyslovene za mnou alebo čo? kamarátka adsumus? 😀 z témy za očkovanie 😉
ako ty môžeš vedieť, o čom som ja a s kým diskutovala? ty máš čo naštudované? ty si s ktorým konkrétne internistom, imunologom, neurologom či odborníkom na diabetes, autizmus diskutovala a z akého dôvodu? máš choré dieťa? ktorí to boli konkrétne dr? a robili výskum dlhodobý na vzájomné pôsobenie vakcín a chorôb?
prosím ťa, vieš o tom rovnaké prd, ako mnohí z nás, pokial sama nerobíš výskum vakcín a konkrétnych vplyvov a spomínaných chorôb, tak si rovnako múdra ako ja 😉 uraziť ma nemôžeš, vôbec netuším kto si a ani ty, kto som ja 🙂

adsumus
autor
27. júl 2013

@sharmana http://www.nytimes.com/2013/06/25/health/rubell...
http://theconversation.com/vaccination-gaps-led...

V Poľsku tuším očkovali len dievčatá v puberte a museli začať očkovať krpcov, ved preštuduj.

bubulka722
27. júl 2013

@adsumus Trafená hus zagágala? Akosi mnohým začína dochádzať načo si tu.

Odpoveď som poskytla, zodpovednosť má niesť ten, čo ťa svojím klamstvom alebo zavádzaním poškodí na zdraví.
Takže by mal niesť zodpovednosť kto??? Prosím konkrétne. Je to lekár, je to RUVZ, Ministerstvo zdravotníctva alebo farmaceutická firma. Je nad slnko jasnejšie kto hrá akú úlohu, takže mi konečne odpovedz konkrétne, kto nesie za poškodenie zdravia dieťaťa zodpovednosť?
Mal by byť vytvorený fond za odškodnenie obetí farmaceutickej mafie, platený z daní nás všetkých??? Ty si ozaj chorá a nemáš kúska zdravého rozumu!!! Prepáč, ale tieto drísty sú už na mňa moc a nestačím sa čudovať čo ty si schopná napísať. Niekto si tu robí fakt dobrý kšeft a prípadné poškodenie zdravia majú zatiahnuť daňoví poplatníci? Nemala by to byť náááhodou práve farmaceutická spoločnosť?

adsumus
autor
27. júl 2013

@bubulka722 Ťukyťuky? Neviem, čo sa rozčuľuješ. Tak to majú v Amerike, ľudia si priplácajú na daniach na NU. Mne zato nenadávaj, ja som to nevymyslela.

adsumus
autor
27. júl 2013

Pre širšie súvislosti o kompenzačných programoch v rôznych krajinách pripájam link.
http://www.who.int/bulletin/volumes/89/5/10-081...

aristka
27. júl 2013

@sharmana vieš to máš tak ,človek ,ktorý pracuje ako účtovník ,nemôže hovoriť do zdravotníctva...ak chceš niečo do toho hovoriť prv si niečo treba naštudovať,lebo neovládaš základné veci a potom sa zle diskutuje,je mi ľúto .že si to brala sko urážku a berieš ma hneď útokom a pritom okrem nulových informácii ,lebo štatistiky si môže robiť hocikto a to platí aj o očku,nemôže človek ničím na tvoje otázky prispieť....a som diskutujúca ,tak ako admus

bubulka722
27. júl 2013

@adsumus Čo sem zas ťaháš Ameriku, tá krajina mi je viac než ukradnutá. Bez mnohých jej "civilizačných" vymožeností by sme mohli žiť na lepšej úrovni. Ťuky, ťuk, žijeme na Slovensku, ale predsa sa budeme opičiť po amíkoch, veď preboha ako by sme to už potom vyzerali v očiach farmafiriem...
A zase po 7. krát si mi neodpovedala.

sharmana
27. júl 2013

@aristka 😀 jasné, a hned si si vybrala mna.... neviem odkial máš, že som účtovník.... a na štatistiky tu stavia svoje teorie tvoja diskutujúca kamoška, nie ja.... v akej oblasti pracuješ ty? neodpovedala si, čo si ty preštudovala, prediskutovala s odborníkmi, alebo študovala? ty si napísala mne, že nevieš diskutovať so mnou, tak neviem načo si mi napísala?? 😀
ja som sa neurazila, a prečítaj si tvoju prvú štiplavú reakciu na mna, nediskutovala som s tebou a ideš mi písať, že nech sem neprispievam, ked o tom nič neviem... akože ty si sem prišla len aby si mne niečo napísala? dovtedy si to tu ticho čítala?
mne je jedno, či si alebo nie si s niekým kamoška, ale ani ty si neodpovedala, čo vieš o tých chorobách okrem toho, že si si niečo naštudovala na nete 😉

sorciera24
27. júl 2013

@aristka ale co by nemohol......aj nas pan minister skolstva napr. sefuje skolstvu, hoci je historik...... 😀 dobru noc......

adsumus
autor
27. júl 2013

@bubulka722 Tak podobne to majú všade vo svete, tak sa radšej upokoj. 😉

aristka
27. júl 2013

@sharmana ak by si čítala niečo predtým ,tak by si vedela,pracujem v obore a mám dobrú znalosť o týchto diagnózach ,aj skúsenosti a ak chcem prispievať aj ako laik musím aspoň niečo vedieť ako to s tými dg funguje....mamičky čo to majú doma majú aj naštudované o tých dg.a tam sa dá ísť hlbšie,,,preto namiesto útoku ,si niečo naštuduj a potom pochopíš ,že to nie je len tak ,že pichnem včeličku a dostanem diabetes..je to omnoho zložitejšie...a vôbec na teba neútočím ,len ťa chcem nasmerovať....